4. Avallach zniechęcony standardowym bełkotem na sb i nie tylko rezygnuje z funkcji (o zdjęcie grupy poprosiłem Bułę, żaden admin nie ma możliwości dokonywania takich operacji na własnym koncie)
Reszta ok. Samo to jak zostały skasowane wszystkie konta, już tłumaczyłem. Była w tym po części moja wina (chociaż upierałbym się że to głównie połączenie pechowych problemów z łączem i źle zaimplementowanych mechanizmów manipulowania grupami użytkowników), jednak nikt nie ma prawa twierdzić że to przez brak umiejętności posługiwania się acp czy jakąś nieodpowiedzialną zabawę.
//edit: zresztą co mi tam, mogę to po raz kolejny rozpisać:
1. Wyszukuję wszystkich użytkowników z mailem z domeny mail.ru
2. Wybieram "Usuń". Kiedy pojawia się prośba o potwierdzenie, robię to.
3. Kiedy klikam potwierdź, przeglądarka wywala błąd "Nie można odnaleźć strony" czy coś w tym stylu. Zdarza mi się to często, mam słabe łącze radiowe które notorycznie chwilowo gubi sygnał. Używam przycisku wstecz.
(3.5) To moja późniejsza rekonstrukcja kluczowych zdarzeń, o których wtedy nie mogłem wiedzieć (nie, nie zrzucam na nikogo winy, ani się nie usprawiedliwiam - mam to gdzieś). Po pierwsze, pomimo że nie dało rady odświeżyć strony, polecenie zostało wysłane i wykonane. Konta spam botów zostały skasowane. Po drugie, Chrome cachuje ostatnie strony z historii. Normalnie zobaczyłbym komunikat "nie znaleziono wyników spełniających podane kryteria (mail.ru), wyświetlanie pełnej listy". Jest to standardowy mechanizm IPB, jak widać niezbyt rozsądny. Przez cache zobaczyłem tą samą listę co przedtem, ze spambotami. Oczywistym wnioskiem było że polecenie NIE zostało wykonane.
4. Widząc nienaruszoną listę spam-botów znowu klikam usuń.
5. Potwierdzam akcję. Natychmiast po kliknięciu zauważyłem że pyta już nie o 38 kont, a o 5112. Zatrzymałem wysyłanie, ale polecenie tak jak poprzednio już zdążyło pójść. Mój błąd polegał na tym, że nie zwróciłem wystarczającej uwagi na dokładne przyjrzenie się pytaniu o potwierdzenie - uczyniłem to poprzednim razem, teraz byłem pewien że po prostu ponownie próbuję zrobić dokładnie to samo.
Aha, o ile błąd połączenia i to że mimo niego polecenie zdążyło pójść jest niedyskutowalny, to nie dam głowy że rzeczywiście zobaczyłem cache listy botów. Być może zadziałała autosugestia i przyzwyczajenie, jak już pisałem często napotykam na ten problem i to rutynowe zachowanie. Jednak jestem prawie pewny że właśnie tak było.
Najlepiej gdyby ktoś obeznany z tymi mechanizmami (np Zdunek) sam potwierdził lub zaprzeczył cachowaniu przez Chrome ostatniej strony z historii.
@down:
Być może nie chodziło dokładnie o wykonanie po raz drugi tej samej akcji. Wydaje mi się że w przesyłanym poleceniu nie ma zawartej samej listy kont która była wyświetlona w przeglądarce. Przekazuje ona raczej polecenie usunięcia, kody autoryzujące i id wyszukiwania.
Gdybym ręcznie ponownie kazał wyszukać użytkowników z mail.ru, stałoby się dokładnie to samo - tak jak pisałem standardowo kiedy nie znajdzie wyników spełniających kryteria zwraca kompletny listing i dzieje się to po stronie serwera, nie tylko samej przeglądarki.