Europa Universalis - dokonane podboje 157536 359

O temacie

Autor Adanos

Zaczęty 5.10.2012 roku

Wyświetleń 157536

Odpowiedzi 359

Gerry Rafferty

Gerry Rafferty

O.D.A.L.
posty478
Propsy839
Profesjabrak
  • O.D.A.L.
Bo popatrzyłem na historię w screenie z punktami i pierwszy wpis jest o wojnie głodowej 1396.

Zastanwiałem się czy tak było już, czy paradox dodał w jakimś updacie, czy to mod jakiś.

Zastanawiało mnie też to że piszę tam że prawosławie zostało religią państwową w 1430 roku razem z objęciem władzy przez Świdrygiełłę. Co nie jest chyba do końca zgodne z prawdą. Wiem że zrównał prawa prawosławnych i katolików ale źródła z tego co widze się kłócą co do tego kiedy.

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Jeśli chodzi wpisy historii to jest tak od dawna. Zależy też jakim państwem grasz. Niektóre mają wcześniejsze daty, inne późniejsze.

Gerry Rafferty

Gerry Rafferty

O.D.A.L.
posty478
Propsy839
Profesjabrak
  • O.D.A.L.
Update odnośnie Mare Nostrum. Nie usunęli przejścia przez Gibraltar ale usunęli na szczęście przejście przez Pas de Calais.

Zucklov

Zucklov

Quest Pack Team
Sztywniutko
posty1220
Propsy1241
ProfesjaSkrypter
  • Quest Pack Team
  • Sztywniutko
Przywrócili starą mechanikę odkrywania prowincji i znowu wywrócili dla modderów połowę plików do góry nogami. No kurwa serio? Ile można?

Lieb Vaterland magst ruhig sein

mathsicist

mathsicist

Użytkownicy
posty209
Propsy269
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
czym się różni stara mechanika od nowej?

Zucklov

Zucklov

Quest Pack Team
Sztywniutko
posty1220
Propsy1241
ProfesjaSkrypter
  • Quest Pack Team
  • Sztywniutko
Nowa (z 1.15) polega na odkrywaniu całych regionów, stara, teraz wskrzeszona, na pojedynczych prowincji. Przy wprowadzeniu nowej mechaniki modderzy w swoich modach musieli wyrzucić ze skryptów parę linijek kodu. Brzmi to trywialnie, ale jak trzeba było to zrobić w każdym edytowanym skrypcie prowincji to było trochę uciążliwe. A teraz trzeba to z powrotem przywrócić.
Plus to, co zrobili z kulturami. Teraz to już to w ogóle nie ma nic wspólnego z prawdziwą kulturą, wrzucając Rumunów, Węgrów i Słowaków do jednej grupy etnicznej. Ja wiem, że to na cele gameplayu, pewnie by AI nie konwertowało kultur, ale błagam. Nie łatwiej zrobić to w ten sposób, że AI nie konwertuje kultur w ogóle, jeżeli nie jest państwem kolonialnym?

mathsicist

mathsicist

Użytkownicy
posty209
Propsy269
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Zucklov

Zucklov

Quest Pack Team
Sztywniutko
posty1220
Propsy1241
ProfesjaSkrypter
  • Quest Pack Team
  • Sztywniutko
Wygląda na to, że każdy następny patch będzie mnie tylko coraz bardziej utwierdzał w tym, że skończenie z tą grą to był dobry krok.

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Zawsze można cofnąć do jednej z poprzednich wersji.

Zucklov

Zucklov

Quest Pack Team
Sztywniutko
posty1220
Propsy1241
ProfesjaSkrypter
  • Quest Pack Team
  • Sztywniutko
Racja, ale mody w większości są aktualizowane, a trochę ich mam xD powinienem był wszystkie odsubskrybować przed 1.16, ale ta wersja miała wyjść w czwartek 2 tygodnie temu, wyszła we wtorek, a DLC było w czwartek, miło.

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
No, też mi się niektóre zmiany nie podobają. Jak tak dalej będzie, to będę grał na jakiejś wcześniejszej wersji.

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Gra od 1444 roku jako Burgundia. Unia personalna z Hiszpanią, wasale Austria oraz Sabaudia.

Wynik:

Wasale:

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
posty6346
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
Jak ktoś ma ochotę to ThrashingMadPL (bardzo fajny gość, youtuber prowadzacy popularną serie ,,Historia Polski na szybko") prowadzi megakampanię - jest to projekt, w którym gra Polską przez wiele wieków (growych oczywiscie) na przestrzeni kilku gier, gdzie przenosi save z jednej gry do drugiej za pomocą konwerterów.

Zaczął od Crusader Kings II, niedawno przeszedł na Europe Universalis. Link:

https://www.youtube.com/watch?v=5VKwYnTDiuk

http://chomikuj.pl/Thorus12/ = Mody do Gothica - Przeznaczenie, Ludzie z Górniczej Doliny i inne! Mody do RimWorlda!

KOMPUTER:
Spoiler
Windows 7 Professional 64-bit SP1
-Intel Core i7 @ 4.00GHz   Technologia Haswell 22nm
-8,00GB 2-Kanałowy DDR3 @ 666MHz (9-9-9-24)
Gigabyte Technology Co., Ltd. Z97X-Gaming 3 (SOCKET 0)   28 °C
-X220W D-sub (1680x1050@60Hz)
-4095MBNVIDIA GeForce GTX 980 (Gigabyte)
-931GB Western Digital WDC WD10EZEX-08M2NA0 SCSI Disk Device (SATA)
-ASUS DRW-24F1ST a SCSI CdRom Device
-Realtek High Definition Audio

Gerry Rafferty

Gerry Rafferty

O.D.A.L.
posty478
Propsy839
Profesjabrak
  • O.D.A.L.
Wiemy co to jest. Nie widze sensu. Generalnie jeśli już pod koniec kampanii CKII nie miał pod kontrolą Polski już całej europy ja nie wiem co on niby miał robić. Ta gra jest łatwiutka.

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
posty6346
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
Nikt nie mowi, ze gra jest trudna. A po co gra? Chociazby po to, żeby wczuć sie w realizm, odegrać role. I jak widać zajebiście mu to wychodzi. :P

http://chomikuj.pl/Thorus12/ = Mody do Gothica - Przeznaczenie, Ludzie z Górniczej Doliny i inne! Mody do RimWorlda!

KOMPUTER:
Spoiler
Windows 7 Professional 64-bit SP1
-Intel Core i7 @ 4.00GHz   Technologia Haswell 22nm
-8,00GB 2-Kanałowy DDR3 @ 666MHz (9-9-9-24)
Gigabyte Technology Co., Ltd. Z97X-Gaming 3 (SOCKET 0)   28 °C
-X220W D-sub (1680x1050@60Hz)
-4095MBNVIDIA GeForce GTX 980 (Gigabyte)
-931GB Western Digital WDC WD10EZEX-08M2NA0 SCSI Disk Device (SATA)
-ASUS DRW-24F1ST a SCSI CdRom Device
-Realtek High Definition Audio

mathsicist

mathsicist

Użytkownicy
posty209
Propsy269
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Do kogo z was mogę zwrócić się z prośbą o ściągnięcie wybranych modow? Place propsami :lol:

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
A czemu sam nie możesz ściągnąć modów?

mathsicist

mathsicist

Użytkownicy
posty209
Propsy269
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Mam nieautoryzowana wersję, więc że Steama nie pobiore. Próbowałem z forum Paradox, ale również aby coś pobrać trzeba zarejestrować grę u nich.

Jakub91

Jakub91

Użytkownicy
posty647
Propsy204
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Bycie polakiem cebulakiem zoobowiązuje więc kupiłem sobie podstawową wersje ze steama na promocji 75% i miałem dostęp do całej bazy a pogrywałem sobie na wersjach z dodatkami "znalezionych" w internetach, ale jak wyjdzie ostateczna wersja to kupie obiecuje

mathsicist

mathsicist

Użytkownicy
posty209
Propsy269
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Znudziła mi się gra, więc wrzucam zrzuty ekranów z tego etapu gry. Wojny same się toczą, lekko się przycina. Również trochę boję się grać dalej, aby tego nie zepsuć chociaż raczej nie mam co marzyć o podbiciu świata.

Generalnie miałem trochę szczęścia. Byłem w jednym czasie w Unii personalnej z Litwą, Węgrami, Austrią i Francją. Jestem zadowolony że dynastią rządzącą jest rodzina Piastów :) Imperatorem HRE zostałem bodajże przed 1500 rokiem i od tamtego czasu utrzymałem stołek.

Litwa ma mniej niż 41 prowincji, więc wystarczy wcielić Francję (około 1780 rok) i można utworzyć Rzeczpospolitą. Zastanawiam się czy po utworzeniu Świętego Cesarstwa Rzymskiego event stworzenia wcielenia Litwy byłby nadal dostępny.

Album

Plan na dalszą grę (bo pewnie to w końcu kiedyś skończę) to karmienie Mongolii Chinami, Danii Norwegią i Leon (? nie znam polskiego odpowiednika, tym krajem na półwyspie Iberyjskim) Hiszpanią i Portugalią. Mam nadzieję zwasalować jeszcze Portugalię i Hiszpanię zostawiając im po jednej prowincji w Europie - liczę w ten sposób na przejęcie ich kolonii. No i podbój Włoch i ziem Imperium Osmańskiego.

0 użytkowników
Do góry