Prosze o porade :) 3481 10

O temacie

Autor Ludwik

Zaczęty 14.11.2010 roku

Wyświetleń 3481

Odpowiedzi 10

Ludwik

Ludwik

Użytkownicy
posty4
Propsy5
  • Użytkownicy

Ludwik

Prosze o porade :)
2010-11-14, 21:38(Ostatnia zmiana: 2010-11-14, 22:00)
Na poczatek jako ze jestem nowy... Witam :)  A teraz do rzeczy. Dzis natchnelo mnie na zrobienie czegos kreatywnego. Na drutach robic nie bede, malowanie odpada wiec zabralem sie za "modele 3d" (Nie wiem czy moja "praca" moze byc tak nazywana :p). No wiec nigdy nie mialm zadnej stycznosci z tego typu rzeczami, wiec jestem kompletnym laikiem w tej dziedzinie. A jako za jestem samoukiem i leniem olałem totalnie wszystkie poradniki i obralem metode prob i bladow.

Stwoerzylem... Miecz. To znaczy wydaje mi sie ze mozna urzyc tego sformuowanie wzgledem mojej pracy ;p  I chcialbym sie was poradzic. Co jest w nim zle i co moglbym zmienic (jezeli wszystko to tez piszcie). Licze na szczere wypowiedz i zjechanie. A jak cos pominelem to tez napiszcie, bo jak wczesniej wspomialem jestem kompletnie zielony.

Screen tak samo amatorski jak i praca ;)

Praca, jakby ktos zechcial to w ogole sciagnac :)

http://www.speedyshare.com/files/25194373/Miecz.skp

Dzieki i czekam na krytykę ;p

P.S. Myslalem ze te "kreski" znikną po skonczeniu pracy. Niestety chyba sie mylilem.

Mag Saturas

Mag Saturas

Użytkownicy
posty104
Propsy3
  • Użytkownicy
Ja bym na twoim miejscu wydłużył miecz :)

Wchodźcie i rejestrujcie się Nie żałuj proposa xD

KolegaZWojska

KolegaZWojska

Rzeka
posty1095
Propsy2397
NagrodyVVV
Profesjabrak
  • Rzeka
Jeśli chodzi o wygląd to oczywistym jest że mieczowi przydałby się jakiś design, bo miecz jest brzydki, trzeba go jakoś urozmaicić. Co do błędów, to przede wszystkim musisz pozbyć się zbędnych poligonów jeśli nie zamierzasz ich wykorzystać, oraz rączka, musi być przecież zaokrąglona, bo takiego kanciaka nikt w rękach nie utrzyma.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

#3 2010-11-14, 21:59(Ostatnia zmiana: 2010-11-14, 22:02)
Po rozszerzeniu widzę że pracowałeś w Google SketchUp. Też w nim zaczynałem i kilka razy użyłem do projektów architektonicznych, jednak musisz wiedzieć że jeśli chodzi o grafikę na potrzeby gier (czyli renderowania w czasie rzeczywistym) jest on bezużyteczny. Tworzenie takich modeli polega na oddaniu danej formy przy maksymalnej oszczędności punktów, linii i płaszczyzn. Krótko mówiąc każdy model może zostać podzielony na trójkąty - to ich liczba mówi o oszczędności, a więc i jakości modelu. Twój model nie jest akurat jakoś specjalnie rozbudowany na szczęście (chociaż sporo podziałów jest zbędnych), musisz jednak z kolei zdecydowanie bardziej zatroszczyć się o stronę estetyczną. Staraj się modelować na podstawie zdjęć lub szkiców, chyba że tworzysz obiekt który świetnie znasz na pamięć i potrafisz bez problemu w przekonujący sposób odwzorować jego wygląd.

Ogólnie chyba pierwszym przykazaniem grafika 3d powinno być dbanie o równowagę estetyki i oszczędności.
W rozwinięciu mojej sygnatury mam screen skrzypiec - składają się z 496 trójkątów. Nie pamiętam czy SketchUp ma taką opcję, ale mógłbyś poszukać w jakiejś statystyce ile ma ich twój model. Możesz też przeczytać cytat który mam w sygnaturze - świetnie w nim opisano te fundamentalne zasady modelowania.

