Kupujesz/Modernizujesz komputer? 781668 2308

O temacie

Autor Gothix

Zaczęty 15.04.2008 roku

Wyświetleń 781668

Odpowiedzi 2308

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
czekaj, wat

wyścigowy ram?
na cholerę mu wyścigowy ram? Niech kupi zwykłe kostki taność model cokolwiek. Nie będzie miał więcej klatek w grach, drogie ramy w codziennych skrzynkach się kupuje tylko do kręcenia.

Naturalnie jeśli różnica w cenie nie jest wielka to spoko, nie sprawdzałem, ale jeśli dopłaca dyszkę i ma jakieś fajne radiatorki to nie ma w tym nic złego. Inna sprawa jak się kupuje super pro gejmer® ram, dopłaca się stówę i ma się nadzieję że pecet przyspieszy, bo nie, nie przyspieszy. Dostanie pół klatki na sekundę więcej w grach, tyle.

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
  • Marian "Menda" Pazdzioch
Ja mu oferuje wydajniejszy ram który jest droższy ale o parę złotych jak bym mu oferował wyścigowy ram to tu padła by opcja kingston beast lub corsair venegance pro no lub dominator, obecnie cruciale prezentują się z nich najsłabiej, ich zaleta to cena adekwatna do wydajności.

Traktuje go jak klienta, podał cene i swoj sprzęt jaki by chciał zwazywszy ze sprzet w sumie jest ok ( to nie składam innej całości w tym przedziale cenowym ) to warto wymienić tylko dysk i ram na lepsze a cena nie skoczy nawet o 50 zeta.

Pamięci tgv 266 zeta vs crucial balistix za 282 tu niema co kalkulować

Każdy mój post to moje własne zdanie na dany temat, i każdy ma prawo się z nim nie zgodzić.
Przyjaciół miej blisko, ale wrogów jeszcze bliżej.
Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone.
I was dreaming, about gold.
Jeśli czegoś nie rozumiesz to zaneguj to, tak najłatwiej nie wyjść na idiotę, ale tylko idiota neguje dwa razy to samo.
Prawda objawiona: Umiesz liczyć ? licz na siebie, twoje szczęście innych jebie.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

Kupujesz/Modernizujesz komputer?
#1382 2014-06-25, 18:20(Ostatnia zmiana: 2014-06-25, 18:30)
no spoko, nie bulwersuj się, nie mówię o Twojej propozycji tylko ogólnie o idei kupowania wyścigowych klocków ramu.

@down
nie mówię o taktowaniach i CL tylko o samych ramkach sprzedawanych jako "gejmerskie" a mających możliwości identyczne z normalnym ramem.

Poza tym, w normalnym użytkowaniu za chuj tych 10(w ogóle 10? to juz naprawdę maksymalnie skrajna sytuacja) klatek więcej nie dostaniesz, bo ta liczba znacznie się zmniejsza przy ustawieniu normalnych detali. Ram zaczyna spowalniać dopiero wtedy, kiedy reszta sprzętu mocno go przerasta, tu się to nie wydarzy, zwykłe 1600mhz CL9 będzie grubo ponad średniopółkowy sprzęt.

przemek273

przemek273

Użytkownicy
Dark Dragon, Kapłan Słowa
posty1073
Propsy217
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Dark Dragon, Kapłan Słowa
Zkirtaem lepszy ram to nawet 10 fps w górę. Przejście z 1333mhz czy ileś tam na 2400 mhz da nam 10 fps. To już jest sporo. Test robiony na crysis 3. To może też zależeć od reszty sprzętu, jeśli karta, proc płyta jest koks to może to nie dać większej różnicy, albo da jeszcze większą. Z tym ramem to też zależne od gry. W jednej podciągnie w innej nie.

Up Dla typowych sprzętów do grania warto zrobić inwest w szybszy ram. Na najwyższych detalach widać najlepiej tą różnice. Dla kogoś kto standardowo korzysta z kompa starczy 1600 mhz.

Tak samo ja SLI, jak gra go nie obsługuje to marny wzrost wydajności w porównaniu do jednej karty.

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
Obecny standard to 1333mhz, kupno 1600 to już jest zapas, kupno 1866 to szaleństwo, kupno powyżej to albo przymus bo trzeba albo czysta głupota.

Jeśli ram ma moduły typu hyperx dla kingstona które przyspieszają o 4% prace systemu to jest ok.
Każdy ram czołowych firm je posiada wyjątek od 4% to venegence corsair które z testów przyspieszają o 5% wow, stad i cena wyższa ale je się bierze z innych powodów :P

Każdy mój post to moje własne zdanie na dany temat, i każdy ma prawo się z nim nie zgodzić.
Jeśli czegoś nie rozumiesz to zaneguj to, tak najłatwiej nie wyjść na idiotę, ale tylko idiota neguje dwa razy to samo.

przemek273

przemek273

Użytkownicy
posty1073
Propsy217
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Wiesz, 2400 mhz to nie czysta głupota, jak kogoś stać na bardzo wysokiej klasy kartę gtx 780 ti to stać też na taki ram :P
W crysicie 3 10 fps czasem ratuje tyłek.

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
Głupota i  przeplata ja teraz mam luźno 70-80 fps na ultra w C3  gdybym wziął corsairy z 2,4 to bym przepłacił a nic bym nie zyskał zresztą płyta by je przetaktowała większość płyt i tak widzi nawet 1600 jako 1333mhz tu jest kilka kwestii technicznych, gracz nie potrzebuje niczego powyżej 1600 :P

przemek273

przemek273

Użytkownicy
posty1073
Propsy217
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Dla kogoś kto kupuje kompa z sporym wyprzedzeniem do przodu to nie głupota a przezorność. Po za tym kto ty jesteś, że oceniasz czyn za głupi i mądry ?

Teraz karty graficzne całe obciążenie biorą na swoją własną lepszą pamięć graficzną, dlatego pamięć ram przestaje mieć tak duże znaczenie

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
właśnie, kim ty w ogóle jesteś
nie jesteś nawet blisko autorytetu w dziedzinie hardware'u jakim jest przemek273

przemek273

przemek273

Użytkownicy
posty1073
Propsy217
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Bez jaj, ja z nikim nie chce się kłócić, tylko podaje swoją opinię. Chyba źle mnie odebraliście. Rozumiem, że twój post to taki jak by rodzaj zaniżenia mnie dlatego, że uważacie, że się wywyższam ? Jeśli tak to źle to rozumiecie. Też się znacie i nic nie mówię, że jesteście gorsi czy coś.

Fabio

Fabio

The Modders
posty3477
Propsy2157
ProfesjaSkrypter
  • The Modders
Pytanko: Jaki najlepszy komputer do grania przede wszystkim jak i pracy z silnikami tak aby wykorzystać ich jak najwięcej mocy? Budżet waha się od 13 do 15 tys. Myślę głównie nad jakimiś bajerami od NVIDII tak jak ta najlepsza karta za 4 tys chyba ale tutaj w sumie nie chodzi o to żebym wydał wszystko, chodzi mi o jak najlepszy sprzęt co do tego budżetu. Gry tj. Wiedźmin 3 i ogólnie z tych co wychodzą miałyby śmigać na ULTRA.

Ps. Oczekuję odpowiedzi od każdego kto się na tym ZNA, Panu przemkowi podziękuje.

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
Ja tylko od siebie - przemyśl kupowanie komputera za taką kwotę. 
Naprawdę, aż tak Ci zależy na dobrej grafice i osiągach? 
W tą cenę możesz mieć komputer który uciągnie wszystko na wysokich/średnich + całkiem, całkiem samochód. 

Życzę wam seksu analnego po stronie biernej.
Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

przemek273

przemek273

Użytkownicy
posty1073
Propsy217
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Fabiosek nie to nie, słuchaj idiotów i kup za 13 k komp warty 4 k :facepalm:

Sawik za tą cenę można złożyć przyszłościowy komp. Przy okazji na tym da radę grać w ultra hd.

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
Fabiosek ,problem w tym ze taki komp nie będzie kosztował więcej niż 7-8tys
Mogę ci złożyć kompa z obecnych części który będzie całkowicie najlepszy jak jest możliwie, jednak cena nie będzie większa niż 8k

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
TRZYNAŚCIE KAFLI?

O cholera. Well, 780Ti i jakiś z tych niszczących i7 z literką X na końcu nazwy modelu (4960X?), może nawet dwa 780ti w SLI*. Ale kurde, to straszny overkill, nawet unreal engine 4 nie wymaga tak wiele(właściwie nawet na moim w tym momencie już w sumie złomku bawiłem się wUE4 i było akceptowalnie). W ogóle z taką forsą lepiej pomyśl, czy chcesz ją wydawać dokładnie w tym momencie - wiesz, nowa generacja konsol może w niedługim czasie popchnąć technologię do przodu nieco szybciej niż zazwyczaj pędzi. Innymi słowy, kupisz takiego 780ti i za rok okaże się, że wyszedł o jedną czwartą mocniejszy 880 w tej samej cenie czy coś.
No, i pomyśl czy nie lepiej byłoby kupić w tym momencie mocnego peceta i zostawić forsę na zakup kolejnego mocnego peceta za kilka lat - prawdopdoobnie wyszłoby Ci to lepiej niż kupowanie w tym momencie takiego niszczyciela.

Jeśli mowa o silnikach to pamiętaj, żeby kupić więcej ramu niż ktokolwiek logicznie myślący by wziął - zabawa w różnorakich silnikach, szczególnie w dużych projektach potrafi wykorzystać mnóstwo pamięci.

*to już uber overkill, spójrz, koleś nagral to w 4k z jednym:
https://www.youtube.com/watch?v=E3hXDxyP8nk

No, i jak Tizgar napisał, ciężko byłoby wywalić takie miliony, chyba że quadSLI. Ale w sumie napisałeś, że nie zależy Ci na wywaleniu dokładnie trzynastu kafli.

W ogóle, mowa o 13 tysiącach za samą skrzynkę? Czy za pełen zestaw, monitor, takie tam?

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
Do takie kompa wpakowanie gtx780ti i tyle sli czy inne bajery to serio kasa w błoto tego gtx780ti przez najbliższe zaryzykuje 8 lat nic nie wykorzysta w 100%
4960x to w sumie jedna opcja prócz standardu 4770k ,oba to haswell tu nawet wpakowanie 32gb ramu to przesada chociaż profilaktycznie bym wpakował tyle do takowego zestawu

za 8k złoże ci potwora opartego na gtx780 ti którego kurwa może nawet przez 10 lat nic nie ruszy za chuja, za 13k złożysz potwora którego tez za chuj nic nie ruszy, pytanie czy koniecznie chcesz wyjebać te 5k + w błoto, bo jak coś to serio ktoś z nas może podać konto na które te 5k można przelać równie chujowa inwestycja co wpierdalania kasy na przepłacone części

już pomijam ze za 3k z hakiem złoże sprzęt na którym wiesiek 3 będzie śmigach na wysokich w hd może nawet i na ultra :P

Fabio

Fabio

The Modders
posty3477
Propsy2157
ProfesjaSkrypter
  • The Modders
Jeśli chodzi o sprzęt to mam na myśli tylko samą skrzynkę z jakąś dobrą kartą graficzną i tak dalej. Jeśli o budżet to po prostu go podkreśliłem
 nie miałem na myśli tego, że chciałbym wydać to wszystko na sprzęt.
Powstrzymam się chyba właśnie od kupowania takiego "niszczyciela" a
kupiłbym komputer, który byłby w stanie w obecnej chwili pociągnąć coś
takiego jak Wiedźmin 3 (wiem wymagania są nie znane, ale zapewne będą
nie małe). W sumie to i chyba nawet lepiej, bo tak to będe mógł kompa
"ulepszać" jeśli będzie coraz słabszy a i gotówki jeszcze mi zostanie.  No i jak jest możliwość żeby do 5 tys z groszami był taki sprzęt przyzwoity do grania to byłbym jak najbardziej za zostało by mi z te 7tys z groszami na coś innego.

Btw Unreal Engine 4 wykupuję się dostęp co miesiąc czy można kupić raz i mieć ?

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
To do 8k jak ci pasuje złoże ci podobnego do mojego, tylko z dodatkowym dyskiem ssd i opartego na gtx780ti oraz ewentualnie 32gb ramu
Pasi opcja nawet nie wiem czy dojdziemy do tych 8k sprzęt luźno na bank 6-7 lat pociągnie ale obstawiam ze więcej da rade cieszyć w opcjach wypas :P

Za 5k z groszami mogę złożyć w sumie to samo co ja mam tez full hd na najbliższe lata z opcja ultra no problemo

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Do silników te 32GB może mieć jakieś minimum sensu (do naprawdę, naprawdę sporych projektów).
I totalnie się zgadzam, 780ti w sli to przesada.
Aczkolwiek jeśli chodzi o zestaw pełnego peceta, to faktycznie forsa może się przydać - na monitor 4k, który mimo swoich wad (a trochę wad te 4k jak na razie mają, zależnie od modeli) jest bardzo pożądaną rzeczą przy takim budżecie.

A skoro składasz pecet i masz taki nacisk na wieśka, to może lepiej poczekaj na ogłoszenie wymagań? Gra nie powinna chcieć więcej do ultra niż gtxa660ti (fun fact, jest czasem nawet mocniejszy od 760), ale mógłbyś poczekać i wiedziałbyś na pewno, czego potrzebujesz.
(Naturalnie nawet 780nie-ti z absolutną pewnością ruszy wieśka 3 na ultra, jakkolwiek by optymalizacji nie skopali, ale to dlatego że poza dwurdzeniowymi kartami nie ma wiele lepszych kart w granicach rozsądku, a twórcy gier nie robią ultra dla fanów posiadania quadsli)

Do UE4 kupujesz abonament. Jeśli go anulujesz, dalej możesz korzystać ze swojej wersji UE, ale nie dostaniesz apdejtów.
A będziesz chciał apdejty, chociażby nawet dla oglądania tych ładnych demek technologicznych na "unreal markecie", które zawsze jak wychodzą to chcą mieć jak najnowszą wersję UE.

przemek273

przemek273

Użytkownicy
posty1073
Propsy217
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Tizgar ja bym proponował coś takiego :
Procesor:
intel core i7 4960x 3700 zł
Płyta główna:
asus rampage black 4- 1700 zł
Ram:
2x kingston cl9 1860 mhz - pojedyńczo za 2x produkt 1400 zł (32 gb ram)
dysk:
WD 4tb 7200 obrotów- 1311 zł
nagrywarka:
blu-ray 400 zł
karta dźwiękowa:
creative sound blasters - 800 zł
zasilacz:
enermax 1000 w gold 80 plus- 800 zł
Obudowa lian li:
pc-a79b- 1300 zł
karta graficzna:
2x asus gtx 780ti- razem za dwie 5000 zł

Cena końcowa:
15-16 k.

To jest potwór, co zje wszystko.
Całkowicie nieopłacalny, ale za 15k. Ja bym nie kupił.

0 użytkowników
Do góry