Ave Allach! 30243 116

O temacie

Autor Żadna Głupia Spółgłoska

Zaczęty 1.03.2011 roku

Wyświetleń 30243

Odpowiedzi 116

Buła

Buła

Użytkownicy
wyłącz komputer i wyjdź z domu
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • wyłącz komputer i wyjdź z domu

Buła

Ave Allach!
#40 2011-03-01, 20:32(Ostatnia zmiana: 2011-03-01, 20:32)
Avallach: (18:31)
ale bardzo chętnie zobaczę jak on się takimi sprawami zajmuje

Przepraszam cię, kuźwa bardzo, ale zanim przyszedłeś i zrobiłeś kilka rzeczy zapierdalałem ponad rok nad 'takimi sprawami', więc nie wkręcaj sobie że to dla mnie nowość.
Za to właśnie mnie wkurwiasz. Nie jesteś jedynym który cokolwiek zrobił dla forum, więc takie teksty sobie zachowaj na kiedy indziej.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Skoro byłeś jego autorem to zgadza się wszystko
1. Prowo nie miało nic wspólnego z samym Avallachem. Również nie ja byłem w tej kwestii pierwszy :D
Ty wrzuciłeś logi z sb
2. Logi z SB są jak najbardziej publiczne.
ty okłamujesz thora dając mu logi z niby-siekaczem
3. Dałem mu logi nie mówiąc nic. Sam się nabrał, tak jak wielu na SB.
ogólnie masz z tego niezły ubaw
4. Wszyscy mieli. Wiadomo było, że i tak baza zostanie przywrócona, więc nikt "wczorajszego forum" nie traktował poważnie. Co innego dzisiejsze :D

I co najważniejsze - 5. W żadnym momencie nie byłem za usunięciem Avallacha. Popełnił błąd, ale nigdzie nie napisałem, że ma odejść.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską

Thoro
The Modders

Ave Allach!
#42 2011-03-01, 20:35(Ostatnia zmiana: 2011-03-01, 20:36)
prawie jak z traffixem/blazerem :D  

Mówisz o tej prowokacji, kiedy to ja napisałem jakieś zupełne wymyślone bzdury a następnie o dziwo traffix przytakiwał po czym został zbanowany :lol2: ? To było przynajmniej zabawne, zarówno jak późniejsze wysławianie traffixa przez azteka jako wielce zasłużoną osobę dla forum w przeciwieństwie do mnie, bo ja nie zrobiłem rzekomo nic. W przypadku Avallacha, osoby zasłużonej szczególnie nie bawi mnie to w ogóle.

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
proponowałbym sprowadzić go z powrotem, chciałbym zobaczyć jeszcze raz jego reformy. córka rybaka nie ma szans, żebym kiedykolwiek o nich zapomniał :D

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
Traffix jest w porządku, czego po ostatnich wydarzeniach o wielu z was powiedzieć nie można. Chuj. Tym mniej bodźców aby uczestniczyć w tym gównie.

Siekacz

Siekacz

Użytkownicy
posty139
Propsy274
  • Użytkownicy

Siekacz

Ave Allach!
#45 2011-03-01, 20:59(Ostatnia zmiana: 2011-03-01, 21:00)
Thoro ty raczej nie powinieneś się wypowiadać w taki sposób.
Sam ten burdel zapoczątkowałeś, o ile jeszcze pamiętasz.
Swego czasu hołotę trzymało się za mordę żelazną rękawicą.
Kyro co najwyżej mógł się pokłócić z Bananami i to poza obrębem forum

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Przecież mówiłeś że go szanujesz  :blink:  

A nie, sorry :lol2:

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Zysk

Zysk

Użytkownicy
posty606
Propsy451
  • Użytkownicy
Co? Gdzie? Kiedy? Jak?

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Ave Allach!
#48 2011-03-01, 21:11(Ostatnia zmiana: 2011-03-01, 21:22)
Nie będę się rozpisywał, bo jak widzieliście w logu z rozmowy nie mam zamiaru fundować wam pretekstu do kolejnych "żali".
Nigdy nie twierdziłem że jestem "zasłużony" a już na pewno nie że jedyny. Raz tylko wspomniałem dzisiaj że COKOLWIEK zrobiłem dla forum, i już tego żałuję bo oczywiście znalazł się ktoś kto się do tego przyczepił.
Rozmowa z Thorem nie była przeznaczona na publikowanie na forum, nie oczekiwałem że będzie się dzielił z kimkolwiek logami. Niemniej jednak może wam najjaśniej pokazać jakie są moje intencje i możecie łatwo ocenić czy kryje się w nich jakiś fałsz czy obłuda.
Buła, nie neguję twoich umiejętności. Przyjmuję do wiadomości że potrafisz sobie radzić zarówno z html, css jak i instalowaniem pluginów czy hooków (a więc i php). Pisząc "chętnie zobaczę jak on się takimi sprawami zajmuje" miałem na myśli tylko i wyłącznie fakt wykonania tej pracy.
Co do "teksty sobie zachowaj na kiedy indziej" - to była rozmowa prywatna. Tak jak napisałem nie miała trafić na forum, ani do nikogo poza Thorem. Sam możesz sobie z tego wydedukować czy miałem zamiar cię w jakikolwiek sposób dotknąć.
Co innego w przypadku Azteka. Tutaj nie wierzę ani w jego kwalifikacje, ani chęci. Niestety tak jak napisałem Thorowi nie wierzę że ktokolwiek potraktuje go poważnie, więc pewnie nigdy się nie przekonamy czy może jednak posiada ukryte talenty.

Czy była to prowokacja czy nie, gratuluję. Uważacie że swoją siłą woli, charyzmą i fantazją pokazaliście że jesteście w mocy strącać z urzędów osoby z władzą? Nie. Jedynie że macie talent do pokazywania że nawet niewielka część społeczności potrafi skutecznie odrzucić od jakiejkolwiek pracy na jej rzecz osoby które znalazły akurat chęci.

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
Thoro ty raczej nie powinieneś się wypowiadać w taki sposób.
Sam ten burdel zapoczątkowałeś, o ile jeszcze pamiętasz.
Kyro co najwyżej mógł się pokłócić z Bananami i to poza obrębem forum

z toba wolalbym pogadac kiedys osobiscie niz na forum

Zysk

Zysk

Użytkownicy
posty606
Propsy451
  • Użytkownicy
Mogę liczyć na jakieś uporządkowanie tego, co się wydarzyło?

Z tego co rozumiem:
1. Avallach coś zwalił i wykasował wszystkie konta.
2. Jakiś standardowy bełkot na Shoutboxie z Kyrem jako Siekaczem i innymi akcjami.
3. Forum naprawione po przerwie.
4. Ktoś (sam Avallach?) zdejmuje Avallachowi admina.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Ave Allach!
#51 2011-03-01, 21:33(Ostatnia zmiana: 2011-03-01, 22:10)
4. Avallach zniechęcony standardowym bełkotem na sb i nie tylko rezygnuje z funkcji (o zdjęcie grupy poprosiłem Bułę, żaden admin nie ma możliwości dokonywania takich operacji na własnym koncie)

Reszta ok. Samo to jak zostały skasowane wszystkie konta, już tłumaczyłem. Była w tym po części moja wina (chociaż upierałbym się że to głównie połączenie pechowych problemów z łączem i źle zaimplementowanych mechanizmów manipulowania grupami użytkowników), jednak nikt nie ma prawa twierdzić że to przez brak umiejętności posługiwania się acp czy jakąś nieodpowiedzialną zabawę.

//edit: zresztą co mi tam, mogę to po raz kolejny rozpisać:
1. Wyszukuję wszystkich użytkowników z mailem z domeny mail.ru
2. Wybieram "Usuń". Kiedy pojawia się prośba o potwierdzenie, robię to.
3. Kiedy klikam potwierdź, przeglądarka wywala błąd "Nie można odnaleźć strony" czy coś w tym stylu. Zdarza mi się to często, mam słabe łącze radiowe które notorycznie chwilowo gubi sygnał. Używam przycisku wstecz.
(3.5) To moja późniejsza rekonstrukcja kluczowych zdarzeń, o których wtedy nie mogłem wiedzieć (nie, nie zrzucam na nikogo winy, ani się nie usprawiedliwiam - mam to gdzieś). Po pierwsze, pomimo że nie dało rady odświeżyć strony, polecenie zostało wysłane i wykonane. Konta spam botów zostały skasowane. Po drugie, Chrome cachuje ostatnie strony z historii. Normalnie zobaczyłbym komunikat "nie znaleziono wyników spełniających podane kryteria (mail.ru), wyświetlanie pełnej listy". Jest to standardowy mechanizm IPB, jak widać niezbyt rozsądny. Przez cache zobaczyłem tą samą listę co przedtem, ze spambotami. Oczywistym wnioskiem było że polecenie NIE zostało wykonane.
4. Widząc nienaruszoną listę spam-botów znowu klikam usuń.
5. Potwierdzam akcję. Natychmiast po kliknięciu zauważyłem że pyta już nie o 38 kont, a o 5112. Zatrzymałem wysyłanie, ale polecenie tak jak poprzednio już zdążyło pójść. Mój błąd polegał na tym, że nie zwróciłem wystarczającej uwagi na dokładne przyjrzenie się pytaniu o potwierdzenie - uczyniłem to poprzednim razem, teraz byłem pewien że po prostu ponownie próbuję zrobić dokładnie to samo.

Aha, o ile błąd połączenia i to że mimo niego polecenie zdążyło pójść jest niedyskutowalny, to nie dam głowy że rzeczywiście zobaczyłem cache listy botów. Być może zadziałała autosugestia i przyzwyczajenie, jak już pisałem często napotykam na ten problem i to rutynowe zachowanie. Jednak jestem prawie pewny że właśnie tak było.
Najlepiej gdyby ktoś obeznany z tymi mechanizmami (np Zdunek) sam potwierdził lub zaprzeczył cachowaniu przez Chrome ostatniej strony z historii.

@down:
Być może nie chodziło dokładnie o wykonanie po raz drugi tej samej akcji. Wydaje mi się że w przesyłanym poleceniu nie ma zawartej samej listy kont która była wyświetlona w przeglądarce. Przekazuje ona raczej polecenie usunięcia, kody autoryzujące i id wyszukiwania.
Gdybym ręcznie ponownie kazał wyszukać użytkowników z mail.ru, stałoby się dokładnie to samo - tak jak pisałem standardowo kiedy nie znajdzie wyników spełniających kryteria zwraca kompletny listing i dzieje się to po stronie serwera, nie tylko samej przeglądarki.

Zysk

Zysk

Użytkownicy
posty606
Propsy451
  • Użytkownicy
generalnie żadna przeglądarka jaką znam (IE, FF, Op, Chr) nie odświeża po kliknięciu wstecz. ale dziwne, że pozwala IPB na wykonanie akcji po raz drugi.

Zdunek

Zdunek

Administrator
Ken'Udz mistrz stali i runy
posty671
Propsy132
Profesjabrak
  • Administrator
  • Ken'Udz mistrz stali i runy
Aha, o ile błąd połączenia i to że mimo niego polecenie zdążyło pójść jest niedyskutowalny, to nie dam głowy że rzeczywiście zobaczyłem cache listy botów. Być może zadziałała autosugestia i przyzwyczajenie, jak już pisałem często napotykam na ten problem i to rutynowe zachowanie. Jednak jestem prawie pewny że właśnie tak było.
Najlepiej gdyby ktoś obeznany z tymi mechanizmami (np Zdunek) sam potwierdził lub zaprzeczył cachowaniu przez Chrome ostatniej strony z historii.

@down:
No IMO to trochę wyjaśnia. Problem w tym że IPB nie tylko pozwoliło potwierdzić akcję, ale i kiedy nie znalazło użytkowników z poprzedniego kryterium (bo przecież właśnie ich skasowano) to uznało że chodzi o wszystkich. Jest jeszcze pytanie o potwierdzenie, jednak jak napisałem tu właśnie ja popełniłem błąd nie czytając go wystarczająco dokładnie po raz drugi.

Chociaż może nie tyle chodziło o wykonanie po raz drugi tej samej akcji. Wydaje mi się że w przesyłanym poleceniu nie ma zawartej listy wszystkich kont która była wyświetlona w przeglądarce. Raczej wynik wyszukiwania jest zapamiętywany bezpośrednio na serwerze, a przeglądarka przekazuje samo polecenie usunięcia i kody autoryzujące.
Tu jest na prawdę sporo kwestii jeśli o to chodzi, nie tylko zwykłe cache przeglądarki ale także ustawione nagłówki kiedy wygenerowany html ma wygasnąć(może to zrobić przeglądarka, skrypt php czy dyrektywa w .htaccess) Ale jest to możliwe. Dodatkowo jest szansa że sam IPB ma takowy błąd, takie pierdoły są możliwe przez źle zaimplementowany kod, a IPB ma różne specyficzne przekierowania i przeładowania strony więc nie wiadomo tak na prawdę, a wolę tego teraz nie testowac

generalnie  żadna przeglądarka jaką znam (IE, FF, Op, Chr) nie odświeża po  kliknięciu wstecz. ale dziwne, że pozwala IPB na wykonanie akcji po raz  drugi.
No i się nie zgodzę, nie wiem jak jest w przypadku innych przeglądarek, ale w przypadku Firefoxa, jeśli były wysyłane jakiekolwiek parametry POST, pyta się czy ma cofnąć(i tym samym odświeżyć stronę) czy nie. Dodatkowo, kwestia o której pisałem powyżej, jeśli jest odpowiednio ustawione to cofnięcie przeładuje stronę
Dając na przykładzie, wejdź na http://ifotos.pl/galerie/ i przejdź na jakąkolwiek stronę, potem weź cofnij i zobaczysz że już będziesz miał inne galerie wylosowane, ale to jest kwestia ustawienia...

Po co utrudniać coś co jest proste?

Agencja Interaktywna - CreaWeb.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Ave Allach!
#54 2011-03-01, 22:20(Ostatnia zmiana: 2011-03-01, 22:22)
w przypadku Firefoxa, jeśli były wysyłane jakiekolwiek parametry POST, pyta się czy ma cofnąć(i tym samym odświeżyć stronę) czy nie
Przy POST Chrome też pyta, ale jak mi się wydaje IPB używa wszędzie GET a wszystkie parametry przekazuje zwyczajnie w URl.
(dla postronnych: http://pl.wikipedia.org/wiki/GET_(metoda))

Siekacz

Siekacz

Użytkownicy
posty139
Propsy274
  • Użytkownicy
Czy była to prowokacja czy nie, gratuluję. Uważacie że swoją siłą woli, charyzmą i fantazją pokazaliście że jesteście w mocy strącać z urzędów osoby z władzą? Nie. Jedynie że macie talent do pokazywania że nawet niewielka część społeczności potrafi skutecznie odrzucić od jakiejkolwiek pracy na jej rzecz osoby które znalazły akurat chęci.

Norma.
Jak zwykle, hołota musi się dowartościować maskując swoją nieudolność
Wyśmienity przykład, Kyro i BiT. Ciągle się z projektu nabijał, mimo że został wcześniej z niego wyrzucony za wysoki poziom debilizmu jaki sobą prezentował.
Ja bym się tym Avall nie przejmował. Gdzie sukces, tam mendy obgadujące za plecami i czekające na czyjeś potknięcie.

z toba wolalbym pogadac kiedys osobiscie niz na forum

Nie widzę problemu. Na pewno prędzej czy później nadarzy się okazja.

Zdunek

Zdunek

Administrator
posty671
Propsy132
Profesjabrak
  • Administrator
Nie widzę problemu. Na pewno prędzej czy później nadarzy się okazja.

No ja też bym z chęcią z Tobą na piwo skoczył. Jeśli ciągle przebywasz w Warszawie to będę w stolicy 7-8 maja, jakbym miał Twój telefon to bym na miejscu zadzwonił :)

Siekacz

Siekacz

Użytkownicy
posty139
Propsy274
  • Użytkownicy
No ja też bym z chęcią z Tobą na piwo skoczył. Jeśli ciągle przebywasz w Warszawie to będę w stolicy 7-8 maja, jakbym miał Twój telefon to bym na miejscu zadzwonił :)

Spx, zapisze w kalendarzu i zadzwonię parę dni przed.
Do ciebie telefon nawet chyba mam, bo tam kiedyś jakiś przekręt miałem z tobą obgadać

Zdunek

Zdunek

Administrator
posty671
Propsy132
Profesjabrak
  • Administrator
Spx, zapisze w kalendarzu i zadzwonię parę dni przed.
Do ciebie telefon nawet chyba mam, bo tam kiedyś jakiś przekręt miałem z tobą obgadać

Ok, to będę czekał :)

shergar

shergar

The Modders
Darth Revan
posty872
Propsy1303
Profesjabrak
  • The Modders
  • Darth Revan
1. Kasowanie kont. W sumie wystarczyło jeszcze usunąć forum z ftp i byłoby ok. Forum w obecnej formie praktycznie nie służy temu po co powstało.
2. Podszywanie się pod siekacza. Hmm, jakby to skomentować jednym słowem: debilizm. Sorry, ale wydaje mi się to lekkim przegięciem. Niezależnie od tego co ktoś o nim myśli, to zwyczajne chamstwo. Są granice, których nie powinno się przekraczać, a te wasze prowa naprawdę nie wiem czemu służą.
3. Avallach. Powinien zostać, oczywiście o ile zechce, po tym jak co niektórzy go "docenili".

Każda podróż zaczyna się od pierwszego kroku... Ale to nie cel podróży kształtuje ludzką duszę, tylko droga, która do niego zmierza...

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry