Pomoc/2D 6959 15

O temacie

Autor Bartosz

Zaczęty 24.05.2008 roku

Wyświetleń 6959

Odpowiedzi 15

Bartosz

Bartosz

Użytkownicy
posty6
  • Użytkownicy

Bartosz

Pomoc/2D
2008-05-24, 22:31(Ostatnia zmiana: 2008-05-24, 22:31)
Witajta! Jestem początkujacym grafikiem 2D z powodu potrzeby tekstur do moich modeli 3D. ^^  
No i chciałem sobie zrobić jakieś "BARDZO PROSTE" teksturki z tego tematu :
http://themodders.org/index.php?showtopic=130 :P  
Ale nie mogę się połapać który najlepszy i jak ich używać łatwo ale ciekawie.
 :rolleyes: Proszę o pomoc :rolleyes:

Grafik 3D

Retsked

Retsked

Użytkownicy
Jam jest 444
posty1533
Propsy61
  • Użytkownicy
  • Jam jest 444
Nie lepiej brać stąd tekstury:
http://www.cgtextures.com/
?

Bartosz

Bartosz

Użytkownicy
posty6
  • Użytkownicy
Tak znam tą stronę ale tekstury tam zawarte sie sąprzyjazne z kapryśnością klientów :lol:  Dlatego twierdzę że lepiej nauczyć się i robić samemu potrzebne textury kożystając z przeznaczonych do tego programów :lol:

Grafik 3D

Buła

Buła

Użytkownicy
wyłącz komputer i wyjdź z domu
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • wyłącz komputer i wyjdź z domu
Cyfrówke masz?
Bo wykorzystuje się głównie zdjęcia do tekstur, potem sie to obrabia i jest.

Bartosz

Bartosz

Użytkownicy
posty6
  • Użytkownicy
Mam :)  Chcę robić zdjęcia ale także nauczyć się samemu wykorzystywać programy do tego przeznaczone. Np chciał bym zrobićteksturę tramy z wybraną przezemne drogą no wszystko świetnie i pięknie zrobie zdjęcie ale gdzie droga?? :D   I właśnie dlatego i nie tylko dla tego chciałbym opanować obsługę tych programów w stopniu średnio-zaawansowanym :P

Grafik 3D

Retsked

Retsked

Użytkownicy
Jam jest 444
posty1533
Propsy61
  • Użytkownicy
  • Jam jest 444
To chyba najlepiej ściągnąć GIMP i zacząć coś próbować.

Bartosz

Bartosz

Użytkownicy
posty6
  • Użytkownicy
Mam GIMPa 2 ale on jest bardzo skomplikowany wole sięnauczyć obsługi tych programów. Jeśli ktoś je wogule testował i wie jak się nimi posługiwać :)

Grafik 3D

Jedairusz

Jedairusz

Moderator działu
Grafik 3D w Boombit
posty1022
Propsy1297
NagrodyVV
ProfesjaGrafik 3D
  • Moderator działu
  • Grafik 3D w Boombit
Gimpa już od ponad roku testuję... :)  
I jestem z niego zadowolony.
Najnowsza wersja to 2.4 jest także po polsku. W wakacje chyba wychodzi 2.6 o ile się nie mylę.
Jak masz jakieś pytania dotyczące Gimpa to pisz (gg:1363269)

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską

Thoro
The Modders

Pomoc/2D
#8 2008-05-31, 21:01(Ostatnia zmiana: 2008-05-31, 21:04)
Cytat: Bartosz link=topic=1871.msg16521#msg16521 date=May 29 2008, 19:00\'
Mam GIMPa 2 ale on jest bardzo skomplikowany wole sięnauczyć obsługi tych programów. Jeśli ktoś je wogule testował i wie jak się nimi posługiwać :D

Programy w tamtym temacie mogą służyć co najwyżej jako uzupełnienie takich aplikacji jak Adobe Photoshop ale to i tak w niewielkim stopniu. Być może jest to skomplikowane jak sam powiedziałeś jednak nikt nie powiedział że będzie łatwo. Uważam że lepiej przelać swe chęci na nauke profesjonalnego programu niżeli zadowalać się wieloma półśrodkami które oferują niewiele. Zapewniam że na dobre Ci to wyjdzie.

Uważam że nie warto bawić się w jakieś pluginy bądź mozolne tworzenie materiałów takich jak drewno, kamień od zera. Skup się na retuszui i edycji zdjęć oraz tworzenia tekstur właśnie z nich - tak najprościej osiągnąć fotorealistyczne materiały. Do tego celu najlepsze są właśnie materiały z netu, strony typu cgtextures bądź stocki.

Co do samodzielnego robienia zdjęć na potrzeby tekstur to bez wątpienia przydatna będzie lustrzanka, statyw bądź aparat z funkcjami stabilizacyjnymi. Tu masz kilka bardzo istotnych porad odnośnie tego zagadnienia: http://www.cgtextures.com/content.php?acti...hootingtextures
Od razu nie nastawiaj się na to że będziesz samowystarczalny chyba że Twoja okolica to skupisko wszelkiej maści różnorodnych obiektów. Przykładowo twórcy Stalkera udali się na wycieczke do Czarnobyla miedzy innymi właśnie po to aby zgromadzić zdjęcia z tamtych lokacji użyte później przy produkcji tekstur tak aby jak najwierniej odwzorować rejony elektrowni.

FireBoll
  • Gość
No dobra ja jestem naprawdę początkującym grafikiem 2d można rzec totalny nobem no ale chce się tego nauczyć czy możecie mi powiedzieć co mam dalej zrobić w gimpie z tym zdjęciem żeby z niego tekstura wyszła??
http://www.cgtextures.com/texview.php?id=2...22b7552cd9e3398
proszę o pomoc z góry naprawdę dziękuje za wysłuchanie:))

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
poszukać innego bo nic dobrego z tego nie wyjdzie.

FireBoll
  • Gość
Mógłbyś mi jeden znaleźć plz. chce się nauczyć to teksturować no i oczywiście mi wytłumacz dlaczego to się nie nadaje:P

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
A dlaczego mam Ci co kolwiek znajdywać? No wybacz, nie zamierzam nikogo prowadzić za rączkę tym bardziej że sam bez niczyjej pomocy nauczyłem się programu w języku którego nie znałem.

Nie nadaje się bo nawet gdybyś to zseamleshował to do niczego ci to się nie przyda. Robienie kwiatków za pomocą textury 2d to głupota, wygląda mało realistycznie i jest płasko. Może 5 lat temu by to przeszło ale nie teraz.

Tutaj masz odpowiedni tutorial: http://themodders.org/index.php?showtopic=1888
Zmień program bo gimp to bieda.

Jedairusz

Jedairusz

Moderator działu
Grafik 3D w Boombit
posty1022
Propsy1297
NagrodyVV
ProfesjaGrafik 3D
  • Moderator działu
  • Grafik 3D w Boombit

Jedairusz
Moderator działu

Pomoc/2D
#13 2008-07-19, 11:05(Ostatnia zmiana: 2008-07-19, 11:08)
Po prostu jakbyś ułożył to na płaskim terenie to wyglądałoby co najmniej dziwnie...
Tekstury otoczenia powinny być bezszwowe (seamlessowe). Orcwarrior zrobił tutek na PS'a, jest na tym forum, w Gimpie można to prosto zrobić filtrem (Filtry/odwzorowania/Stwórz bezszwowy), jednak często efekt nie jest do końca zadowalający i wtedy robimy to "ręcznie" podobnie jak w Photoshopie.
Jeśli tworzysz tekstury do gothica to musisz używać rozdzielczości np. 64*64, 512*1024, prościej - oba wymiary muszą być wielokrotnością liczby 2.

EDIT: Thoro mnie uprzedził <_<
PS: A Gimp to wcale nie bieda :D

FireBoll
  • Gość
Cóż dzięki za pomoc:)) myśle że zrozumiałem:P

Retsked

Retsked

Użytkownicy
Jam jest 444
posty1533
Propsy61
  • Użytkownicy
  • Jam jest 444
Ja to robie tak, że daję maskę i potem przejeżdżam gradientem (takie łagodne przejście). Całkiem, całkiem to wygląda.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry