Kupujesz/Modernizujesz komputer? 785136 2308

O temacie

Autor Gothix

Zaczęty 15.04.2008 roku

Wyświetleń 785136

Odpowiedzi 2308

Halk_Hogan_PL

Halk_Hogan_PL

Użytkownicy
Halkster
posty916
Propsy890
ProfesjaGrafik 2D
  • Użytkownicy
  • Halkster
Sawik, nie ważne czego byś nie powiedział intel core jest lepszy. Po prostu znacznie droższy co dla niektórych jest nieopłacalne w kupnie. Racjonalnie, że piszę dla gamingu skoro najlepszy sprzęt jest dla nich :F
Ja pierdole... :facepalm:

Czekam na więcej  :)

przemek273

przemek273

Użytkownicy
Dark Dragon, Kapłan Słowa
posty1073
Propsy217
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Dark Dragon, Kapłan Słowa
Mając w lapku monitor ultra hd 4k można uruchomić grę w zwykłym hd ? Czy cały czas będzie mniejsza ilość fps przez jakość obrazu ?

Arszonto

Arszonto

Użytkownicy
posty99
Propsy34
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Pamiętaj, że dwa procesory graficzne jedzą więcej prądu niż jeden. Będziesz używał laptopa raczej podłączony do gniazdka, czy raczej korzystasz z baterii?
Dolicz jeszcze ciepło, laptop generujący dużo ciepła to gorszy laptop. No, i naturalnie SLI nie daje wydajności równej dwukrotności karty graficznej, to zawsze zależy od gry i tego, jak dobrze to SLI wykorzystuje.

O, spójrz:
https://www.youtube.com/watch?v=3jF2A34ExIw

działa świetnie, ale!
The laptop at the moment was a little hot, I had been playing all day, so FPS could be like 5 more
Juz jakieś problemy z ciepłem.

Jeśli chcesz mocy, ten model z SLI z pewnością będzie lepszy - ale nie w każdej sytuacji i nie we wszystkich grach. Z kolei ta pojedyńcza karta graficzna da Ci chłodniejszy laptop, lepszą pracę na baterii i erm, "stabilniejszą" wydajność.

Te benchmarki, jak widać (na dole masz benchmarki gier) mówią że w tym wyborze sli jest zdecydowanie mocniejsze w wielu, wielu grach.
http://www.notebookcheck.net/NVIDIA-GeForce-GT-755M-SLI.106493.0.html
http://www.notebookcheck.net/NVIDIA-GeForce-GTX-765M.92907.0.html

Słowem, jeśli przeżyjesz grzejący się laptop (na pewno nie wybuchnie, zrobili go pod sli więc o awarię się nie bój) i nie zależy Ci przesadnie na baterii (pamiętaj, że sli zjada prąd tylko w grach) to bierz 755m sli.

Arszonto

Arszonto

Użytkownicy
posty99
Propsy34
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
Laptop raczej pod kabel. Chodzi o to, że wybieram się do szkoły poza miejsce zamieszkania i nie bardzo mam jak brać ze sobą skrzynkę :D.
Jeśli to grzanie nie doprowadzi do awarii, to nie ma problemu, ale gdzieś czytałem, że laptopy ze SLI właśnie gdy mocno się nagrzeją, zmniejszają taktowanie do minimum. Ogólnie chodzi o to, że potrzebuję mocnej karty by grać w nowe tytuły, ale równocześnie nie chcę mieć problemów z odpaleniem jakichś mniej wymagających indyków czy zwyczajnie jakichś klasyków.

Z tego co słyszałem od znajomego to opłaca się sprowadzić sprzęt ze Stanów, podobno nawet po ocleniu taniej wychodzi. Prawda to? ;o

Wciąż szukam laptopa. W sumie to nie jest tak na już, tylko na okres mniej więcej wakacji (od końca czerwca do końca sierpnia) mam zamiar dokonać zakupu, więc gdyby ktoś widział jakiś fajny sprzęt w cenie +-4000zł to niech pisze.

EDIT
A co powiecie o tym?
http://www.delkom.pl/produkt/88396-notebook-asus-g750jw-bbi7n05-windows8-recertyfikowany.html

Recenzja bardzo pochlebna, również dla temperatur (dwa osobne wentylatory dla GPU i CPU). Tytuł bardzo chwytliwy "Dlaczego zrezygnowałem z Lenovo Y510p"  :D .

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Ale przecież nie musisz wcale korzystać z obu kart graficznych! Jeśli masz taki kaprys to przełączasz guzik "nie używaj drugiej karty" i masz normalnego, pojedyńczego 755m.

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
  • Marian "Menda" Pazdzioch
Za 4k możesz kupić dużo lepszy komp niż te lapki serio jeśli praca lub szkoła nie wymusza na tobie posiadania laptopa to do gier mija to się z celem i to kasa w błoto ofc to moje zdanie

Jesli Szkoła lub praca wymusza na tobie posiadanie lapka ale tylko w zakresie spraw biurowy, nie zadne jakies wymyslne projekty graficzne czy ingerencje z bardziej wymagającymi programami to lapek za kilka stówek starczy, jeśli zaś wymagane są od ciebie lu wiesz ze będzie potrzebował tego lapka do poważnych projektów itp to niestety to jedyne wyjście, jeśli kupujesz lampka z myślą o grach i wygodzie pracy to sam sobie strzelasz w nogę, interes nie jest opłacalny.

Każdy mój post to moje własne zdanie na dany temat, i każdy ma prawo się z nim nie zgodzić.
Przyjaciół miej blisko, ale wrogów jeszcze bliżej.
Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone.
I was dreaming, about gold.
Jeśli czegoś nie rozumiesz to zaneguj to, tak najłatwiej nie wyjść na idiotę, ale tylko idiota neguje dwa razy to samo.
Prawda objawiona: Umiesz liczyć ? licz na siebie, twoje szczęście innych jebie.

przemek273

przemek273

Użytkownicy
posty1073
Propsy217
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Powiem tak najwydajniejsza karta laptopowa gtx 880m 8 gb ddr5 ma moc połowy karty gtx 780.

Fps w crysis 3 na full hd, ustawienia na maxa, 16xaf, 2xsmaa

gtx 780: 60.3 fps
gtx 880m: 33.2 fps.

Koszt laptopa z gtx 880 m to 6k minimum. Za tą cenę kupimy 2 razy lepszy komp do gier.
By laptop dorównał komputerowi za 6 k musi kosztować 14k (laptop alienware, gdyż posiada sli gtx 880 co da nam jak by gtx 780, no prawie tak 90 % chyba albo i więcej :P), co jest całkowicie nieopłacalne bo ile można dać kasy na lapa ? Przykładowo za 14k złożymy kompa, który 5 krotnie przewyższy każdego najlepszego lapa, gdyż może mieć 6 rdzeni czy tam sli gtx 780 albo tytana na pokładzie. Wiec laptop do grania tylko jeśli to 100 % konieczność.

Kompa można zawsze ulepszać i grać cały czas na ultra, a w laptopie tylko ram, dysk, napęd najczęściej. Więc jak na laptopie gry przestają chodzić to dupa, trzeba kupić nowego i dać jeszcze raz tyle samo co w tedy, a nawet więcej bo nowe karty coraz droższe.

Najgorzej w lapie cierpią płyty główne, potem karty. Płyty główne nie oferują żadnych możliwości, bo prostu katastrofa, a potem karty co tracą w najlepszym wypadku połowę mocy, w gorszym więcej.

Procesory, ram są bardzo zbliżone do tych z kompów, niestety karty i płyty to masakra.

Przy okazji do kompów są dostępne proce Haswell refresh. Model i7 4790k jest szybszy o 500 mhz od 4770k, temperatury mniejsze o około 12 stopni, a droższy tylko o 2 dychy. W przyszłym roku generacja 5.

Gdzie nie gdzie widziałem do kupna nowe typy pamięci ddr4. Przez jakiś czas na pewno nie zdominują rynku, ale to oznacza, że gddr6 może wyjść niebawem. I dla kart korzystających z pamięci ramu(zintegrowane) to wzrost wydajności. Więc rewolucja w kartach graficznych może nadejść.

I jak by co gtx titan jest lepszy od 780. Gtx 780 to słabsza wersja titana, na tym samym rdzeniu.
Wyszedł gtx titan Z, podwójna karta graficzna., na jakimś idiotycznym teście wyszedł gorzej niż gtx 780, co jest nie możliwe, gdyż zwykły titan wygrał z gtx 780 ti, a titan z to podwójna wersja titan black, który jest lepszy od zwykłego titana, więc jest znacznie potężniejsza.

Lepiej kupić jedną mocną kartę, niż sli dwóch słabszych. Dużo osób twierdzi, że sli gtx 760 jest lepsze od 780 ti.
W full hd niby wyciąga więcej fps, lecz w ultra hd nie będzie może nawet w połowie tka dobre jak 1 karta.

Koszt gtx titan z to minimum 12 k, w konfiguracji quad sli 48 k.
Cena to kolorowy zawrót głowy.

