[G2] L'HIVER Edition 577086 881

Ankieta

Czy chcielibyście aby spolszczenie moda zawierało także nowe tło okna statystyk i dziennika, menu oraz czcionkę?

Tak
14 (63.6%)
Nie
8 (36.4%)

Głosów w sumie: 22

O temacie

Autor bgb

Zaczęty 29.03.2014 roku

Wyświetleń 577086

Odpowiedzi 881

MysticLogistic

MysticLogistic

Użytkownicy
posty28
Propsy3
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
No tak, ale okolicę już przeszukałem a całą wyspę Khorinis przeszukiwać dla 3 roślinek to już wolę punktami naukami dobić, zważywszy że cały czas jest 2PN/1.
I jak to jest z akrobatyką? Dobiłem 70 zręczności, potem z mikstur do 120 i nie ma. W NK działało.

bgb

bgb

Użytkownicy
posty848
Propsy593
Profesjabrak
  • Użytkownicy

bgb

Gothic II - L'HIVER Edition
#581 2015-01-24, 11:54(Ostatnia zmiana: 2015-01-24, 16:25)
MysticLogistic, akrobatyka jest od 160 zręczności. Co do goblinich jagód to mogę jedynie potwierdzić, że wszystkich roślinek w Khorinis wciąż jest 12. Na nowych terenach sprawdź okolicę jaskini na dodanym wybrzeżu oraz nową jaskinię znajdującą się przy jeziorku (żeby tam trafić idąc od piramid trzymaj się pasma skał po lewej stronie).

Edit. Smocze korzenie na nowych terenach są dwa (a wszystkich w sumie jest 9 tak jak w oryginale). pozycje korzeni, które przedtem rosły tużprzy Khorinis i jeziorku koło Bustera są teraz:
- w lesie za farmą Onara, na głazie nieopodal nowo dodanego grobowca.
- w lasku na dodanym terenie, nieopodal wybrzeża (chodzi o ten las ze szkieletami magami i panami cienia). Korzeń rośnie na jednym z drzew.

Generalnie trudno je znaleźć/dostrzec.

Edit2. Co do kuszy, to raczej nie ma żadnych bonusów.

MysticLogistic

MysticLogistic

Użytkownicy
posty28
Propsy3
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
Sprawdzę. :) Jakiś pomysł odnośnie smoczego korzenia?
Edit:
Dzięki bardzo za pomoc. To na koniec czy do kusznictwa istnieją jakieś bonusy czy trzeba bić punktami od 0 do 100? Bo do łucznictwa jest tam jakaś książka ale nie sprawdzalem jej.

Weabb

Weabb

Użytkownicy
posty33
Propsy2
ProfesjaGrafik 2D
  • Użytkownicy
   Witam, to mój pierwszy post tutaj, który piszę, ponieważ kiedyś przeglądając Google Images natknąłem się na L'HIVER Edition jeszcze w wersji 0.87. Wydał mi się bardzo interesujący, ale natrafiłem w nim też na lokacje z potencjałem, które były niemal całkiem opustoszałe jak na przykład samotna wieża na wzgórzu gdzieś za trzecią bramą miasta. Do Górniczej Doliny jeszcze nie zawitałem, bo z powodu nauki musiałem odinstalować grę, ale teraz chciałbym do niej wrócić (ale oczywiście najpierw pierwszy Gothic :D). Dlatego też pytam, czy będzie kiedyś wersja skończona/finalna, czy będzie to wieczna wersja 0,(9)?

A co do oceny moda z tego co do tej pory przeszedłem, to całkiem solidny. :) Jedyna wada jaką pamiętam, to przykra konieczność grania na zasięgu widoczności na poziomie około 120%, ponieważ na wyższym gra mi się zacinała na amen, kiedy obracałem kamerę w stronę niektórych lokacjach takich jak na przykład las obok farmy Lobarta, do którego udajemy się na łowy z Bartokiem. Również jaśniejszy kolor włosów Bezimiennego z oryginalnej gry wydał mi się lepiej do niego pasować, ale to już kwestia gustu.

Tak więc powtarzając pytanie, czy pojawi się kiedyś wersja 1.0 a jeśli tak to ile czasu w przybliżeniu przyjdzie nam na nią jeszcze poczekać? :)

Moja skromna galeria na DeviantArt:
weabb.deviantart.com

bgb

bgb

Użytkownicy
posty848
Propsy593
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Dlatego też pytam, czy będzie kiedyś wersja skończona/finalna, czy będzie to wieczna wersja 0,(9)?
Tak więc powtarzając pytanie, czy pojawi się kiedyś wersja 1.0 a jeśli tak to ile czasu w przybliżeniu przyjdzie nam na nią jeszcze poczekać? :)
Na razie brak jest jakichkolwiek informacji/screenów odnośnie kolejnych aktualizacji. Wygląda na to, że autor moda postanowił zrobić sobie przerwę/odpocząć od moddingu bo, gdy chciałem skontaktować się z nim na rosyjskim forum (odnośnie poprawy buga z niewyświetlaniem obrony w menu statystyk), zauważyłem że nie logował się od listopada zeszłego roku... Myślę jednak, że wersja 0.9 nie jest tą ostateczną i mod będzie dalej rozwijany.

Weabb

Weabb

Użytkownicy
posty33
Propsy2
ProfesjaGrafik 2D
  • Użytkownicy
Dzięki za odpowiedź. :) W takim razie będę okazyjnie śledził temat i cierpliwie czekał na kolejne ewentualne aktualizacje. W sumie zastanawiające jest, co jeszcze mogą dodać do tego moda. Moim zdaniem ciekawym byłoby wzbogacenie oryginału o na przykład możliwość dotarcia do Wolnej Kopalni, bo o ile jest to w możliwościach tego moda, to nie wiem czy byłoby to w zakresie chęci autora. :D

weabb.deviantart.com

bgb

bgb

Użytkownicy
posty848
Propsy593
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Moim zdaniem ciekawym byłoby wzbogacenie oryginału o na przykład możliwość dotarcia do Wolnej Kopalni, bo o ile jest to w możliwościach tego moda, to nie wiem czy byłoby to w zakresie chęci autora. :D
No właśnie co do chęci do takich rzeczy to raczej wątpię. Zauważ, że autor idzie bardziej w stronę dodawania zupełnie nowych lokacji, ewentualnie przemodelowuje te istniejące według własnej wizji. Widać to zresztą w samej Górniczej Dolinie L'hivera. Co więcej kiedyś, gdy podczas rozmowy z nim poruszyłem ten temat nie wydawał się nim być zbytnio zainteresowany. Tak więc raczej na odtworzenie lokacji z G1 są marne szanse. Zresztą od tego jest już kilka modów, choćby nasz polski Wasteland :P

Maciej

Maciej

Użytkownicy
posty3689
Propsy1006
ProfesjaGracz
  • Zbanowany
Tym bardziej że GD skopali w L'HIVER.

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1729
Propsy2216
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Zauważ, że autor idzie bardziej w stronę dodawania zupełnie nowych lokacji, ewentualnie przemodelowuje te istniejące według własnej wizji.
I właśnie pod tym względem L'Hiver posysa dramatycznie. Jego Górnicza Dolina jest okropna w każdym calu.  :pokerface:

Gracz

Gracz

Użytkownicy
posty105
Propsy10
ProfesjaScenarzysta
  • Użytkownicy
Grałem w tego moda, dwukrotnie podchodziłem i jakoś mi się na udało przejść... Chyba chęci zabrakło, potem się komp zepsuł i tak jakoś... Khorinis nawet fajnie jest zrobione, ale górnicza dolina szczerze mówiąc mi się, nie spodobała. Jakaś zbyt żywa, widać, że te wszystkie tekstury lasu wzięte ze Skyrim, albo wzorowane na lesie we Flotsam w Wiedźminie 2. Może kiedyś przejdę, ale powinien działać jako osobny mod, a nie podmiana tekstur całkowita w samej grze. Bo trzeba kopiować folder z gothiciem i mieć jednego do modów, a drugiego do LIHVER.

Weabb

Weabb

Użytkownicy
posty33
Propsy2
ProfesjaGrafik 2D
  • Użytkownicy
No właśnie nie wiem, co sądzić o Górniczej Dolinie w L'HIVER Edition, bo widziałem tylko kilka screenów z początku wątku i mam mieszane uczucia.
Moim zdaniem z jednej strony wygląda super na tych screenach: :)
http://worldofplayers.ru/attachments/27857.jpg
http://worldofplayers.ru/attachments/29809.jpg
A z kolei drugiej strony okolice zamku, które w oryginale wyglądały idealnie, pod względem klimatu, tu wyglądają na niepotrzebnie upiększone, biorąc pod uwagę fakt o spaleniu całego zewnętrznego pierścienia Starego Obozu a wnętrze zamku jest mocno przesadzone. Ogólnie tereny zamkowe mogłyby zostać nieruszone. :ayfkm:
http://worldofplayers.ru/attachments/29299.jpg
http://worldofplayers.ru/attachments/29303.jpg

No i jeszcze przypomniała mi się kwestia portu w Khorinis. Podobają mi się nowe szaty i ta falująca woda jest super... :ok: ale czy ona naprawdę musi być tak głośna? Nie wiem jak teraz, ale w wersji 0.87 mocno zagłuszała dialogi np. z Laresem. :/

weabb.deviantart.com

bgb

bgb

Użytkownicy
posty848
Propsy593
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Zauważ, że autor idzie bardziej w stronę dodawania zupełnie nowych lokacji, ewentualnie przemodelowuje te istniejące według własnej wizji.
I właśnie pod tym względem L'Hiver posysa dramatycznie. Jego Górnicza Dolina jest okropna w każdym calu.  :pokerface:
Moje zdanie znasz :P Jasne, że wolę Twoją wersję GD, ale nie jest tak źle jeśli patrzy się na to jako ciekawostkę. Dla znudzonych i spragnionych nowości, jest to zawsze coś:P

Może kiedyś przejdę, ale powinien działać jako osobny mod, a nie podmiana tekstur całkowita w samej grze. Bo trzeba kopiować folder z gothiciem i mieć jednego do modów, a drugiego do LIHVER.
Nie trzeba, wystarczy tymczasowo zmienić rozszerzenie plikowi .vdf z modem na jakieś inne i już się nie będzie uruchamiał. A jeśli chcesz by Lhiver działał jako osobny mod, to także jest to bardzo łatwe do zrobienia. Zmieniasz rozszerzenie z .vdf na .mod, wrzucasz do folderu MOD i tworzysz odpowiedni plik .ini dla GothicStartera (podglądnij jak wyglądają pliki ini dla innych modów).

Striker011192

Striker011192

Użytkownicy
posty9
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Witam,
Mam takie małe pytanie: 
Czy istnieją mody w pełni kompatybilne z tą modyfikacją ?
Pytam ponieważ chciałem zagrać wraz z modem Blood Night i nie działa (nie ma w ogóle wampira po wyjściu z wieży)

Splash

Splash

Moderator
posty4209
Propsy3412
ProfesjaNierób
  • Moderator
L'Hiver jest kompatybilny z każdym modem. Problem będzie jednak taki, że jeśli mod posiada własny świat, nie będzie w nim masowej ilości trawy i nowe miejsca.
(nie ma w ogóle wampira po wyjściu z wieży)
Ustaw zgodność z Windowsem XP i uruchamiane jako administrator w Gothicu i GothicStarterze.

Nie zajmuję się multiplayerami do Gothica. Przestańcie zawracać mi tym głowę...
Ps. Siemekk ma downa i śpi w pufie

Striker011192

Striker011192

Użytkownicy
posty9
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Nie pomogło ale dzięki za wyjaśnienie tej kwestii, może znajdę jakieś komendy na jego przywoiłanie

Rabittous

Rabittous

Użytkownicy
Syn boży
posty174
Propsy76
ProfesjaReżyser
  • Użytkownicy
  • Syn boży
Nie ma sensu laczyc L'hviera z innymi modami, bo w L'hvierze znaczna czesc rzeczy/miejsc jest poprzesuwana i poprostu sie gryzie z modami opartymi na klasycznym swiecie Khorinis. Zeby wspomniec chociazby usuniete pasma górskie, zastąpione lasami ze zwierzyną. Wlaczcie innego moda z L'hvierem to zamiast lasów bedzie goły placek, bo góry usuniete.

Pozatym balans rozgrywki jest skiepszczony. Pancerze maja tak male statystyki, ze szok, okrojony przyrost HP wraz z lvlem (i nie dane nic w zamian, np w Returningu mozna bylo sie uczyc HP i jeszcze masa nowych kompotow i bonusow byla) a tytaj nie ma nic. Sztucznie zwiekszona sila stworow itd.

Pamietajcie ze L'hviera robil jeden koles, bez grupki testerow ktora to sprawdzi i poprawi. To co on sobie ubzdural to tak sobie ustawil, ale watpie zeby to bylo dobrze sprawdzane.

#Król_GothicSite

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6476
Propsy3038
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard
Nie ma sensu laczyc L'hviera z innymi modami, bo w L'hvierze znaczna czesc rzeczy/miejsc jest poprzesuwana i poprostu sie gryzie z modami opartymi na klasycznym swiecie Khorinis. Zeby wspomniec chociazby usuniete pasma górskie, zastąpione lasa
Cholera, kolejny raz to muszę napisać: Jak nie wiesz o czym mówisz to się nie wypowiadaj.

http://chomikuj.pl/gothicwarrior

https://www.youtube.com/watch?v=UCMTYnPVyFu

Splash

Splash

Moderator
posty4209
Propsy3412
ProfesjaNierób
  • Moderator
Pancerze maja tak male statystyki, ze szok
Jest to dobrze zrobione, bo nawet najlepsza zbroja nie uchroni cię przed ciężkim toporem.
Wlaczcie innego moda z L'hvierem to zamiast lasów bedzie goły placek, bo góry usuniete.
Widzę, że masz zerowe pojęcie na temat moddingu Gothica.

Rabittous

Rabittous

Użytkownicy
Syn boży
posty174
Propsy76
ProfesjaReżyser
  • Użytkownicy
  • Syn boży
Te gothicman to moze ty cos napisz zamiast poprostu pierdolic na innych

A tobie splash to co mam screeny porobic? Mialem zainstalowanego L'viera i w momencie gdy uruchamialem (chyba) Global Moda to za Wiezą Xardasa mialem normalnie gole placki zamiast Gothicowych gór i zamiast L'hvierowych lasów.

Po chuj mi pojecie o moddingu kurwa skoro jak wlaczylem to widzialem co bylo. Tak samo zjebane tekstury w Khorinis w miejscach gdzie np plac targowy byl w innym ulozeniu w porownianiu do normalnej Nocy Kruka heh beka z was.

Opisalem w szczegolach co sie dzialo i jak to wygladalo. Wiec jak juz macie zamiar zabrac glos w dyskusji to robcie tak zeby cos wnosil procz dwoch idiotycznych komentarzy " nie znasz sie" bo zasmiane mam na glos jak ktos tak mędrkuje, mimo ze na wlasne oczy widze co sie dzieje hehe

#Król_GothicSite

Splash

Splash

Moderator
posty4209
Propsy3412
ProfesjaNierób
  • Moderator
A tobie splash to co mam screeny porobic? Mialem zainstalowanego L'viera i w momencie gdy uruchamialem (chyba) Global Moda to za Wiezą Xardasa mialem normalnie gole placki zamiast Gothicowych gór i zamiast L'hvierowych lasów.
To nie jest wina moda, tylko twojego komputera :lol2: Mnie i wielu innych takie rzeczy NIGDY się nie zdarzyły. Może mamy ci jeszcze screeny wstawić?
heh beka z was.
Powiedział człowiek, który pierdoli głupoty :lol:

0 użytkowników
Do góry