To może ja się do tego odniosę.
Chciałbym się tylko odnieść do faktu, że nawet takie antyczne starocie jak Gothic II NK dostają drugą młodość na lepszych konfiguracjach
Tak to prawda, ale niestety tylko częściowa. Faktycznie nowożytne podzespoły usprawniają nieco szybkość renderowania klatek w grze, jednak silnik Gothica ciągle ma swoje ograniczenia, do których przeskoczenia ten sprzęt nie wystarcza. Z mojego doświadczenia wynika, że silnik Gothica najgorzej radzi sobie z miejscami o dużym zagęszczeniu NPC. Ciągle na komputerze na którym płynne chodzi GTA V, Wiedźmin 3 itp mogą wystąpić problemy z wydajnością w Gothicu. Także w przypadku modderów w dalszym ciągu nie ma w mowy o braku potrzeby zwracania uwagi na kwestie optymalizacyjne.
Nawet odpalenie gry z modyfikacją pozwalającą na grę z DX 11 nie rozwiązuje wszystkich problemów, bo choć faktycznie można zauważyć, że silnik jest w stanie znacząco zwiększyć liczbę wyświetlanych trójkątów, to jednak ciągle nie radzi sobie choćby z wspomnianymi NPCami, a ze względu na to, że modyfikacja ta nie wspiera occluderów, to mam wrażenie, że gra w specyficznych miejscach chodzi jeszcze gorzej.
Także odnosząc się do sporu - jeśli mowa o liczbie trójkątów, to faktycznie granica się trochę przesunęła, a z dx 11 nawet znacząco, ale jest to zasługa modyfikacji silnika, a nie sprzętu. Pytanie czy ktoś chciałby tworzyć modyfikację ukierunkowaną stricte pod dx 11 bo np mnie osobiście ta modyfikacja odrzuca ze względu na sporą ilość błędów (temat do poszerzenia ale to już w innym dziale).
Trochę mnie ominęło jeśli chodzi o sprawy Gothica w ostatnim czasie więc nie jestem może najlepszą osobą do mądrzenia się w temacie, ale trochę się ostatnio przyjrzałem tematowi rozbudowanego świata do Gothica odpalonego na mocarnym sprzęcie i myślę że coś niecoś tam mogę powiedzieć. Jeśli ktoś ma coś mądrego do dodania to sam chętnie posłucham.