nDo - plugin to generowania normal map 13920 14

O temacie

Autor Buła

Zaczęty 20.02.2012 roku

Wyświetleń 13920

Odpowiedzi 14

Buła

Buła

Użytkownicy
wyłącz komputer i wyjdź z domu
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • wyłącz komputer i wyjdź z domu

Czym jest nDo?

nDo jest programem do szybkiego tworzenia normal map bezpośrednio w programie Photoshop.
Normal mapa tworzona jest na podstawie obrazu dwuwymiarowego, np tekstury diffuse czy zdjęcia.
Mapa wygenerowana w tym pluginie, może być użyta jako samodzielna normal mapa lub jako nakładka na wypaloną wcześniej z modelu wysoko poligonowego mapę, dla dodania detalu - materiałów których nie opłacało się uwzględniać na high poly takich jak np skóra czy drewno.
W obydwu przypadkach sprawdza się bardzo dobrze. Wiadomo, że bardziej zaawansowanych powierzchni nie damy rady wygenerować w takim pluginie, ale bez problemu można zrobić tutaj na przykład mapę ściany sci-fi. Przykład:

Coś takiego można by wypalić z high poly, ale trwałoby to dużo dłużej.

nDo jest dostępny jako plugin do Photoshopa, możemy go używać całkowicie za darmo, co wynosi go ponad inne tego typu programy np CrazyBump, który według mnie jest dużo gorszy niż nDo, a w dodatku jest programem komercyjnym.

Obsługa nDo jest prosa, właściwie jest to tylko kilka suwaków.
Nie mniej jednak warto zapoznać się z tutorialem (niestety tylko w wersji angielskiej) dostępnym tutaj:

Jak zainstalować nDo?

Pobierz i wypakuj plik nDo.zip do C:\nDo. Jest to domyślna ścieżka, jeśli koniecznie musisz ją zmieniać, to przeczytaj opis jak to zrobić tutaj. Polecam jednak wypakować na C: i nie męczyć się ze zmienianiem :D
Po wypakowaniu przeciąg plik nDo.atn do zakładki Actions w Photoshopie. Okienko z Actions otwieramy wciskając klawisze Alt+F9 (tak jest przynajmniej w wersji CS4).

WoYo

WoYo

DreamVader
artysta
posty398
Propsy236
ProfesjaGrafik 3D
  • DreamVader
  • artysta
Istnieje też plugin do gimpa do normalek - normalmap : http://registry.gimp.org/node/69

eto

eto

Użytkownicy
-Banany pod pokładem? -SĄĄĄĄĄĄ
posty1741
Propsy1793
ProfesjaLvl designer
  • Użytkownicy
  • -Banany pod pokładem? -SĄĄĄĄĄĄ
wydaje mi sie ze ten temat dtyczy pluginu ndo a nie kazdego innego mozliwego, chocby do excela

Niespełniony Level Designer z ambicjami, zmęczeniem i brakiem czasu...

Dracon

Dracon

Użytkownicy
posty1068
Propsy904
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Napisałeś to tak, jakbyś nie miał świadomości, że to forum to jeden wielki spam...

,,Dobry, to człowiek, który nie ukrywa siedzącego w nim zwierzęcia. A taki co usiłuje udawać dobrego, jest wręcz niebezpieczny. Najgroźniejsi są ci, którzy sami głęboko wierzą, że są dobrzy. Odrażający, ohydny przestępca może zamordować jednego człowieka, dziesięciu, stu, ale nigdy nie zabija milionów. Miliony mordują ci, którzy mają się za samą dobroć.''

Wiktor Suworow, Akwarium

mgr Fartuess

mgr Fartuess

Użytkownicy
Kiedyś to były czasy!
posty1485
Propsy890
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Kiedyś to były czasy!
Czy jest to lepsze lub szybsze od pluginu xNormalowego? Nie wiem czy mam się interesować tym ndo, skoro już jakiś plugin mam ;)

Popisuje się ciągle menda jedna...

Buła

Buła

Użytkownicy
wyłącz komputer i wyjdź z domu
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • wyłącz komputer i wyjdź z domu
Czy jest to lepsze lub szybsze od pluginu xNormalowego? Nie wiem czy mam się interesować tym ndo, skoro już jakiś plugin mam ;)
Według mnie tak :D

Wyszła jeszcze chyba wersja nDo2, już jako oddzielna aplikacja ale już nie jest za darmo. W każdym razie to już jest machina.

https://www.youtube.com/watch?v=Cql81lsrV2w

Wygląda genialnie :D

mgr Fartuess

mgr Fartuess

Użytkownicy
Kiedyś to były czasy!
posty1485
Propsy890
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Kiedyś to były czasy!
Stwierdzam, że chujowe bo nie działa. Zamiast dostawć mapę normalnych dostaję przekolorowaną na niebiesko heightmapę. Nie takiego efektu oczekiwałem.

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3699
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
bo masz ndo :D  ndo2 jest zajebiscie intuicyjne i duzo wygodniejsze od jedynki. I tylko tobie nie dziala  :lol2:

mgr Fartuess

mgr Fartuess

Użytkownicy
Kiedyś to były czasy!
posty1485
Propsy890
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Kiedyś to były czasy!
ale gubi skubane tylko jedną operację. Całą masę robi dobrze i zapomina o ostatniej :/

okicz

okicz

Użytkownicy
posty4
Profesjabrak
  • Użytkownicy
czy ktoś z Was mógłby udostępnić ten skrypt?

Jedairusz

Jedairusz

Moderator działu
Grafik 3D w Boombit
posty1022
Propsy1297
NagrodyVV
ProfesjaGrafik 3D
  • Moderator działu
  • Grafik 3D w Boombit
To jest płatny plugin, nikt go tutaj nie udostępni.
Oficjalna strona http://quixel.se/dev/ndo

okicz

okicz

Użytkownicy
posty4
Profesjabrak
  • Użytkownicy
To jest płatny plugin, nikt go tutaj nie udostępni.
Oficjalna strona http://quixel.se/dev/ndo

Nie chodzi mi o płatną wersję ndo2, tylko o wersję starą nDo (z 2010 roku), która jest darmowym skryptem jsx do Photoshopa. Ndo2 powstał później i jest oddzielnym, zewnętrznym programem.

Sir Lothrigern

Sir Lothrigern

Użytkownicy
posty27
Propsy110
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
Na samym dole tej strony jest opcja "Download nDo Legacy". Odkąd wypuścili Quixel Suite starsze nDo i dDo są za darmo.

okicz

okicz

Użytkownicy
posty4
Profesjabrak
  • Użytkownicy
nDo Legacy nie jest darmowe, po instalacji jest 30 dniowy trial.

okicz

okicz

Użytkownicy
posty4
Profesjabrak
  • Użytkownicy
dzięki za pomoc. Już mam.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry