Zastanawiam się czy z tym dodatkiem jest wszystko w porządku. Grając Polską i akurat prowadząc wojnę z Moskwą Litwa rozwiązała unię personalną. Tak z dupy. Żadnych rebeliantów nie mieli, nie mieli dążeń aby się oddzielić.OK, pomyślałem sobie, nic strasznego, trochę szkoda bo na to czas zleci, ale się ich pobije. Jednak - jak się okazało - nie tak łatwe. Abstrahując od tego, że mieli niesamowitą ilość wojska przez cały czas to mieli również niesamowite szczęście w bitwach. Najdziwniejsza bitwa: 34 tyś vs 24, moja przewaga w ilości kawalerii i artylerii. Oni bez generała, ja ze słabym. Wyższe morale (3.4 vs 3.0), dyscyplina mojej armii. To ja byłem atakującym i przekroczyłem rzekę. Wydaje się niemożliwe, abym to przegrał a jednak. I przez całą kampanię przeciw Litwinom miałem takie przypadki. Ostatecznie wygrałem, ale nie wciąż nie mam pojęcia co się stało. Nie lubię teorii spiskowych, ale chyba tutaj zadziałał jakiś dodatkowy mechanizm mający utrudnić graczowi grę.
A, i z dodatkiem Polską gra się teraz łatwiej. Po utworzeniu RON nie ma na nas mocnych, można żądać od sąsiadujących państw niemieckich prowincji nie ryzykując wojny z Cesarzem. Utrzymując wysoki poziom lojalności szlachty i rozsądny poziom ich wpływu, mamy bardzo dużo chłopa do broni. 1555 rok i 100k w rezerwie przy czym 50k w czynnej służbie. Prowadząc odpowiednio dyplomację można nawet zawrzeć sojusz z Imperium Osmańskim (nie wiem po co, ale można), a Szwecji i Moskalom jakoś kieł brakuje, szczególnie tym pierwszym. Jedynym problemem jest technologia, ponieważ zmienił się warunek na Western Focus - już Gdańsk nie jest warunkiem, koniecznie Praga albo Wiedeń. Wiedeń już miałem w zasięgu ręki, podbity, ale ostatecznie przegrałem z trzykrotnie mniej licznymi Austriakami. Wstyd, ale przewaga technologiczna (3 czy 4 poziomy) i umiejętności ich generałów mnie pogrzebały.
Chociaż Wiedeń chciałbym podbić w pierwszej kolejności, aby móc nadrobić przepaść technologiczną, to po prostu teraz nie dam rady ich pokonać. Cisnę Moskali i lecę po Norwegię - czas dołączyć do wyścigu kolonialnego.
EDIT: sorry, za podwójny post, byłem pewien że się połączą. Nie widzę opcji: usuń. Kajam się.