Android 241963 592

O temacie

Autor inż. Avallach

Zaczęty 8.09.2011 roku

Wyświetleń 241963

Odpowiedzi 592

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Pokemony masz na GBA :D

system sterowania? w sensie co? : |
Chodzi o palcowanie po ekranie? Poza irytującym zasłanianiem myślę, że będzie szło się przyzwyczaić - na klawiaturce też na początku cudów nie było, a teraz gra mi się komfortowo.

Jeszcze może emulator N64 Ci ruszy, też nie obiecuję, ale on działa całkiem nieźle.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Android
#41 2012-03-27, 22:38(Ostatnia zmiana: 2012-03-27, 22:40)
Milestona nigdzie w wadowicach nie mają :/
I co z tego? Szukaj po Allegro, to IMO jedyny sensowny sposób na kupowanie tego typu sprzętu. Komisy strasznie zdzierają.

Jutro mogę zrobić ci podobne porównanie Ace vs Milestone, chociaż jak sam widzisz po cenach, z góry wiadomo która strona będzie miażdżyć.

//edit:
a tyle to ja nie mam.
Argument nie do pobicia :lol2:

Faren

Faren

RaveN Studio
Farelka
posty1172
Propsy1496
Profesjabrak
  • RaveN Studio
  • Farelka
Popatrzyłem sobie porównanie na mgsm, milestone jest widocznie lepszy, ale nie w stosunku jakość/cena :lol2:

makin' bacon

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Używki milestone na allegro = od 400 zł
używki ace na allegro = od 500.

skoro milestone jest lepszy, jak napisałeś
ale nie w jakość/cena...

za tani? : |

Zawsze będziesz mógł ewentualnie spylić Ace na allegro i kupić milestone, acz na twoim miejscu chyba nie miałbym chęci się męczyć :D

Faren

Faren

RaveN Studio
Farelka
posty1172
Propsy1496
Profesjabrak
  • RaveN Studio
  • Farelka
widziałeś te używki, całe w rysach, cholerstwo, najtańsza z tych sehr gut - 600zł... ale w sumie masz rację ;) mógłbym spróbować, wyszedłbym jeszcze do przodu i miałbym w najlepszym wypadku Milestona za 150 xD

makin' bacon

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Android
#45 2012-03-28, 20:14(Ostatnia zmiana: 2012-03-28, 20:18)
Motorola Milestone
Procesor:
- model: Texas Instruments OMAP 3430
- zalecane taktowanie: 600 MHz (a w praktyce działa stabilnie do ok 1.3!, osobiście korzystam z 1GHz)
- zestaw instrukcji: ARMv7 (nowa technologia, obsługuje m.in. Flasha)
RAM: 256MB
Karta graficzna: PowerVR SGX 530
wyświetlacz: 3.7"
rozdzielczość: 480 x 854 (HDPI, genialna jakość)
aparat: 5 MP + wbudowana lampa błyskowa (używana także jako latarka xD) + stabilizacja obrazu
video: 720x480px, 24fps
wysuwana pełna fizyczna klawiatura QWERTY i TrackPad
magnetometr, czujnik bliskości, czujnik światła

Samsung Galaxy Ace
Procesor:
- model: Qualcomm MSM7227T
- zalecane taktowanie: 800 MHz
- zestaw instrukcji: ARMv6 (stary, nie działa choćby Flash)
RAM: 384 MB
karta graficzna: Qualcomm Adreno 200
wyświetlacz: 3.5"
rozdzielczość: 320x480 (MDPI, kiepsko)
aparat: 4.9 MP + flash
video: 320x240px, 20fps

Lepiej, ale dalej jest w tyle. Nie zwracaj uwagi na różnicę 200Mhz taktowania, Texas Instruments generalnie są najlepsze, tak jak pisałem równie dobrze można go używać na 2x takim, na dodatek to już nowe ARMv7, a nie v6 jak w większości tanich smartfonów.

Nie potrafię porównać kart graficznych, ale Ace ma tą samą co Mini, od Qualcomma, nie wydaje mi się żeby miała być lepsza - ale trzeba by poszukać w Google.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
tak szczerze mówiąc, sama różnica w ekranach powinna być decydująca. A jak nie, to fakt sprzętowej klawiaturki. Zaiste, to wygoda warta dopłacenia wiele więej niż Ty musisz <a nie musisz w sumie wcale :D >

Jest jednak argument za galaxy, ram. Tego trochę w milestone brak, żeby odpalić godnie takie gta III to już trzeba się nagimnastykować, a i w zwykłym użytkowaniu galaxy może być dzięki temu... stabilniejsze (?) <na przykład milestonie - czasem jak odpalam coś większego we flashu, to wyłącza się gg. ale ten problem nie będzie istniał w ace. nie, że lepszy. po prostu nie ma flasha :D >.

Faren

Faren

RaveN Studio
Farelka
posty1172
Propsy1496
Profesjabrak
  • RaveN Studio
  • Farelka

Faren
RaveN Studio

Android
#48 2012-03-28, 22:17(Ostatnia zmiana: 2012-03-28, 22:52)
a i w zwykłym użytkowaniu galaxy może być dzięki temu... stabilniejsze (?)
Czy w zwykłym użytkowaniu też da się to zaobserwować? Czy to przeszkadza? Well, nie sądzę bym odpalał GTA III na telefonie :D

edit: W sumie o czym ja mówię. Przecież ja jak tylko spróbuję podkręcić procesor w milestonie to coś zepsuję. nie wiem czy warto, aaaaaargh.
Na czym polega to słynne "podkręcenie procesora"?

aaa, jeszcze jedno. kolega mnie przestrzegał, żeby uważać ze starszymi i mniej popularnymi modelami (do których zalicza się milestone), bo mogą stracić support, cokolwiek to znaczy.

makin' bacon

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
support to wsparcie producenta. argument glupi - to znaczy oryginalne romy to fajna rzecz, ale nie wydaje mi sie zebys potrzebowal ponad oficjalny rom z milestone.

poza tym mstone to zdecydowanie popularny model.

co do podkrecania - sciagasz jeden programik i przesuwasz suwak, tam nie ma jak cos zepsuc.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Na czym polega to słynne "podkręcenie procesora"?
co do podkrecania - sciagasz jeden programik i przesuwasz suwak, tam nie ma jak cos zepsuc.
Zależy od romu, w CM9 jest to po prostu w ustawieniach :D

Tam naprawdę nie da się nic zepsuć, jest nałożony bezpieczny limit. Po prostu zastanów się jaka jest potrzebne ci maksymalne taktowanie, ustaw minimalne nawet na te 250 i rzutem kością wybierz zarządcę (osobiście nie mam pojęcia czym się w praktyce różnią i którego najlepiej używać).

Faren

Faren

RaveN Studio
Farelka
posty1172
Propsy1496
Profesjabrak
  • RaveN Studio
  • Farelka
Ostateczne rozwiązanie kwestii telefonowej:
Galaxy mini z salonu za 50zł z umową -> dopłacenie 150 zł, Galaxy Ace -> wystawienie Ace na allegro za około 530 (kup teraz) i minimalną około 480zł -> jak ktoś kupi to Milestone.

Dziękuję za porady, teraz tylko trzeba wybrać się do salonu :lol2:  
Jak kupię to pewnie wrócę z kolejnymi pytaniami :wink:

makin' bacon

jono

jono

Użytkownicy
posty525
Propsy155
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy

jono

Android
#52 2012-03-31, 18:31(Ostatnia zmiana: 2012-03-31, 18:35)
Fahren a jesteś pewny, że chcesz Androida? Po mniej więcej roku używania, całkowicie mnie już nie pociąga andek. Mam go w wersji 2.3.4 na Xperii Play. ||edit: Nie wiem jak z wersją 4.0, czekam na oficjalny updejt|| Co z tego, że mam procesor 1 GHz, ramu 512mb, jak mi się codziennie minimalnie ze 3-4 razy zatnie? Nie mam mnóstwa apek, mam tylko 8GB pamięci.
Nie mówię, żebyś od razu leciał po iPhone'a (<3), ale zastanów się nad Windows Phone'm. Od jakiegoś czasu jestem w nim po prostu zabujany (zakochany to za dużo powiedziane, kocham iOS'a). Lumię 710 już od 100 zł możesz wziąć w abo 60 zł czy jakoś tak, musiałbyś popatrzeć. A za niedługo ma wyjść Lumia 600 czy 610 i być smartfonem z niższej półki. W sumie możesz wziąć też inne fony z WP (HTC czy LG), ale z tego co kojarzę to Lumie są aktualnie najtańsze.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

Android
#53 2012-03-31, 18:59(Ostatnia zmiana: 2012-03-31, 19:01)
To od razu kup Palma pre/pre2. Można dorwać naprawdę za żałośnie małe pieniądze, a ma ludzką klawiaturę i bardzo szybki system (webos) z fajnym multitaskingiem.  

http://allegro.pl/palm-pre-warszawa-smartfon-telefon-i2242134149.html
o, 290 zł bez simlocka, zadbany. A można znaleźć i taniej. (chociaż w łapie miałem tylko pre2, więc pre1 nie mogę polecić na sto procent). Wady? W porównaniu do androida mało aplikacji i ekran 320x480.

...i tak android jest lepszy - właśnie z powodu aplikacji. Nie masz mnóstwa apek, bo masz 8gb pamięci? Ale możesz pobrać konkretne z mnóstwa do wyboru. Windows phone z tego co kojarzę to też programami nie błyszczy, chociaż tego nie mogę obiecać.

Faren

Faren

RaveN Studio
Farelka
posty1172
Propsy1496
Profesjabrak
  • RaveN Studio
  • Farelka
Dla mnie albo Android albo iOS.
Więc Android :D
Właśnie ze względu na mnogość aplikacji. Im system bardziej popularny tym (pod tym względem) lepszy, a Andka raczej używa więcej osób :D

makin' bacon

jono

jono

Użytkownicy
posty525
Propsy155
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
Tu się zgadzam z mEą (?), że ma mało apek, ale ludzie nie skreślajmy aktualnie najszybszego mobilnego systemu, tylko dlatego,  że nie ma sryliarda aplikacji, i dopiero co podbija rynek. Do tego można na niego pisać aplikacje choćby w C++, bo to Łindołs. Fahren idź do T-Mobile i pobaw się Lumią - na prawdę warto, żebyś potem nie żałował... A i odradzam Plusa, to najwięksi kradzieje i chuje w Polsce. Miałem abo 3 lata - nigdy więcej, co drugi miesiąc o 10-15 zł więcej na rachunku, za czynności, których nie wykonywałem. Jak poszliśmy tam z rodzicami, i ich porządnie opier*******śmy, to w końcu rachunki były normalne.
mEa źle mnie zrozumiałeś, chodzi o to, że nie mam nasrane dużo aplikacji, mimo, ze mógłbym (8GB) a fon mi się zacina.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Tu się zgadzam z mEą (?)
Chyba Meatem ;p

nie skreślajmy aktualnie najszybszego mobilnego systemu
Sprzeciw. Z tego co kojarzę, nie jest najszybszy - po prostu interface ma tam ustawiony najszybszy priorytet. Na tym samym sprzęcie Android wykona tą samą złożoną czynność szybciej, tylko się przy tym zatnie. iOS będzie wolniejszy, ale cały czas będzie płynnie odpowiadał. Dodatkowo iOS używa wielu sztuczek które mają sprawiać że wydaje się szybszy niż jest - np przy ładowaniu aplikacji, najpierw jest wyświetlana pełnoekranowa bitmapa ze screenem ekranu głównego tej aplikacji, a dopiero jak aplikacja się załaduje, screen jest podmieniany na wizualnie identyczny ekran główny (a user ma wrażenie że była załadowana natychmiast).

Do tego można na niego pisać aplikacje choćby w C++, bo to Łindołs.
Aaa, to my nie o iOSie :D  Cóż, tu mogę powiedzieć tylko tyle że na Androida też można pisać aplikacje w c++: http://developer.android.com/sdk/ndk/overview.html

nie mam nasrane dużo aplikacji, mimo, ze mógłbym (8GB) a fon mi się zacina.
Widocznie dużo z nich jest w autostarcie i chodzi w tle lub jako usługi. Aplikacje takie jak "Autostarts" czy Menedżery zadań bywają bardzo przydatne. Ja cały czas korzystam z aplikacji monitorującej aktywność innych aplikacji. Kiedy widzę że któraś zbyt intensywnie robi coś czego ja jej nie każę wprost, najpierw mogę starać się jej to uniemożliwić, a w razie czego całkiem ją zablokować.

jono

jono

Użytkownicy
posty525
Propsy155
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy

jono

Android
#57 2012-03-31, 20:44(Ostatnia zmiana: 2012-03-31, 20:51)
Popatrz sobie na 'Somked by Windows Phone' kampania w Stanach. W nielicznych przypadkach Android wygrał, w większości wygrywał smartfon z Windows Phone'm (Chyba iPhone z nim wygrał, ale głowy se uciąć nie dam). I to nie były testowane byle jakie smartfony, nawet Nexus. Zresztą podoba mi się prostota tego systemu, ubóstwiam te kafelki.

Nie o iOSie, tylko o WP :D  Miałem w swoich łapkach czterokrotnie smartfony z WP, pierwszy raz w T-Mobile (Lumia 800 i 710), następnie w Nokia Tracku (kuźwa, że też do Opola przyjechała Nokia?), później w komputroniku mieli wystawionego HTC Radara bodajże, no i jak się widziałem z kumplem, to on ma, także miałem okazję się dłużej pobawić. Także bardzo mi się podoba ten system, i żałuję, że w Polsce nie ma takiej akcji jak Smoked by Windows Phone.

edit: Fahren, Andka używa więcej osób. Tak, a dlaczego? Odpowiedź jest bardzo prosta, bo Android jest darmowy. Do tego kazdy producent może sobie  zrobić własne UI. Android został zrobiony dla mas (jak to ładnie podsumował facet z Nokia Tracka), a iOS to tylko na rzeczach od Apple, a WP znajdziesz u nielicznych producentów, im to się nie opłaca, bo muszą jakieś licencje płacić M$, a do tego jest jeden styl narzucony - kafelki (<3).  Do tego producenci smartfonów sami skazują WP na porażkę, tłumacząc brak nowych smartfonów, obserwacją rozwoju systemu. Do tego operatorzy, którzy w abo 60 zł życzą sobie 700 zł za smartfona z WP...

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

Android
#58 2012-03-31, 20:55(Ostatnia zmiana: 2012-03-31, 21:01)
edit: Fahren, Andka używa więcej osób. Tak, a dlaczego? Odpowiedź jest bardzo prosta, bo Android jest darmowy. Do tego kazdy producent może sobie zrobić własne UI. Android został zrobiony dla mas (jak to ładnie podsumował facet z Nokia Tracka), a iOS to tylko na rzeczach od Apple, a WP znajdziesz u nielicznych producentów, im to się nie opłaca, bo muszą jakieś licencje płacić M$, a do tego jest jeden styl narzucony - kafelki (<3). Do tego producenci smartfonów sami skazują WP na porażkę, tłumacząc brak nowych smartfonów, obserwacją rozwoju systemu. Do tego operatorzy, którzy w abo 60 zł życzą sobie 700 zł za smartfona z WP...Dołączona grafika
jednym słowem wyjaśniłeś, że wp jest skazany na porażkę (mało się sprzedaje = mało aplikacji = system do dupy <tak, bo system polega na aplikacjach. Kto by miał windowsa na pececie, gdyby wszystkie programy były na linuxa?>, a kto wie czy niedługo nie umrze na amen) i gorąco polecasz zakup telefonu z tym systemem :lol:

ps:

Popatrz sobie na 'Somked by Windows Phone' kampania w Stanach.
kampania microsoftu? :lol:

edit:
http://www.microsoft.com/windowsphone/en-us/cmpn/smoked-by-windows-phone.aspx
to naprawdę kampania microsoftu. Sugerujesz, żeby patrzeć na oficjalną stronę jednej ze "stron konfliktu" i patrzeć obiektywnie, co jest lepsze? :lol:

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Popatrz sobie na #msg1029269Somked by Windows Phone#msg1029269 kampania w Stanach. W nielicznych przypadkach Android wygrał, w większości wygrywał smartfon z Windows Phone#msg1029269m (Chyba iPhone z nim wygrał, ale głowy se uciąć nie dam). I to nie były testowane byle jakie smartfony, nawet Nexus. Zresztą podoba mi się prostota tego systemu, ubóstwiam te kafelki.
http://www.wykop.pl/ramka/1087905/microsoft-organizuje-konkurs-android-vs-windows-i-nie-pozwala-go-wygrywac/
Dla mnie ta kampania to był masakrycznie niski chwyt marketingowy. Nie dość że to był wyścig na robienie zadań które wybierał i z góry znał przedstawiciel MS (oczywiście miał do nich wszystko przygotowane) to jeszcze były wyjątkowo dziwne i przez normalnych ludzi raczej nie używane, jak np wyświetlenie na raz pogody w dwóch różnych miastach. A na dodatek, nie przyznawali się do porażki nawet gdy do niej dochodziło.
O nie, dla mnie taki wyścig miałby sens tylko gdyby ścigały się dwie postronne osoby, jedna korzystająca ze swojego Windows Phone#msg1029269a, a wybierane zadanie neutralne, takie które wykonuje się przy codziennym użytkowaniu dowolnego smartphone#msg1029269a.

W Androidzie dobre jest to że każdy sam może sobie dowolnie wybrać design interface#msg1029269u, są bardzo przekonujące kopie interface#msg1029269ów z WP7 i iOSa, chociaż Google zachęca do trzymania się własnego stylu ICS (który, nawiasem mówiąc, jest całkiem spoko): http://developer.android.com/design/index.html (ogólnie strona warta przejrzenia).

0 użytkowników
Do góry