Gothic III Forsaken Gods 94123 379

O temacie

Autor DzikiBen

Zaczęty 14.04.2008 roku

Wyświetleń 94123

Odpowiedzi 379

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską

Thoro
The Modders

Gothic III Forsaken Gods
#140 2008-10-15, 17:24(Ostatnia zmiana: 2008-10-15, 19:40)
A które studio napisze że spierdoliło gre?

To może niech studio nic nie pisze i od samego początku podchodzi rzetelnie do tematu? Wazelinę smarują wszyscy, wydawca, fanowskie portale, sram.pl i nawet recenzenci oraz sami fani na forach. Akurat seria Gothic jest moim osobistym liderem jeśli chodzi o przesadzone pierdolenie słodkich głupot na temat gier z cipowatym bohaterem. Jakoś inni wydawcy umieją skutecznie nakręcić hype bez ciągłego pierdolenia przy użyciu słowa "doskonały" z "legendarnym" na przemian. Szczególnie te drugie rozpierdala. Seria Gothic to gry popularne głównie w europie a na przykładzie opinii na forach i po ludziach można wywnioskować że większość jako tako zna i kojarzy co to, jednak nic ponadto. No kurwa legendarne to jest Diablo, Fallout, to jest legenda, klasyk, klasyków branży a nie jakaś cipa z kucem co zabiła przerośniętego konika polnego przy pomocy ślepego starca w sukience.

To raczej miało byc takie "medium" do G4,

A mi się wydaje że to jednak "medium" do transferów na konta bankowe developera i wydawcy  :D .

Keretsel

Keretsel

Użytkownicy
posty312
Propsy10
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
Thoro nareszcie w stu procentach odpowiedziałeś na pytanie zadawane na tym forum:
-Czy Gothic to legenda?
W stu procentach się z tobą zgadzam (może określiłbym to nieco mniej dosadnie ale :D  ), jednak nie do końca w kwestii dodatku- nie jestem pewien czy będzie aż taki zły, fabuła może nieco wyratować sytuacje jednak moje zdanie także jest negatywne.

DzikiBen

DzikiBen

Użytkownicy
Niewielki Mistrz Gothica
posty638
Propsy602
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
  • Niewielki Mistrz Gothica

DzikiBen

Gothic III Forsaken Gods
#142 2008-10-15, 17:46(Ostatnia zmiana: 2008-10-15, 17:49)
a nie jakaś cipa w kucem co zabiła przerośniętego konika polnego przy pomocy ślepego starca w sukience.

Owszem, bezimienny to cipa :D
Zgadzam się w 100 %. Z wieloma osobami rozmawiałem na temat bohatera sagi Gothic i każda odpowiedź była przeciwna do tej xD

Co by nie mówić w przeciwieństwie do Bezimiennego, np.Geralt z Wiedźmina ma swój indywidualny charakter i wyrabia go sobie na podstawie pewnych przeżyć, sytuacji.

Retsked

Retsked

Użytkownicy
Jam jest 444
posty1533
Propsy61
  • Użytkownicy
  • Jam jest 444

Retsked

Gothic III Forsaken Gods
#143 2008-10-15, 18:12(Ostatnia zmiana: 2008-10-15, 18:14)
No to po chuj oni dają te gameplaye? Moim zdaniem po to, żeby ocenić, co z tego wyjdzie. Akurat nie do wszystkich nowych gier jestem nastawiony negatywnie, ale do znacznej większości. Teraz wszystko idzie w komerchę (głównie grafika i efekty), a nie tak, jak kiedyś - wymieniony wyżej Fallout, Diablo czy nawet Arcanum.

Co by nie mówić w przeciwieństwie do Bezimiennego, np.Geralt z Wiedźmina ma swój indywidualny charakter i wyrabia go sobie na podstawie pewnych przeżyć, sytuacji.
I ma zajebiste teksty, a nie takie ciotowate, jak Nejm-les.

Gruppenfuehrer Kereth

Gruppenfuehrer Kereth

Użytkownicy
New World Order, bitchez!
posty669
Propsy484
  • Zbanowany
  • New World Order, bitchez!
Gdy czytam posty Thora, zawsze mnie rozjaśnia i zmieniam tok rozumienia( a to żadna wazelina :D  ).

Zgodzę się z Dzikim, Geralt z Wiedźmina ma zarąbisty charakter, potrafi się odnajdywać w sytuacji i takie tam. Bezi z Gothica głównie się sprawdza do: " Zobacze, co się da zrobić " ; " Pomogę ci " itd. Czysty brak charakteru, tylko pedalska pomoc w stylu Robin Hooda.

PS: Dodam, że ten pieprzony kontynent z głupimi Buntownikami, którzy nawet nie wykonują akcji jak buntownicy to już czysta żenada. To już Oblivion pod względen NPC'ów i ich zachowań wygląda lepiej.

Комиссар RBT

Luke_Flamesword

Luke_Flamesword

Użytkownicy
posty188
Propsy402
  • Użytkownicy
Śmiać mi się chcę... robicie DOKŁADNIE to samo co typowi fan-boye Gothica, tyle że w drugą stronę. Te komentarze są tak samo przesadzone, niesprawiedliwe i szczerze mówiąc żałosne...

DzikiBen

DzikiBen

Użytkownicy
Niewielki Mistrz Gothica
posty638
Propsy602
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy

DzikiBen

Gothic III Forsaken Gods
#146 2008-10-15, 18:25(Ostatnia zmiana: 2008-10-15, 18:25)
Cytat: Luke_Flamesword link=topic=1470.msg34586#msg34586 date=Oct 15 2008, 17:21\'
Śmiać mi się chcę... robicie DOKŁADNIE to samo co typowi fan-boye Gothica, tyle że w drugą stronę. Te komentarze są tak samo przesadzone, niesprawiedliwe i szczerze mówiąc żałosne...

Dlaczego? Tudzież to prawda i nie ma czego ukrywać.

Retsked

Retsked

Użytkownicy
Jam jest 444
posty1533
Propsy61
  • Użytkownicy
  • Jam jest 444
Nie no, mogę wymienić zalety Gothica - jest grywalny, co już mnie eliminuje z tego gatunku, gdyż fani gothica nie widzą wad, lecz same zalety :D .

Luke_Flamesword

Luke_Flamesword

Użytkownicy
posty188
Propsy402
  • Użytkownicy
Gothic ma trochę wad, nie jest zbyt ambitną i profesjonalną produkcją - nie ma co tego ukrywać. Ale czy jest skończonym gównem, nie wartym Waszego splunięcia? Nie ma żadnych zalet?

Mówicie, że bezimienny to zwykła cipka, typowy przykład tego jak nie powinien wyglądać bohater gry komputerowej? To dlaczego do licha, mnie kojarzy się on lepiej niż setka bezpłciowych bohaterów, których jedynym celem w życiu jest "kill'em!" Jasne, że można było go zrobić znacznie lepiej, ale w porównaniu z wieloma innymi RPGami wypada i tak całkiem dobrze. Wiadomo, że Geraltowi czy innemu bezimiennemu z pewnego klasyka RPG nie dorasta do pięt. Ale czy to, że nie jest najlepszy czyni od razu z niego najgorszego?

To samo się odnosi do całej gry - nie jest to super-zajebiaszczy produkt, ale ma swoje zalety(klimat!) i nazywanie tego strasznym gównem jest przesadą.

btw. Powinienem się ponabijać z tego "tudzież", ale nie będę bo mi się też kiedyś taki babol zdarzył :D

Veto

Veto

Użytkownicy
posty369
Propsy19
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Ja miałem wrażenie że twórcy początkowo chcieli stworzyc bohatera który byłby "nami", sama nazwa "Ja" mogła o tym świadczyc, natomiast wyszło chyba troche nie tak jak chcieli
O, właśnie oto mi chodziło :D

DzikiBen

DzikiBen

Użytkownicy
Niewielki Mistrz Gothica
posty638
Propsy602
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy

DzikiBen

Gothic III Forsaken Gods
#150 2008-10-15, 19:00(Ostatnia zmiana: 2008-10-15, 19:04)
To samo się odnosi do całej gry - nie jest to super-zajebiaszczy produkt, ale ma swoje zalety(klimat!) i nazywanie tego strasznym gównem jest przesadą.

Nikt nie powiedział ,że Gothic jest zły ,mówimy tu przecież o nowej "super-zajebiaszczej produkcji" Forsaken Gods. Gdyby nie Gothic, forum to najprawdopodobniej by nie powstało a już na pewno nie miałoby tylu użytkowników co teraz. Poza tym, kto powiedział ,ze gra nie może być dobra, mając bohatera cipkę? :D

Baster

Baster

Użytkownicy
Root Oszust
posty184
Propsy11
  • Użytkownicy
  • Root Oszust
A nasz kochaś znowu skacze niczym Nomad z Crysisa przy włączonym trybie siły :D  Mogli poprawić chociaż te drobne rzeczy.

