Projekt- Zakończenie 56045 160

O temacie

Autor dr inż. Fenix

Zaczęty 16.03.2008 roku

Wyświetleń 56045

Odpowiedzi 160

dr inż. Fenix

dr inż. Fenix

The Modders
Dekadent
posty262
Propsy131
  • The Modders
  • Dekadent
Buła, ale wydaje mi się, że nawet teraz, nikt nie daje działu "za nic". Póki co nie ma obaw by tak się stało, bo pilnujemy się nawzajem.

"Wolna wola jest iluzją!"

"Biorąc pod uwagę, że wszechświat jest układem zamkniętym, w którym wszystkie ruchy cząstek elementarnych, będących bodźcami organizmów żywych są determinowane ruchami Browna trwającymi od wielkiego wybuchu."

Jednak czy wszechświat to tylko cząstki elementarne?

"I am the blade of TheModders!"

orcwarrior

orcwarrior

The Modders
posty475
Propsy317
Profesjabrak
  • The Modders
W Sumie pomysł jest ok.
Odpowiedzialność za theModders będe ponosił oczywiscie ja :P
Acha, no i musze zakutalizować liste członków modteamu.

A co do grup które proszą o jakieś określone działy - jestem przeciw, przez to powstanie tylko burdel, najwyzej jezeli spam jest jakis wyspecializowany i nie ma się pewnosci czy to spam, czy nie poprosic kogoś kto się w tym troche orientuje.

dr inż. Fenix

dr inż. Fenix

The Modders
Dekadent
posty262
Propsy131
  • The Modders
  • Dekadent
Orc ale ja myślałem o nadawaniu działów w tej formie w jakiej teraz są. To znaczy grupa ma prawo dostać:

1. Tajny dział (1)
2. Jawny dział (1), dotyczący tego co robią.

Tyle mogą dostać jeśli pokażą screeny i udowodnią swoją pracę. Jeśli wydadzą demo to dostają:

3. Subforum (1), w dziale prologi
3a. Temat (w dziale download)

A gdy skończą projekt:
4. Subforum (1) w dziele ukończone projekty
4a. Temat (w dziale download)

Czyli generalnie dostaną to co grupy (również twoja), mają teraz.

"Biorąc pod uwagę, że wszechświat jest układem zamkniętym, w którym wszystkie ruchy cząstek elementarnych, będących bodźcami organizmów żywych są determinowane ruchami Browna trwającymi od wielkiego wybuchu."

Retsked

Retsked

Użytkownicy
Jam jest 444
posty1533
Propsy61
  • Użytkownicy
  • Jam jest 444
Ja, dekster17, oświadczam, że jestem przewodniczącym grupy GerranHeart Team i popieram to, co napisałeś.

orcwarrior

orcwarrior

The Modders
posty475
Propsy317
Profesjabrak
  • The Modders
Jak zwykle skrót myslowy :P
Chodzi mi o dziąły które dostaja modteamy do moderowania, zeby nikt nie mógł wybierać sobie nad którym działem chce sprawować piecze, to tylko przyczyni sie do konfliktów.

dr inż. Fenix

dr inż. Fenix

The Modders
Dekadent
posty262
Propsy131
  • The Modders
  • Dekadent
aaa Rozumiem. Dlatego właśnie chciałem, by była rotacja działów przez grafik. jednak teraz boję się, czy osoby które dostaną dział, na którym kompletnie się nie znają to czy nie napsują, chociaż teoretycznie rzecz biorąc spam powinien rozpoznać każdy :P

Xardas17

Xardas17

Użytkownicy
-
posty87
Propsy5
  • Użytkownicy
  • -
Pomysł ma dobre i złe strony załuzmy szef jest nieobecny z przyczyn choroby i jego grópa nic nie robi to wtedy szef jest bez brony i jeszcze manto dostanie xD

A co do projektu czy jeśli grupa słabo wywiąże się z zadania, jakie kary zostają nakładane

Co do rotacji działów, jeśli grupa się nie za bardzo zna na tym temacie to wystarczy tylko sprawdzać spam? A jeśli nie to, co?

Kiedy będzie dokładny grafik?

Osoby do moderatora z Grupy TDM

krolik1003
Althar
sroka8888
Gothix
Xardas17

dr inż. Fenix

dr inż. Fenix

The Modders
Dekadent
posty262
Propsy131
  • The Modders
  • Dekadent
Sytuacje jak choroba będą rozpatrywane jako oddzielne przypadki, ale sądzę, że jeśli nikt nie trafi do szpitala, to powinien nie mieć problemów by dowlec się do komputera i poinformować.

Głównym założeniem "powszechnego moderowania" jest pilnowanie by nie było samu na forum. Według mnie spam można rozpoznać niezależnie od dziedziny.

Grafik będzie gdy poznam dokładne składy grup i gdy posprzątamy forum.

dr inż. Fenix

dr inż. Fenix

The Modders
Dekadent
posty262
Propsy131
  • The Modders
  • Dekadent
Wyjeżdżam dziś i wrócę jutro rano. Proszę by grupy "Złote Wrota", "Soulfire", "TheModders" podały mi aktualny stan swych członków, a także oficjalnie, kto jest szefem. Są ludzie, którzy są na raz w kilku grupach (np Jedaith, Zuben), niech te osoby zdecydują się w której grupie będą pracować, a w których będą tylko pomagać, innymi słowy, kto będzie waszym szefem.

Kwestia Tutoriali. Wczoraj rozszerzyliśmy działalność o World in Conflict i Knights of the Old Republic. Mam prośbę, chcecie dawać tutki, nie ma problemu, ale tłumaczcie je, lub jeśli są po polsku to uzyskajcie zgodę na ich publikację tutaj. Bo dając linki do innych stron, zachęcamy potencjalnych modderów by przenosili się na tamte fora i strony. A chodzi nam o to by tu zostali.

Kwestia porządków. Sprzątanie jak już mówiłem nie odbędzie się w formie grafiku. Liczę na waszą inicjatywę. Każdy się na czymś dobrze zna, dlatego chciałbym, by każda osoba, która chce pomóc przy sprzątaniu wysłała do mnie pw ze zgłoszeniem plus napisała jak jej zdaniem powinien wyglądać oczyszczony przez nią dział. Szefowie grup też mogli by się ruszyć i wytypować osoby do sprzątania konkretnych działów.

To na razie tyle.

Nie rozwalcie forum w czasie mojej nieobecności :P

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
Cytat: Fenix link=topic=1147.msg9270#msg9270 date=Mar 18 2008, 06:11\'
Są ludzie, którzy są na raz w kilku grupach (np Jedaith, Zuben), niech te osoby zdecydują się w której grupie będą pracować, a w których będą tylko pomagać, innymi słowy, kto będzie waszym szefem.
To działa tak: jestem szefem Jogobelli, ale moim szefem jest w TM Orec xD.

Xardas17

Xardas17

Użytkownicy
-
posty87
Propsy5
  • Użytkownicy
  • -
Cytat: Sam Ogrodnik link=topic=1147.msg9271#msg9271 date=Mar 18 2008, 06:54\'
To działa tak: jestem szefem Jogobelli, ale moim szefem jest w TM Orec xD.

:P  

Tak bardzo fajne :D

mam podobnie xD

Jestem szefm TDM ale moim szefem w ZWT jest Brat Xardasa :P

Jedairusz

Jedairusz

Złote Wrota
Grafik 3D w Boombit
posty1022
Propsy1297
NagrodyVV
ProfesjaGrafik 3D
  • Złote Wrota
  • Grafik 3D w Boombit
Chyba najmniej osób jest  w Złotych Wrotach, więc z pomocą w moderowaniu najbardziej się tam przydam  :P

Creenthe

Creenthe

Użytkownicy
posty28
Propsy2
  • Użytkownicy
Cytat: Jedaith link=topic=1147.msg9281#msg9281 date=Mar 18 2008, 11:23\'
Chyba najmniej osób jest  w Złotych Wrotach, więc z pomocą w moderowaniu najbardziej się tam przydam  :P
Choćby ja,tylko nie mam tajnego działu,więc prosiłbym o dostęp.Wziąłbym może dział 2D,mógłbym moderować przez jakiś czas z osobą towarzyszącą ;D

Nie jestem ciekawy,jak wygląda niebo,pewnie nigdy tam nie dotrę...

Złote Wrota Team

Sentarion

Sentarion

Złote Wrota
Szef zespołu
posty817
Propsy1157
NagrodyV
Profesjabrak
  • Złote Wrota
  • Szef zespołu

Sentarion
Złote Wrota

Projekt- Zakończenie
#33 2008-03-18, 14:15(Ostatnia zmiana: 2008-03-18, 16:42)
Moja opinia o nowym regulaminie: wydaje mi się, że nowe rozwiązanie nie jest dobre, przydzielanie grupom albo ich szefom obowiązku moderowania różnych działów może tylko wprowadzić dużo zamieszania i nieporozumień, poza tym jest bardzo czasochłonne, a jak wiadomo samo tworzenie moda zajmuje sporo czasu. Dlatego też osobiście jak szef grupy wolałbym się zająć tworzeniem własnej modyfikacji.

Sądzę, że najlepszym i najprostszym rozwiazaniem jest gdyby dwóch, trzech adminów (albo moderatorów) zajęło się usuwaniem zbędnych i niepotrzebnych postów. Gdyby takie posty były usuwane na bieżąco, osoby je piszące szybko by z tego zrezygnowały. Admini mogli by też zająć się "dopingowaniem" grup modderskich, które nic nie robią albo robią moda bardzo wolno. (mówię tu też o swojej grupie, ostatnio prace się ślimaczyły, ale teraz idą ostro do przodu)

Jeszcze co do spamu: często były sytuacje gdy sami userzy prosili, żeby usunąć ich posty, a admini i tak ich nie usuwali, więc nie można mieć pretensji tylko do userów.

Ogólnie jednak ten projekt bardzo mnie cieszy i mam nadzieję, że przyczyni się do odnowienia i ulepszenia forum. Jeśli większość osób go poprze to oczywiście moja grupa też będzie w nim uczestniczyła, chociaż uważam, że lepiej by było tak jak napisałem wyzej.

Co do tutoriali innych gier. Jeśli nie mamy własnych sądzę, że powinniśmy zwrócić się do obcojęzycznych stron i for z prośbą o publikacje ich tutaj (oczywiście po zaznaczeniu skąd pochodzą), ich tłumaczeniem może się zająć "Brat Xardasa", a także kilka innych osób, które miedzy innymi tłumaczą na angielski Mroczne Tajemnice.
Jeśli będzie taka potrzeba to mogę przetłumaczyć kilka tutoriali, jednak przede wszystkim chcę się zajmować tłumaczeniem Mrocznych Tajemnic, przed nami jeszcze sporo pracy.

Kwestia wyglądu forum. Powiem bez ogródek. Nie wiem co się stało ze starym skinem i nie wiem co dlaczego tylko część tekstów na forum jest przetłumaczona na język polski. Liczę na to, że pod tym względem wspólnie zadziałamy. Ja sam nie jestem wstanie.
Chetnie pomogę w tłumaczniu tych tekstów i ogólnie zawsze możecie  liczyć na moją pomoc :P  Chociaż ktoś kiedyś mówił, że gdzieś można znaleźć spolszczenie do tego (może to był Dekster17?)
No właśnie, myślę, że wygląd forum jest bardzo ważny i na dobrze wyglądającym forum znacznie lepiej się pracuje. Moim zdaniem powinny być też większe avatory i przywrócone sygnatury z obrazkami. Skoro na innych forach one są dlaczego nie mogą być u nas?

W skład teamu Złote Wrota wchodzą:
Brat Xardasa - założyciel i szef grupy, fabuła, skrypty, spacer
Kereth - spacer
Xardas17 - skrypty, spacer, 3D
Creenthe - 2D, 3D
Jedaith - 2D, 3D
Gumen - 3D
Molka - 2D

I jeszcze jedna uwaga:
Nie wiem czy jest sens na siłę wprowadzać modding innych gier niż Gothic, no chyba że rzeczywiscie będą chętni. Moim zdaniem lepiej byłoby jak najszybciej kończyć rozpoczęte projekty i w tym sobie nawzajem pomagać. Oczywiście jeśli będą osoby modujące np Wiedźmina albo Two Worlds czy coś innego to też super, ale osobiście mnie wciąż najbardziej kręci Gothic.

Retsked

Retsked

Użytkownicy
Jam jest 444
posty1533
Propsy61
  • Użytkownicy
  • Jam jest 444
http://www.invisionboard.pl/downloads.html...at&cat_id=1
Spolszczenia są tutaj.

A u mnie wygląda to tak:
Jestem szefem GerranHeart Team, w Wiecznym Ogniu moim szefem jest IceMan, a w Gniew Beliara Team szefem jest Buła.

IceMan

IceMan

Użytkownicy
posty68
Propsy11
Profesjabrak
  • Użytkownicy
No cóż faktycznie z tym moderowaniem działów troche jest źle sam nie mamczasu na wszystko nauka modowanie itp i jeszcze jak mi dojdzie usuwanie spamu na forum to nie starczy mi czasu już na moding moda więc tu popieram brata Xardasa że lepiej aby nie grupy tlyko ktoś innym się tym zajął no chyba że jakieś grupy chcą modderować działy to prosze bardzo ale ja nie chce, reszta może być.

Gothix

Gothix

Użytkownicy
posty55
Propsy1
  • Użytkownicy
Mam pewien pomysł tylko nie wiem czy wam się spodoba , no ale co tam.

Może zamiast tych obrazków grup dać poszczególne kolory dla nich n.p TDM zielony a Soul Fire biały i tak po kolei , wtedy każdy by był rozpoznawalny na tym forum.

Team: Level Desinger

Buła

Buła

Użytkownicy
wyłącz komputer i wyjdź z domu
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • wyłącz komputer i wyjdź z domu
Nie narzekajcie  :ph34r: Ja sie chętnie dobiorę noobkom do dupy i pousuwam trochę spamu ;)

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
Jaki kolwiek regulamin pisany prawniczym językiem i podzielony na wiele kategorii z wieloma zagadnieniami odpada. Teoretycznie jest to dobre, jasno objaśnia zasady panujące na forum ale do cholery, wszyscy wiemy że nikt tego nie będzie czytał. Regulamin powinien być umowny, kilka punków które orientacyjnie objaśniają obyczaje panujące na forum. Jeśli ktoś nie umie się dostosować oraz zachować odpowiednio w grupie, no cóż jest to kwestia dojrzałości i podejścia do pewnych spraw. Nikogo nie wychowamy ani nie wpoimy odpowiednich zasad a już szczególnie nie drętwymi regulaminami i dawaniem ostrzeżeń.

Czekam na propozycję, bo ja się na tym nie znam.

Moim zdaniem w przypadku portalu trzeba maksymalnie wykorzystać jego potencjał. Portal jako aktualne źródło informacji z życia forum, polskiej sceny modderów (ofc nie tylko gothica), tematy i zagadnienia związane z gamedev oraz w mniejszym stopniu grafika/gameart. Należałoby się pod względem organizacyjnym wzorować na np. wielkich sajtach esportowych.

Oprócz tego pozostaje kwestia dostępności zasadniczych materiałów czyli portal jako rzeczowe kompendium wiedzy. I tu znowu zrezygnowanie z forum jako centralnego źródła informacji na rzecz portalu czyli wszystkie newsy, pomoce, opisy modyfikacji, zapowiedzi po skończone projekty byłyby publikowane na stronie. Generalnie funkcja forum powinna być ograniczona do dyskusji i pracy nad modami ale to chyba jasne.

Można by jeszcze rozwijać jednak na chwilę obecną nie ma to sensu. Taki projekt to duża inicjatywa no ale zastanówmy się - albo robimy portal stanowiący prawdziwe centrum albo pseudostronkę z kilkoma tutorialami i newsami. Wymagałoby to dobrej redakcji i z pewnością zaangażowania osób z poza tego forum. Osobiście mógłbym dorywczo pomagać przy pisaniu newsów, artykułów (jeśli zaszłaby taka potrzeba) oraz tutoriali z dziedziny grafiki 2d zahaczającej o gameart jak i ogólnie. Jeśli chcesz więcej na temat portalu to w sumie mogę się wyprodukować i opisać ten temat dogłębnie pod względami organizacyjnymi, funkcjonowania, zawartości itd.

V. Reklama.

Robimy coś w tym kierunku?

Reklama to podstawa. Nawet gdybyśmy odwalili kawał dobrej roboty to i tak ludzie nie zaczną spadać z dupy albo z nieba. W offtopie pojawiły się jakieś propozycje jednak nie oszukuj się. Niewinne reklamy na innych forach, linki w komunikatorach i inny "marketing" tego pokroju to możemy sobie co najwyżej w dupę wsadzić. Tak to można sobie co najwyżej wypromować bloga i to ze średnim skutkiem a nie ambitny projekt. W pierwszej kolejności liczy się tylko pozycja w google. Znam osobę która się na tym zna i być może mogłaby pomóc jednak musielibyśmy dojść do konkretów. Nie głupim jest nawiązanie współpracy z portalami ze środowiska. Mowa o prawdziwej współpracy a nie naiwnej wymianie bannerów.

Co do dyżurów i innych papek moderatorskich. Nie przesadzajcie, to forum jest specyficzne jednak nie jesteśmy wielkim prężnie prosperującym portalem. a często nawet na takich jest kilku moderatorów którzy wystarczają. Problem leży w funkcji "raport". Gdyby użytkownicy na codzień czytający forum nie mieli oporów przed naciskaniem tego guzika to problem spamu znikłby w znacznym stopniu. Bataliony setek moderatorów to nie jest dobry pomysł. Wszelkie grafiki i dyżury to zło. Fenix, wiem że chcesz dobrze ale uwierz że na dłuższą metę będzie to jedynie uciążliwe i męczące pod względem organizacyjnym jak i funkcjonalnym. Lepiej bazować na sprawdzonych rozwiązaniach bez głupiego cudowania.

Zmotywowanie modderów do dania i rozwijania własnych śmieci to dobry pomysł jednak stawiam moje konto że pomysł z grafikami będzie mało wydajny i po prostu uciążliwy.

Może zamiast tych obrazków grup dać poszczególne kolory dla nich n.p TDM zielony a Soul Fire biały i tak po kolei , wtedy każdy by był rozpoznawalny na tym forum.

Nie róbmy z tego forum choinki. Skoro chcesz być aż tak rozpoznawalny to najlepiej wytatuuj sobie na czole "Soulfire" jak ten typek który ma napisane "Jebać sąd". Nazwa grupy i banner pod awatarem w zupełności wystarczy. Do bannerów też powinien być warunek względem estetyki - loga grup powinny być wykonane ładnie i estetycznie.

Gothix

Gothix

Użytkownicy
posty55
Propsy1
  • Użytkownicy
Nie o to chodzi Thoro, nie chciałbym robić żadnej choinki , a że napisałem Soulfire to był tylko taki przykład. Z tymi kolorami to nie głupi pomysł , chodzi po prostu aby wiedzieć kto jest z skąd , albo w ogóle ktoś nie należy do żadnej z grup.To by ułatwiało czasami prace i pisanie na forum oraz odnoszenie sie do innych ludzi.I TO JEST TYLKO MOJE ZDANIE I MOJA OSOBISTA PROPOZYCJA.

Team: Level Desinger

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry