Jestem właśnie po wczorajszych 4h grania w Risena 3 i napiszę krótką recenzję.

GRAFIKA I OPTYMALIZACJA
Grafika dość ładna, duży plus względem Risena 2 bo naprawdę chłopaki się postarali i grafa przypomina mi nawet trochę taką z AC III czy IV. Jedynie razi mnie to, że niektóre kolory są przebarwione i wygląda to troszkę cukierkowo. No ale można się przyzwyczaić. Gorzej jest już z optymalizacją, grając na Ultra na GTXie 460 1GB w rozdziałce 1280x800 miałem średnio 45-50fpsów. W pustych miejscach spokojnie 60fpsów a na jakiś zatłoczonych i najebanych różnymi efektami/roślinnością to 35-50, niżej nie spadło (chyba że jak podbiegłem do wodospadu tyłem to fpsy spadły do 20 ). Ogólnie rzecz mówiąc optymalizacja jest zjebana bo np. w AC III na Ultra przy i tak lepszej grafice i olbrzymim terenie mam średnio 40-50fps. Jeśli chodzi o modele postaci czy w ogóle wszystkiego to jestem pod wrażeniem, względem Risena 2 to jest duża poprawa. Postacie wyglądają nawet bym powiedział - zajebiście.

Tekstury również są w dobrej jakości, może niektóre troszkę rażą słabą rozdzielczością ale ogólnie jest ok.
Ogólna ocena całości 8/10ANIMACJE
Tutaj się w chuj zdziwiłem - względem Risena 2 to animację są W CHUJ lepsze, nie tak drętwe. Ale co od razu zauważyłem -
animacje biegania i skakania w ruchu czy w miejscu są ŻYWO SKOPIOWANE Z AC III/IV. Na początku grania po prostu czułem się jakbym grał w jakiegoś Assasyna.

Jak dla mnie to bardzo duży plus bo te animacje trzymają już światowy poziom.
Ogólna ocena całości 9/10WALKA I MAGIA
Ogólnie walka została poprawiona i wygląda dość fajnie. Jednak wciąż denerwuje mnie takie troszkę drętwe animacje, tzn. takie nagłe przeskakiwanie postaci. Ale ogólnie jest ok i podoba mi się. Również duży plus i chyba również skopiowane z Assasynów to wykończenia wrogów (np. walczymy z piratem, gdy już zostaje mu odrobinka hp to bohater bierze i podcina mu gardło lub przebija brzuch mieczem, prawie to samo jak w AC). Również co mi się spodobało to magia, jak na razie zdążyłem zdobyć czar zmiany w papugę (można nią np. przelecieć przez jakieś szczeliny/przepaści), deszcz ognia (coś jak w Gothicu

) i magiczne kryształy które lecą nad bohaterem i oświetlają teren. Jak pogram dalej to dopiszę resztę.
Ogólna ocena całości 8/10LOKACJE
Tu na początku się zawiodłem bo zaczynamy grę na Wybrzeżu Krabów, lokacja jak z Risena 2, plaża, kraby, tropikalne ruiny i roślinność. Bardzo cukierkowo jak dla mnie. Jednak potem dopłynąłem do Taranis i mój nastrój w chuj się poprawił bo lokacja przypomina mi takie średniowieczne/gothicowe klimaty, na mapie chyba nawet widziałem że jest tam jakiś klasztor.

Jak pogram dalej to opiszę resztę lokacji. Wydaje mi się, że więcej będzie takich średniowiecznych lokacji a nie pirackich, i mam nadzieję że się nie mylę.
Ogólna ocena całości 7.5/10FLORA I FAUNA
Jeśli chodzi o potwory to tutaj duże zdziwienie. Na początku oczywiście duże kraby i te diabliki takie z Risena 2 ale potem zdziwiłem się gdy zobaczyłem olbrzymie szczury (z Gothica), ścierwojady (również z Gothica tylko troszkę takie kolorowe i mało co przypominają te z G1/G2, bardziej z G3

). A potem idąc dalej natknąłem się na smoczego zębacza (dość kolorowy, również mało przypominał tego z G2).
Dalej natknąłem się jeszcze na Ghula, aligatory (z Gothica 3 zapewne), wodne jaszczury, jakiegoś pająka i piekielne ogary.

Fajnie że PB wróciła do starych potworów z Gothiców tyle że mogły by bardziej przypominać pierwowzory i nie być takie oczojebne.
Ogólna ocena całości 8.5/10DIALOGI, DUBBING, POLSKI JĘZYK
Ehm no to tak - po pierwsze w chuj zawiodłem się, że jest brak polskiego dubbingu - w takich grach to podstawa! Zawsze dodaje jakiś klimacik ciekawy. Tu w chuj duży minus. Ale idąc dalej - oczywiście spolszczenie profesjonalnie zrobione, dialogi itp. wszystko bardzo dobrze. Wracając do angielskiego dubbingu to słucha się dość ciekawie. Nie jest aż taki drętwy, w chuj podoba mi się głos głównego bohatera (zagracie to zobaczycie

). Ogólnie to jest ok jednak wolałbym dub PL. Tylko dziwi mnie troszkę dlaczego na konsole jest tylko wersja angielska? Bez dubbingu jeszcze można grać ale bez polskich napisów? Nie wyobrażam sobie grać w RPG bez napisów PL, tylko nie pierdolić mi tu że "idź do szkoły, ucz się języka" czy coś podobnego. W grach RPG polski język jest WYMAGANY. Twórcy/wydawca zrobili sobie podwójny cios w plecy - brak dubbingu PL na PC i całkowity brak wersji PL z napisami na X360/PS3. Porażka.
Ogólna ocena całości 6.5/10Podsumowując gierka jest ciekawa, dość podobna do risena 2 jednak nie jest to kopia ani risen 2.5 jak to ktoś napisał. Zmian jest bardzo dużo, moim zdaniem prawie wszystkie na plus, oczywiście pomijając brak PL dubbingu czy wciąż kolorowa i czasami dość cukierkowa grafika. Ogólnie jak komuś się podobał Risen 2 czy nawet 1 to polecam zagrać, bo jest to taka mieszanka. Na początku grania czułem się jakbym grał w jakiegoś AC RPG.
Ogólna ocena gry 8/10Tutaj troszkę moich osobiście zrobionych zdjęć:
http://www.fmix.pl/album/116753/galeria/1A teraz spadam dalej napierdalać.
Pozdro.