Gothic III Forsaken Gods 94239 379

O temacie

Autor DzikiBen

Zaczęty 14.04.2008 roku

Wyświetleń 94239

Odpowiedzi 379

Retsked

Retsked

Użytkownicy
Jam jest 444
posty1533
Propsy61
  • Użytkownicy
  • Jam jest 444
No to z tym G1 przesadziłem, ale zawsze wyskakiwały mi błędy i powiem szczerze, że to najlepsza część tej serii.

wniósł on też kilka rzeczy do tego gatunku.
Co takiego? Innowacyjny, bardzo złożony rozwój postaci? Nieliniową fabułę z tysiącami możliwymi zakończeniami? Ogromny świat z wieloma miastami?

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
W mojej opinii liniowość fabuły i wcześniej wspomniany z góry narzucony image bohatera nie jest żadnym minusem, pod warunkiem że wszystko jest ładnie wkomponowane i wykonane na godnym poziomie. Skoro mamy jakiś pozór wyboru i w istocie z góry narzucone rozwiązanie to wychodzimy na zero. Stalker ma beznadziejną fabułę, banalną i w 100% liniową jednak 7 zakończeń gry, ich treść, poznawanie i wykonywanie celów fabularnych w pełnym stopniu to rekompensuje. Osobiście z liniowości zdałem sobie dopiero sprawę jak ktoś napomniał o tym na forum :lol2: .

Retsked

Retsked

Użytkownicy
Jam jest 444
posty1533
Propsy61
  • Użytkownicy
  • Jam jest 444
Nie no, liniowość fabuły jest moim zdaniem minusem (może w gothicu tej liniowości aż tak wielkiej nie ma, ale pograjcie w Doom3 :lol2: ). Oczywiście, przy z góry narzuconym, co trzeba robić gra się szybciej (człowiek się nie gubi itd.), ale z drugiej strony nie ma takiej frajdy.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Usunąłem 9 postów. Bez nerw, chłopaki.

Komentarze owszem są i skrajnie pozytywne, i skrajnie negatywne. Nie widzę jednak powodu, by zabraniać ludziom pisania tych drugich. Czemu wszyscy mieliby mówić o tym FG dobrze? Jeśli im się nie podoba to mogą powiedzieć, że jest źle. Pierwsza wypowiedź Luke brzmiała, jakby zbulwersowany był możliwością krytyki czegoś.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Luke_Flamesword

Luke_Flamesword

Użytkownicy
posty188
Propsy402
  • Użytkownicy
Zbulwersowany możliwością krytyki? Czy ja coś takiego napisałem? Chyba jasno dałem do zrozumienia, że chodzi mi o przesadzanie i niesprawiedliwość osądów. Krytyka też musi mieć jakieś granice, tak samo jak i chwalenie.

Wyobraź sobie, że powiedziałem że jesteś głupi, brudny i masz małego ptaszka. Gdybyś zaczął protestować, to ja na tej samej zasadzie mógłbym powiedzieć, że twoje wypowiedzi brzmią jakbyś "zbulwersowany był możliwością krytyki czegoś." No bo czemu wszyscy mieli by pisać o Tobie dobrze? Czemu zakazywać ludziom skrajnie negatywnych komentarzy?

Teraz rozumiesz różnicę między zdrową krytyką a przesadzoną i niesprawiedliwą? :lol2:

Gerry Rafferty

Gerry Rafferty

O.D.A.L.
posty478
Propsy839
Profesjabrak
  • O.D.A.L.
Skoro Bezimienny w Arcanii jest Rhobarem III zaprzeczają samym sobie. Nie wierze by byliby na tyle głupi.
Arcania i dodatek to nie to samo. Czemu mieliby sobie zaprzeczać, wszak możliwe są właśnie trzy zakończenia a to że w jednym wybrano jedno a w drugim inne to inna sprawa. Nie widziałem żeby te historie były ze sobą tak związane.

Artex

Artex

Użytkownicy
posty99
  • Użytkownicy
Cytat: Thoro link=topic=1470.msg34642#msg34642 date=Oct 15 2008, 22:55\'
W mojej opinii liniowość fabuły i wcześniej wspomniany z góry narzucony image bohatera nie jest żadnym minusem, pod warunkiem że wszystko jest ładnie wkomponowane i wykonane na godnym poziomie.

Ale kiedy grasz drugi raz nie ma już takiej frajdy... Wiadomo że to pierwszy raz się liczy, ale w niektóre gry (Mount&Blade) możesz grać za każdym razem od nowa, i za każdym razem gra potoczy się inaczej, tak samo jest z grami online.

Cytat: Dekster XVII link=topic=1470.msg34662#msg34642 date=Oct 16 2008, 16:20\'
Nie no, liniowość fabuły jest moim zdaniem minusem (może w gothicu tej liniowości aż tak wielkiej nie ma, ale pograjcie w Doom3 :lol2: ). Oczywiście, przy z góry narzuconym, co trzeba robić gra się szybciej (człowiek się nie gubi itd.), ale z drugiej strony nie ma takiej frajdy.

Doom 3 : D. Największa liniowość i tak jest chyba w Mario.

Otwartość, otwartość... Podobno Gothic był pierwszą grą o NAPRAWDĘ otwartym świecie, cokolwiek można przez to zrozumieć...

Ale w G3 świat jest nieporównywalnie bardziej otwarty niż w G1, ale jednak niepostarali się co do Questów co psuję 1/3 rozgrywki.

Cytat: Luke_Flamesword link=topic=1470.msg34671#msg34642 date=Oct 16 2008, 16:53\'
jesteś głupi, brudny i masz małego ptaszka.

: ). Cenzura się kłania.

Ciekawe jak im ten dodatek do GIII wyjdzie...

Pewnego dnia zajrzałem sobie na stronę Gother#msgote author=Thoro link=topic=1470.msg34642#msg34642 date=Oct 15 2008, 22:55\']W mojej opinii liniowość fabuły i wcześniej wspomniany z góry narzucony image bohatera nie jest żadnym minusem, pod warunkiem że wszystko jest ładnie wkomponowane i wykonane na godnym poziomie.[/quote]

Ale kiedy grasz drugi raz nie ma już takiej frajdy... Wiadomo że to pierwszy raz się liczy, ale w niektóre gry (Mount&Blade) możesz grać za każdym razem od nowa, i za każdym razem gra potoczy się inaczej, tak samo jest z grami online.

Cytat: Dekster XVII link=topic=1470.msg34662#msg34642 date=Oct 16 2008, 16:20\'

Otwartość, otwartość... Podobno Gothic był pierwszą grą o NAPRAWDĘ otwartym świecie, cokolwiek można przez to zrozumieć...

Ale w G3 świat jest nieporównywalnie bardziej otwarty niż w G1, ale jednak niepostarali się co do Questów co psuję 1/3 rozgrywki.

Cytat: Luke_Flamesword link=topic=1470.msg34671#msg34642 date=Oct 16 2008, 16:53\'
jesteś głupi, brudny i masz małego ptaszka.

Ciekawe jak im ten dodatek do GIII wyjdzie...

Pewnego dnia zajrzałem sobie na stronę Gothera i obejrzałem screeny...

Pierwszy screen Drugi... i w końcu trzeci...

Nie wiem jak wy ale ja nie widzę żadnej różnicy w stosunku do GIII...

Ktoś się orientuję która firma robi ten dodatek?

A co do Arcani, to moim zdaniem twórcy mają dziwny (bardzo dziwny i bardzo po****ny) pomysł. Podobno "zarządca" spellbound nazywa siebie fanem gothica. I co wy na to : )?

W ogóle to wydaje mi się że piranie kiedy robiły GIII wiedziały że będzie poruszenie i stracą swoje jedyne dziecko (jedyne?) więc zrobili "młyn" w postaci trudnego do kontynuacji optymalnego zakończenia... skoro Bezi uciekł z Kontynentu (z jego znanego obszaru) a wraz z nim cała (chyba) magia i boskie wpływy to co miałoby się dziać na Myrtanie?

Ale spellbound poszło na łatwiznę i do tego strasznie namieszało

Aha, i żeby ktoś nie miał wątpliwości, spellne bounde nie robią Gothica tylko grę osadzoną w świecie postgothicowym. Sam tytuł mówi za siebie. Z początku miał to być Gothic IV, który zmienił się w GIV: Arcania (to był szok, bo żaden poprzedni nie miał podtytułu), aż w końcu został zdegradowany do Arcania: a Gothic Tale, co można tłumaczyć jako: "Arkania: gothicowa historia"

Retsked

Retsked

Użytkownicy
Jam jest 444
posty1533
Propsy61
  • Użytkownicy
  • Jam jest 444

Retsked

Gothic III Forsaken Gods
#167 2008-10-16, 17:44(Ostatnia zmiana: 2008-10-16, 17:44)
Dokonujesz niesamowitych odkryć, wiesz?

Kolejny czopek, który uważa, że spellbound to zuooo, a PB zrobiło wszystko zajebiście.

Gother

Gother

Użytkownicy
Nieskromny Mistrz Gothica
posty457
Propsy260
ProfesjaScenarzysta
  • Użytkownicy
  • Nieskromny Mistrz Gothica
E tam. W środku gry jest chyba wybór, albo przełączysz wajchę i wezwiesz swoich kumpli marines do zaatakowanej bazy, albo sprzeciwisz się sierżantowi i ich nie wezwiesz by utrudnić szalonemu doktorkowi w zawładnięciu Ziemią. Co prawda oni i tak przybywają, ale pojawiają sie dwie opcje dróg do wyboru. Wprawdzie każda z nich prowadzi do tego samego poziomu, ale zawsze coś.

Pewnego dnia zajrzałem sobie na stronę Gother'a i obejrzałem screeny...

Pierwszy screen Drugi... i w końcu trzeci...

Nie wiem jak wy ale ja nie widzę żadnej różnicy w stosunku do GIII...
Oj, te screeny pochodzą, o cholera, jeszcze z początków powstawania projektu. Tak długo trzymałem je na kompie, że w końcu pacnąłem to na stronę.

skoro Bezi uciekł z Kontynentu (z jego znanego obszaru) a wraz z nim cała (chyba) magia i boskie wpływy to co miałoby się dziać na Myrtanie?
Oj wiele, wiele. Może na początek zagłada połowy istniejącego świata, a wnerwieni bogowie powracają z większą siłą, większą ilością Wybrańców, a przez ten czas postęp technologiczny poszedł do przodu i armaty ze statku paladynów są już w powszechnym użyciu wojsk lądowych, a ich zminiaturyzowane wersje-muszkiety przechodzą coraz to dziwniejsze ewolucje (słyszał kto o połączeniu szabli z bronią palną? hardcor  :P  ) No i napuszczamy technologów na magów robiąc efektowny armageddon. Bum! Tak powstał chocapic  :lol2:  

Nie wiem jak wy, ale ja i tak kupię każdy krążek spod znaku Gothica i to niezależnie z logiem jakiej firmy. Jestem b. ciekaw dalszych losów Bezima.
Arcania-wierzchowce, nareszcie!

Luke_Flamesword

Luke_Flamesword

Użytkownicy
posty188
Propsy402
  • Użytkownicy
Mówił Ci ktoś, że wyrywanie cudzych wypowiedzi z kontekstu to zUo?

Skoro Bezimienny w Arcanii jest Rhobarem III zaprzeczają samym sobie. Nie wierze by byliby na tyle głupi.
Dodatek ma kontynuować zakończenie Adanosa czyli opowiadać o tym jak bohater wrócił po dwóch latach z miejsca w którym był(gdziekolwiek to było). Z oficjalnych mini-historyjek i wywiadów można łatwo zauważyć, że Myrtana stała sie miejscem, które potrzebuje się zjednoczyć pod dowództwem jednego człowieka. Najprawdopodobniej skończy się to tym, że bezimienny na końcu fabuły dodatku zostanie ogłoszony królem - Rhobarem III i wszystko będzie wyglądać tak jak niby wyglądać ma w Arcanii.

No, ale jak widzę lepiej założyć, że to twórcy są głupi i nie widzą podstawowych nieścisłości... :lol2:

Veto

Veto

Użytkownicy
posty369
Propsy19
Profesjabrak
  • Użytkownicy
A co do Arcani, to moim zdaniem twórcy mają dziwny (bardzo dziwny i bardzo po****ny) pomysł. Podobno "zarządca" spellbound nazywa siebie fanem gothica. I co wy na to : )?
No to akurat jest dziwne: np. jak ktoś kto pracuje przy produkcji PES'a i napisze że lubi Fife to też jest takie wielkie halo? :P  
Kolejny czopek, który uważa, że spellbound to zuooo, a PB zrobiło wszystko zajebiście.
O ile pamiętam to sam jeszcze do tej pory nie wyraziłeś się pozytywnie SB, więc nie rozumiem twojego burwersu :lol2:

Retsked

Retsked

Użytkownicy
Jam jest 444
posty1533
Propsy61
  • Użytkownicy
  • Jam jest 444
Nie mówię, że ja powiedziałem, że spellbound jest świetne, ale głównie chodzi mi o tą drugą część, o PB. Czytaj ze zrozumieniem.

Artex

Artex

Użytkownicy
posty99
  • Użytkownicy
I zaś wszyscy po wszystkich inteligentnie bluzgają.

Kocham takie fora  :P  !

No to akurat jest dziwne: np. jak ktoś kto pracuje przy produkcji PES'a i napisze że lubi Fife to też jest takie wielkie halo?

Ale nie robi wtedy z PES'a wielkiego sajgonu!

Mówił Ci ktoś, że wyrywanie cudzych wypowiedzi z kontekstu to zUo?

: O! To co ty właśnie zrobiłeś?

Może na początek zagłada połowy istniejącego świata, a wnerwieni bogowie powracają z większą siłą, większą ilością Wybrańców, a przez ten czas postęp technologiczny poszedł do przodu i armaty ze statku paladynów są już w powszechnym użyciu wojsk lądowych, a ich zminiaturyzowane wersje-muszkiety przechodzą coraz to dziwniejsze ewolucje (słyszał kto o połączeniu szabli z bronią palną? hardcor 10.gif ) No i napuszczamy technologów na magów robiąc efektowny armageddon. Bum! Tak powstał chocapic

Mniej więcej o tym samym myślałem : D! Tzn. nie o tym samym, ale ogólnie żeby zrobić sajgon  :lol2:  . Większa ilość wybrańców, rolf! Przecież bezi i Undead Dragon zrobili dość zamieszania, do tego postęp technologiczny... Deus Ex....

A to napuszczanie musiałoby sie skończyć fest : ).

Dodatek ma kontynuować zakończenie Adanosa czyli opowiadać o tym jak bohater wrócił po dwóch latach z miejsca w którym był(gdziekolwiek to było)

Wygodnie.

PEWNIE ŻE TAK!

PRZECIEŻ SPELBOUND OUSABIO TO CU NAJGERLE W BRANZZZY GRY KOMP!!!!! HUSASASASASAS PWND!!!!! ROLFIAMO L33T!@# NOOOOOB!!!!

A tak na serio... czy coś dobrego może wyniknąć ze zmiany twórcy?

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską

To że są kreatywni i mamy pewność że firma z takim doświadczeniem nie spieprzy swojego nowego, flagowego projektu. Oczywiście rozumiem że niektórzy po raz kolejny chcieli by nekromantów, złych magów i paladynów ale na przekór im wszystkim wymagania jak i cały rynek gier idzie w górę, bardzo dobrze. Co było dobre 5 lat temu teraz jest jedynie wspomnieniem, pojawiły się nowe standardy i należy szukać nowych rozwiązań. Nie wyobrażam sobie aby nowy Gothic wyglądał jak te poprzednie, oczywiście głosy idiotów niestety zmuszają do kompromisu. Mam jedynie nadzieję że Spellbound podoła i korzystnie pogodzi własne wizje z poglądami gothicowych moherów. W każdym razie już teraz można się spodziewać znacznego odejścia od typowego świata Gothica, czego samym zwiastunem jest nazwa w której słowo "gothic" znajdziemy dopiero w podtytule. Krótko mówiąc zapowiada się świetna gra bardzo dobrego, lecz mało znanego developera. Mam nadzieję że nowy projekt spellbound będzie miał jak najmniej wspólnego z serią gothic jeśli chodzi o korzenie i powiązania fabularno dizajnerskie.

Ale spellbound poszło na łatwiznę i do tego strasznie namieszało

Jak dla mnie nowy "gothic" może być całkiem nową historią, odciętą od tego zjebanego światka frajera z kucem. Oczywiście względy marketingowe, korzenie marki, zidiociali fani, wytyczne i oczekiwania producenta zmuszają do kompromisu. Na łatwiznę to mój drogi poszła (i dalej idzie) pirania wydając takie coś jak g3.

DzikiBen

DzikiBen

Użytkownicy
Niewielki Mistrz Gothica
posty638
Propsy602
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
  • Niewielki Mistrz Gothica
No, ale jak widzę lepiej założyć, że to twórcy są głupi i nie widzą podstawowych nieścisłości... 10.gif

Czytaj, chciałem zasugerować tylko ,że twórcy nie byliby na tyle głupi popełniając taki błąd. Możliwe jest także ,ze link ,który zapodał Lord nie mówi nam całej prawdy.

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
A tak na serio... czy coś dobrego może wyniknąć ze zmiany twórcy?

Dosłownie wszystko? Powtarzam się, ale co powiedzieć skoro Gothic jest tak hermetyczny. Najpierw dostaliśmy dwie gry + dodatek oparty na tym samym engine, te same systemy i rozwiązania. Dostaliśmy G3 gdzie technikalia gry w końcu zostały dopracowane i ładnie doprawione, otrzymaliśmy również kilka dobrych usprawnień. Bardzo pozytywny plus. Niestety twórcy widocznie zapomnieli o czymś takim jak design świata, fabuła była łagodnie mówiąc... minimalistyczna. Na przełomie 3 gier z serii i jednego dodatku nie zaszło zbyt wiele gwałtownych zamian, właściwie piranie na okrągło pod każdym względem bazowali na tej jednej pierwszej części gry tak jakby branża i wymagania graczy zatrzymały się gdzieś w miejscu na przełomie roku 2003. Mam powody sądzić że piranie się wypaliły dawno temu, że idą w banał i nie są w stanie wymyślić nic twórczego co by zaskoczyło. Nawet te całe srisen po zapowiedziach wygląda jak zaadaptowanie formuły gothica na nieco inny świat. Same zapowiedzi to sugerowały choćby przez nagłówki, "nowy gothic" etc. Mam więc również powody by sądzić że kolejny g w wykonaniu pb byłby powieleniem tego co już zostało stworzone. Było by to totalnym nieporozumieniem.

Formuła gry uległa wypaleniu. Bardzo dobrze że speelbound tworzy coś nowego w oparciu o klimaty gothica. Jestem bardzo podekscytowany i ciekawy nowego spojrzenia na serie gier Gothic. Od dawna powtarzałem że serii należy się rewolucja czy wręcz reformacja. Bardzo dobrze że za sterami siadł ktoś kto ma świeże spojrzenie. Jestem bardzo ciekawy efektów pracy nowego developera.

Veto

Veto

Użytkownicy
posty369
Propsy19
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Veto

Gothic III Forsaken Gods
#176 2008-10-16, 20:11(Ostatnia zmiana: 2008-10-16, 20:13)
Formuła gry uległa wypaleniu. Bardzo dobrze że speelbound tworzy coś nowego w oparciu o klimaty gothica. Jestem bardzo podekscytowany i ciekawy nowego spojrzenia na serie gier Gothic. Od dawna powtarzałem że serii należy się rewolucja czy wręcz reformacja. Bardzo dobrze że za sterami siadł ktoś kto ma świeże spojrzenie. Jestem bardzo ciekawy efektów pracy nowego developera.
W sumie to gothic mógł lepiej trafic;
Jednakże PB nie miała takiej wygody jak teraz ma SB, zmienili by coś, namieszali w fabule, sposobie rozrywki... a zaraz zebrała by się rzesza ludzi, którym nie podoba się nowe spojrzenie na gothic'a. I zaraz krążyły by teksty o odejściu od klimatu i takie tam duperele. Może PB przy tworzeniu gry zbyt bardzo martwiła się o zdanie fanów po wyjściu G3. Tego się raczej nie dowiemy; Spellbound jako nowy twórca nie będzie tak skurpulatnie rozliczany z takich rzeczy i to jest duży plus, już poczynili pewne kroki jak zmiana tytułu. Ponadto podobnie jak Thoro jestem pozytywnie nastawiony do Arcanii jak narazie, po znanych nam materiałach prace mają się dobrze.

Retsked

Retsked

Użytkownicy
Jam jest 444
posty1533
Propsy61
  • Użytkownicy
  • Jam jest 444
Będą negatywne komentarze, jak zrobią dobrego RPG, bo większość z wielkich fanów Gothica nie będzie potrafiło w to grać (zbyt rozbudowana gra) itd.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Cytat: Luke_Flamesword link=topic=1470.msg34671#msg34671 date=Oct 16 2008, 16:53\'
Wyobraź sobie, że powiedziałem że jesteś głupi, brudny i masz małego ptaszka. Gdybyś zaczął protestować, to ja na tej samej zasadzie mógłbym powiedzieć, że twoje wypowiedzi brzmią jakbyś "zbulwersowany był możliwością krytyki czegoś." No bo czemu wszyscy mieli by pisać o Tobie dobrze? Czemu zakazywać ludziom skrajnie negatywnych komentarzy?
Co innego mówić o kimś, kogo się nigdy nie widziało ani się nie zna, po to tylko, by go obrazić, a co innego mówić o grze, której działanie i wygląd widać na screenach, trailerach i opisach. Jest różnica między celowaniem w człowieka (argumentum ad persona, podlegające regulaminowi), a krytykowaniem rzeczy "martwych" (nie do końca, bo stoją za nimi żywi ludzie). Podałeś zły przykład.

Cytat: Lord link=topic=1470.msg34700#msg34671 date=Oct 16 2008, 21:11\'
Może PB przy tworzeniu gry zbyt bardzo martwiła się o zdanie fanów po wyjściu G3.
Gdyby martwili się o zdanie graczy, raczej nie dopuściliby do wypuszczenia na rynek gry w takiej formie. Troszczyli się raczej o kasę, bo wiedzieli, że tak czy tak ją dostaną.

Podobnie jak widzę jest w przypadku M&B: dystrybutorzy puścili do sklepów grę zawierającą wiele błędów i niedoróbek, nawet takich, których poprawienie to błahostka. Wersja 1.003 wyszła około półtora miesiąca po wersji 0.960, a jak widzę, jedyne co zostało dodane, to kilka nowych zbroi i broni, nowe tekstury koni, model katapulty (wyłącznie jako ozdoba). Wcześniejsze błędy za bardzo nie zostały naprawione, AI zachowuje się raczej tak samo. Można było zrobić więcej. Ba, można było zrobić dużo więcej! Moderzy zrobili nachylanie włóczni/pik przez piechurów, co w ogromnym stopniu poprawiło grywalność i realizm oraz wyrównało różnice między frakcjami (w oryginalnej wersji, piechur nie ma żadnych szans w starciu z jeźdźcem, a dwie frakcje są całkowicie piesze), zrobili działające katapulty, strzelające nawet ludźmi, armaty, działka wielolufowe (chociaż to trochę inna epoka), zrobili setki nowych zbroi i broni. Prosili nawet aby twórcy dodali to do gry, a twórcy mieli do tego całkowite prawo i sposobność. Coś dodali? Nie, i pod wieloma względami gra jest nadal do dupy, mimo, że nie musiała. Co z tym dbaniem o fanów?

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
Cytat: Lord link=topic=1470.msg34700#msg34700 date=Oct 16 2008, 19:11\'
W sumie to gothic mógł lepiej trafic;
Jednakże PB nie miała takiej wygody jak teraz ma SB, zmienili by coś, namieszali w fabule, sposobie rozrywki... a zaraz zebrała by się rzesza ludzi, którym nie podoba się nowe spojrzenie na gothic#msgote author=Lord link=topic=1470.msg34700#msg34700 date=Oct 16 2008, 19:11\']W sumie to gothic mógł lepiej trafic;
Jednakże PB nie miała takiej wygody jak teraz ma SB, zmienili by coś, namieszali w fabule, sposobie rozrywki... a zaraz zebrała by się rzesza ludzi, którym nie podoba się nowe spojrzenie na gothica. I zaraz krążyły by teksty o odejściu od klimatu i takie tam duperele. Może PB przy tworzeniu gry zbyt bardzo martwiła się o zdanie fanów po wyjściu G3. Tego się raczej nie dowiemy; Spellbound jako nowy twórca nie będzie tak skurpulatnie rozliczany z takich rzeczy i to jest duży plus, już poczynili pewne kroki jak zmiana tytułu. Ponadto podobnie jak Thoro jestem pozytywnie nastawiony do Arcanii jak narazie, po znanych nam materiałach prace mają się dobrze.

Ostra i często nieuzasadniona krytyka od wiernych "fanów" serii to pewniak. Jestem przekonany, że gdyby zrobili grę genialną to i tak niektórzy szukaliby dziury w całym. Zawsze by się znalazła jakaś głupota "ee to nie bezi" i w sumie na sam koniec wyszło by że "eee to nie Gothic". Pewniakiem jest również to że całe rzesze będą domagały się ukamieniowania speelboundu. Wcale nie liczę na komercyjny sukces i pozytywny odbiór tej gry w kręgach "gothicowych". Osobiście jestem pewien że będzie to coś conajmniej dobrego, poza tym satysfakcja wynikająca z tego że speel zrobi coś nie pomyśli moherowych idiotek gothica jest ogromna i bardzo podniecająca :P . Właśnie chyba bardziej czekam na te utarcie nosa niżeli na samą grę. Taki ze mnie troll  :P .

Tylko niech w końcu pokażą screeny in game i więcej architektury. Na to drugie liczę najbardziej i jestem ciekaw czy pójdą śladem designu broni.

0 użytkowników
Do góry