Ludwik

Ludwik

Użytkownicy
posty4
Propsy5
  • Użytkownicy

Ludwik

#4 2010-11-14, 22:08(Ostatnia zmiana: 2010-11-14, 22:10)
Ok, dzieki za porady. Wiec jaki program nadawal by sie bardziej? Zalezy mi zeby byl w miare prosty i oczywiscie darmowy. Bo na piracie robic nie chce.

Mag Saturas

Mag Saturas

Użytkownicy
posty104
Propsy3
  • Użytkownicy
Z tego co wiem Wings 3d jest darmowy

Wchodźcie i rejestrujcie się Nie żałuj proposa xD

Sir Lothrigern

Sir Lothrigern

Użytkownicy
posty27
Propsy110
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy

Sir Lothrigern

#6 2010-11-14, 22:52(Ostatnia zmiana: 2010-11-14, 22:52)
Myślę, że dobrym wyborem byłby GMax. Jest bazowany na świetnym programie zwanym 3ds max. Nieco uboższy od pierwowzoru, ale za to darmowy.

Ludwik

Ludwik

Użytkownicy
posty4
Propsy5
  • Użytkownicy

Ludwik

#7 2010-11-15, 00:41(Ostatnia zmiana: 2010-11-15, 04:46)
Od jutra zaczne zabawe z innymi programami a teraz dam moje kolejne wypociny :)

Wiem ze brzydka raczka i miecz troche przykrotki, ale nie chcialo mi sie juz wszystkiego poprawiac :)

I sorry za podwojny post. Nie wiem czemu tak sie stalo.

[mod=Aztek]Zająłem się tym[/mod]

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Kiedy dajesz jakieś screeny do oceny, staraj się żeby była widoczna siatka ;)

Ja korzystam z Wingsa 3D, moim zdaniem jest po prostu najbardziej intuicyjny i najwygodniejszy, choć brak mu np zaawansowanych wbudowanych narzędzi do renderowania, animacji czy efektów specjalnych.
Dobrze by było gdybyś coś modelując znalazł informację o liczbie trójkątów i starał się ją zminimalizować.
Przykładowo ten mieczyk (jedna z moich starszych prac) ma 300 trójkątów, zaś oryginalne modele np z gry Gothic potrafią mieć ich po kilkadziesiąt (choć taki minimalizm nie jest już współcześnie potrzebny).

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
Jak dla mnie jednym z lepszych programów jest 3D Studio Max, lecz do niego musisz się po pierwsze przyzwyczaić, a po drugie obejrzeć kilka tutków, żeby ogarnął jego interface. Reszta rzeczy jest intuicyjna.
Możesz też spróbować blendera. Jednak odradzał bym ci Wingsa z prostych względów (takie jak podał Avallach):
- słaby rendering
- pluginy też ma jakieś słabe
- brak opcji z maxa czy blendera(a one ma ich wiele)
- jak dla mnie dziwnie skonstuowana projekcja UV
- brak animacji

Na twoim miejscu zastanowił bym się nad najnowyszym Blenderem. Z tego co się zdążyłem dowiedzieć będzie miał wbudowany sculpting (czego Max nie posiada). Jeżeli masz zamiar wziąść się poważnie za grafike to polecam 3DSMax, blender i tyle :)
Chciałbym podkreślić, że nie twierdze, że Wings jest złym software. Po prostu jest mniej profesjonalny i precyzyjny co Blend czy Max.

Klark Cent

Klark Cent

Użytkownicy
posty706
Propsy654
  • Użytkownicy
Wings jest używany przez paru polskich speców w 3D do robienia podstawy modelu jego zajebiście intuicyjny system modelowania wymiata wszystko inne tylko Silo miał podobny. Więc jest idealny jako dodatkowe oprogramowanie.
Google którego używasz z tego co wiem też jest niczego sobie jak się go lepiej pozna.

Ale fakt faktem jako główny program zostaje wybierać Maxa, Mayke która też jest często pomijana chociaż ma moc no i darmowy Blender.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry