Pytania i porady odnośnie rozwoju postaci. 1537693 4348

O temacie

Autor Ventrue

Zaczęty 22.07.2013 roku

Wyświetleń 1537693

Odpowiedzi 4348

przeklonowany

przeklonowany

Użytkownicy
posty13
Propsy1
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Chyba pociagne do konca 1h(gorzej że juz tabliczki zuzylem), bo zużycie wytrzymałosci na 2h to lekki abstrakt.No o chlebach i innych żarciach nie myślałem (pierwszy raz w returning).  Nie wiedziałem też, że trzeba zbierać giny. Po tym chyba jeszcze raz pociągnę strażnika ale na patchu Nergala i faktycznie pójde w 2h.
1. A mógłbyś powiedzieć z czego powinno być najwięcej bonusów do hp?  z wina, korzeni, jagódek, czy innych bonusów? Bo jak patrze na to jak grałem to nie rozumiem skąd można mieć te 3k xd

Edit:

2. Skąd Ty potem brałeś 470 siły? Nie ma aż tyle jabłek, tabliczek i skoczych korzeni. Coś pominąłem.
3. I mógłbyś mniej więcej rozpisać w co powinienem pakować LP na początku? czysta siła podstawowe myślistwo i do 30% 2h, do bractwa?

Keldorn

Keldorn

Użytkownicy
posty439
Propsy77
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Jakie mikstury z jagód robisz, te lepsze czy gorsze?

Te gorsze to pewnie 10HP za 25 jagód a te lepsze o których wspomniałeś to jakie ?

Mam jeszcze pytanie o bandytów w Jarku... czy po zadaniu na uwolnienie niewolników, zabiciu Bloodwyna ale przed zabiciem Kruka mogę pozabijać bandytów, nie wszystkich tylko tych "osamotnionych" stojących z dala od grupek. Np. taki bandyta Garaz, po zabiciu Bloodwyna idzie w jego miejsce i stoi sobie biedny :) Rozumiem że nie ma z mim już żadnych q. Innymi się nie zajmowałem, pamiętam tylko że po zabiciu Kruka, Thorus zabiera swoją ekipę i uciekają do jaskini koło Piratów.

Buub

Buub

Użytkownicy
posty302
Propsy53
  • Użytkownicy
Nie ma czegoś takiego jak gorsza miksura życia. Jesli potrafisz warzyć eliksir zycia nie ma róznicy czy gotujesz kompoty z 25 jagód, a potem eliksir z 1 korzenia i 1 rdestu. Daje to ten sam wynik co warzenie 2 misktur zycia z przepisu od Lutero (25 jagód + 1 korzeń + 1 rdest).

W sumie to nie opłaca się również warzyć eliksiru z 25 ciemnych grzybów + rdestu i czegoś chyba jeszcze.
Lepiej gotować zupę grzybową z 2 ciemnych grzybów i 1 mięsa kopacza. 20 zup (40 ciemnych grzybów + 20 mięs = 5 mana + 5 odp. na magie) Nie traci się rdestów i więcej punktow many na 1 grzyba wychodzi ;)

garry18

garry18

Użytkownicy
posty1391
Propsy44
  • Użytkownicy
Dobra, a wiec tak:

Z tą "gorszą" miksturą z jagód to miałem na mysli że kompot z jagód daje tylko 10hp, a mikstura hp od jakiegoś sprzedawcy z R2 ( chyba lutero ) daje 20hp z 25jagód.
Także jagody zbieramy i nie zużywamy na marny kompot :P

1. A mógłbyś powiedzieć z czego powinno być najwięcej bonusów do hp?  z wina, korzeni, jagódek, czy innych bonusów? Bo jak patrze na to jak grałem to nie rozumiem skąd można mieć te 3k xd

Najwięcej z korzeni leczniczych czyli tego eliksiru z korzenia i rdesta, potem mamy jagody.
A no i oczywiście wino z winogron tez jest kozackie, do tego jest trochę hp ze specjalnego wina z fortu azgan, bodajże 25hp a są dwa.
No i też trochę mikstur hp się znajduje.

2. Skąd Ty potem brałeś 470 siły? Nie ma aż tyle jabłek, tabliczek i skoczych korzeni. Coś pominąłem.                                 
Uwierz że jest :)
Ale na 1.3.2 wbiłem na czysto około 120siły potem jechałem na bonusach, a potem wolne pkt nauki też dawałem na siłę i po prostu się uzbierało, np: Goblin berserker prawie zawsze daje smoczy korzeń, jak nie dał, to robiłem load game, aż dał :P
Trzeba wyzbierać KAŻDY smoczy korzeń z khorinis,  po za tym trzeba szybko nauczyć się wyrywania serc orków, bo za 100serc orków jest potka +2 do siły, z tego też masa sił wpadła, no i mikstura z orkowych pomyj 2siły i 2zręki oraz -12many, dlatego mało many mam bo z 300wypadło z poty :P

3. I mógłbyś mniej więcej rozpisać w co powinienem pakować LP na początku? czysta siła podstawowe myślistwo i do 30% 2h, do bractwa?

Ja robiłem tak:
na 1.3.2 siły uczyłem się do 120, ale ty na 1.3.1 możesz do koło 94.
LP wydałem na: kradzież kieszonkową ( masa expa za free ), podstawowe skórowanie od mateoo, na otwieranie zamków, i 2h uczyłem się do 34% a potem DŁUUUUGO nic.
A z bractwem to nie wiem, zawsze gram paladynem.

Buub

Buub

Użytkownicy
posty302
Propsy53
  • Użytkownicy
Dobra, a wiec tak:

Z tą "gorszą" miksturą z jagód to miałem na mysli że kompot z jagód daje tylko 10hp, a mikstura hp od jakiegoś sprzedawcy z R2 ( chyba lutero ) daje 20hp z 25jagód.
Także jagody zbieramy i nie zużywamy na marny kompot :P

Kompot daje 10 hp z 25 jagód. Eliksir życia daje 10 hp z 1 korzenia leczniczego i 1 rdestu polnego.
Elikisr od lutero daje 2 x 10 hp za 25 jagód, 1 korzenia leczniczego i 1 rdestu.

Wytłumacz mi zatem dlaczego kompot jest marny. Nie ma żadnej różnicy jesli wie się jak tworzyć eliksir zycia, szczególnie że na każdej postaci nie ważne kim się gra wypada go umieć.

garry18

garry18

Użytkownicy
posty1391
Propsy44
  • Użytkownicy
Jest gigantyczna różnica, bo tracimy na każdy "gorszy kompot" 10hp

Keldorn

Keldorn

Użytkownicy
posty439
Propsy77
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Ile powinienem wydać ptk nauki na kopanie złota ? bo nie wiem ile zainwestować w tą umiejkę :/

paweu

paweu

Użytkownicy
posty64
Propsy4
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Zawsze uczyłem się kopania na maksa. Jakoś dużo złota mi wtedy nie ubyło, a zyskałem sporo ze samorodków, mimo że Crimson obniżył do 8 szt. złota.

Keldorn

Keldorn

Użytkownicy
posty439
Propsy77
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Chodzi o to że na rzeźniku 1.3.2 każdy punkt nauki jest ważny i nie wiem ile tak naprawdę ptk jest potrzebnych żeby efektownie kopać złoto.

paweu

paweu

Użytkownicy
posty64
Propsy4
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Nie grałem nigdy rzeźnikiem, ale myślę że jak wydasz tak mniej więcej na 40-60% umiejętności kopania to powinno Ci styknąć (mówię w ciemno :P)

Buub

Buub

Użytkownicy
posty302
Propsy53
  • Użytkownicy

Człowieku ile razy mam ci mówić, że znając eliksir życia nie tracimy nic? Dodaj sobie jeszcze raz składniki z obu przepisów.

garry18

garry18

Użytkownicy
posty1391
Propsy44
  • Użytkownicy

Człowieku ile razy mam ci mówić, że znając eliksir życia nie tracimy nic? Dodaj sobie jeszcze raz składniki z obu przepisów.

Tak ale za nim go się nauczymy, to trochę czasu mija, i tak czy inaczej lepiej robić poty 2x 10hp.

Po za tym, tracimy nadal 10hp bo elixir życia ile daje hp 20 czy 10?
10, a wiec najlepsza jest mikstura hp 2x 10.

Ale jak masz taki kaprys to se możesz mieć mniej hp nikt ci nie broni.

Buub

Buub

Użytkownicy
posty302
Propsy53
  • Użytkownicy
Przestań wciskać ludziom, że traci się HP. Nie wiem czemu twój mózg nie może tego pojąć.
Przepis od Lutero:
2 x 10 hp = 25 jagód + 1 korzeń leczniczy + 1 rdest
Eliskir życia:
1 x 10 hp = 1 korzeń leczniczy + 1 rdest
Kompot
1 x 10 hp = 25 jagód

19 PN tyle trzeba by nauczyc sie eliksiru życia ( 1 + 3 +5 +10 za poszczegolne misktury), Po jarkendarze ma się 40 może więcej korzeni lecznicznych, nie znam żadnego powodu dlaczego by nie warto było zainwestować 19 PN za 400 HP na etapie jarkhendaru (chyba ze na rzeźniku trzeba grać z 100 HP przez pół gry). A początki gry uławtić sobie kompotem z jagód.

garry18

garry18

Użytkownicy
posty1391
Propsy44
  • Użytkownicy
Nikt ci nie broni inwestować 19PN w elixir zycia, ale najpierw ( w jarkendarze ) lepiej iść w dmg niż w hp, w końcu to nie hp zabija moby, także rachunek jest prosty.

btw: traci sie hp, bo zawsze można zapomnieć o tej potce na hp.

także zawsze lepiej robić 2x 10hp.

missing

missing

Użytkownicy
posty14
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Przechodzę returning pierwszy raz i chcę zostać magiem ognia. Nigdy jeszcze nie grałem w żadnego gothica jako mag więc proszę o porady. Gram na poziomie bardzo łatwym i narazie wydałem punkty nauki tylko na skradanie, ściąganie skóry ze zwierząt i walkę 1h do 30%.

Keldorn

Keldorn

Użytkownicy
posty439
Propsy77
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Przechodzę returning pierwszy raz i chcę zostać magiem ognia. Nigdy jeszcze nie grałem w żadnego gothica jako mag więc proszę o porady. Gram na poziomie bardzo łatwym i narazie wydałem punkty nauki tylko na skradanie, ściąganie skóry ze zwierząt i walkę 1h do 30%.

Jeśli nie grałeś jeszcze nigdy w żadnego Gothica to nie powinieneś zabierać się za moda do niego. Przejdź choć raz G2 z dodatkiem.
Co do gry magiem to nie wiem jak się gra ale skradanie jest totalnie bezużyteczną umiejką a walka 1h magiem to też błąd.

przeklonowany

przeklonowany

Użytkownicy
posty13
Propsy1
Profesjabrak
  • Użytkownicy
pisał, że pierwszy raz zaczyna grać magiem. Moje spostrzeżenia jak grałem nekro: 30% się przydaje bo do połowy drugiego rozdziału jest lipa z maną i warto powalczyć kosturem. W 3 akcie obowiązkowo u vatrasa za 20 LP bierzesz regeneracje many. Do tego quest na pierścień dzika (zadanie od Barema z obozu myśliwych) i gra się już naprawdę przyjemnie :p
A apropo reszty rozwoju to potrzebujesz wysokiego inta,  więc poza maną, wykupujesz wszystkie tanie umiejętności myśliwskie, czary z 1 i 2 kręgu, czytasz wszystkie dostępne książki itp. No i otwieranie zamków i kradzież kieszonkowa.
A jesli chodzi o pierwszy raz z returningiem to zbieraj ciemne grzyby, jagody, korzenie lecznicze. Są potrzebne do zwiększania hp i many. I poczytaj o wszystkich artykułach które zwiększają hp. W sumie to w tym modzie trzeba wszystko zbierać poza pochodniami.

garry18

garry18

Użytkownicy
posty1391
Propsy44
  • Użytkownicy
Przeklonowany, pochodnie ja też bym zbierał :P

Dla hajsu.

A kolega napisał że gra pierwszy raz MAGIEM a nie że w ogóle nie grał.

To dam poradę żeby pierw uczyć się many aż będzie za droga, a potem bonusy.

CiastekCS

CiastekCS

Użytkownicy
posty10
Propsy1
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Planuje grać Guru.
Jak rozdzielać PN?
Jakie czary Guru ma?

Dzerald

Dzerald

Użytkownicy
posty363
Propsy37
  • Użytkownicy
Rozdzielanie PN jest zależne od patcha i poziomu trudności.

0 użytkowników
Do góry