Kupujesz/Modernizujesz komputer? 786091 2308

O temacie

Autor Gothix

Zaczęty 15.04.2008 roku

Wyświetleń 786091

Odpowiedzi 2308

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
  • Marian "Menda" Pazdzioch
za 7-8k złoże ci kompa który będzie miał takie same osiągi i w tym samym czasie oba przejdą do lamusa po chuj przepłacać.

Każdy mój post to moje własne zdanie na dany temat, i każdy ma prawo się z nim nie zgodzić.
Przyjaciół miej blisko, ale wrogów jeszcze bliżej.
Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone.
I was dreaming, about gold.
Jeśli czegoś nie rozumiesz to zaneguj to, tak najłatwiej nie wyjść na idiotę, ale tylko idiota neguje dwa razy to samo.
Prawda objawiona: Umiesz liczyć ? licz na siebie, twoje szczęście innych jebie.

przemek273

przemek273

Użytkownicy
Dark Dragon, Kapłan Słowa
posty1073
Propsy217
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Dark Dragon, Kapłan Słowa
Nie no, ten może troszkę dłużej, bo 6 rdzeni, ale masz rację, po jakiego kija przepłacać. Za 5k złożyć można coś co na ultra pojedzie.

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
Chodzi mi oto ze zanim coś będzie wstanie ostro zcharowac jednego gtx780ti, to technologia czasowo go w końcu wyeliminuje, wiec na chuj 2, itp w przypadku innych części :P

Każdy mój post to moje własne zdanie na dany temat, i każdy ma prawo się z nim nie zgodzić.
Jeśli czegoś nie rozumiesz to zaneguj to, tak najłatwiej nie wyjść na idiotę, ale tylko idiota neguje dwa razy to samo.

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
Fabiosek bo mi się przypomniało

Procek: Intel I7 4770k 3,5ghz Haswell 4R/8W  - 1229 zł najlepszy proc dla graczy w nie pojebanej cenie.
Mobo: MsI Z87-Gd65 Gaming  - 590 zł Ewentualne zmienik to z97 gaming i z97 mpower różnica to możliwość dla ram z taktowanie over 3000mhz i cena o 20 zeta większa, a tak to w sumie 100% kopie gd65 która jest obecnie jedna z  najlepszych,jak nie najlepsza płyta dla graczy i fanów oc
Grafa: MSI GTX 780TI 3gb ddr TF - 2455 zł Msi ma najlepsza kulturę pracy i najniższa temperaturę ale można brac tez asusa fabrycznie lepiej kręcony ale minimalnie większy hałas robi w obie strony cena  ta sama a wybór i tak będzie dobry  // Ofc wiadomo najlepsza karta na rynku dla graczy
Ram Crosair Venegance Pro ( Silver-Gold-Blue)  2x8gb Cl9 - 624 - 675zl zalezą od koloru skoki wydajności i tak sa juz całkowicie nie widoczne jak chcesz 32gb to cena  x2 // Najlepszy ram dedykowany dla graczy i fanów oc
Dysk HDD Wd Caviar Blue 1TB - 228 zł  // wiecej nie trzeba topowy hdd z 1tb
Dysk SSD Plextor 128gb Sata III 520/200mb/s  - 317 zł // 10 sec lub mniej od wciśnięcia do pełnej gotowości pracy, opcja z pójściem do klopa odpada :P
Zasilacz Crosair modular CS 650w 80+ gold - 339zł // Energooszczędny topowy zasilacz z certyfikatem gold  posiadając jak to u corsaira zajebista kulturę pracy
Naped coś od Lite-on bedzie dobre - 50 zł
Chłodzenie CPU: Thermalight Macho Black & white 160zł // Zamienik Rajintek Ereboss Cena ta sama// tu raczej zależy od ilości ramu 4 kości mogę się nie zmieścić
Buda:  Fractal Design  Define R4 Black Pearl - 379 zł // Obudowa  z dodatkowy wiatrakami i filtrami przeciw kurzowymi całośc jest oczywiście tez wyciszana do maksimum czego chcieć więcej

I tak oto w wersji dla 16gb ramu za 6,4k mamy najlepszego kompa w wersji z 32 gb koszt dojdzie do 7k
Komp pod gry i oc starczy luźno na 6-8 lat ba jest on super przystosowany pod oc wiec możemy przedłużyć jego żywot

Wrazie gdy cena dalej za duza, można troszkę zmienic i zbić pod 5-5,5k ale to już będą ciut gorsze ale nadal high endowe części

przemek273

przemek273

Użytkownicy
posty1073
Propsy217
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Tizgar zły procesor dałeś. Powinieneś dać i7 4790k. Dwie dychy droższy, a szybszy o 0.5 ghz i  niższe temperatury.

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
Różnice w cenie to 50 zeta, ja się nie pomyliłem ja tego posta miałem napisanego już dawno tylko teraz sobie o nim przypomniałem.
Jeden chuj którego wybierze ( jeśli będzie się przymierzał ) to i tak jest inwestycja na lata w pizdu do przodu, karta overkiluje całą reszta.
Pod katem Oc 90 ma mniejszy potencjał niż miała mieć, stad tak a nie inaczej podałem.

przemek273

przemek273

Użytkownicy
posty1073
Propsy217
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Zawsze lepiej wybrać ten nieco lepszy. Na overlocking, dzięki niższym temperaturom ma potencjał.

Baggio

Baggio

DreamVader
posty968
Propsy426
ProfesjaGracz
  • DreamVader
Ziomy. Dysk 1TB za ile kupie, jakiś w miarę dobry, ale jak najtaniej. Chodzi mi o równowagę cena-jakość. Albo jakiś 512gb (ostatecznie) Za 200zł coś kupię? Oczywiście chodzi mi o twiardziela do piecka.
Hmm. Małe pytanko jeszcze. Czy polecicie mi jakiś telewizor(LED czy LCD nie ma znaczenia) do 1200zł. Chciałbym sobie podłączyć do niego kompa i popykać czasami w Fifę czy inne gierki. I tutaj nasuwa się pytanko, czy komputer da radę z TV? Czy nie będzie to dla niego dużym obciążeniem w porównaniu z monitorem 19' , czy da się na tym grać jak na konsolce?:)
Mój komp:
- procek AMD Athlon II X3 450 AM3
- ram Goodram DDR3 4GB 1333MHz CL9
- płyta główna Asrock 970 Pro3 AMD 970 Socket AM3
- grafa Vertex3D ATI Radeon HD4850 1GB DDR5/256bit
- zasilacz Thermaltake Litepower 500W
- obudowa CoolerMaster Elite 311 RC-311B-BKN1

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
Jeśli chodzi o dysk, to WD Caviar Blue 1TB, cena wacha sie meidzy 180-220 bardzo dobry dysk za spoko cenę, tu sprawa prosta nic tylko kupowac.
W sprawie TV to już nie pomogę :/

Baggio

Baggio

DreamVader
posty968
Propsy426
ProfesjaGracz
  • DreamVader
WD Caviar Blue 1TB wygrałeś 
Patrzę po opiniach i ogólnie bardzo fajnie. Chyba właśnie go kupię po wypłacie:ok: A może ktoś powie coś na temat tego dysku? Z góry dzięki.
Jeszcze sprawa z TV aktualna, ale to też zamiar kupna za jakiś miesiąc

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
W sprawie TV to już nie pomogę :/
Są jakieś mikro opóźnienia, nic wartego uwagi chyba że grasz zawodowo w FPSy.

Życzę wam seksu analnego po stronie biernej.
Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

Cragann

Cragann

Użytkownicy
posty766
Propsy604
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Patrz na czas reakcji, jak ma około 80-100 hz to spokojnie wystarczy, przy niższym jak wyżej.

przemek273

przemek273

Użytkownicy
posty1073
Propsy217
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Nie tylko w fps czas reakcji jest ważny na monitorze. Ja bym nie dał rady grac teraz na zwykłym monitorze albo myszce. Jak się raz przyzwyczaimy to nie ma opcji potem, że zwykły monitor.

bgb

bgb

Użytkownicy
posty848
Propsy593
Profesjabrak
  • Użytkownicy
- procek AMD Athlon II X3 450 AM3
Próbowałeś odblokować czwarty rdzeń i cache L3?

Baggio

Baggio

DreamVader
posty968
Propsy426
ProfesjaGracz
  • DreamVader
nic się nie bawiłem bo za bardzo nie ogarniam, a gry w które chciałem pograć działały ładnie :D Polecasz? Proste to i zdaje test?

Co do TV, znalazłem taki : http://allegro.pl/telewizor-led-32-samsung-ue32eh5300-smart-tv-i4420290749.html Znacie jakieś inne dobre modele do 1200zł?

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
32 cale nie myslales nad sony brawia :P

bgb

bgb

Użytkownicy
posty848
Propsy593
Profesjabrak
  • Użytkownicy
nic się nie bawiłem bo za bardzo nie ogarniam, a gry w które chciałem pograć działały ładnie :D Polecasz? Proste to i zdaje test?
Tak w miarę proste - wystarczy wejść do biosu i przestawić jedną (może dwie) opcje. Jeśli wszystko pójdzie ok to otrzymujemy pełnoprawny procesor, który jest przynajmniej o klasę lepszy. Ja na ten przykład fabrycznie mam: AMD Athlona II X3 435 - po odblokowaniu jest to już Phenom II X4 B35 – czyli uzyskałem dodatkowy rdzeń oraz pamięć L3, praktycznie za free. Generalnie to nie jest trudne, ale wiele zależy od Twojej płyty głównej i tego czy będzie miała opcje tych ustawień.  Polecam lekturę: http://www.benchmark.pl/mini-recenzje/2__4,_czyli_wszystko_o_odblokowywaniu_procesorow_AMD-2959.html

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
Pytanie, czy dla niego to interes opłacalny, w nowe gry tak czy siak nie pogra a w te ktore moze i chce grac, jak gra sie wygonie i plynnnie to tez mam sprawe jasna :P

Cragann

Cragann

Użytkownicy
posty766
Propsy604
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Jak zależy ci na kasie, polecam kupować w grudniu TV, ceny idą nawet o 40%.
http://www.ceneo.pl/15779544#tab=spec

Post połączony: 2014-07-15, 23:28
Poniekąd związane z tematem.

Zna ktoś programy/ sposoby na customizacje pulpitu na Windowsie?
Szukam jakichś pasków szybkiego dostępu czy czegoś w tym typie, mój pulpit wygląda obecnie tak  zrezygnowałem z porządku na rzecz wygody, z pulpitu mam najszybciej do wybrania plików czy czego mi tam potrzeba.
Coś w stylu makowskiego paska  http://www.techrun.in/images/My_Mac_Desktop.jpg coś takiego, poza paskiem zadań oryginalnym mi potrzeba.
Przy okazji,coś usprawniającego poruszanie i użytkowanie windowsa by się przydało.

Win 8.

Baggio

Baggio

DreamVader
posty968
Propsy426
ProfesjaGracz
  • DreamVader
Cragann tego samego sam wcześniej wkleiłem.
Uruchomiłem sobie ten 4 rdzeń, chyba wszystko działa bo w cpu-z pokazuje 4 rdzenie. Po odpaleniu kompa wydawało mi się , że trochę głośniej buczy, ale to chyba małe przewrażliwienie. Jak sprawdzić czy wszystko jest w porządku i uruchomienie tego rdzenia nie wprowadziło żadnych niedogodności?:)

0 użytkowników
Do góry