Trzeba zauważyć, że już gtx 690 różnił się od innych kart z serii 600. Gtx titan to już całkiem inna seria, według niektórych związana z gtx 690. I na pewnie nie jest boostem gtx 690, gdyż 90 to 2 rdzenie, a pierwszy titan ma 1 i jest na zupełnie innej architekturze.

Halk_Hogan_PL

Halk_Hogan_PL

Użytkownicy
Halkster
posty916
Propsy890
ProfesjaGrafik 2D
  • Użytkownicy
  • Halkster
Witam
Kolega planuje zakup nowego pcta do 2200zł max.
Oto zestaw co wybrał:
Spoiler

Potrzebna pomoc: czy zasilacz nie będzie za słaby, czy będzie potrzebny jakiś cooler i ogólnie czy coś wymienić na coś innego  :)
Mi się wydaje, że zestaw jest dobry (mam małe wątpliwości co do zasilacza) ale wolę się spytać "znawców".  :P

Pozdrawiam i liczę na pomoc  :)

przemek273

przemek273

Użytkownicy
posty1073
Propsy217
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Jako zasilacz da radę dociągnąć do 580 W ? Bo niektóre mogą wycisnąć nieco  więcej niż mają zapisane.

Odpowiednikiem twojej grafiki  w nvidia jest gtx 760, który jest lepszy. Zastanów się nad wyborem.
Chłodzenie zależy od tego czy chcesz to podkręcić. Procesor ogólnie dobry, refresh ma lepsze(niższe) temperatury od Haswell.

Ja bym pamięć zmienił na kingston, mam do niej zaufanie :P

Nie zapomniałeś nagrywarki ?

Halk_Hogan_PL

Halk_Hogan_PL

Użytkownicy
Halkster
posty916
Propsy890
ProfesjaGrafik 2D
  • Użytkownicy
  • Halkster
Ogólnie to znasz się jak gówno ale zaufamy Ci: :P

Ehm no to tak co do podkręcania to na razie nie będzie podkręcany. I czy zasilacz ogólnie bez podkręcania starczy?
A nagrywarkę zapomniał dodać, jaką najtańszą i dość dobrą polecasz? :)

EDIT:
A GTX 760 nie jest droższy? Może chodziło Ci o GTX 660, lepszy będzie od radka?

przemek273

przemek273

Użytkownicy
posty1073
Propsy217
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Czekaj zaraz to porównam.

Nagrywarka najtańsza to ta : (karta i płyta asus, więc i nagrywarka niech będzie asus)
http://www.x-kom.pl/p/150742-nagrywarka-wewnetrzna-dvd-asus-drw-24f1st-sata-czarny-oem.html

Zasilacz spokojnie starczy na moje oko.
Chłodzenie na razie nie dokupuj.

Z gtx 660 są równe te karty(ta r9). Na zagranicznej stronie mam świetne porównania. Są porównania jednostek teksturujących, każdych najmniejszych detali.
Więc gtx 660 jest po prostu szybszy, ale ma mniej jednostek. Jak byś podkręcił r9 to by była lepsza od gtx 660. Bez podkręcania są równe, z kręceniem lepszy r9. Przyszłościowo lepiej r9.

R9 od gtx 660 ma lepsze :
Higher pixel rate    28.8 GPixel/s    vs    19.6 GPixel/s    More than 45% higher pixel rate
Higher memory bandwidth    179.2 GB/s    vs    144.2 GB/s    Around 25% higher memory bandwidth
More render output processors    32    vs    24    8 more render output processors
More shading units    1,280    vs    960    320 more shading units
Wider memory bus    256 bit    vs    192 bit    Around 35% wider memory bus

Gtx 660 od r9 ma lepsze :

Higher clock speed    980 MHz    vs    900 MHz    Around 10% higher clock speed
Higher turbo clock speed    1,032 MHz    vs    925 MHz    More than 10% higher turbo clock speed
Slightly higher effective memory clock speed    6,008 MHz    vs    5,600 MHz    More than 5% higher effective memory clock speed
Higher memory clock speed    1,502 MHz    vs    1,400 MHz    More than 5% higher memory clock speed

Halk_Hogan_PL

Halk_Hogan_PL

Użytkownicy
Halkster
posty916
Propsy890
ProfesjaGrafik 2D
  • Użytkownicy
  • Halkster
Zostajemy przy radku.  :P
A tu jeszcze monitor:http://www.morele.net/monitor-led-acer-v226hqlabmd-um-wv6ee-009-625400/. Chyba dobry. :)

Oczywiście ja tylko przekazuję informacje, bo nie ja kupuje pcta tylko kolega, który nie ma tu konta  :D

przemek273

przemek273

Użytkownicy
posty1073
Propsy217
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Na monitorach aż tak dobrze się nie znam, ale z radkiem dobra decyzja. Rozdzielczość idealna do gier, wyższa by dała karcie popalić.

Halk_Hogan_PL

Halk_Hogan_PL

Użytkownicy
Halkster
posty916
Propsy890
ProfesjaGrafik 2D
  • Użytkownicy
  • Halkster
Na monitorach aż tak dobrze się nie znam, ale z radkiem dobra decyzja. Rozdzielczość idealna do gier, wyższa by dała karcie popalić.
Dobra dzięki na pomoc, wreszcie na coś sie przydałeś  :lol:

E tam ja gram na 1280x1024 a czasami 1152x864 zeby miec 75 fpsow przy v-sync i nie narzekam jakos :D

A i jeszcze jedno pytanko:
Czy Cooler http://www.morele.net/chlodzenie-cpu-silentiumpc-spartan-lt-he922-spc091-610273/ będzie pasował do procka? Procek ma gniazdo Socket 1150 a tu nie widzę żeby bylo.

@Down:
Ok dzięki, chyba będzie ok :)

przemek273

przemek273

Użytkownicy
posty1073
Propsy217
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Miałem na myśli, że to max by gry płynnie hulały. :) Oczywiście, można zlecieć na niższą rozdzielczość i cieszyć się obfitością fps :ok:. Sam czasem zniżam dla fps. :lol:

Cooler ma wpisane lga 1150, czyli podstawkę procesora. Jeśli nie kłamią na stronie to będzie pasować.
Mi się zdaje że ten i5 to 1150, zaraz sprawdzę dokładnie.. Tak to lga 1150.Nie musisz dziękować.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Zasilacz w pytę, idealnie dobrany. Jak chcesz to dokup do piecyka chłodzenie, najlepiej jak już nieraz wspominałem hypera 212+. Kolega na pewno się ucieszy na wieść, ze skrzynka działa znacznie ciszej i jeszcze może zostanie mu zimna na podkręcanie (jeśli kiedyś mu się zechce).

Spartan będzie pasował, ale on jest mniejszego formatu (wiatraczki 92). Taki 212 ma 120mm(więc jest większy, więc ma więcej powierzchni, a zatem jest lepszy), chociaż od Silentinumpc jest też coś ze 120mm. No dorzućcie tam, ja kupiłem właśnie takiego jakby spartana i teraz mi smutno bo mogłoby być lepiej, nauczcie się na moim błędzie :D

przemek273

przemek273

Użytkownicy
posty1073
Propsy217
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Chłodzenie zawsze można dokupić, choć jak mówi zkirtaem najlepiej od razu walnąć i mieć spokój, ale to nie moja decyzja. W końcu r9 270 pokazuje zęby, jak podkręci się jego szybkość. W tedy to koksi.

Tak dla zaciesza możesz kupić kolorowy, podświetlany Led. :(tylko chyba na kolorze, koledze nie zależy)
http://www.x-kom.pl/p/190096-wentylator-120x120mm-enermax-tbvegas-single-blue.html

Zamiast niebieskiego jest też czerwony :
http://www.x-kom.pl/p/190097-wentylator-120x120mm-enermax-tbvegas-single-red.html

Ja sobie chyba dla ozdoby kupię. Fajnie to wygląda, ciekawe jak z praktyką chłodzi.

Halk_Hogan_PL

Halk_Hogan_PL

Użytkownicy
Halkster
posty916
Propsy890
ProfesjaGrafik 2D
  • Użytkownicy
  • Halkster
Dobra na razie Jego nie ma, wieczorem napiszę co i jak zdecydował. :)

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
  • Marian "Menda" Pazdzioch
zmień 2 rzeczy

Dysk na Caviara blue różnica w cenie to max 10 zeta bedzie :P
Pamięć na Crucial Balistix  różnica w cenie do 20 zeta

Reszta może być dobrze dobrany sprzęt jak na taki budżet to ciężko coś lepszego obrać

Każdy mój post to moje własne zdanie na dany temat, i każdy ma prawo się z nim nie zgodzić.
Przyjaciół miej blisko, ale wrogów jeszcze bliżej.
Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone.
I was dreaming, about gold.
Jeśli czegoś nie rozumiesz to zaneguj to, tak najłatwiej nie wyjść na idiotę, ale tylko idiota neguje dwa razy to samo.
Prawda objawiona: Umiesz liczyć ? licz na siebie, twoje szczęście innych jebie.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry