Gothic 2 Returning+Rebalance [Auto-PL DONE] 2387642 3617

O temacie

Autor majaczek

Zaczęty 19.02.2010 roku

Wyświetleń 2387642

Odpowiedzi 3617

Baggio

Baggio

DreamVader
posty968
Propsy426
ProfesjaGracz
  • DreamVader
Kurde, muszę w końcu zagrać w tego moda. Screeny może nie rewelacyjne, ale fajnie się prezentują. :)

birkut

birkut

Użytkownicy
posty42
  • Użytkownicy
Witam!
Zaczynam grać - taka przymiarka przed grą z ukończonym spolszczeniem (jak najszybszego terminu życzę sobie i innym :) ).
Proszę graczy o nieco rad - w jaki sposób rozwijać postać w poczatkowej fazie, żeby później nie żałować zmarnowanych cennych punktów nauki. Nie jestem nowicjuszem - saga gothic to mój numer jeden na liście :) . Poczytałem trochę ten wątek - zdecydowałem się ma grę magiem (jak zwykle) i zostałem czeladnikiem u Brospera bo widzę, że kasa w tym modzie to jedna z najważniejszych rzeczy - na wszystko jej brakuje. Nie wiem czy szwedać sie teraz po okolicach i nabijać PN czy np. spróbować się przebić do obozu łowców i trochę pozarabiać na trofeach. Będę bardzo wdzięczny za troche wskazówek od graczy, którzy obrali podobną taktykę. Mam jeszcze pytanie - jezeli Mag - to jaki? - ognia, wody czy nekromanta...
Jeszcze jedna ważna sprawa - nie mogę w żaden sposób ustawić rozdzielczości innej niż 800x600x16 - ustawianie w menu - nie działa (można wybierać strzałkami inne rozdzielczosci ale potwierdzenie Enterem to tylko słyszalny efekt dźwiekowy i nic wiecej. Próbowałem w katalogu gothic II\system zmieniac w pliku gothic.ini ale tam jest ustawione 1280x1024x32 na które to ustawienie gra nie reaguje... jakieś pomysły??

Gracz

Gracz

Użytkownicy
posty105
Propsy10
ProfesjaScenarzysta
  • Użytkownicy
Co do porad. U Bospera są zanirzone ceny.Będzie kupował od ciebie skóry bo zwykłej cenie.W obozie myśliwych jest koleś o imieniu Alfred skupuje wszystkie kły , pazury , skóry ,gadów , rogi itp.Dobrze płaci... Z każdego polowania zarabiałem parę tysiączków.Ale cóż musisz expić i expić .Najpierw musisz 200 potworów zabić , żeby cię do myśliwych przyjęli.

Marid

Marid

Użytkownicy
Filozofia "xD"
posty657
Propsy256
Profesjabrak
  • Zbanowany
  • Filozofia "xD"
@Birkut, proszę bardzo, kilka rad ode mnie (jako, że returna przeszedłem praktycznie każdą profesją po kolei) dot. postaci magicznej :

1. Na początek powiem ci tylko tyle, że głupio w ogóle zrobiłeś zatrudniając się jako czeladnik Bospera. Najskuteczniejszym sposobem  - choć nieco żmudnym, rutynowym i mniej EKSCYTUJĄCYM od polowania - jest zostanie czeladnikiem Harada. U kolesia mieczyki sprzedajesz po kupę sztuk złota , a załatwienie zwykłej stali nie jest raczej niczym trudnym  - taktyka : zdobywasz z 1.000 sztuk złota, idziesz do Benneta, obracasz całą kasę w stal , wracasz do Harada , wykuwasz w jego lub JAKIEJKOLWIEK kuźni (najlepiej w nocy bo najszybciej) kilka mieczy po czym sprzedajesz Haradowi i kasa jest niemała (mając 1.000 sztuk złota masz 100 stali więc po wykuciu mieczy masz 10 krotny zwrot wydatku ,jakbyś nie wiedział - 10.000 sztuk złota).

2. Co do PN - Staraj się nie unikać otwartych konfrontacji z wszelką zwierzyną, a po zdobyciu jakiegoś uczciwego pancerzyka  i posiadając jakieś 400-500 hp i 200 many spróbuj wybrać się do lasu pod słonecznym kręgiem i pobawić się trochę z tamtejszą zwierzyną.

3. Na początek spróbuj zżyć się z postacią maga zostając magiem ognia. "Sztachnij" się :lol2:  fajermagiem , a jak już skończysz, zapisz, zapis usuń (lub graj dalej jak wolisz) i OBOWIĄZKOWO zostań nekromantą - Zajebisty mag, posiadający czary ŚMIERCI ,a co za tym idzie łatwo kosi przeciwników.

4. Co do rozdzielczości to ci niestety nie pomogę ale mogę doradzić, abyś poszukał pomocy na forum strony gothic.phx.pl , gdzie zawsze ci ktoś odpowie. Prawdopodobnie karta graficzna nieodpowiednia do gothica (nie chodzi o to , że za słaba ale być może hmm .. ZA MOCNA ?).

Pozdrawiam i mam nadzieję, że skorzystasz z tych rad przynajmniej w 10%.

"Philosophia. Znaczy po Grecku "miłość do mądrości". Myślisz, że teraz jeździlibyśmy mercami i beemkami gdyby nie Grecy? Albo gapili się w płaskie ekrany telewizorków plazmowych?"

birkut

birkut

Użytkownicy
posty42
  • Użytkownicy
Bardzo Wam dziekuję za porady.
--> Mahridspoland - mocno mnie zaskoczyłeś z tym kowalem - nigdy grając w podstawkę nie wybrałem kowala (w sumie zawsze u alchemika pracowałem bo wydawało mi się, ze super płąci za grzyby) Z twojego tekstu wynika, że mogę wcześniej przystapić do Magów Ognia a później do Nekromantów? - to super i tak włąśnie zamierzam zrobić. Zamierzam popracować u kowala następnym razem - liczę, że majaczek ogłosi niedługo ten wielki dzień, w którym spolszczenie ujrzy światło dzienne ( powiem szczerze, że to translatorowe czasem mnie załamuje - nie wiem czasem co do mnie gadają :)

--> Gracz - tak właśnie zrobiłem - nie było łatwo ubić 200 bestii nie wydając prawie żadnego PU (wydałem tylko 10 na podbicie many do 20 - kupiłem 2 zwoje przemiany w zębacza i zaczeła się kośba :) :). Właśnie przed chwilą przyjęli mnie do Obozu Myśliwych - ciekaw jestem ile zapłacą za zgromadzone przeze mnie skórki :)  Teraz ważny moment - na co wydać PN w tej chwili - mam w sumie staty takie jak przy starcie gry i do wydania 55 PN. Ponieważ kasy ciągle mało - zamierzam trochę pokraść ale nie wiem dlaczego - na razie nie mogę się dostać do gildii złodziei - darowałem po raz pierwszy Rengaru i karczmarz nie wysyła mnie jak zwykle na placyk, gdzie czeka Attyla :D  - pewnie muszę obić tego typka przed knajpą ale z tymi statami - nie ma szans - napiszcie co teraz warto zrobić (nadal zamierzam pójść drogą maga)

Router

Router

Użytkownicy
posty1
  • Użytkownicy
Jak darowałeś rengaru to jeszcze musisz popytać karczmarza o pracę, później o specjalne zlecenie, a następnie nagur zleci ci zdobycie paczki od akila, a później jeszcze musisz ubić bandytów w jaskini niedaleko farmy Akila i zabrać stamtąd rybę i przeczytać w niej list u oddać go Halvorowi i dopiero wtedy - tak było w podstawce ;p . Z mieczykami rzeczywiście najłatwiej się zarabia.

birkut

birkut

Użytkownicy
posty42
  • Użytkownicy
Dzięki Router :)  - oczywiscie - zapytałem karczmarza o pracę - ale jego pierwsze zlecenie to przepędzenie tego obwiesia z przed wejscia do knajpy - pewnie dopiero po tym skieruje mnie do Nagura - na razie jestem za cieńki zeby go stłuc - pewnie jednak trzeba bedzie trochę przypakowac w siłę.. Grając - zawsze Rangaru ladował w pace - tym razem mu odpuściłem - zamierzam podziałac w gildii zabójców a nie wiem czy to by coś mi nie popsuło jak bym go wystawił strażnikom...

Jeżeli chodzi o rozdzielczośc - to sprawa się wyjaśniła - w pliku ini mam wpisaną maksymalną (i na takiej gram) - chociaż w menu gry jest cały czas jedynie 800x600x16 - sprawdziłem to wpisując niższe wartości do pliku ini - gra wtedy odpalała się na gorszej rozdziałce - czyli coś menu jest lekko skopane.

webcioo

webcioo

DreamVader
posty191
Propsy17
Profesjabrak
  • DreamVader

webcioo
DreamVader

Gothic 2 Returning+Rebalance [Auto-PL DONE]
#1548 2011-05-15, 08:35(Ostatnia zmiana: 2011-05-15, 08:35)
Pamiętaj też, że gdy zostajesz magiem ładuj w mannę tylko do tego momentu gdy będzie cie ona  kosztować 2 PN potem moim zdaniem się nie opłaca bo PN na zaklęcia potrzebne a eliksirów i roślin zwiększających manę jest sporo. Aha i wpakuj sobie jeszcze 30% walki 2-ręcznymi, żeby słabsze potwory załatwiać kosturem bo mikstury many ci się skończą i długo nie pograsz:)

birkut

birkut

Użytkownicy
posty42
  • Użytkownicy
Dzięki webcioo :)  - te informację (o szkoleniu w manie i mieczach dwurecznych dla maga już wczesniej wyczytałem w tym wątku - może to nawet były Twoje uwagi - nie pamietam :)
Jednak postanowiłem przeprowadzić dużą korektę w sposobie gry - po sprzedaży trofeów w gildii łowców wydaje mi się, że zarobki nie są powalające (za 1 skórę cieniostwora, 1 trola i 40 wilczych - dostałem ok 950 złota) a wyliczenia zarobków u kowala działają mi na wyobraźnię :) :):) . Ponieważ każdy save skrupulatnie odkładam - wczytałem sobie ten z przed wyborem terminowania u jednego z mistrzów - jestem więc już teraz kowalem. Nie wiem czy dobrze myślę - mam nadzieję, że nie bedzie problemu ze zdobyciem materiałów na miecze. Wkurzył mnie fakt, że z tą kasą zrobiłem tylko 3 szkolenia w sile i już się skończyła..

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6476
Propsy3038
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard
Bardzo Wam dziekuję za porady.
Z twojego tekstu wynika, że mogę wcześniej przystapić do Magów Ognia a później do Nekromantów?
"Na początek spróbuj zżyć się z postacią maga zostając magiem ognia. "Sztachnij" się :lol2:  fajermagiem , a jak już skończysz, zapisz, zapis usuń (lub graj dalej jak wolisz) i OBOWIĄZKOWO zostań nekromantą - Zajebisty mag, posiadający czary ŚMIERCI ,a co za tym idzie łatwo kosi przeciwników."
powiedz czego w tym krótkim zdaniu nie zrozumiałeś? masz zapoznać się z zasadami gry jako mag, zaczynając od maga ognia, a potem zacząć grę od NOWA i potem grać nekromantą, a nie że możesz przejść z jednej klasy do drugiej

http://chomikuj.pl/gothicwarrior

https://www.youtube.com/watch?v=UCMTYnPVyFu

birkut

birkut

Użytkownicy
posty42
  • Użytkownicy
--> Gothicman - jak nie masz cierpliwości do odpowiadania na czyjeś pytania - po prostu nie odpowiadaj - rzeczywiście źle odczytałem tą wypowiedź ale to wcale nie upoważnia Ciebie do złośliwych komentarzy :(

Mam pytanie do innych graczy - co oprócz rozwinięcia umiejetności ostrzenia mieczy jest potrzebne, żeby można to było robić - umiejętności się wyuczyłem, ale nadal nie mogę ostrzyć (w plecaku mam miecz w opisie którego jest uwaga, ze nadaje się do ostrzenia..)

majaczek

majaczek

Moderator działu
The Dreamer
posty404
Propsy191
Profesjabrak
  • Moderator działu
  • The Dreamer
apropo ustawień - przy tłumaczeniu menu zrobiłem drobny błąd o dość poważnych skutkach - w wyniku czego część menu nie działa
na pierwszej stronie niedawno pojawił się menufix - zawiera menu zgodne z rebalance bez powyższego błędu - proponuje ściągnąć jeśli nie chcesz edytować ini ręcznie

nowe naprawione menu będzie od razu dostępne w profejonalnej edycji spolszczenia, póki co musicie żyć z łatką

PS: mam nadzieję że dodałem informacje do pierwszej strony, jeśli nie poszukaj na kilku ostatnich stronach

birkut

birkut

Użytkownicy
posty42
  • Użytkownicy
Dziękuję - chociaż w sumie jak się wie to z tym da się żyć - w końcu rozdzielczość dała sie ustawić.
He he - a tak przy okazji - wakacje coraz bliżej... dacie radę??

Gracz

Gracz

Użytkownicy
posty105
Propsy10
ProfesjaScenarzysta
  • Użytkownicy
To znaczy , że zepsuło się ustawienia grafiki i wydajności ? Też właśnie n ie mogłem ustawić .

fifka

fifka

DreamVader
posty563
Propsy50
ProfesjaTłumacz
  • DreamVader
a nie możecie ustawić wszystkiego w czystym G2NK ? czy to takie trudne ?

Naprawdę dokopałeś się do postów typa nieaktywnego na forum od 10 lat? Weź wyjdź z domu.

birkut

birkut

Użytkownicy
posty42
  • Użytkownicy
Wie ktoś może w jaki sposób można otworzyć kratę w Gildii Złodziei? - widać za nią łuk i kamienną płytę - obstukałem całą okolicę bez rezultatu... :)

Taliasan

Taliasan

Użytkownicy
posty378
Propsy171
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Wie ktoś może w jaki sposób można otworzyć kratę w Gildii Złodziei? -  widać za nią łuk i kamienną płytę - obstukałem całą okolicę bez  rezultatu... :)                                       
Potrzeba zwoju przemiany w chrząszcza.

birkut

birkut

Użytkownicy
posty42
  • Użytkownicy
Hmm - w sumie proste :)  nie wiem czemu założyłem, że to jakiś ukryty przycisk (podobną zagwozdkę mam w pomieszczeniach gdzie znajduje się portal do Zapomnianej Doliny - otwierany skompletownym ornamentem - są tam drzwi kamienne których nie mozna otworzyć - nie te z portalem do miasta tylko pomieszczenie wcześniej, chociaż nie wiem czy są do otwarcia :)
Wracając do kraty w gildii złodziei - to pewnie trzeba mieć 2 zwoje przemiany zeby mozna było zabrać fanty (chyba, ze z drugiej strony krata otwiera się przyciskiem?
Ogólnie muszę stwierdzić, że w porównaniu z podstawką Raturning nawet na najłatwiejszym poziomie jest zdecydowanie trudniejszy. Mimo, że umiem się skradać i potrafię otwierać zamki - nie sposób otworzyć jakiejkolwiek skrzyni zeby nie zleciało się całe miasto (może to kwestia bardzo małej zreczności jaką mam? podobnie jest z okradaniem :)
W podstawce byłem  w stanie jednej nocy obrobić prawie całe miasto - tutaj żeby wykonać quest z pierścieniem alchemika dla szefowej złodziei - musiałem się wykupić za 500 złota którego cały czas brakuje :)

Marid

Marid

Użytkownicy
Filozofia "xD"
posty657
Propsy256
Profesjabrak
  • Zbanowany
  • Filozofia "xD"
Ah wy skubani :lol:  narobiliście mi apetytu z powrotem na tego returninga no .. przeszedłem go już 5 razy, a mimo wszystko narobiliście mi z powrotem smaka :D  . Chociaż nie wiem czy ściągać (różne błędy, przymus instalacji kilkudziesięcio minutowej gothica 2Nk + returning Pl) a co ważniejsze czy instalować ..no ale cóż - to mój problem . Birkut , co do ciebie : Po drugiej stronie kraty w tym samym kufrze w którym znajdują się te twoje "fanty" powinien być też second scroll :ok:  . A to, że zlatuje się całe miasto podczas otwierania drzwi do wieży czy głupich skrzyni - podejrzewam, że to albo pewien błąd, albo jak było pisane na stronach 30-50 (swoją drogą właśnie TAM znajduje się większość rzeczy na temat i pomoce w większości trudniejszych questów tj. "poszukaj tego" czy "zrób to tak a nie inaczej") npc mają drażliwość ustawioną na wysokim poziomie (poprostu wyczuleni są moim zdaniem aż nazbyt, a mimo to wyższym AI nie grzeszą).

Ps (reedit) : Do autorów spolszczenia : gdzieś znalazłem cud miód mod, na którym (jeśli macie taki zamiar, ludzi od tego lub umiejętności, czas i co ważniejsze CHĘCI) można ai postaci podnieść do perfekcji. Jeśli przypomnę sobię nazwę tego moda (a znajduje się on napewno na wogu) to dam znać.

"Philosophia. Znaczy po Grecku "miłość do mądrości". Myślisz, że teraz jeździlibyśmy mercami i beemkami gdyby nie Grecy? Albo gapili się w płaskie ekrany telewizorków plazmowych?"

0 użytkowników
Do góry