V3Q

V3Q

Złote Wrota
Kiedy mogę, to pomogę.
posty1256
Propsy410
  • Złote Wrota
  • Kiedy mogę, to pomogę.
Porównywanie np. Diablo z Gothicem mija się z celem.
To praktycznie zupełnie co innego.
W Gotha grało mi się najprzyjemniej ze wszystkich RPG'ów.
Nie zupełnie się zgadzam, że Bezi to taka cipka xD Czasem mu się uda :D  
Więcej na ten temat powiedzieć będę mógł, kiedy ukończę dodatek :D

Retsked

Retsked

Użytkownicy
Jam jest 444
posty1533
Propsy61
  • Użytkownicy
  • Jam jest 444
W Gotha grało mi się najprzyjemniej ze wszystkich RPG'ów.
Mi akurat nie:

G1 - ciągle wyłączał się, błędów sporo
G2 - tu całkiem nieźle, ale trochę za kolorowo
G3 - ło kurwa

Najprzyjemniej mi się grało ze wszystkich rpg'ów w Fallouta i Arcanum.

V3Q

V3Q

Złote Wrota
Kiedy mogę, to pomogę.
posty1256
Propsy410
  • Złote Wrota
  • Kiedy mogę, to pomogę.
G1 - ciągle wyłączał się, błędów sporo

Może w Twoim przypadku, ja nie pamiętam abym miał jakieś problemy.

Veto

Veto

Użytkownicy
posty369
Propsy19
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Veto

Gothic III Forsaken Gods
#155 2008-10-15, 19:58(Ostatnia zmiana: 2008-10-15, 20:01)
Co do tej użytej drogi w dodatku, jest to droga Adanosa i akcja rozpocznie się 2 lata po wycieczce do niezbadanych krain;
W 1.18 min. tego gameplaya pisze w dymku: LINK

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską

Już kiedyś wspominałem że wolny wybór w gothicu to złudna pozorność więc ta cała neutralizacja charakteru a właściwie jego brak idzie się pieprzyć. Takie cipki z amnezją i bez życiorysu to i może mają wzięcie ale w grach typu call of duty a nie w grze crpg, całej sadze gier. Puki co jedyna gra w jakiej widziałem na prawdę dobrze wykonany motyw z kształtowaniem charakteru bohatera przez nas samych to mass effect, choć i tam po pewnym czasie ten ogrom możliwości bohatera zaczynał irytować i po prostu nużył. Nadal uważam że z góry nakreślone postaci są ciekawsze niż cipki bez karków. Z najnowszych przykładów podam choćby Altaira czy Strieloka które moim zdaniem są bardzo ciekawymi postaciami a przede wszystkim bardzo ludzkimi z nastawieniem na te najbardziej typowe cechy czyli chciwość i własna pycha a nie kurwa karitas i orskiestra jurka owsiaka aka ratujemy świat i pawie królewskie.

robicie DOKŁADNIE to samo co typowi fan-boye Gothica, tyle że w drugą stronę

A może DOKŁADNIE taka na chwilę obecną jest moja opinia? Skrajna i bardzo negatywna? No wybacz, miałem okazję poznać sytuację dogłębnie z obydwu stron barykady. Mogę nawet bez skromności powiedzieć że jestem prawdopodobnie najbardziej obeznaną osobą z tego forum jeśli chodzi o poglądy i opinie różnych grup na temat omawianego przez nas tematu. Najpierw jako zafascynowany gówniarz, administrator i redaktor naczelny dwóch polskich oficjalnych serwisów o serii gier Gothic a teraz osoba, która (w końcu) choć w pewnym stopniu dojrzała. No, im człowiek starszy tym więcej wymaga od siebie i od innych. Na w miarę obiektywną opinię ala mój wywód o stalkerze będzie jeszcze czas, po premierze gry. Puki co jestem bardzo negatywnie nastawiony.

To dlaczego do licha, mnie kojarzy się on lepiej niż setka bezpłciowych bohaterów, których jedynym celem w życiu jest "kill'em!"

A mi się kojarzy z TOTALNYM brakiem asertywności i charyzmy co czyni go jeszcze większą cipką. Nie no, ale to wygląda mniejwięcej tak:

- Masz uratować Świat, na twojej głowie wisi los myrtany
- Eee no dobra coś zrobimy

No wybacz ale cała ta jego historia wygląda tak jakby robił to wszystko na przymus, od niechcenia sam nie wiedząc po co i w sumie tylko dlatego bo mu jakiś ślepy dziad kazał  :D  . Żadnych emocji i własnego zdania tylko "eeee no ok....".

Ja miałem wrażenie że twórcy początkowo chcieli stworzyc bohatera który byłby "nami", sama nazwa "Ja" mogła o tym świadczyc, natomiast wyszło chyba troche nie tak jak chcieli

Bardzo trafne i prawdziwe spostrzeżenie. Uważam tak samo.

Porównywanie np. Diablo z Gothicem mija się z celem.

NIKT tego nie porównuje. Odnoszę się jedynie do tego że ludzie uważają go (goticzka) za ikonę gatunku, jakiegoś wielkiego klasyka którym najzwyczajniej nie jest. Drażni mnie sztuczne nazywanie gry na każdym kroku "legendarną". Bo nie ona jest wspominana przez ogół graczy z wypiekami na twarzy tylko właśnie tytuły które podałem i inne. Gothic (niestety) nawet nie zasługuje na miano klasyka gatunku, gdyż jest uproszczonym rpgkiem który na dobrą sprawę nie wniósł niczego rewolucyjnego.

DzikiBen

DzikiBen

Użytkownicy
Niewielki Mistrz Gothica
posty638
Propsy602
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy

DzikiBen

Gothic III Forsaken Gods
#157 2008-10-15, 20:08(Ostatnia zmiana: 2008-10-15, 20:38)
Co do tej użytej drogi w dodatku, jest to droga Adanosa i akcja rozpocznie się 2 lata po wycieczce do niezbadanych krain;
W 1.18 min. tego gameplaya pisze w dymku: LINK

Skoro Bezimienny w Arcanii jest Rhobarem III zaprzeczają samym sobie. Nie wierze by byliby na tyle głupi.

Veto

Veto

Użytkownicy
posty369
Propsy19
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Odnoszę się jedynie do tego że ludzie uważają go (goticzka) za ikonę gatunku
W pewnym sensie był on jakimś przełomem w RPG'ach, wniósł on też kilka rzeczy do tego gatunku. I nie dajmy tego uktyc, prócz tych wszystkich błędów i bugów była jakaś frajda i przyjemnośc z grania.

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
W stosunku do serii Gothic mam pewne sentymenty i nie uważam jej za gry kompletnie nieudane, dla intelektualnych impotentów. Jak mówiłem, wymagania względem siebie i innych rosną wraz z dojrzewaniem odbiorcy jak i samego rynku. Dlaczego twórcy nie umieją zdobyć się na innowacyjność i pójść z duchem czasu? Na przykładzie Harrego Pottera - nie jestem żadnym fanem pisarki ani czarodzieja, ba nawet tego nie czytałem. Przytaczam jedynie opinię którą kiedyś przypadkowo usłyszałem od autorki podczas jednego z wywiadów. Bohater książki oraz jego przygody dojrzewają i po prostu idą z duchem czasu, bo czytelnicy dojrzewają i wymagają więcej - bohater dojrzewa razem z nimi. Jest to bardzo godne i chwalebne podejście ze strony twórcy które jak uważam powinno być pewnym standardem.

Uważam że początkowa formuła i koncepcja (gothica) została już praktycznie wykorzystana w pierwszej części. Dlaczego dano nam trzy odcinki przygód cipki + dodatek które prezentują praktycznie to samo w nieco innej konwencji? Gry dojrzewają, wystarczy sobie przypomnieć jakąś pamiętną produkcję choćby z 99r i jakiś nowy całkiem fajny tytuł - widać progress i bynajmniej nie chodzi o fabułę (regress?  :lol2: ) a formułę gry. Sama forma niewątpliwie przeszła wielkie zmiany, na lepsze. Jeśli ktoś uważa inaczej to nazwę go bezguściem, a co moje zdanie. Czemu seria Gothic od tylu lat stoi w miejscu nie prezentując właściwie nic nowego ze swojej strony? Jeśli w forsraken po raz kolejny dostaniemy już tak bardzo wypaloną formułę niczym podpalona łąka ze spalonymi królikami i ptactwem przed idiotę-"rolnika" to stanę przed bardzo trudną refleksją. Kto jest głupszy, bezimienni47848, ciocie_xardasa i beliary666 - mało wymagający fani gry, czy developer który ma ogromny potencjał a nie umie go rozwijać?

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry