[G2] L'HIVER Edition 579416 881

Ankieta

Czy chcielibyście aby spolszczenie moda zawierało także nowe tło okna statystyk i dziennika, menu oraz czcionkę?

Tak
14 (63.6%)
Nie
8 (36.4%)

Głosów w sumie: 22

O temacie

Autor bgb

Zaczęty 29.03.2014 roku

Wyświetleń 579416

Odpowiedzi 881

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6476
Propsy3038
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard
Splash a to nie jest czasem tak, że on korzysta z całego L'Hivera, a nie tylko jego tekstur i modeli? xd

http://chomikuj.pl/gothicwarrior

https://www.youtube.com/watch?v=UCMTYnPVyFu

Splash

Splash

Moderator
posty4212
Propsy3414
ProfesjaNierób
  • Moderator
Jest po prostu kolejny pechowiec, któremu komputer odwala właśnie takie rzeczy. L'Hiver to paczka vdf, mody są w paczkach rozszerzeniem .mod. Kolejność sprawdzania plików w Gothicu wygląda tak : folder _work > paczki vdf (dlatego modderzy muszą zmieniać ich rozszerzenie) > pliki mod, które są zapisane w pliku konfiguracyjnym moda, a następnie odczytywane przez GothicStarter.

Nie zajmuję się multiplayerami do Gothica. Przestańcie zawracać mi tym głowę...
Ps. Siemekk ma downa i śpi w pufie

Rabittous

Rabittous

Użytkownicy
Syn boży
posty174
Propsy76
ProfesjaReżyser
  • Użytkownicy
  • Syn boży
wielu takich pechowców takich właśnie jak on, którym komputery odwalają właśnie takie rzeczy
No to wlasnie, no to w czym jest moja wina? Opisalem jak bylo  u mnie, i jak bardzo tekstury sie nie zgadzaly w miejscach, gdzie L'hvier mial poprzestawiane modele, w porownianiu do pierwotnego Nocy Kruka

U mnie caly normalny Gothic Noc Kruak byl zastapiony L'hvierem. Global mod nie dzialal poprawnie i wogole nie byl kontapibilny, tzn gra dzialala ale bez sensu bylo miec w nowych lokacjach gole placki.

Za to Returning wogole nie reagowal na L'hviera i wszystkie tekstury i modele zgadzaly sie z Nocą Kruka

Sam L'vier tez dzialal perfekcyjnie, i tereny lasiaste zamiast pasm górskich wygladaly cudownie.

#Król_GothicSite

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6476
Propsy3038
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard
Czepiamy się tego, że jedziesz L'Hivera bez powodu szczególnie, że:
"Sam L'vier tez dzialal perfekcyjnie, i tereny lasiaste zamiast pasm górskich wygladaly cudownie." :lol2:

Jurigag

Jurigag

Użytkownicy
posty869
Propsy285
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
LHiver podmienia świat gry, global mod podmienia świat gry, returning podmienia świat gry, jakies pytania ?

Jak chcesz mieć pewność że tylko tekstury i meshe będziesz miał działające z każdym modem to wrzucasz to : http://forum.worldofplayers.de/forum/threads/1391645-L-Hiver-Edition-Grafikpatch-f%C3%BCr-Gothic-2

Skrypter/Tester - Szukasz testera/skryptera - Pisz !

Rabittous

Rabittous

Użytkownicy
Syn boży
posty174
Propsy76
ProfesjaReżyser
  • Użytkownicy
  • Syn boży
Czepiamy się tego, że jedziesz L'Hivera bez powodu szczególnie, że:
"Sam L'vier tez dzialal perfekcyjnie, i tereny lasiaste zamiast pasm górskich wygladaly cudownie." :lol2:

Bys mial we łbie cos wiecej niz kisiel i IQ 25 to bys doczytal, ze czepialem sie tylko kompatybilnosci z innymi modami, a nie samego moda.

Do samego moda mialem tylko pretensje o brak odopowiedniego balansu rozgrywki

#Król_GothicSite

bgb

bgb

Użytkownicy
posty848
Propsy593
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Pozatym balans rozgrywki jest skiepszczony. Pancerze maja tak male statystyki, ze szok, okrojony przyrost HP wraz z lvlem (i nie dane nic w zamian, np w Returningu mozna bylo sie uczyc HP i jeszcze masa nowych kompotow i bonusow byla) a tytaj nie ma nic. Sztucznie zwiekszona sila stworow itd.

Pamietajcie ze L'hviera robil jeden koles, bez grupki testerow ktora to sprawdzi i poprawi. To co on sobie ubzdural to tak sobie ustawil, ale watpie zeby to bylo dobrze sprawdzane.
Sprawdzane pod jakim względem? Grę da się przejść, o czym mogę sam zaświadczyć. Jest o wiele trudniej niż w oryginale to fakt, ale taki był też cel i zamysł autora modyfikacji. Rzeczy, które wymieniłeś czyli zmniejszenie statystyk pancerza, ilości HP bohatera i wzmocnione potwory zostały pomyślane i zrobione po to by gra jak najdłużej stanowiła dla gracza wyzwanie. I myślę, że udało się to osiągnąć bo nawet w późniejszej fazie rozgrywki trzeba ostrożnie podchodzić do niektórych stworzeń. A nieuwaga i zlekceważenie grupki nawet słabszych przeciwników może się skoczyć zgonem gracza. Co do Retuninga, zauważ że dzięki tym bonusom danym "w zamian" możemy uzyskać potem jakieś kosmiczne wartości naszego HP. Tutaj by się to po prostu nie sprawdziło - HP ma być na wagę złota. Boleśnie odczuwamy te koszty ulepszenia szponu beliara, więc zaczynamy się zastanawiać czy warto iść w OP dmg, ale być przez to "jednostrzałowcem"? Jest coś za coś i to jest według mnie fajne. Podsumowując, L'hiver jest dla tych co lubią wyzwania. Wiem, że przez to iż jest to także modyfikacja graficzna nie trafia do wielu osób, które nie mają ochoty grać hardkorowo, a chcą po prostu samej części wizualnej moda. Może kiedyś powstanie osobna wersja przywracająca balans G2NK specjalnie dla takich właśnie ludzi.

Baggio

Baggio

DreamVader
posty968
Propsy426
ProfesjaGracz
  • DreamVader
Przecież powstają już duże mody na bazie LHviera. Requim i Returning 2 to te najważniejsze.

Weabb

Weabb

Użytkownicy
posty33
Propsy2
ProfesjaGrafik 2D
  • Użytkownicy
A nieuwaga i zlekceważenie grupki nawet słabszych przeciwników może się skoczyć zgonem gracza.
    Myślę, że jednak jakoś się przemogę do tej nowej Górniczej Doliny, właśnie dzięki temu poziomowi trudności. Jak mi się nie spodoba, to zawsze mogę odinstalować moda. Ale właśnie ten post mi przypomniał o tym świetnym świetnym wyzwaniu jakie stanowi L'HIVER.

Pamiętam, co mnie najbardziej urzekło, gdy lata temu zagrałem po raz pierwszy w pierwszego Risen'a. Otóż... byłem biedakiem. :D To miało swój piękny urok, gdy jako rozbitek musiałem przedzierać się przez wyspę w poszukiwaniu schronienia i tak najpierw trafiłem do jednej z miejscowych farm ukrywając się przed Inkwizycją (łapali każdego poza miastem i wdzierali siłą w szeregi inkwizycji) a potem kontynuowałem podróż w kierunku miasta, które w dodatku było zamknięte i musiałem stówą przekupić strażnika jednej z bram. Na samym początku była to fortuna, ale to była jedyna droga do miasta, bo drugiej bramy pilnowała Inkwizycja.

Po dostaniu się za mury było jeszcze ciekawiej. Miasto było odizolowane, trwały w nim spory o władzę między ludźmi Dona Estebana i kapitanem Carlosem i obie strony płaciły porządne sumy za przysługi. I to dla mnie było bardzo klimatyczne, bo ja przez długi czas nie wiedziałem do kogo chcę się przyłączyć i nie wykonywałem zadań dla tych frakcji. Ale było to dosyć bolesne w skutkach, bo ceny w mieście były bardzo wygórowane. Żywność, ubiór, broń, mikstury, informacje, trening u nauczycieli... Wszystko to było bardzo drogie i nie mogłem sobie na wiele pozwolić.

Oczywiście można było wspomóc się handlem, ale wtedy nie miałem zbyt wiele w plecaku a większość co cenniejszych rzeczy była niezbędna, więc trzeba je było zostawić a to co można było sprzedać nie było wysoko wyceniane u handlarzy. Dlatego stale nie było mnie na nic stać i byłem zmuszony pałętać się w podartych łachmanach z zardzewiałym mieczem na plecach.

Dlatego też starałem się jakoś przeżyć wykonując nieliczne i dość trudne zadania dla miejscowych handlarzy i rzemieślników za dość mizerne wynagrodzenie, które oferowali.

Pamiętam jedno takie zadanie. Jeden rzemieślnik zlecił mi dostarczenie mu chyba dziesięciu skór dzika... I tu był problem, bo w końcu miasto było zamknięte. Nikt oprócz członków Inkwizycji nie mógł się wejść ani też wyjść, ale potrzebowałem tych pieniędzy. W końcu chyba w nocy (dla klimatu :lol:) wyskoczyłem za mury, przekradłem się przez pilnujących bramy strażników Inkwizycji i ruszyłem na łowy. Oczywiście zadanie było czasochłonne, walka z bestiami wymagała zapasów leczniczych, które były dość drogie i nie było ich za wiele. Po zdobyciu skór wróciłem do miasta po zapłatę. Ale naprawdę nie było tego wiele. Zwłaszcza, że większość pieniędzy, czyli kolejną stówę, zniknęła w kieszeni strażnika bramy w ramach kolejnej łapówki, by ponownie dostać się do miasta... :ayfkm: I tak do czasu, gdy nie było już nic do zrobienia u mieszkańców i trzeba było się w końcu opowiedzieć za którąś ze stron konfliktu.

Strasznie się rozpisałem, ale myślę, że warto było, bo mocno kojarzy mi się to z L'HIVER'em. Doszedłem tylko do Jarkendaru, ale czuć w tym modzie właśnie ten trud zmagań z potworami :F i każdy łyk mikstur leczniczych, bo w moim przypadku nigdy ich wiele nie miałem podczas gry. No i mimo, że miasto i famy na Khorinis w modzie wyglądają na o wiele bogatsze, to było o wiele lepiej czuć panująca wszędzie biedę. Nie pamiętam, czy ceny kupna przedmiotów się podniosły, ale ceny sprzedaży przedmiotów strasznie zmalały i tak większość rzeczy przechodziła z ręki do ręki za 2-3 sztuki złota... :D Nie można już nawet zarabiać fortuny będąc czeladnikiem u Harada, bo Bennet nie sprzedaje już stali w nieskończoność, tylko po kilka sztuk na rozdział, co z kolei spowodowało, że nie można modlić się cały czas o życie do Innosa, bo nie ma za co, bo pieniądze potrzebne są na inne rzeczy. :D Ale nie jest to bezmyślnie pomyślane, bo na przykład ceny pancerzy zostały zmienione. W originale taka średnia zbroja najemnika kosztowała chyba 2100 sztuk złota a w modzie chyba około półtora tysiąca... A i tak musiałem na nią uzbierać. :D

Dlatego mnie ten poziom trudności dość mocno satysfakcjonował i grało się super. Jak dla mnie tylko wypatrywać co przyniosą kolejne aktualizacje i ponownie spróbować przejść grę. :)

Moja skromna galeria na DeviantArt:
weabb.deviantart.com

Maciej

Maciej

Użytkownicy
posty3689
Propsy1006
ProfesjaGracz
  • Zbanowany
Poziom trudności Risen był banalny, i nijak ma sie do tego z L'HIVER :/

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
  • Marian "Menda" Pazdzioch
Moze i był banalny ale na pewno wyższy niż ten z nk :p

Każdy mój post to moje własne zdanie na dany temat, i każdy ma prawo się z nim nie zgodzić.
Przyjaciół miej blisko, ale wrogów jeszcze bliżej.
Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone.
I was dreaming, about gold.
Jeśli czegoś nie rozumiesz to zaneguj to, tak najłatwiej nie wyjść na idiotę, ale tylko idiota neguje dwa razy to samo.
Prawda objawiona: Umiesz liczyć ? licz na siebie, twoje szczęście innych jebie.

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6476
Propsy3038
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard
Don't even mention Gothic I :ok:

Maciej

Maciej

Użytkownicy
posty3689
Propsy1006
ProfesjaGracz
  • Zbanowany
Moze i był banalny ale na pewno wyższy niż ten z nk :p

Dla mnie Risen był łatwiejszy.

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6476
Propsy3038
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard
Może grałeś na poziomie łatwym? xd

Maciej

Maciej

Użytkownicy
posty3689
Propsy1006
ProfesjaGracz
  • Zbanowany
Na trudnym grałem. Ogólnie początek był łatwiejszy w risen, za to końcówka była trudna. W NK było odwrotnie, ale i tak na irdorath, elity były cholernie mocne.

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6476
Propsy3038
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard
elity były cholernie mocne.
No teraz to mnie rozbawiłeś  :lol2:

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
  • Marian "Menda" Pazdzioch
Wiesz on miał trudność z zabiciem smoków to inaczej postrzega trudność :P

Każdy mój post to moje własne zdanie na dany temat, i każdy ma prawo się z nim nie zgodzić.
Przyjaciół miej blisko, ale wrogów jeszcze bliżej.
Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone.
I was dreaming, about gold.
Jeśli czegoś nie rozumiesz to zaneguj to, tak najłatwiej nie wyjść na idiotę, ale tylko idiota neguje dwa razy to samo.
Prawda objawiona: Umiesz liczyć ? licz na siebie, twoje szczęście innych jebie.

Jurigag

Jurigag

Użytkownicy
posty869
Propsy285
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
Na trudnym grałem. Ogólnie początek był łatwiejszy w risen, za to końcówka była trudna. W NK było odwrotnie, ale i tak na irdorath, elity były cholernie mocne.

przecież na wojowniku one padały na 3 hity bodajże, nie wspominając o 2 strzałach maga/łucznika

Maciej

Maciej

Użytkownicy
posty3689
Propsy1006
ProfesjaGracz
  • Zbanowany

Chciałbym zobaczyć jak ubijasz smoka samym mieczem  :ok:

elity były cholernie mocne.
No teraz to mnie rozbawiłeś  :lol2:

Co w tym takiego śmiesznego  :facepalm:

Jurigag

Jurigag

Użytkownicy
posty869
Propsy285
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy

Chciałbym zobaczyć jak ubijasz smoka samym mieczem  :ok:

a to jakieś skomplikowane jest ? :X

0 użytkowników
Do góry