@Birkut, proszę bardzo, kilka rad ode mnie (jako, że returna przeszedłem praktycznie każdą profesją po kolei) dot. postaci magicznej :
1. Na początek powiem ci tylko tyle, że głupio w ogóle zrobiłeś zatrudniając się jako czeladnik Bospera. Najskuteczniejszym sposobem - choć nieco żmudnym, rutynowym i mniej EKSCYTUJĄCYM od polowania - jest zostanie czeladnikiem Harada. U kolesia mieczyki sprzedajesz po kupę sztuk złota , a załatwienie zwykłej stali nie jest raczej niczym trudnym - taktyka : zdobywasz z 1.000 sztuk złota, idziesz do Benneta, obracasz całą kasę w stal , wracasz do Harada , wykuwasz w jego lub JAKIEJKOLWIEK kuźni (najlepiej w nocy bo najszybciej) kilka mieczy po czym sprzedajesz Haradowi i kasa jest niemała (mając 1.000 sztuk złota masz 100 stali więc po wykuciu mieczy masz 10 krotny zwrot wydatku ,jakbyś nie wiedział - 10.000 sztuk złota).
2. Co do PN - Staraj się nie unikać otwartych konfrontacji z wszelką zwierzyną, a po zdobyciu jakiegoś uczciwego pancerzyka i posiadając jakieś 400-500 hp i 200 many spróbuj wybrać się do lasu pod słonecznym kręgiem i pobawić się trochę z tamtejszą zwierzyną.
3. Na początek spróbuj zżyć się z postacią maga zostając magiem ognia. "Sztachnij" się

fajermagiem , a jak już skończysz, zapisz, zapis usuń (lub graj dalej jak wolisz) i OBOWIĄZKOWO zostań nekromantą - Zajebisty mag, posiadający czary ŚMIERCI ,a co za tym idzie łatwo kosi przeciwników.
4. Co do rozdzielczości to ci niestety nie pomogę ale mogę doradzić, abyś poszukał pomocy na forum strony gothic.phx.pl , gdzie zawsze ci ktoś odpowie. Prawdopodobnie karta graficzna nieodpowiednia do gothica (nie chodzi o to , że za słaba ale być może hmm .. ZA MOCNA ?).
Pozdrawiam i mam nadzieję, że skorzystasz z tych rad przynajmniej w 10%.