Studia 353041 904

O temacie

Autor Klark Cent

Zaczęty 30.12.2010 roku

Wyświetleń 353041

Odpowiedzi 904

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome
Pewnie zrobie z siebie idiote ale co tam.

Jeżeli chciałbym w przyszłości zostać programistą to na jakie studia (i gdzie) iść?
Najlepiej żeby było w pobliżu Bydgoszczy.
nie chcę skończyć na zasiłku narzekając na co wydawane są moje podatki.

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

shergar

shergar

The Modders
Darth Revan
posty872
Propsy1303
Profesjabrak
  • The Modders
  • Darth Revan

shergar
The Modders

Studia
#61 2011-01-12, 22:33(Ostatnia zmiana: 2011-01-12, 22:34)
Jeżeli chcesz zostać progerem to przede wszystkim kodź ile wlezie. Studia nie są ci aż tak potrzebne (przynajmniej tutaj). Najważniejsze żeby być w tym dobrym, np. znam świetnego progera, który studiuje fizykę. Obecnie pracuje przy chrome engine w techu, szykuje się teraz na doktorat, a docelowo chce kodowac grafikę w nvidi na co ma coraz większe szanse. Bardzo aktywnie działa w demoscenie od paru dobrych lat, ma na koncie 2 gierki. Jeżeli będziesz dobry w tym co robisz to znajdziesz pracę bez problemu, niezależnie od tego czy będziesz miał papier czy nie :)  Oczywiście studia także ci się przydadzą, warto uczestniczyć w dodatkowych projektach organizowanych przez uczelnie, konkursach (microsoft sporo organizuje), etc.

Grunt to pracować, ciągle się rozwijać i robić to co się lubi :)

BTW. Gdybym miał polecić uczelnię to poleciłbym politechnikę - przynajmniej za moich czasów tam było dużo więcej praktycznej wiedzy, ciekawych projektów i wyzwań, niż na uniwerkach. Ale to było dawno temu, więc mogło się to zmienić :D

Każda podróż zaczyna się od pierwszego kroku... Ale to nie cel podróży kształtuje ludzką duszę, tylko droga, która do niego zmierza...

Diegomir

Diegomir

Użytkownicy
Gnój
posty196
Propsy255
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Gnój
doradzcie mi, bo zbliza sie to nieublaganie. Wybor:
-chemia
-biotechnologia
-biochemia

?

dr inż. Fenix

dr inż. Fenix

The Modders
Dekadent
posty262
Propsy131
  • The Modders
  • Dekadent
Chemia- zależy które jej aspekty cię konkretnie interesują, jeśli to coś związanego z przemysłem to powinieneś mieć i sadysfakcję z pracy i pieniądze
Biotechnologia- A sio! Będziesz mi robić konkurencję na rynku pracy!
Biochemia- Jak wyżej, aczkolwiek dokładniejszych realiów nie znam, lecz z tego co się orientuję, to laboratoria analityczne również zatrudniają biochemików. Innej pracy po za uczelnianymi projektami nie widziałem.

"Wolna wola jest iluzją!"

"Biorąc pod uwagę, że wszechświat jest układem zamkniętym, w którym wszystkie ruchy cząstek elementarnych, będących bodźcami organizmów żywych są determinowane ruchami Browna trwającymi od wielkiego wybuchu."

Jednak czy wszechświat to tylko cząstki elementarne?

"I am the blade of TheModders!"

shergar

shergar

The Modders
Darth Revan
posty872
Propsy1303
Profesjabrak
  • The Modders
  • Darth Revan
Wg mnie, bo mam znajomych po tych kierunkach:
- chemia. Hmm, w pl pozostaje ci tylko wykładanie na uniwerkach i wysadzanie studentów :D
- biochemia, j.w. choć więcej możliwości + więcej ciekawych projektów badawczych + większa kasa bo się ruszyło konkretnie (np. bardzo fajne klastry powstają przy udziale parków technologicznych, uczelni i 2  sektora), no i ciekawsze studentki :D
- biotechnologia, wg mnie najlepszy wybór. Nawet w pl powoli to drgnęło, np. mam kuzyna, robi teraz doktorat, ma naprawdę innowacyjny temat, zdobył na to grant, z którego mu 1k miesięcznie odpalają. Mieszkanie dostał za pół darmo (we wrocku młodym małżeństwom doktorantów sprzedawali mieszkania za połowę kasy - inicjatywa urzędu miasta i uczelni). Ale jeżeli szukasz dobrze płatnej pracy to nie w PL (kuzynek do findlandii, norwegii albo do francji wyjedzie - zajebista kasa + inny świat).

Najlepiej pogadań z ludźmi po tych kierunkach, poszukaj ogłoszeń na rynku pracy, etc.

Każda podróż zaczyna się od pierwszego kroku... Ale to nie cel podróży kształtuje ludzką duszę, tylko droga, która do niego zmierza...

dr inż. Fenix

dr inż. Fenix

The Modders
Dekadent
posty262
Propsy131
  • The Modders
  • Dekadent
Cytat: shergar link=topic=12638.msg130322#msg130322#msg130322#msg130322 date=1294868613
- chemia. Hmm, w pl pozostaje ci tylko wykładanie na uniwerkach i wysadzanie studentów :D

Tu Sher bym polemizował, bo np. nasi profesorowie z PWr z chemii chwalą się współpracą np z KGHM. I też czasem widzę ogłoszenia o pracy dla Inżynierów Chemii lub Inżynierii Chemicznej.

"Biorąc pod uwagę, że wszechświat jest układem zamkniętym, w którym wszystkie ruchy cząstek elementarnych, będących bodźcami organizmów żywych są determinowane ruchami Browna trwającymi od wielkiego wybuchu."

shergar

shergar

The Modders
Darth Revan
posty872
Propsy1303
Profesjabrak
  • The Modders
  • Darth Revan
Racja (kghm + orleny/lotosy, etc), ostatnio też górnictwo drgnęło, przyjmą ponad 500 absolwentów, a tam kasa też kosmiczna.

dr inż. Fenix

dr inż. Fenix

The Modders
Dekadent
posty262
Propsy131
  • The Modders
  • Dekadent
Więc Diego jeśli bardziej od organiki interesuje cię petrochemia (w sumie też organika w pewnym sensie, ale cicho :D ), to wal na Chemię. Jeśli nie to zapraszam na Biotechnologię lub biochemię.

Diegomir

Diegomir

Użytkownicy
Gnój
posty196
Propsy255
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Gnój
petro to zdecydowanie organika :D  Szczerze to we wszystkim widze mozliwosci i jestem nieco przerazony tym, ze raczej dostane sie na kazdy z tych kierunkow i nie bede wiedzial co wybrac. Boje sie np. ze po biotechnologii nie ma duzego spektrum rodzaju pracy. Czesto wymaga sie jeszcze innych kierunkow.

Interesuje mnie bardzo praca badawcza, w takim przypadku wybralbym albo biochemie albo biotech, ale znow sie pojawia problem, ze mimo wszystko bardziej interesuje sie chemia jaka przedmiotem a i na przyklad na UAMie sa bardzo ciekawe specjalizacje, nikt nie powiedzial ze musze miec jedna a sam nastawiam sie raczej na dluzsze niz 5letnie studiowanie.

Najchetniej wzialbym 3 kierunki naraz

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Jeśli praca badawcza, to biochemia/biotechnologia/genetyka za granicą.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

dr inż. Fenix

dr inż. Fenix

The Modders
Dekadent
posty262
Propsy131
  • The Modders
  • Dekadent
Z tym niewielkim spektrum zatrudnienia, to raczej bym polemizował. Akurat dziedziny nauki im bardziej się w nie zagłębiasz, tym widzisz większe powiązania między nimi, np Biochemia opiera się w dużej mierze na Termodynamice.
Akurat z tego co słyszałem to dużą rolę odgrywa gdzie robiłeś staże, gdyż to one, a nie sam kierunek będą określać twemu pracodawcy jaką masz wiedzę praktyczną. Bo na uczelni to studenci pracują na sprzęcie, który pamięta ich własnych rodziców.

Maybe

Maybe

Użytkownicy
Ноопепт
posty305
Propsy449
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Ноопепт
Jak dla mnie to biochemia/biotechnologia. Zastanawiam się nad MIT, wiem że to marzenia ale słyszałem, że pod względem stypendiow bardzo hojnie wiec troche zapierdalania i moze mnie przyjma.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Cytat: Fenix link=topic=12638.msg130335#msg130335#msg130335#msg130335 date=1294870512
Z tym niewielkim spektrum zatrudnienia, to raczej bym polemizował.
Biologia została określona jako "nauka XXI wieku" i myślę, że wcale nie jest to przesadzone. Biotechnologia, genomika, proteomika to na chwilę obecną bardzo prężnie rozwijające się dziedziny i pracy w tym zakresie będzie więcej i więcej. Wkraczamy w erę, w której na organice będzie się opierać coraz więcej i więcej technologii.

Cytat: Maybe link=topic=12638.msg130337#msg130337#msg130335#msg130335 date=1294870595
Jak dla mnie to biochemia/biotechnologia. Zastanawiam się nad MIT, wiem że to marzenia ale słyszałem, że pod względem stypendiow bardzo hojnie wiec troche zapierdalania i moze mnie przyjma.
MIT <3 ^^  :*

Będę się starał tam wbić na mastersa albo na doktorat, jeszcze się zobaczy :lol2:

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Biologia została określona jako "nauka XXI wieku" i myślę, że wcale nie jest to przesadzone.
I tak matematyki nie zdetronizuję.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Królowa nauk to zupełnie inne pojęcie i podważać go nie zamierzam :D

Mark Twain

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome
Cytat: shergar link=topic=12638.msg130317#msg130317#msg130317#msg130317 date=1294868014
Jeżeli chcesz zostać progerem to przede wszystkim kodź ile wlezie. Studia nie są ci aż tak potrzebne (przynajmniej tutaj). Najważniejsze żeby być w tym dobrym, np. znam świetnego progera, który studiuje fizykę. Obecnie pracuje przy chrome engine w techu, szykuje się teraz na doktorat, a docelowo chce kodowac grafikę w nvidi na co ma coraz większe szanse. Bardzo aktywnie działa w demoscenie od paru dobrych lat, ma na koncie 2 gierki. Jeżeli będziesz dobry w tym co robisz to znajdziesz pracę bez problemu, niezależnie od tego czy będziesz miał papier czy nie :)  Oczywiście studia także ci się przydadzą, warto uczestniczyć w dodatkowych projektach organizowanych przez uczelnie, konkursach (microsoft sporo organizuje), etc.

Grunt to pracować, ciągle się rozwijać i robić to co się lubi :)

BTW. Gdybym miał polecić uczelnię to poleciłbym politechnikę - przynajmniej za moich czasów tam było dużo więcej praktycznej wiedzy, ciekawych projektów i wyzwań, niż na uniwerkach. Ale to było dawno temu, więc mogło się to zmienić :D

Dzięki za info. Warto iść najpierw do Liceum i wtedy do politechniki i czy wogóle tak idzie?

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Cytat: Rybopiotr link=topic=12638.msg130424#msg130424#msg130424#msg130424 date=1294940730
Liceum

Mark Twain

Klark Cent

Klark Cent

Użytkownicy
posty706
Propsy654
  • Użytkownicy
Ja pierdole weź się za kodzenie, a nie pisanie postów to będzie najlepsze : p

shergar

shergar

The Modders
Darth Revan
posty872
Propsy1303
Profesjabrak
  • The Modders
  • Darth Revan
No jakbyś tak najpierw poszedł na polibudę, a później do liceum to by było coś :D

Zacznij po prostu pracować z kodem. Może na start byłby dobry jakiś język skryptowy, ale to kwestia w sumie gustu/predyspozycji, etc. Ja zaczynałem od html (wiem, wiem :D ), javy, c i asemblera (ciutkę mnie to zniechęciło), później był pascal (bardzo fajny dla mnie) i cpp (też nie narzekałem). Ale moja edukacja skończyła się na studiach i nigdy nie robiłem więcej niż musiałem, po prostu nie rajcowało mnie kodzenie. Po drodze miałem do czynienia na polibudzie z językami skryptowymi (chill i mml o ile dobrze pamiętam), pobaw się też diagramami uml, etc. Kodź tak, żeby było widać jakieś efekty twojej pracy, twórz proste programiki - ważne, żeby się nie zniechęcić, szukaj wyzwań, ale w swoim zasięgu. Z czasem będzie coraz lepiej... Fajnie też znaleźć ludzi z podobnymi zainteresowaniami, pasjonatów, może jakieś wspólne projekty - wspólnie będziecie się też pozytywnie nakręcać i motywować.

W każdym razie życzę powodzenia.

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
niedawno trochę myślałem o biotech, ale uznałem, że taki głąb jak ja (w poprzednich szkołach praktycznie nic nie robiłem - nie słuchałem nauczycieli na lekcjach, często się zrywałem, nie odrabiałem prac domowych) się nie nada. teraz w liceum (mimo że jestem na humanie) nieco mnie chemia i biologia zainteresowały i idzie mi nieco lepiej. słyszałem też, że na ten kierunek w niedalekiej częstochowie jest dość łatwo się dostać. może spróbuję

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry