Kupujesz/Modernizujesz komputer? 786071 2308

O temacie

Autor Gothix

Zaczęty 15.04.2008 roku

Wyświetleń 786071

Odpowiedzi 2308

przemek273

przemek273

Użytkownicy
Dark Dragon, Kapłan Słowa
posty1073
Propsy217
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Dark Dragon, Kapłan Słowa
Podałem najlepszą opcję dla kogoś kto ma kasę. Intel i7 4770k w każdym teście jest lepszy nie ważne ile kosztuje.

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
posty6346
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca

http://chomikuj.pl/Thorus12/ = Mody do Gothica - Przeznaczenie, Ludzie z Górniczej Doliny i inne! Mody do RimWorlda!

KOMPUTER:
Spoiler
Windows 7 Professional 64-bit SP1
-Intel Core i7 @ 4.00GHz   Technologia Haswell 22nm
-8,00GB 2-Kanałowy DDR3 @ 666MHz (9-9-9-24)
Gigabyte Technology Co., Ltd. Z97X-Gaming 3 (SOCKET 0)   28 °C
-X220W D-sub (1680x1050@60Hz)
-4095MBNVIDIA GeForce GTX 980 (Gigabyte)
-931GB Western Digital WDC WD10EZEX-08M2NA0 SCSI Disk Device (SATA)
-ASUS DRW-24F1ST a SCSI CdRom Device
-Realtek High Definition Audio

Halk_Hogan_PL

Halk_Hogan_PL

Użytkownicy
Halkster
posty916
Propsy890
ProfesjaGrafik 2D
  • Użytkownicy
  • Halkster
Podałem najlepszą opcję dla kogoś kto ma kasę. Intel i7 4770k w każdym teście jest lepszy nie ważne ile kosztuje.
Ważne ile kosztuje bo Sawik tak jak napisał, potrzebuje sprzęt tylko do programów/renderowania a nie do gier:

Intel Core i7-4770K  = £249.96
FX 8350 = £130.00
Różnica w renderze, bazując na benchmarkach - 12 sekund.
Dwanaście sekund mojego życia per render (gdzie zapewne chodzi o mocno złożone sceny), nie jest warte dodatkowych 120 funtów. Sekunda za 10 funtów? :F
Sawik dobrze mówi, 12 sekund za kurwa dwa razy większą cenę? Przemek nie pierdol mi tu, że jest dużo lepszy bo te 12s to jest prawie nic. I trzeba być pojebanym, żeby dla paru sekund kupować DWA razy droższy procesor. ZROZUM, że jemu nie chodzi o gry. Zamiast tego mógłby wydać te zaoszczędzone pieniądze na jakąś lepszą grafe lub po prostu ich nie wydawać.

A może zamiast tego słabego 4770K zaproponujesz mu 4960X co? Bo przecież lepiej kupić mocniejszy na więcej lat niż badziewie takie jak 4770K. A może sam masz w planie go zakupić? http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/intel-core-i7-4960x.html

przemek273

przemek273

Użytkownicy
posty1073
Propsy217
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Oczywiście. 4960X starczy na dłużej. Szczerze ? Zastanawiam się nad kupnem zgadłeś. Intel core i7 4770k nie jest tylko do gier. W renderingu też koksi. Nie podał na początku ceny otrzymał najlepszą opcje pod względem wydajności nie ceny.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

Kupujesz/Modernizujesz komputer?
#1344 2014-06-15, 13:03(Ostatnia zmiana: 2014-06-15, 13:53)
Sawik, możesz wziąć mniejszy zasilator. 750w to się bierze na mega sprzęty, czasem nawet wystarcza na dwie dobre karty graficzne.
Jak napisałem, 550w powinno być akurat. (Kalkulatorek wypluwa zalecane ~300w, nic dziwnego z tak leciutką kartą graficzną)

(obudowa ma jeden, jednak nie ma podanej nazwy, przez co na wszelki wypadek wyszukałem inny)
Nie "na wszelki wypadek". Każdy zasilacz dodany do obudowy to jakieś chińskie gówno, a szczególnie jeśli nazwa nie została podana. Mogę Ci zagwarantować że dodają je tylko dlatego, że bez obudowy nie sprzedaliby ani sztuki tego zasilacza :D
Oczywiście mogę się mylić i może to być mega fajny zasilacz który wcale nie wybuchnie po pewnym czasie, ale szansa na to jest znikoma.
http://www.ebay.co.uk/itm/CiT-Neptune-Black-Midi-Tower-Gaming-Case-/181436536673?pt=UK_Computing_DesktopComponents_RL&hash=item2a3e75d761
Tu masz ten sam gejmerski model obudowy, ale bez żartu o zasilaczu.

I cholera, nie chcę Ci najeżdżać na gusta, ale naprawdę? W świecie typu ładnych, prostych, eleganckich pudeł - obudowa super diody led szyba po boku gejmer 2014 250 złotych? :F
Jeśli Ci się podoba i taką właśnie chcesz to spoko, ale jeśli wybrałeś ją ze względu na dobry obieg powietrza to wiedz, że zapewne taniej znajdziesz obudowy cooler master, które obieg powietrza mają z pewnością wysoce poprawny, a dodatkowo nie wyglądają w ten diodowo-gejmersko-wyścigowy sposób i są sprzedawane bez tandetnego zasilacza - więc może wyjść znacznie taniej.

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
  • Marian "Menda" Pazdzioch
Sawik
Zejdź z dysku na 1tb i nie bierz Greena blue są obecnie najlepsze
Zasilacz na cholerę ci 750 weź tego crosaria 650 co ci mówiłem, no chyba ze chcesz jeszcze przyoszczędzić to weź coś ala 550w
Obudowa serio niema tańszej która ma filtry bierz taka która ma filtry i jest najtańsza
Karta Msi bedzie lepsza od Palita o ile jest tansza w co watpie, wiec tu gra role cena jak tańszy palit to bierz jego

Reszta komponentów jak na kwotę która podałeś to w sumie najlepsze opcje.

Ja chcesz chłodzenie cpu dobre to Macho B/W od Therma prawdopodobnie będzie drogie

Każdy mój post to moje własne zdanie na dany temat, i każdy ma prawo się z nim nie zgodzić.
Przyjaciół miej blisko, ale wrogów jeszcze bliżej.
Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone.
I was dreaming, about gold.
Jeśli czegoś nie rozumiesz to zaneguj to, tak najłatwiej nie wyjść na idiotę, ale tylko idiota neguje dwa razy to samo.
Prawda objawiona: Umiesz liczyć ? licz na siebie, twoje szczęście innych jebie.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Sawik, wiesz, z tym dyskiem to możesz posłuchać. Nie wiem co to blue i czy jest najlepszy ale dysk na system powinien być szybki, tymczasem ta seria green jest typowo do "storeżu" - na różne tam filmy i inne rzeczy.

Ludzie dopłacają po kilkaset złotych na SSD pod system, ale pewnie nie chcesz tego robić, więc chociaż weź coś szybkiego. Za czasów kiedy ostatnio wybierałem na przykład Samsung Spinpoint F3 był świetny na system, kupiłem i różnica między dyskiem szybkim a wolnym - nawet jeśli oba to zwykłe nie-ssd - jest naprawdę odczuwalna.

Z WD chyba seria Caviar Black jest taki typowo pod system, szybkie, większy bufor. A przecież nawet terabajt to ogromna ilość.

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
Rozczaruje cie ale Caviar blacki to obecnie najgorszy z możliwym wyborów.

Każdy mój post to moje własne zdanie na dany temat, i każdy ma prawo się z nim nie zgodzić.
Jeśli czegoś nie rozumiesz to zaneguj to, tak najłatwiej nie wyjść na idiotę, ale tylko idiota neguje dwa razy to samo.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Nie znam się, pamiętam że poziomy WD wyglądały tak:
zielony, powolna chujnia na storage
blue, średnia klasa
blacki, niszczyciele anusów milion megabajtów na sekundę*

Koniec końców samsung i tak okazał się być lepszy, ale fakt faktem najszybsza część wd to były blacki.
Co w nich teraz takiego złego?

*no, że najszybsze ze standardowych dysków WD. nie że były jakieś mega szybkie najszybsze na rynku, zresztą była jakaś tam seria z dinozaurem w nazwie i to one były takie "wyścigowe"

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
Zła chyba obecnie jest cena, to się w tym aspekcie który opisałeś zmieniło tylko miejscami Black z Blue. Obecnie Caviar Blue to znak tego jak powinien wyglądać HDD z szybkość w Przystępnej cenie. Ja gdy składałem kompa miałem okazje sprawdzić Blue okazał sie szybszy o około 25% i to widać problem pojawił się przy cenie wtedy za Blue zapłaciłem 211 zeta za blacka i jego 25% spadek musiałbym zapłacić 299 zł.

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
No właśnie, jak poczytałem o komponentach pod odpowiednie płyty główne, ramy, sramy etc. to wszędzie pisało że to z ciepłą dedykacją dla gejmerów. W grafice mamy coraz więcej multithraedingu, więc wzięcie tego procka biorąc pod uwagę o wiele niższą cenę i małą różnicę w wydajności, wydało mi się najlepszym rozwiązaniem. 

PSU z obudowy - wyznaję zasadę, nie podają nazwy znaczy że crap. Gdyby był ok, to by go zachwali z nazwy. W sumie podejrzewam że wręcz na black liście jest. 
PSU - 550 starczy? No to zajebiście. 

Przemek, ważne ile kosztuje. A nazwałem Cię "fachowcem" z prostego powodu. Wybieranie najlepszego obecnie sprzętu, nie patrząc na cenę ani przeznaczenie, nie jest znawstwem, wiadomo że w większości przypadków drogi sprzęt jest dobry.  Upierałeś się przy tym procesorze już po tym jak podałem cenę w której mam nadzieję się zmieścić, fakt, na upartego mógłbym przeznaczyć nawet i dwa koła na komputer, ale wiązałoby się to z tym co pisałem wcześniej o wydawaniu takiego hajsu w kompa. 
1. Strach, kupiłbym za 2k kompa (10k na polskie) i bałbym się go włączyć. 
2. Głodówka :F
3. Pożegnanie z samochodem, na co sobie pozwolić nie mogę... i po prostu nie chcę
4. Sam na siebie zarabiam, na takie rzeczy po prostu skąpię, jednak upgrade kompa to jest coś co miałem robić rok temu. 

Mea, mówiłem że boję się przegrzania. :F 
Mam takiego farta że odkąd mieszkam w Anglii jedyne miejsce gdzie mogę postawić komputer to obok grzejnika :F Np. teraz, przez zimę często mi rozłączało neta, bo jak się komp nagrzewał to siadała karta WiFi. 
Zerknę na te cooler mastery bo osobiście wolę raczej proste rozwiązania, zresztą wygląd właściwie nie gra roli bo... kompa widzę tylko jak go włączam xD 

Dysk, tu jest problem. Bo teoretycznie mogę kupić mały dysk SSD. Jedyne co na dysku się ma zmieścić:
1. System.
2. Blender 
3. ZBrush
4. Photoshop 
5. Unity
6. Gothiczek żebym mógł raz w czas dla kaczki coś zrobić :F
Większość projektów trzymam na serwerze/dysku przenośnym, na którym o miejsce się nie martwię (1TB)
120gb SSD to kosz około 50 funtów. 
Ale... Komfort bezproblemowego trzymania pracy na dysku w trakcie tworzenia, jest miły, na przenośny staram się przerzucać rzeczy skończone/wstrzymane. 
Chyba żeby nie było tragedii jakbym dodatkowy obok SSD podpiął jakiś stary dysk, w szafce chyba jeszcze leżą jakieś stare dyski, dopóki bym nie wymienił na coś nowszego mógłby siedzieć bez większych problemów? Z drugiej strony, Caviar Black 1TB to koszt zaledwie 30 funtów. 

Życzę wam seksu analnego po stronie biernej.
Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
BIERZ
Skoro możesz to nie ma co, bierz mały SSD. 128gb na system i pierdółki to akurat, a komfort pracy na SSD to naprawdę nowa jakość - system odpala się w sekundy, wszystkie frajerfoxy nie frajerfoxy również znacznie przyspieszają, no po prostu każda typowo codzienna operacja staje się przyjemniejsza.

Tylko że!
To nie jest tak, ze każdy SSD jest fajny. Wiele z nich - szczególnie tanie i starsze modele - są no, niebezpieczne, potrafią się łatwo spieprzyć, i wtedy tracisz całe dane.
Ogólnie polecany SSD to Samsung 840 (Evo) - jest szybki nawet jak na SSD i właśnie, co ważne, mało awaryjny.

Jasne, że możesz podpiąć sobie dwa. Podpinaj sobie ile tylko zasilacz uciągnie, jedyne ograniczenia to rozmiar obudowy i właśnie moc zasilacza, ale tego raczej nie odczujesz z markowym 550w. No, i możesz mieć ewentualnie problem z tym że starszy dysk hałasuje, albo jest tak stary że ma interfejs ATA i możliwe, że nie znajdziesz go w nowoczesnej płycie głównej.

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
Nie no, dysk jest stary, ale nie antyczny. SATA. 
Samsung 840 (Evo) - dołożyłbym dyszkę w porównaniu z tym co patrzyłem (coś od kingstona/sandisca) więc nie jest źle. 

Dzięki chłopaki, teraz już w sumie wszystko wiem :ok:

Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
Ja od siebie jak można to polecam SSd http://www.morele.net/dysk-ssd-plextor-m5-pro-2-5-128gb-sata-iii-read-write-540-340mb-s-px-128m5p-524268/
To jest porpsotu, wydajność oraz szybkosc jaka jest potrzebna zarówna do pracy jak i do grania. Jeden z najlepszy SSd dostępnych na rynku.

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
No kurwa teraz wyskoczyło mi na fejsie
Btw. zwróćcie uwagę że zarówno digitaltutors jak i AMD stwierdziły że seria FX jest:
designed for multimedia tasks
Gdzie na stronie Intela mamy o gamingu.

Dropbox +500 mb na start
LowPoly

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

Kupujesz/Modernizujesz komputer?
#1355 2014-06-16, 00:24(Ostatnia zmiana: 2014-06-16, 00:38)
Nawet mamy tu równie wyścigową obudowę XD

BTW, jaki koniec końców zasilacz wybrałeś?

Swoją drogą widać, że stronka dla artystów nie-techników
The GPU can sometimes get confused with the Central Processing Unit (CPU), which you’ll learn about a little later.
:F

@down
nom, seasoniki są w pytę.

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
PSU
Raczej da radę. 

Dropbox +500 mb na start
LowPoly

przemek273

przemek273

Użytkownicy
posty1073
Propsy217
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Sawik, nie ważne czego byś nie powiedział intel core jest lepszy. Po prostu znacznie droższy co dla niektórych jest nieopłacalne w kupnie. Racjonalnie, że piszę dla gamingu skoro najlepszy sprzęt jest dla nich :F

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
uwielbiam tę Twoją bezwarunkową miłość do marki :F

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
Cytat: przemek273
najlepszy sprzęt jest dla nich :F
Say that to NASA, bitch!

Dropbox +500 mb na start
LowPoly

0 użytkowników
Do góry