rozciągnięte tekstury 2407 3

O temacie

Autor emace

Zaczęty 26.04.2010 roku

Wyświetleń 2407

Odpowiedzi 3

emace

emace

Użytkownicy
czy ktoś napełnia wkłady do długopisów ?
posty404
Propsy297
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • czy ktoś napełnia wkłady do długopisów ?

emace

rozciągnięte tekstury
2010-04-27, 00:16(Ostatnia zmiana: 2010-04-27, 01:18)
Witam

Dla czego, uzywając mocno polecanej opcji przy teksturowaniu świata z manu podręcznego "zastasuj i odznacz"
jest tak ze w  jednym miejscu normalnie tekstury się nakładają a ich modyfikacja jest łatwa i przyjemna a  winnym miejscu jest przeciwnie, a nie raz się zdarzało wręcz tak, że w ogóle tekstura nie reaguje na klawisze klawiatury a sama sobą stanowi tylko jednokolorową plamę ?

Natomiast, kiedy używam mało promowanej funkcji z panelu, której ikonka przedstawia niebieską strzałeczkę zwróconą do bordowego trójkącika, cały proces teksturowania działa bezbłędnie ?

czym się różni polecenie z menu podręcznego od "APPLY MATERIAL TO SELECTED  POOLYGONS (wih mapping)
czuje lekką fustrację, że oteksturuję pół świata a zaraz się okaże, że ta funkcja to nie to co sobie wyobrażałem i praca pójdzie na marne !

Proszę o odpowiedź. Przede wszystkim na zagadnienia:

1) czy można zresetować teksturę jak się za bardzo ją rozciągnie itp ?
2) czy jest coś takiego w spacer jak losowe ułożenia tekstury jednym kliknięciem myszki ?

co do podstawowego pytania, czy może na to mieć wpływ też zbyt wydłużony polygon ? jeśli to wina przygotowania świata w 3dsmax, to proszę o dokładne wyjaśnienie prostym słownictwem (ewentualnie zrobić przypis co do słownictwa :]  ) i z podaniem ścieżek do używanych narzędzi (pewnie chodzi o unwrap uvw) - z góry bardzo dziękuję

Podobno pewien nekromanta znany pod pseudonimem Xardas jako jedyny poznał imię niejakiego Bezia. Rzekomo za tę informację zobowiązał się ożywiać zabitych przez niego NPC-ów do kolejnych części gry.

LordSmarkula

LordSmarkula

Użytkownicy
posty141
Propsy1
  • Użytkownicy
Tak chodzi o unwrapa. Sprawdź, czy w filmikach instruktażowych dołączonych do maxa nie ma podstawowego tutoriala, jak używać unwrap. Jak już rozłożysz to na siatkę, zobaczysz wszystkie polygony i jak coś będzie zbyt rozciągnięte to zmniejszysz.

Ludzie zamienili religię na telewizję. Teraz telewizja daje lepsze efekty w manipulowaniu ludźmi.

Znakiem bogatej młodzieży nie wiedzącej co zrobić z pieniędzmi nie powinien być banan, a nadgryzione jabłuszko.

emace

emace

Użytkownicy
posty404
Propsy297
Profesjabrak
  • Użytkownicy

emace

rozciągnięte tekstury
#2 2010-04-27, 09:06(Ostatnia zmiana: 2010-04-27, 09:10)
Cytat: LordSmarkula link=topic=9853.msg93548#msg93548 date=Apr 27 2010, 07:34 AM\'
Tak chodzi o unwrapa. Sprawdź, czy w filmikach instruktażowych dołączonych do maxa nie ma podstawowego tutoriala, jak używać unwrap. Jak już rozłożysz to na siatkę, zobaczysz wszystkie polygony i jak coś będzie zbyt rozciągnięte to zmniejszysz.

dzięki za odpowiedź. czy to konieczne, skoro działa metoda, którą opisałem ? Przy okazji, czy ta metoda jest 100% ze sie coś nie wykrzaczy, skoro ponoć do tego najlepiej nadaje się unwrap ?
i wreszcie: jeśli to koniecznie musi być unwrap, to ja mam cztery dni zaznaczać osobno polygony na moim projekcie olbrzymiej wyspy ? czy jest na to jakaś funkcja fsadowa ?

powiedzcie mi że mogę się trzymać metody która opisałem, inną metodą która czasami działa, to po prostu parokrotne zaznaczanie i odznaczanie, a nuż się uda. Ale poco tak, jak metoda "spod ikonki" działa za każdym razem ?

I JESZCZE JEDNO ZAGADNIENIE, WYDAJE MI SIĘ ISTOTNE...

czy nie starczy na taki rozciągnięty polygon dodać contact ? krawędź, dwie przez środek ? ale to i tak robota dla głupiego... polygon po polygonie, przez cztery, dni, smutne :]

Podobno pewien nekromanta znany pod pseudonimem Xardas jako jedyny poznał imię niejakiego Bezia. Rzekomo za tę informację zobowiązał się ożywiać zabitych przez niego NPC-ów do kolejnych części gry.

emace

emace

Użytkownicy
posty404
Propsy297
Profesjabrak
  • Użytkownicy
podźwignę troszkę temacik :lol:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry