Osetyjczycy mieszkali w Osetii Północnej i Południowej już od czasów średniowiecza, a uwzględniając fakt że są potomkami Alanów to jeszcze w czasach p.n.e. Gruzja najeżdża ich ciągle z powodu istotnego położenia, surowców a w praktyce zwykłego kurestwa.
Mylisz się, bo tak jak dla Gruzji była to wojna o graniczną enklawe, tak Armenia miała przez całe lata 90 podobną swoją - o wzgórze Karabach. 95% tamtejszych mieszkańców to Ormiane, a konflikt z Azerami pochłonął 30 tysięcy ofiar (i bynajnmniej większości nie stanowią żołnierze). O dziesiątkach tysięcy uchodźców nie wspominając. Wojna gruzińska była może trochę bardziej krwawa, ale biorąc pod uwagę że Gruzja zaczynała po ZSRR z dużo lepszej pozycji nadal można zrównać ich sytuacje, a zwycięsko wyszła Armenia.
Jak już mówiłem, tępa pusta demagogia. Oba kraje nie są w ogole porównywalne między sobą. Jest w chuj czynników które decydują o rozwoju ekonomicznym kraju. Nie tylko bycie pod parasolem Rosji lub US. Nie ma żadnego zrównywania ich sytuacji. Wiem że Armenia też nie miała łatwo, Poza konfliktem w Karabach było jeszcze trzęsienie ziemi i embargo nałożone przez Turcję i Azerów. Ale równie dobrze możemy nawet powiedzieć że wolny market jest zły i chujowy ponieważ wg tego grafu:
http://www.heritage.org/index/visualize?cnts=georgia|armenia&src=country
Gruzja cieszy się większą wolnością ekonomiczną od Armenii. Jak mówiłem, takie porównywanie dwóch państw by udowodnić swoje racje to pusta demagogia.
'Gościu', a gdzie ja wyżej powiedziałem że Trump dostanie tą nominacje? Ja tylko sprowadzam cię do parteru w usilnym gadaniu że nie dostanie jej na pewno, bo jesteś tego tak pewien jak zeszłorocznego śniegu, podając przy okazji argumenty z dupy.
A jeśli nie dostanie swojej partyjnej nominacji to pewne jest że wycofa się z wyborów.
Widzisz, przynajmniej ja mam jakieś argumenty, ty w praktyce nie podałeś żadnych. Jedyne co napisałeś to to że elektorat republikanów go nienawidzi, i że osoby które popierają trumpa nie głosują w prawyborach (jak to ma wesprzeć Trumpa, nie wiem).
Moję argumenty są takie że Trump jest pośmiewiskiem całego internetu i mediów. Drugi argument, że jeśli by nawet doszło do nominacji Trumpa (a nie dojdzie, bo prawie nikt z elektoratu Trumpa nie będzie zawracał sobie dupy z głosowaniem na nominacje partyjne) Hilary Clinton jest bardzo silnym kandydatem. Jedyne co mogło by jej zaszkodzić to chyba awantura w Benghazi (która miała miejsce już cztery lata temu). Do tego tak samo jak przy elekcji Obamy do urn poszła masa czarnoskórych, Hilary może liczyć na wsparcie kobiet które zazwyczaj nie głosują (może nie podałem tego argumentu wczesniej ale jest chyba dosyć kurwa oczywisty).
Hahaha a to dobre! Hummery dostały się w ręce Kurdystanu jeszcze za czasów OKUPACJI WOJSK USA - kiedy to oni rozdzielli sprzęt wojskowy na każdą prowincję (w tym Kurdów). Druga fala hummerów to te zdobyczne na Państwie Islamskim, które to z kolei zdobyło je na uciekającej w popłochu armii irackiej.
https://www.youtube.com/watch?v=RojiK_l45hY
Proszę bardzo, zdobyczny, a nie 'dostany' 
Balckhawki i Chinooki też są zdobyczne prawda? Nie pożyczone od US i Włoch? Tak samo jak G36 i G3 od Niemiec? FAMASy od Francji? Ale ok, niech ci będzie bo męczy mnie już ta dyskusja. Fakt faktem Irak generalnie nie należy do NATO, więc sam sobie strzeliłem w stopę rzucając tamte porównania.
Poza tym mniejszy zamordyzm w bahrainie =
https://www.youtube.com/watch?v=9fVF0qQU3kc
Dobra, wypiszmy może w takim razie jakąś listę tez.
1. Ja uważam, że nie grozi nam zagrożenie ze strony Rosji, rządzący nią jak i zwykli obywatele nie mają celu lub interesu w inwazji na nas. Dodatkowo już jesteśmy w strefie zachodnich wpływów i wojskowe wyciągnięcie nas siłą to utopia.
2. Rządzący (PO, PiS), ale poza ich zwolennikami również część przeciwników (część osób która się tu wypowiada?) uważacie że istnieje realne zagrożenie inwazją.
3. Tu spróbujmy znaleźć kompromis - wy mówicie że grozi nam to obecnie. Ja hipotetycznie wysunę sobie że kolejny przywódca Rosji chce odtworzyć Związek Radzieki lub stworzyć jakieś Imperium Słowiańskie. [ew. Putin zwariował i też chce takie imperium]
Ja nie mówię, że nie - ale mam co do tego POWAŻNE wątpliwości. Wystarczy popatrzeć na historię i skłonność USA do wyciszania a nie eskalowania konfliktów. Na Kubie na przykład pomimo rozpoczętej inwazji na ten kraj nie swoimi rękoma (Zatoka Świń), wycofano się z planowanej inwazji wojsk amerykańskich. Suma sumarum ustąpili.
/ Kuby nie uchroniła nawet od Castro, a potem ponownie nie uratowała od niego i Rosjan baza wojsk amerykańskich na Guantanamo. Powstało tam exterytorium amerykańskie, którego nie atakowali ani jedni ani drudzy. Więc na pewno radziłbym przenieść się do Łasku pod Łodzią w razie ataku. O ile Amerykanie stamtąd nie odejdą, to Rosjanie strzelać do nich raczej nie będą (prędzej otoczą baze jak te ukraińskie na krymie)
Najlepszym rozwiązaniem jest rozwój i rozbudowa własnej armii (pozdrawiam 50 tysięcy wojskowych urzędników), i budowanie potęgi swojego państwa. A nie ciągłe liczenie na pomoc innych
Nikt kurwa nigdzie nie napisał że jakakolwiek inwazja by nam groziła. I kurwa podkreslałem to jeszcze w poprzednich postach. nawet jeżeli Putin albo jakikolwiek inny dyktator by zwariował, żadni generałowie nie pozwolili by mu tego zrobić. Tak jest i będzie dopóki na świecie istnieją ICBM-y.
Moje zdanie jest takie: jeśli mimo wszystko inwazja by nastąpiła (a żeby mogła nastapić Rosjanie musieli by wynaleźć i zamontować w pełni efektywną tarcze antyrakietową, a potem jeszcze naprawić swój kraj i wojsko) NATO ma święty obowiązek nas obronić. A do NATO poza nami i US należą jeszcze między innymi kraje nadbałtyckie i pozostałe kraje europy, takie jak Niemcy, Francja i UK.
kurwa, to Hwep? Kope lat stary
Myślałem że to jakiś przemądrzały dzieciak który jeszcze wczoraj modował gothica, a dzisiaj prawi wszystkim morały na temat polityki i pozjadał wszystkie rozumy. W takim razie najmocniej wybacz mi wszystkie te pogardliwe ad personam poniżej pasa. Obiecuję pozostać przy merytorycznej rozmowie i darować sobie chamskie docinki.
Tak podejrzewałem że nie wiesz że to ja. Ciągle jesteś w moich oczach chujem za to jak traktujesz użytkowników o których nic nie wiesz.
Z drugiej strony mógłbym nawet zapropsować linkowanie vice news bo od dawien dawna powtarzam że to jedyne obiektywne źródło informacji.