Gothic 2 Returning+Rebalance [Auto-PL DONE] 2469690 3617

O temacie

Autor majaczek

Zaczęty 19.02.2010 roku

Wyświetleń 2469690

Odpowiedzi 3617

majaczek

majaczek

Moderator działu
The Dreamer
posty404
Propsy191
Profesjabrak
  • Moderator działu
  • The Dreamer
ja se tak myśle, że można by było spolszczyć wersje instalacyjną returninga to jest by wszyscy nie mieli problemów z instalacją

tyle że taka instalka musiałaby sprawdzić w którym folderze zainstalowano gothic-a
nie mam kreatora instalek który by to potrafił... ewentualnie mogę zrobić exe który po wypakowaniu poukłada na miejscu ale to nie teraz

PS: plik vdfs.cfg jest zmieniany przez instalator returning a także przez instalator GMDK/player_kit więc jeśli zainstalowaliście GMDK/player_kit po instalacji returninga/rebalance w wersji exe to prawdopodobnie to jest winne nie działania (wasza konfiguracja - wyraźnie napisałem by przy instalacji w wersji exe pominąć instalację GMDK/player_kit) - wystarczy poprawić vdfs.cfg - ten plik jest w głównym katalogu gothica

ja będę niedostępny przez około tydzień (lub trochę więcej) po czym spróbuję się zabrać za wersję beta2 tłumaczenia

PS2: przypominam że w wersji exe pliki mod się wkłada bezpośrednio do katalog_gothica\DATA a nie do katalog_gothica\DATA\MODVDF jak przy zwykłym modzie !!!!

relikan

relikan

Użytkownicy
posty51
Propsy54
  • Użytkownicy
Pawciow Returning mod ma o 100% większe wymagania niż G2NK :-(
jeszcze mod zajmuje jako osobny plik 8 gb na dysku twardym nie licząc zainstalowanego G2NK

majaczek

majaczek

Moderator działu
The Dreamer
posty404
Propsy191
Profesjabrak
  • Moderator działu
  • The Dreamer
dla tych którzy nie wiedzą czy polonizacja działą:
tak menu też jest spolszczone
jeśli menu macie dalej po rusku to znaczy że coś źle zainstalowaliście

fifka

fifka

DreamVader
posty563
Propsy50
ProfesjaTłumacz
  • DreamVader

fifka
DreamVader

Gothic 2 Returning+Rebalance [Auto-PL DONE]
#43 2010-02-19, 22:07(Ostatnia zmiana: 2010-02-19, 22:08)
a masz może inny kreator instalek który wypakuje to do wszystkich podszebnych folderów

dobra na razie pogadam z dave to poprawimy te błędy w BETA1 i zrobimy poprawkę i pewnie przenieśemy fonty

Naprawdę dokopałeś się do postów typa nieaktywnego na forum od 10 lat? Weź wyjdź z domu.

majaczek

majaczek

Moderator działu
The Dreamer
posty404
Propsy191
Profesjabrak
  • Moderator działu
  • The Dreamer

majaczek
Moderator działu

#44 2010-02-19, 22:17(Ostatnia zmiana: 2010-02-19, 22:22)
fifka zanim zabierzemy się na poważnie za poprawianie chciałbym wydać beta2 z poprawionymi błędami (przesunięte linie, brak polskich liter), wtedy zapiszę bazę tłumaczenia w wygodniejszym do edycji formacie (takim w którym widać co na co jest tłumaczone), oraz chcę najpierw sprawdzić czy nie ma problemów czysto technicznych (nie-edytorskich) stojących za przesuniętymi liniami ale to najszybciej w przyszłą sobotę (27.02.2010)

więc zanim nad tym zapanuję możecie z całym spokojem zająć się odpoczynkiem a tym którym mało proponuję przetestować jak wyszła pierwsza beta

proszę tłumacze nie zajmujcie się bazą w tej postaci gdyż potem i tak będziemy pracować nad tą w lepszym formacie (niewrażliwa na zamienianie linii :lol2:  )

ciao

EDIT:
@fonty
same przeniesienie fontów nie pomoże jak już pisałem muszę naprawić pewien błąd by ta sztuczka mogła wogóle zadziałać

@instalka
jak zrobię betę2 (właściwie to ja odpowiadam wszystkie wymagane poprawki jako technik), to mogę się pobawić w zrobienie instalki ręcznie (tak jak się pisze zwykłe programy + res-manager) wtedy będę mógł dodać obrazek, oraz umieścić listę autorów w oknie do zatwierdzenia i parę innych takich

fifka

fifka

DreamVader
posty563
Propsy50
ProfesjaTłumacz
  • DreamVader

fifka
DreamVader

#45 2010-02-19, 22:23(Ostatnia zmiana: 2010-02-19, 22:27)
ok jutro wszystko posprawdzam i zagram w spolszczenie

@UP ja kiedy spolszczałem UNnamed (do nauki cyrlicy) podmieniłem fonty na czysto i działały

dobra jak znajdę czas to pogadam z T&G ale nie obiecuje

Naprawdę dokopałeś się do postów typa nieaktywnego na forum od 10 lat? Weź wyjdź z domu.

relikan

relikan

Użytkownicy
posty51
Propsy54
  • Użytkownicy
więc tak... zacznę od tego jak zainstalować u mnie wszystko śmiga... instalujemy wszystko co było podane w główny folder z G2NK czyli: wersje 1.0, 1.1 i ten ostatni plik(zapomniałem nazwy) uwaga przy instalacji wersji 1.0 i 1.1 nie zaznaczamy żadnych dodatkowych opcji instalujemy tylko to co już jest zaznaczone następnie wypakowywujemy do stworzonego przez siebie katalogu spolszczenie ta druga wersja co była wystawiona...plik o nazwie "RETURNING_PL_mod" wrzucamy do :G2MDK/system  ten drugi plik majaczek.pseudopolish(czy jakos tak wrzucamy w następującą ścieżkę (u mnie wygląda ona tak): C:\Gothic2ZlotaEdycja\Data\modvdf
jeszcze zmieniamy konfigurację pliku o którym wspominał majaczek na poprzedniej stronie :-)
i cieszymy się modem :-)

ps zaczęło mnie wywalać z samej gry :-(
ps teraz wiem dlaczego wywala mój błąd przy instalacji muszę wszystko przeinstalować...skoro miałem spolszczone menu i wywaliło mnie na gadce z Xardasem to mój sposób instalki jest chyba dobry :lol2:

joldog

joldog

Użytkownicy
posty28
Propsy1
  • Użytkownicy
ja się poddaję, cały dzień użerałem się z tym spolszczeniem, chyba z 5 razy bawiłem się w re- instalki, kombinowanie i nie wiadomo co jeszcze (chyba wszystkie metody które znalazłem na tym forum próbowałem), a i tak za każdym razem wszystko było po rusku ostatecznie :lol2: , wydaje mi się, że to jest wina rebalance... wracam do pseudo angielskiego...

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6478
Propsy3052
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard
Pawciow Returning mod ma o 100% większe wymagania niż G2NK :-(
jeszcze mod zajmuje jako osobny plik 8 gb na dysku twardym nie licząc zainstalowanego G2NK
kolega chyba cię coś pukło! 8 GB? jeśli ci się tak wyświetliło w dodaj i usuń programy to dlatego, bo on wszystkie mody, g2mdk i gothica noc kruka liczy razem

http://chomikuj.pl/gothicwarrior

https://www.youtube.com/watch?v=UCMTYnPVyFu

jendrzejs

jendrzejs

Użytkownicy
posty586
Propsy31
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Zainstalowałem to co podał Adanos i... tyle, nic więcej. Ale jednak nie dam rady grać na tym spolszczeniu, bo to co tam widzę, to jest straszne, ciągle te znaki zapytania, dialog Xardasa przesunięty o jedną linijkę... Koniecznie trzeba to poprawić.

A nie mówiłem,że tekst jest nieczytelny ?  :lol2:

relikan

relikan

Użytkownicy
posty51
Propsy54
  • Użytkownicy
tekst jest na pewno czytelny przecież można się domyśleć jakie są to słowa użyte więc przestańcie zrażać tych myślących do spolszczenia albo zróbcie lepsze spolszczenie :lol2:

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja

Adanos
Administrator

#51 2010-02-20, 08:46(Ostatnia zmiana: 2010-02-20, 08:50)
ja się poddaję, cały dzień użerałem się z tym spolszczeniem, chyba z 5 razy bawiłem się w re- instalki, kombinowanie i nie wiadomo co jeszcze (chyba wszystkie metody które znalazłem na tym forum próbowałem), a i tak za każdym razem wszystko było po rusku ostatecznie kwasny.gif, wydaje mi się, że to jest wina rebalance... wracam do pseudo angielskiego...
Upewnij się, że masz dobry plik VDFS.cfg i czy masz to spolszczenie majaczka w katalogu_gothica_DATA. A później uruchom przez normalną ikonkę GII.

EDIT Albo spróbuj uruchomić przez Gothic Startera, to co jest napisane po rosyjsku na samej górze.

Regynild

Regynild

Moderator działu
posty101
Propsy50
  • Moderator działu
jendrzejs, nie podśmiewaj się, nikt ci nie broni zrobić lepsze tłumaczenie, sam pisałeś że masz połowę przetłumaczoną, więc zrób tę drugą połowę i już. Ewentualnie daj tą Twoją wykonaną pracę nam , zaoszczędzimy sporo pracy i poprawka spolszczenia szybciej wyjdzie...

relikan

relikan

Użytkownicy
posty51
Propsy54
  • Użytkownicy
zamieszczam w załącznikach dowody że spolszczenie działa(fragment wpisu w moim dzienniku) jeszcze w drugim załączniku zamieszczam dla niekumatych przez co otwieram moda...

joldog

joldog

Użytkownicy
posty28
Propsy1
  • Użytkownicy
Dobra, napisze co robię po kolei, żeby zainstalować całą grę razem ze spolszczeniem, które i tak odmawia posłuszeństwa i nie chce działać  :

Najpierw instaluję następujące programy:
-g2mdk
-łatka do g2mdk
-gothic starter

Potem zabieram się za returning 1.0 i 1.1 , w obydwu instalatorach zaznaczam tę opcję, gdzie pisze LOL, czyli zakładam, że są to wersje EXE.

Następnie instaluję rebalance, zaznaczam w nim pierwszą i drugą opcję (chociaż nie wiem nawet co oznaczają, ale ufam Adanosowi bo Jemu działa :(  ), instalacja trwa dość długo, ale przebiega już bez żadnych problemów.

Następnie najpierw próbuję sposób z wgraniem tego pierwszego spolszczenia Majaczka (z dobrego linku napewno, 2 razy ściągałem) do katalogu DATA i uruchomienie gry przez EXE, nie działa.

Więc używam sposobu nr 2 czyli kopiuje  te dwa pliki które podał Adanos do odpowiednich folderów i uruchamiam przez gothic starter 'RETURNING_PL_mod.ini' ale gra nadal jest po rusku...

Oczywiście sprawdzam też co jakiś czas poprawność vdfs.cfg .

Większość osób może odpalić to spolszczenie za pomocą tych metod, które wymieniłem, a u mnie to nie chce wypalić, nie mam zielonego pojęcia w czym tkwi błąd, różnica, o co w tym chodzi...

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja

Adanos
Administrator

#55 2010-02-20, 11:09(Ostatnia zmiana: 2010-02-20, 11:09)
A próbowałeś dać to pierwsze (to po rusku):
http://img40.imageshack.us/img40/1016/schowek1f.jpg ? Oczywiście to spolszczenie majaczka w folderze DATA.

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6478
Propsy3052
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard
wiecie co wpadłem na genialny pomysł zainstalujcie returning jako mod potem patcha potem pseudoenglish i na koniec zmieńce nazwę pliku majaczka na nazwę wersji angielskiej po podmieniu plików zangielszczenia z spolszczeniem wszystko powinno działać

http://chomikuj.pl/gothicwarrior

https://www.youtube.com/watch?v=UCMTYnPVyFu

joldog

joldog

Użytkownicy
posty28
Propsy1
  • Użytkownicy
zaraz sprawdzę, w przeciągu godziny napisze czy działa, bo mam teraz drobne problemy z netem ;)

EDIT1: sprawdziłem sposób Adanosa, dalej jest rosyjski :P

a jeśli podczas instalacji, nie zaznacze ani EXE ani MOD, tylko zostawie to co jest juz zaznaczone, to co się zainstaluje właściwie? :>

EDIT2: Gothicman, a nie można tego zrobic na wersji EXE? ja pamiętam, że w pseudoenglish grałem w wersji EXE wiec to chyba nie będzie różnicy;> :(

EDIT3: zrobiłem teraz tak jak napisał Gothicman z tym, że na  wersji EXE, moje spostrzeżenia:

-jeśli zainstaluje się pseudoenglish i odpali przez gothic starter to gra jest z angielszczona, ale wg mnie nie ma w niej elementów które wprowadza rebalance, widać to już na samym początku gry -nie ma tych wskaźników punktacji beliara i innosa na dole ekranu, dalej po wyjsciu z wieży pierwszym potworkiem atakującym nas jest wilk, a w rebalance z tego co pamiętam jest młody wilk.... więc chyba coś nie gra...

- podmieniłem nazwy tak jak napisałeś, ale niestety dalej lipa :P

EDIT4: @@Relikan wysłałem Ci PW :P

fifka

fifka

DreamVader
posty563
Propsy50
ProfesjaTłumacz
  • DreamVader
Cytat: gothicman link=topic=8984.msg83618#msg83618 date=Feb 20 2010, 11:12 AM\'
wiecie co wpadłem na genialny pomysł zainstalujcie returning jako mod potem patcha potem pseudoenglish i na koniec zmieńce nazwę pliku majaczka na nazwę wersji angielskiej po podmieniu plików zangielszczenia z spolszczeniem wszystko powinno działać

to nie działa

relikan

relikan

Użytkownicy
posty51
Propsy54
  • Użytkownicy
więc tak po pierwszych trzech godzinach gry mam wrażenia takowe: jeżeli uważasz że G2NK jest trudny nie zabieraj się za tą modyfikację gdyż to co tam zastaniesz to jest to dopiero hardcore(ale się zdziwiłem jak mi Cavalorn zginął podczas ataku na bandytów którzy skradli jego list :P )...poza tym czego byśmy nie chcieli się uczyć to i tak za to bulimy ogromne ilości złota(więc w tym modzie złoto jest rzeczywiście na wagę złota np 1 punkt wytrzymałości potrzebnej do machania bronią kosztuje 500SZ+ PN to ważny współczynnik gdyż nasz Bezio gdy wyczerpie wytrzymałość po prostu umrze np w walce z takim kretoszczurem bo mu zabrakło wytrzymałości...a eliksiry przywracające wytrzymałość kosztują 100SZ a to sporo w tej grze za to mozemy kupić np: 3 smoły i mamy 10SZ reszty :P ). Poza tym ceny itemków które sprzedajemy są obniżone np. miecz który w podstawce sprzedawaliśmy za 75SZ teraz sprzedajemy za 50SZ natomiast jeżeli chodzi o kupowanie to ceny są podwyższone :( . Zatrudniłem się u kowala(zresztą tradycyjnie) by zbić fortunkę na wykuwaniu mieczy(się zawiodłem bo fortuny na tym nie zrobicie) ps nie wydawajcie kaski co dostaniecie na rozpoczęcie od Xardasa(1000SZ), kusi by zostawić u Cavalorna po rozprawie z bandytami w jaskini...nie róbcie tego...tu trzeba myśleć w co się inwestuje...złota naprawdę jest mało

0 użytkowników
Do góry