Przebieg prac nad wersją Global Mod PL 400134 1660

O temacie

Autor Memorius

Zaczęty 10.12.2013 roku

Wyświetleń 400134

Odpowiedzi 1660

Witcherr

Witcherr

Użytkownicy
posty94
Propsy8
  • Użytkownicy
A mnie już wciągnęły same twoje opisy :)/ Mam też jedno pytanko. Zainstalowałem sobie global moda(raczej dobrze bo pojawiły się jakieś opcje przy instlacji i dawałem byle co) i jest jeden błąd. Patrzyłem na filmik z pierwszej strony i na farmie lobarta stoi trzech myśliwych (a u mnie jest jeden) myślałem że to jakiś błąd. Chciałem wejść do tego nowego świata niestety za tymi goblinami (tam gdzie idziemy z bartokiem) nie mam żadnego przejścia (nie ma goblinów a za tym obozem jest ściana a nie przejście). O co chodzi?

Memorius

Memorius

Moderator działu
Ojciec Wszystkich Narodów
posty2983
Propsy1306
ProfesjaTłumacz
  • Moderator działu
  • Ojciec Wszystkich Narodów
Kurde no nie wiem co ci poradzić.
To z pewnością są błędy w instalacji. Czegoś brak po prostu.

Powinno to wyglądać tak
na czysty GIINK
GMDK2
i kolejno
Global Mod 1.11
Patch 1.13 - gdy pyta czy deinstalować starą wersje klikamy NIE
Patch bug fix 1,14 - gdy pyta czy deinstalować starą wersje klikamy NIE
ewentualnie też global mod visual fix (dla mrocznych na efekty)
i na koniec żeby nie było krzaczków napisach fond czcionek

opcjonalnie dubbing rosyjski
opcjonalnie wideo

Już niebawem nowa wersja Global Mod PL 1.7.11 Special Edition

panzpis

panzpis

Użytkownicy
Co palisz w piecu?
posty524
Propsy167
ProfesjaScenarzysta
  • Użytkownicy
  • Co palisz w piecu?
Instalacja w tej samej kolejności co linki - muszę to chyba pogrubić, bo chyba nikt tego nie czyta.:D No i zachęcam do grania nawet po rosyjsku, testowanie nowego świata, rozbudowanej Górniczej Doliny a następnie dzielenie się wrażeniami w tym temacie.

Ludzie mają swoje cele, mają swoje ambicje, mają swoje ideały i za to walczą i umierają, a pan chce tylko żyć, to niech pan sobie żre i żyje dalej!
                                         Janusz Korwin-Mikke,
                        prezes Kongresu Nowej Prawicy

https://pl-pl.facebook.com/janusz.korwin.mikke

Memorius

Memorius

Moderator działu
posty2983
Propsy1306
ProfesjaTłumacz
  • Moderator działu
Miałem gdzieś ten plik na czcionkę specjalnie do Gothic ale nie umiem znaleźć  w folderze gry...
W folderze dodatków swoim jakoś nie widzę. jakby co niech tam ktoś poratuje tych co nie mają.

Tak przy okazji to powiem,że mod zmusza miejscami do myślenia. Wypakowany Bezi z mieczem nie zawsze wystarczy. Do wielu miejsc w Jarkendarze na ten przykład nie da się wejść ot tak jak w zwykłym GIINK czy Returning. Nie zdradzam gdzie.
System przydziału exp jest losowy w określonym przedziale, przy awansie na 2 poziom trzeba 700 punktów (a być może zrobimy ze bedzie trzeba 1000) , puknty doświadczenia za poziom przychodza losowo od 7do 13 i raczej zawsze blizej tej dolnej granicy.
Mocno się trzeba zastanowić czy siła czy zręczność. Hybrydą gra się bardzo trudno -wiem cos o tym...

panzpis

panzpis

Użytkownicy
Co palisz w piecu?
posty524
Propsy167
ProfesjaScenarzysta
  • Użytkownicy
  • Co palisz w piecu?
:adolf:Ta losowość może wnerwić i prowadzić do wczytywania gry. Który level da się osiągnąć w modzie? Ja bym wywalił losowości, podbił staty potworom oraz dał te 1000 expa na next level. To moje zdanie i czekam na argumenty tych co myślą inaczej.

Ludzie mają swoje cele, mają swoje ambicje, mają swoje ideały i za to walczą i umierają, a pan chce tylko żyć, to niech pan sobie żre i żyje dalej!
                                         Janusz Korwin-Mikke,

Memorius

Memorius

Moderator działu
posty2983
Propsy1306
ProfesjaTłumacz
  • Moderator działu
:Ta losowość może wnerwić
melisa
Który level da się osiągnąć w modzie?
wystarczający

Ja bym wywalił losowości
smaczek, nie wszystko musi być jak w Returning

podbił staty potworom
nie uwazam że potwory są słabe, a heroiczna walka ze szczurami zardzewiałym mieczem prowadzi do picia melisy
dał te 1000 expa na next level
do przemyslenia do ustalenia

tak czy inaczej gra jest dosyć trudna....poważnie

a jesli chodzi o rozbieżności w tych sprawach dyskusja prowadzi do wypracowania Złotego Środka ;D

panzpis

panzpis

Użytkownicy
Co palisz w piecu?
posty524
Propsy167
ProfesjaScenarzysta
  • Użytkownicy
  • Co palisz w piecu?
Ja ci dam wystarczający! Czym będę się chwalić?:adolf: Trudne to to może być po G2NK, ale po Returningu i jego nowymi super innowacjami typu wytrzymałość oraz po Dark Sadze na trudnym to już nic nie może zaskoczyć.

Janusz Korwin-Mikke,

Memorius

Memorius

Moderator działu
posty2983
Propsy1306
ProfesjaTłumacz
  • Moderator działu
Pochwalisz się ,że ukończyłeś bez kodów :D

Dark Saga zostawmy na boku , a co do Returninga... z pewnych powodów nawet w 1.0 grało mi się w sumie bardziej komfortowo niż w Global. Wytrzymałość itd nie ma tu nic do rzeczy.
Global nie jest nowy , ma swoje lata i pochodzi z epoki gdy trzymano się twardo kanonów wyznaczonych przez  styl rozgrywki Gothic II NK.
Element losowości sprawia,że matematyczne wyliczenia i "procenty" często się tu nie sprawdzają.

a że exp losowy i punkty doświadczenia losowe?
jak w życiu...jeden kretoszczur jest silniejszy a drugi słabszy , a dobre uczynki i heroiczne czyny nie zawsze są należycie wynagradzane...

Witcherr

Witcherr

Użytkownicy
posty94
Propsy8
  • Użytkownicy
Mam jeszcze jedno pytanko. Czemu w pierwszym poście jest dwa razy ten sam link do patcha 1.13?, nigdzie nie widze linku do 1.14.

Memorius

Memorius

Moderator działu
posty2983
Propsy1306
ProfesjaTłumacz
  • Moderator działu
Moze panzpis cos tam nie dopisał.
Nie badałem tych linków

link do 1,14
http://narod.ru/disk/3935149000/global_mod_bugfix-1.14.exe.html

Witcherr

Witcherr

Użytkownicy
posty94
Propsy8
  • Użytkownicy

Memorius

Memorius

Moderator działu
posty2983
Propsy1306
ProfesjaTłumacz
  • Moderator działu
Na zdrowie.

a co do wspomnianej wcześniej Władzy Jedności
jak rzekł Wielki Mistrz Mrocznego Zakonu w Irdorath
"zdradzę ci pewną tajemnicę"
Spoiler
Władza Jedności zatroszczy się o to, żeby każdy człowiek, ork czy jaszczuroczłek umierał w kontakcie z tobą i przekształcał w wojownika Ciemności.
Maksymalnie 10 z nich będzie ci służyć jednocześnie, dopóki zdołają. Żyją dzięki zdrowiu i życiu swoich wrogów dopóki im to potrzebne. Wykorzystują także twoją manę.
Mogą używać miecza, łuku i kuszy.

Armia Ciemności ma się do tego jak grzechotka do grzechotnika.

panzpis

panzpis

Użytkownicy
Co palisz w piecu?
posty524
Propsy167
ProfesjaScenarzysta
  • Użytkownicy
  • Co palisz w piecu?
Cytat: Witcherr
Mam jeszcze jedno pytanko. Czemu w pierwszym poście jest dwa razy ten sam link do patcha 1.13?, nigdzie nie widze linku do 1.14.
Kiedyś linki były dobre. Podczas edycji  musiałem coś skopać. Jutro naprawię i dodam jeszcze inne linki. Za utrudnienia najmocniej przepraszam.

Janusz Korwin-Mikke,

Memorius

Memorius

Moderator działu
posty2983
Propsy1306
ProfesjaTłumacz
  • Moderator działu
Przeprosiny tu nic nie dadzą.
Lord Raudor zje cię na podwieczorek.
Mam już gotową drugą część historii Wygnanych i ich miasta Silionu.
Ale nie dam.

panzpis

panzpis

Użytkownicy
Co palisz w piecu?
posty524
Propsy167
ProfesjaScenarzysta
  • Użytkownicy
  • Co palisz w piecu?
Przed chwilą wysłałem do Rosjan życzenia noworoczne i dolaczylem do nich pytanie czy możliwe jest połączenie global moda z returningiem? Jak przyjdzie odpowiedź to poinformuje w tym temacie.

Janusz Korwin-Mikke,

Memorius

Memorius

Moderator działu
posty2983
Propsy1306
ProfesjaTłumacz
  • Moderator działu
ta
trzeba się było raczej zapytać o mitycznego patcha 1.5 do Globala :D
to by lagów DP nie było...

a tak przy okazji dla miłośników potężnych mieczy jest w grze miła niespodzianka
Młodszy Brat Uriziela oraz Ognisty Brat Szponu Beliara
tyle ,że trzeba w przypadku pierwszego COŚ zrobić a przypadku drugiego grać po prostu super uważnie

Młodszy braciszek owszem jest do znalezienia...ale żeby był "Mocą" to trzeba COŚ zrobić...
(no i uprzedzając ewentualne wątpliwości wcale nie kupę :D)

panzpis

panzpis

Użytkownicy
Co palisz w piecu?
posty524
Propsy167
ProfesjaScenarzysta
  • Użytkownicy
  • Co palisz w piecu?
Możesz zarzucić staty tych broni i dla porównania staty zwykłego szponu i uriziela? 

Janusz Korwin-Mikke,

Memorius

Memorius

Moderator działu
posty2983
Propsy1306
ProfesjaTłumacz
  • Moderator działu
Szczerze mówiąc to na to pytanie może Taliasan odpowiedzieć.
Ja nie mam w zapisach żadnych z tych broni przynajmniej na aktualnej wersji rozgrywki Myśliwym.
Młodszego Brata nie mam bo zapomniałem zrobić to COŚ.
Ognistego nie znalazłem nigdy, choć ponoć jest.

Wrócę nieco do specyfiki rozgrywki.
W I i II rozdziale gra się naprawdę ciężko. Początek jest bardzo trudny a wbicie 5 leveli czyli

2 lvl -700 (plan 1000)
3lvl - 1750
4lvl - 3400
5lvl - 5700
jest trudne.Po prostu trudne i tyle.
Można tu dostać min 32 PN max 48 w praktyce srednio 36 PN
a wszystko kosztuje jak 1:2 - czyli wychodzi z tego ok18 punktów siły lub zręczności.
Pieniędzy brak chroniczny , bo wszystko jest drogie a nasze towary są za grosze, przeważnie po 1 czy 2-3 szt złota.
Mam taki zapis myśliwego na 5lvl który ma 225 sztuk złota, nędzny krótki łuk i spodnie Xardasa a w ekwipunku drobiazgi i nieco niezbędnych przedmiotów.
proste potworki są silne a o bandytach nie wspomnę bo biorą na jeden strzał z łuku czy kuszy a strzelać umieją.
Draki w mieście kończą sie zbieraniem Beziego z ziemi bez broni i kasy...wystarczy wspomnieć próbę questowej bójki z Bromorem.
Kupcy miło cię witają ale nie stać cię na zakup co lepszych rzeczy, zresztą i tak ich się nie uzyje bez odpowiedniego poziomu zręczności czy siły.
itd itd
dalej ejst już łatwiej , w końcu się tego chłopaka naszego jakoś rozbuja ale nie na tyle zeby umiał wszystko w III rozdziale. Na 30 lvl mam 155 siły i dobry miecz oraz najlepsza kuszę Kara Śmierci, którą zresztą tzreba było zrobić samemu za ciężkie złoto i PN ale np z magii krag nadal 0 a i o alchemii nie wspomnę.
Niby lżej , bo tłumu orków jak w Returning 1.0 nie ma. co z tego jednak skoro Poszukiwacze nie wdają się w zbędne dyskusje filozoficzne tylko od razu używają Deszcz Ognia i poprawiają na dokładkę Gromem.

ale jakoś to tam do przodu idzie...

Jeszcze raz podkreślam, że Global jest nastawiony na fabułę , na pewne zagadki i posuwanie akcji do przodu - fani expa  dla expa za wiele tu dla siebie po Returning w róznych wersjach nie znajdą.

Co do ciekawych broni jest też szpada i łuk Diego. Bronie osobiste i unikatowe...
Żli ludzie pobija Diego i zabiorą mu to. Tylko że w obu przypadkach potrzeba 200 zręczności a to już pewnie będzie 40-45 level. ;D

panzpis

panzpis

Użytkownicy
Co palisz w piecu?
posty524
Propsy167
ProfesjaScenarzysta
  • Użytkownicy
  • Co palisz w piecu?
Jak nie będzie expenia to maniacy typu Tizgar nie znajdą przyjemności z gry. Rosjanie odpowiedzieli i niestety na obecną chwilę nie jest to możliwe. Ale my w Polsce mamy też dużo zdolnych modderów. Mimo to temat łączenia uznaję za zamknięty do czasu publikacji spolszczenia.

Janusz Korwin-Mikke,

Memorius

Memorius

Moderator działu
posty2983
Propsy1306
ProfesjaTłumacz
  • Moderator działu
Rosjanie odpowiedzieli i niestety na obecną chwilę nie jest to możliwe
ani raczej na przyszłą chwilę też
gdzieś tam znalazłem nawet fachową dyskusję na ten temat , z której wynika ,że technicznie jest to niemożliwe bez istotnego okaleczenia jednego z modów - który więc należy okaleczyć?

być może nasi polscy spece by coś i z tym zrobili, nie wiem , nie znam się , na razie jednak żaden się nie zgłosił do pomocy przy nawet tych drobnych poprawkach do Global Moda :D

a co do kolegi Tizgar zapewne i tak zagra... ;D
jest Lee sa najemnicy...
Przy okazji taka ciekawostka. W grze występują pancerze nazywane pancerzami Najemników Lee i pancerze Najemników Silvio. Okazuje się że jest to pokłosie niezrealizowanego projektu możliwości wstąpienia do najemników do wyboru - do grupy Lee i do grupy Silvio.

0 użytkowników
Do góry