Bitwa 5a - Instrument muzyczny 82917 191

O temacie

Autor Żadna Głupia Spółgłoska

Zaczęty 9.09.2010 roku

Wyświetleń 82917

Odpowiedzi 191

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
dziwnie oswietlony model :D  Dalbym tez inny odcien

mgr Fartuess

mgr Fartuess

Użytkownicy
Kiedyś to były czasy!
posty1485
Propsy890
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Kiedyś to były czasy!
no no... model na tyle wyładniał, że powoli zaczynam czuć się zagrożony ;)

Popisuje się ciągle menda jedna...

KolegaZWojska

KolegaZWojska

Rzeka
posty1095
Propsy2397
NagrodyVVV
Profesjabrak
  • Rzeka

KolegaZWojska
Rzeka

Bitwa 5a - Instrument muzyczny
#142 2010-10-24, 17:41(Ostatnia zmiana: 2010-10-24, 17:44)
Cytat: Fartuess link=topic=11396.msg115812#msg115812#msg115812#msg115812 date=1287934502
no no... model na tyle wyładniał, że powoli zaczynam czuć się zagrożony ;)
Przecież twój bębenek już dawno został zmiażdżony przez fortepian. To raczej Dracon ma teraz problem. (IMO)

Dracon

Dracon

Użytkownicy
posty1068
Propsy904
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Już się przyzwyczaiłem do ostatnich miejsc na bitwach, więc nie ma problemu :P

,,Dobry, to człowiek, który nie ukrywa siedzącego w nim zwierzęcia. A taki co usiłuje udawać dobrego, jest wręcz niebezpieczny. Najgroźniejsi są ci, którzy sami głęboko wierzą, że są dobrzy. Odrażający, ohydny przestępca może zamordować jednego człowieka, dziesięciu, stu, ale nigdy nie zabija milionów. Miliony mordują ci, którzy mają się za samą dobroć.''

Wiktor Suworow, Akwarium

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
jak ja brałem udział w bitwie to zebrałem tyle głosów, że aż ją unieważnili :D

Dracon

Dracon

Użytkownicy
posty1068
Propsy904
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Ale ten model był zajebisty! :lol:

,,Dobry, to człowiek, który nie ukrywa siedzącego w nim zwierzęcia. A taki co usiłuje udawać dobrego, jest wręcz niebezpieczny. Najgroźniejsi są ci, którzy sami głęboko wierzą, że są dobrzy. Odrażający, ohydny przestępca może zamordować jednego człowieka, dziesięciu, stu, ale nigdy nie zabija milionów. Miliony mordują ci, którzy mają się za samą dobroć.''

Wiktor Suworow, Akwarium

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob

Tomek

#146 2010-10-24, 18:19(Ostatnia zmiana: 2010-10-24, 18:20)
zawiść, zazdrość

Dracon

Dracon

Użytkownicy
posty1068
Propsy904
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Dokładnie. Nikt nie wpadł na minimalny minimalizm i jego możliwości :P

Wiktor Suworow, Akwarium

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

#148 2010-10-24, 20:38(Ostatnia zmiana: 2010-10-24, 20:39)
Jeszcze jeden screen:

(te dziwne linie to odbicia smyczka, ogólnie nagle włączyły się w Marmosecie lustrzane odbicia modelu na samym modelu, w dodatku w dziwnych miejscach i czasem po kilka razy (jak ze smyczkiem) - wcześniej był tylko specular)

Dracon

Dracon

Użytkownicy
posty1068
Propsy904
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Teraz IMO troche gorzej to wygląda.

Wiktor Suworow, Akwarium

mgr Fartuess

mgr Fartuess

Użytkownicy
Kiedyś to były czasy!
posty1485
Propsy890
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Kiedyś to były czasy!
Cytat: KolegaZWojska link=topic=11396.msg115814#msg115814#msg115814#msg115814 date=1287934916
Przecież twój bębenek już dawno został zmiażdżony przez fortepian. To raczej Dracon ma teraz problem. (IMO)

Przecież pod względem poziomu dopracowania, to ten fortepianik, to mały dupelek jest. Normal mapy malowane pędzlem (i to nieprecyzyjnie) i machnięte jakimś programikiem konwerującym height->normal. Klawiaturka też nie powala :P. Obtarcia zrobione tak, że niewiadomo co to jest :P. Jeśli miałbym porównać fortepian i skrzypce, to niby fortepian bardziej zaawansowany (normal mapy i inne takie ficzery) aczkolwiek zrobione... cóż... amatorsko :) , więc avallach, który niby model zrobił prostszy, ale bez widocznych niedoskonałości wygrywa.

... Nie żeby chciał Dracona obrazić, ale po prostu walnąłeś zdanie typu : "te twoje ferrari, to wymięka przy ładzie" ;p  . Na moim bębnie (jak na taki typ modelu) jest nasrane tyle detali na normalce, że już więcej trudno byłoby zrobić i to nie ma niedoskonałości. Drewno wygląda w miarę jak drewno. Model gdyby nie niedopracowana membrana nadawałby się prawie do wrzucenia do produkcji AAA (Jako mniej istotny obiekt)
W fortepianie zaś lakier jest łagodnie mówiąc do dupy (tworzenie lakierowanych elementów wymaga zrobienia albo porządnej specularki, albo cubemapy, a najlepiej obydwu. Na fortepianie nawet specular porządny nie jest).

No po prostu cholery za przeproszeniem dostaję, bo chciałem w końcu kilku bambusom twierdzącym, że nic nie umiem dosrać, a tu się okazuje, że to takie muły uparte, że jest to po prostu niemożliwe ("Enzo! Co ty za gruchoty robisz? Patrz co nasi towarzysze skonstruowali za wechikuł dla zmęczonego robotnika" ;) )... Aż się człowiek frustruje i mu się odechciewa dyskusji z takimi ludźmi...

Sorki za taki ostry post, ale po prostu już nie wyrabiam z niektórymi ludźmi...

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
detal detalem, mozesz nawet pierdolnac 1000 detali, ai tak wiekszoc nie zauwazy. Moim zdaniem twoj bebenek jest slaby, a zachwalasz go jakby to byl kurwa mega uber pro bemben vierzby.

mgr Fartuess

mgr Fartuess

Użytkownicy
Kiedyś to były czasy!
posty1485
Propsy890
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Kiedyś to były czasy!
Target został osiągnięty... Odwzorowałem istniejący bęben jak tylko potrafiłem najdokładniej przy podanych ograniczeniach.

eto

eto

Użytkownicy
-Banany pod pokładem? -SĄĄĄĄĄĄ
posty1741
Propsy1793
ProfesjaLvl designer
  • Użytkownicy
  • -Banany pod pokładem? -SĄĄĄĄĄĄ
a kij z dopracowaniem. najwyraźniej chujowy fortepian jest lepsiejszy i zajebiściejszy od pro elo elo murzyńskiego bebna, sorry

Niespełniony Level Designer z ambicjami, zmęczeniem i brakiem czasu...

KolegaZWojska

KolegaZWojska

Rzeka
posty1095
Propsy2397
NagrodyVVV
Profesjabrak
  • Rzeka

KolegaZWojska
Rzeka

#155 2010-10-24, 21:52(Ostatnia zmiana: 2010-10-24, 21:55)
Cytat: Fartuess link=topic=11396.msg115867#msg115867#msg115867#msg115867 date=1287948273
Przecież pod względem poziomu dopracowania, to ten fortepianik, to mały dupelek jest. Normal mapy malowane pędzlem (i to nieprecyzyjnie) i machnięte jakimś programikiem konwerującym height->normal. Klawiaturka też nie powala :P. Obtarcia zrobione tak, że niewiadomo co to jest :P. Jeśli miałbym porównać fortepian i skrzypce, to niby fortepian bardziej zaawansowany (normal mapy i inne takie ficzery) aczkolwiek zrobione... cóż... amatorsko :) , więc avallach, który niby model zrobił prostszy, ale bez widocznych niedoskonałości wygrywa.

... Nie żeby chciał Dracona obrazić, ale po prostu walnąłeś zdanie typu : "te twoje ferrari, to wymięka przy ładzie" ;p  . Na moim bębnie (jak na taki typ modelu) jest nasrane tyle detali na normalce, że już więcej trudno byłoby zrobić i to nie ma niedoskonałości. Drewno wygląda w miarę jak drewno. Model gdyby nie niedopracowana membrana nadawałby się prawie do wrzucenia do produkcji AAA (Jako mniej istotny obiekt)
W fortepianie zaś lakier jest łagodnie mówiąc do dupy (tworzenie lakierowanych elementów wymaga zrobienia albo porządnej specularki, albo cubemapy, a najlepiej obydwu. Na fortepianie nawet specular porządny nie jest).

No po prostu cholery za przeproszeniem dostaję, bo chciałem w końcu kilku bambusom twierdzącym, że nic nie umiem dosrać, a tu się okazuje, że to takie muły uparte, że jest to po prostu niemożliwe ("Enzo! Co ty za gruchoty robisz? Patrz co nasi towarzysze skonstruowali za wechikuł dla zmęczonego robotnika" ;) )... Aż się człowiek frustruje i mu się odechciewa dyskusji z takimi ludźmi...

Sorki za taki ostry post, ale po prostu już nie wyrabiam z niektórymi ludźmi...

Fortepian po prostu bardziej mi się podoba. Jeżeli komuś udało się uzyskać lepszy efekt prostszymi metodami to tylko twój problem. Twój bęben razi mnie w oczy. Już to chyba pisałem ale jak prosisz to napiszę jeszcze raz:

- Nie zachowałeś proporcji. Góra jest zdecydowanie za duża w stosunku do chudej nóżki.
- To jest bitwa 3d tak? Powiedz mi że twój model jest bardziej skomplikowany od fortepianu.
- Kyro mówił, że ciężko to poprawić jednak to nie zmienia faktu że te ornamenty w nóżce są w chuj krzywe i to razi chyba najmocniej.
- Do czego przywiązane są sznurki u dołu?
- Sznurki wyglądają przetragicznie. Nie wiem jak można zrobić lepsze ale to ty wybrałeś bęben.
- Nie widzę tu drewna - u góry masz meteoryt, na dole starą porcelanę
- Tej normal mapy w ogóle nie widać
- Membrana jest bardzo jednolita, brakuje ubrudzeń i odrapań.
- Cały model jest wykonany bez pomysłu, niczym nie zaskakuje, jest zwyczajnie nudny.

mgr Fartuess

mgr Fartuess

Użytkownicy
Kiedyś to były czasy!
posty1485
Propsy890
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Kiedyś to były czasy!
Cytat: KolegaZWojska link=topic=11396.msg115877#msg115877#msg115877#msg115877 date=1287949959
Fortepian po prostu bardziej mi się podoba. Jeżeli komuś udało się uzyskać lepszy efekt prostszymi metodami to tylko twój problem. Twój bęben razi mnie w oczy. Już to chyba pisałem ale jak prosisz to napiszę jeszcze raz:

- Nie zachowałeś proporcji. Góra jest zdecydowanie za duża w stosunku do chudej nóżki.
- To jest bitwa 3d tak? Powiedz mi że twój model jest bardziej skomplikowany od fortepianu.
- Kyro mówił, że ciężko to poprawić jednak to nie zmienia faktu że te ornamenty w nóżce są w chuj krzywe i to razi chyba najmocniej.
- Do czego przywiązane są sznurki u dołu?
- Sznurki wyglądają przetragicznie. Nie wiem jak można zrobić lepsze ale to ty wybrałeś bęben.
- Nie widzę tu drewna - u góry masz meteoryt, na dole starą porcelanę
- Tej normal mapy w ogóle nie widać
- Membrana jest bardzo jednolita, brakuje ubrudzeń i odrapań.

Ad1. - Proporcje niewiele odstają od zdjęcia referencyjnego.
Ad2. - Cóż... To już wina nieoskonałego UVmappera... Z daleka tego nie widać. A jeśli to miał być model do przyglądania się, to dałbym większą rozdziałkę tekstury. Ornamenty na teksturze (i na modelu z którego powstawały AO i NRM mapy) były proste z wręcz atomową precyzją.
Ad3. - Aż tak się z detalami nie pitoliłem, bo i tak przebiłem każdego jeśli chodzi o przyłożenie się do detali. Zrobiłbym tamte duperele, ale upływał już czas bitwy. Po jej przedłużeniu do modelu nie wracałem, bo miałem inne projekty na głowie.
Ad4. - Przy tej rozdziałce lepszych sznurków raczej się nie da zrobić. Mogłem je dać w jednolitym kolorze, ale to by było gorzej jeszcze.
Ad5. - Nie biorę odpowiedzialności za twoją ślepotę. Mógłbym poprawić specularkę żeby to wyglądało prawidłowo, ale jak już pisałem - upływał czas trwania bitwy
Ad6. - Tylko ślepy by nie zauważył. Obejrzyj dokładnie video...
Ad7. - Jeszcze raz powtarzam: Brak czasu na dopieszczenie wszystkiego w takim stopniu.

Dracon

Dracon

Użytkownicy
posty1068
Propsy904
Profesjabrak
  • Użytkownicy
@Fartuess
1. Wiem, że moja normal mapa jest chujowa. Dopiero niedawno nauczyłem się poprawnie je wypalać.
2. Nie umiem dodać cubemapy i nie chce mi się teraz specjalnie szukać jak ją zrobić.
3. Specular słaby, bo brud robiony na odlew pędzlem.
4. Doskonale wiem, że Avall zrobił lepszą pracę.
5. Wiem, że ze mnie taki grafik, jak z Kaczyńskiego raper.

Wiktor Suworow, Akwarium

KolegaZWojska

KolegaZWojska

Rzeka
posty1095
Propsy2397
NagrodyVVV
Profesjabrak
  • Rzeka

KolegaZWojska
Rzeka

#158 2010-10-24, 22:52(Ostatnia zmiana: 2010-10-24, 22:57)
Cytat: Fartuess link=topic=11396.msg115878#msg115878#msg115878#msg115878 date=1287950522
Proporcje niewiele odstają od zdjęcia referencyjnego.
:facepalm:  I ty myślisz, że możesz komukolwiek zarzucać amatorszczyznę? Co znaczy niewiele odstają? To nie wiele to akurat tyle by zjebać cały efekt. Ja ci mówię, że to widać, a ty mi się starasz wmówić, że jest inaczej. Jestem zażenowany, bo nie wiem jak to inaczej określić. Jak nie umiesz zrobić na oko albo skorzystać z rzutów to weź se wymierz ten bęben na zdjęciu i zrób identyczny.

Cytat: Fartuess link=topic=11396.msg115878#msg115878#msg115878#msg115878 date=1287950522
A jeśli to miał być model do przyglądania się
Nie, będziemy oceniać bez patrzenia.

Aż tak się z detalami nie pitoliłem
Więc czego oczekujesz?

Brak czasu na dopieszczenie wszystkiego w takim stopniu.
Przecież to najdłuższa bitwa w historii. To ile ty czasu potrzebujesz?

Obejrzyj dokładnie video...
1. Masz zjebaną normalkę na membranie.
2. Widać, że te sznurki i reszta to dwie zupełnie osobne rzeczy, które ze sobą nie współgrają. Faktycznie na filmiku widać, że ta normalka jest, ale na zdjęciu już tego nie widać, ze względu właśnie na te zjebane sznurki. Normalka tego drewna może i byłaby dobra, ale kiedy przykładasz do niej coś po czym ewidentnie widać, że jest płaskie, psuje cały efekt.

Reasumując: Może i masz wiedzę, znasz się na narzędziach i różnych programach, ale kompletnie brakuje ci poczucia estetyki. Próbujesz wmawiać ludziom, że coś jest ładne choć wcale takie nie jest. Weź popatrz na bęben, który chciałeś zrobić, a potem na ten który zrobiłeś. Na prawdę nie widzisz żadnej różnicy? Tu już na pierwszy rzut oka widać, że to fuszerka, a ja lubię w pierwszej chwili jak spojrzę na model poczuć się nabrany. Chcę zobaczyć coś ładnego, a ten bęben razi! Nie wiem jak mam ci lepiej wytłumaczyć, że jest chujowy.

mgr Fartuess

mgr Fartuess

Użytkownicy
Kiedyś to były czasy!
posty1485
Propsy890
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Kiedyś to były czasy!
@Dracon

Jakby co to mogę pomoc z normalkami, specularem i cubemapą (ale cubemapa, to jak na razie tylko pod UE3. Nie wiem jak to dokładnie wygląda pod softem do modelowania.). Powiem tyle: Z dobrym specularem spróbuj się pobawić ze specular power (trochę obniżyć, żeby pole odblasku było większe). Specularkę dać dość jasną, tylko rysy dać ciemne (tak, żeby pod światło było widać, gdzie lakier ma ubytki)

I naprawdę sorki, że pojechałem po twojej pracy. Wyglądasz na osobę naprawdę spoko i nie chciałem ciebie obrazić :)

@Kolega

czytaj ze zrozumieniem, a nie czepiaj się za słówka. Przez model nie do przyglądania rozumiem model taki, który nie skupia na sobie całej uwagi gracza i nie jest widoczny z takiej odłegłości by niedoskonałości mocno raziły.

Z czasem to jak już pisałem robiłem bęben do pierwszego terminu. Potem uznałem pracę za skończoną, bo ja nie miałem czasu, a nikt inny już nic nie tworzył...

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry