Tarcza 32393 84

O temacie

Autor

Zaczęty 24.05.2008 roku

Wyświetleń 32393

Odpowiedzi 84

Jedairusz

Jedairusz

Złote Wrota
Grafik 3D w Boombit
posty1022
Propsy1297
NagrodyVV
ProfesjaGrafik 3D
  • Złote Wrota
  • Grafik 3D w Boombit
O ile pamiętam magic bump generuje tą mapę a tak w ogóle to nie jest trudna do wykonania nawet gdybyś robił to "ręcznie".

Pewnie masz na myśli pluginy do Ps'a a ja używam Gimp'a,ale jakoś sobie muszę poradzić
Co do normal mapy to była moje pierwsza stworzona dzięki pluginowi nividii do Gimpa i nie mam w tym żadnego doświadczenia, także jeszcze na pewno będą jakieś poprawki.
Co do konkursu to już do teraz nauczył mnie więcej niż ostatni miesiąc  :)  moddowania Gothica

Normalkę i diffuse będę jeszcze poprawiał dzisiaj chciałem tylko zobaczyć jaki efekt daje normal mapping i dlatego jest w niej wszystko niedopracowane...

Tom

Tom

Użytkownicy
posty270
Propsy39
  • Użytkownicy
Nie zobaczysz do końca efektu normal mapy jak dobrze nie wyrenderujesz a poza tym normal mape nie wsadza sie do zakladki bumpa bo mizernie to bedzie wyglądać. Są materialy w Vrayu ktore mają specjalne zakładki na normal mapy.

GTX 8800 512mb/bit, 250GB SATA, 2560Ram, Pentium D Dual Core 2,8 GhZ, Samsung Sync 17', Fortron 400W, Microstar

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
Cytat: Jedaith link=topic=1874.msg16489#msg16489 date=May 28 2008, 20:14\'
Pewnie masz na myśli pluginy do Ps#msgote author=Jedaith link=topic=1874.msg16489#msg16489 date=May 28 2008, 20:14\']Pewnie masz na myśli pluginy do Psa a ja używam Gimp#msgote author=Jedaith link=topic=1874.msg16489#msg16489 date=May 28 2008, 20:14\']Pewnie masz na myśli pluginy do Psa
Ja nie w temacie, ale czy czasem nie ma wtyczki do Gimpa, dzięki czemu plugi do Ps#msgote author=Jedaith link=topic=1874.msg16489#msg16489 date=May 28 2008, 20:14\']Pewnie masz na myśli pluginy do Psa w nim odpalają?

Tom

Tom

Użytkownicy
posty270
Propsy39
  • Użytkownicy
Wypalanie normal mapa przez wtyczki do psa czy gimpa to oszustwo samego siebie. Normal mapy wypala sie bezpośrednio w maxie albo mozna tez w zbrushu i to blyskawicznie.

GTX 8800 512mb/bit, 250GB SATA, 2560Ram, Pentium D Dual Core 2,8 GhZ, Samsung Sync 17', Fortron 400W, Microstar

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
Co do konkursu to już do teraz nauczył mnie więcej niż ostatni miesiąc laugh.gif moddowania Gothica

Noi oto w tym wszystkim chodzi. Żeby ludzie próbowali robić coś swojego i nowego. Ciągłe malowanie 8 letnich modeli mija się z celem.

Magic bump to oddzielny program.

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską

Thoro
The Modders

Tarcza
#45 2008-05-31, 18:59(Ostatnia zmiana: 2008-05-31, 18:59)
W wyniku mojego lenistwa oraz z przyczyn technicznych (słaby sprzęd odbija się na komforcie pracy, jakości normali oraz renderingu) jest to już final. Ogólnie nie jestem zadowolony.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Hmm, wygląda to nieco rysunkowo, nie fotorealistycznie. W których miejscach jest metal? Obwódka tylko z przodu jest metalowa, czy także po bokach i u góry? Jeśli tylko z przodu, to od góry przydałyby się szpary między deskami (na widoku od tyłu nie widać żadnej blachy na górnej krawędzi). Z przodu jest jakaś płyta, że nie ma szpar, takich jak z tyłu?
Skórzany pasek wyszedł bardzo ładnie, przód ogólnie także się dobrze prezentuje, ale szkoda, że jest jak mówiłem rysunkowo.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
No więc wypaliłem dwie normalmapy. Pierwsza uwzględniała rysy na przodzie trczy, nity, szwy i w drobnym stopniu fakturę materiałów. Stworzyłem ją przy pomocy pluginy nvidy. Druga normalka powstała w crazybumpie właściwie przy standardowych ustawieniach programu (mój komp nie pozwala na więcej). Ta została użyta finalnie gdyż jak uznałem wyglądała lepiej jednak jak widać nie do końca.

Obicia są w całości wykonane z metalu. Brak ich jedynie na tylniej stronie tarczy co jest zamieżone. Widze że przez słabego normala metal po boku wygląda jak drewno albo jak kto woli na odwrót. Nie podoba mi się drewno jednak nie chciało mi się już tego zmieniać.

Później zapodam diffuse w pełnym rozmiarze być może razem z jakimś lepszym renderem.

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
Nie powiedziałbym że jest rysunkowo, może to kwestia rendera i normalmapy.

Sama diffuse: http://i25.tinypic.com/if0ba1.jpg

Jedairusz

Jedairusz

Złote Wrota
Grafik 3D w Boombit
posty1022
Propsy1297
NagrodyVV
ProfesjaGrafik 3D
  • Złote Wrota
  • Grafik 3D w Boombit

Jedairusz
Złote Wrota

Tarcza
#49 2008-06-01, 13:08(Ostatnia zmiana: 2008-06-01, 13:26)
Texturka ładna, fajnie wykonane zabrudzenia, wgniecenia itp.
Podoba mi się też skórzany pasek z tyłu, jednak tył tarczy (drewno) według mnie jest nieładne z uwagi na kolor (zbyt mało nasycony?)...

Ja moją też już właściwie skończyłem, ale muszę jeszcze rendery zrobić, textury pozałączać itp.
W końcu jest jeszcze tydzień :D
Tylko nie wiem jak nałożyć tą normal mapę,bo Vraya nie mam (ciężko znaleźć choćby wersję testową do 3ds maxa 5) Może wiecie, gdzie taką znajdę? Albo chociaż jaki ma nr wersji ( chodzi mi o nazwę np. Vray 1.5)

Retsked

Retsked

Użytkownicy
Jam jest 444
posty1533
Propsy61
  • Użytkownicy
  • Jam jest 444
Ja już "skończyłem":

TEKSTURA:
http://i31.tinypic.com/sp9avk.jpg

RENDER:
http://www.vpx.pl/up/20080601/27109246f4f3...7054a444786.jpg

MODEL:
http://www.vpx.pl/up/20080601/2710942b543a...a3f43a95409.jpg
http://www.vpx.pl/up/20080601/271093a2d3e1...86dd8114610.jpg

Cóż... Wiem, że kicha, ale jakoś nie potrafię lepiej zrobic. Ważne, że próbowałem robic coś samemu i zawsze jakieś umiejętności się zwiększą...

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
Dekster, błyszczy się jak psu jajca. Mówiłem że warto wypalać speca jeśli ustawiasz na renderze światło. To tylko chwila roboty a efekt jest zdecydowanie lepszy i całość nie wygląda jak wykonana z plastiku.

Jedairusz

Jedairusz

Złote Wrota
Grafik 3D w Boombit
posty1022
Propsy1297
NagrodyVV
ProfesjaGrafik 3D
  • Złote Wrota
  • Grafik 3D w Boombit
Jak wszyscy dają teraz to ja też :D
Koniec także mojej pracy nad  texturą: (niestety Normal mapa została w zakładce "Bump" z braku Vraya)

RENDER (tło,cienie itp.)
http://img74.imageshack.us/img74/8356/screeen6fv1.jpg

RENDER  (zrzuty tarczy: przód,tył,bok)  
http://img80.imageshack.us/img80/5365/screeen7yg7.jpg

TEXTURA DIFFUSE
http://img218.imageshack.us/img218/9483/z1op8.jpg

NORMAL MAP
http://www.vpx.pl/up/20080601/271163724e13...26a9a197655.jpg

A kto zasiada w zaszczytnym jury??

Damianx

Damianx

Użytkownicy
Damiano Italiano
posty257
Propsy4
  • Użytkownicy
  • Damiano Italiano
według mnie to tak:
1. Jedaith - bardzo ładny render, teksturka także, bardzo dużo szczegółów, podoba mi się nałożenie rysunku. Ładnie wygląda to drewno i metalowa ramka. Jak dla mnie najładniejsza praca
2.Thoro - Praca nawet ładna, ale troszke nierealistyczna, taka za bardzo fantasy . Podobają mi się szczegóły a także skórzany pasek. Jak  dla mnie 2 miejsce
3. Dekster - Nawet, nawet jednak coś jej brakuje. Ładny orzełek ale troszke źle nałożony na teksture. Tekstura metalu fajnie się prezentuje a remder także niczego sobie tyle że światło mogło być rzucone pod troszke innym kątem.

Mody zrobione przez Damianx project :

Życzę miłej gry

Retsked

Retsked

Użytkownicy
Jam jest 444
posty1533
Propsy61
  • Użytkownicy
  • Jam jest 444
To nie jest orzeł...

A co do rendera... Ja się kompletnie na tym nie znam...

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
No, Jedaith, praca może ładnie wygląda, ale przez efekciarstwo wszystko spaliłeś. Czemu ciemne deski są w poprzek, a jasne pionowo? Mogłeś zrobić je wszystkie tak samo, mogłeś wcale nie robić szpar (ukryć je pod farbą), ale dla głupiego efektu zrobiłeś tak i zepsułeś wszystko.
Sam orzełek ma także pewien defekt - wygląda jak wyryty i wypalony w drewnie, a więc ciekawi mnie fakt, dlaczego po zniszczeniu wyryte drewno na skrzydłach tak jakby wróciło na swoje miejsce i do tego zrobiło się niesamowicie gładkie.
Metalowa opaska także pozostawia wiele do życzenia. Jak ona w ogóle jest przyczepiona? Klejem?

@Dekster: faktycznie, jak powiedział Thoro, za bardzo się świeci, a to strasznie psuje efekt. Posiedź nad tym jeszcze trochę.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
A kto zasiada w zaszczytnym jury??

Nikt, regulaminowo poczekamy do końca terminu dając tym samym szansę nowym potencjalnym uczestnikom (w których istnienie wątpię :D ) oraz sobie na ewentualne poprawki. Oznacza to że do finalnego terminu możecie jeszcze pracować nad prezentacjami, renderami jak i samymi teksturami.

Po zakończeniu zrobi się ankietę w której będzie mogł zagłosować każdy. Puki co wstrzymajcie się z głosami.

taka za bardzo fantasy

A kto powiedział że w założeniu było tworzenie rekonstrukcji średniowiecznej tarczy z odwzorowaniem charakterystycznego designu dla tamtego okresu? Robiłem wg własnego widzimisie wszystko malując i projektując samemu włącznie ze wzorem nie oglądając się na to czy jest "real" czy już bardziej "fantasty".

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
Czemu ciemne deski są w poprzek, a jasne pionowo? Mogłeś zrobić je wszystkie tak samo

No z technicznego punktu widzenia taka tarcza nie jest dobra. Im więcej elementów tym większa podatnośc na uszkodzenia. Układanie desek na wzór babcinego parkietu raczej nie jest dobrym rozwiązaniem :D . Odnosi się to również do tego że trwała tarcza to tarcza wykonana z jak najmniejszej ilości desek. Przynajmniej tyle wnioskuje po wielu refkach obejżanych w necie. Na siłę można by się również przyczepić rys powstałych w wyniku ciosów bronią. Wyglądają troche jak po ataku zdesperowanego przedszkolaka z nożem śniadaniowym, czyli są raczej za mało wyraźiste jak na ślady po broni takiego kalibru jak miecz. Są również trochę krzywe. Weź siekierę i przywal w pniaka. Ślad na pewno będzie prosty bez żadnych chwiejek.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Hmm, sądząc po tym, że tarcza nie ma żadnych wzmocnień oprócz metalowego okucia (które moim zdaniem byłoby nieco niewystarczające - zależy, jak gruby jest metal i czy jest tylko z przodu, czy także po bokach i z tyłu), w sumie możnaby przyjąć, że tarcza składa się z dwóch warstw cienkich desek, ustawionych prostopadle do siebie (to by mogło być w miarę wytrzymałe). Ale to nadal nie jest wytłumaczenie robienia kratki, czy, jak to określił trafnie Thoro, babcinego parkietu. :D

Mark Twain

Jedairusz

Jedairusz

Złote Wrota
Grafik 3D w Boombit
posty1022
Propsy1297
NagrodyVV
ProfesjaGrafik 3D
  • Złote Wrota
  • Grafik 3D w Boombit
Ale z kratką wygląda lepiej  :D  
Wiecie, nie brałem tej tarczy do ręki i nie waliłem w nią siekierą i nie wiem czy jest wytrzymała.
A babcia ma parkiet "w jodełkę" a nie w kratę  ;)  
Co do potencjalnych kandydatów to fajnie by było, żeby zostało do konkursu zgłoszonych więcej prac.
Widzę, że jest jeszcze co poprawiać, część zostawię jak jest a część może mi się zachce poprawić.
Co do herbu to w moim zamyśle miał być namalowany...

PS:A ty Kyro zawsze taki dokładny jesteś - chcesz zostać architektem?? ;p

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry