Co do normalmapy, nie zrażaj się ale jest kiepska. Jeszcze się nauczysz, sam o tym gówno wiem w zasadzie.
Generalnie wypalanie normalki powinieneś zostawić na sam koniec, wtedy kiedy tekstura koloru będzie gotowa w 100% i będziesz pewny że żadne większe zmiany nie nastąpią. Jeśli zdecydowałeś się na crazybumpa, plugin nvidy albo podobne narzędzie to powinieneś pamiętać że przy generowaniu normali powinieneś wyłączyć kilka rzeczy które nie powinny być wypuklone bądź wglębione.
Wydaje mi się że przesadziłeś z intensywnością z intensywnością faktury metalu. Może przez to ten efekt kamienia o którym wspominałem. Nie wygląda to realistycznie, metal nie ma takich rożnić w powierzchni, tym bardziej ten insensywnie obrabiany na różnych etapach.
Gneralnie największym błędem w normalce jest to że nity są wklęsłe natomiast cięcia po broniach wypukłe. Moim zdaniem herb również nie powinien być uwzględniony.
Spectular jest to mapa która filtruje odbłyski światła i odwzorowywuje różnice fakturalne. Tak aby metal wyglądał jak metal a drewno jak drewno itd. Możesz np za pomocą tego sprawić aby metal się błyszczał i takie tam pierdoły. O ile pamiętam magic bump generuje tą mapę a tak w ogóle to nie jest trudna do wykonania nawet gdybyś robił to "ręcznie".