Jestem w trzecim rozdziale, czy to dobry moment, żeby zacząć questy związane z Guardians/keepers?
MOIM SKROMNYM ZDANIEM (przynajmniej JA tak kilka razy zrobiłem) najlepszym czasem na rozpoczęcie zadań od "Strażników", " Opiekunów" - whatever - jest czas między czwartym, a piątym rozdziałem. Statystyki są w tedy już dosyć (cóż, przynajmniej powinny, jeśli nie nobisz

) pokaźnie rozbudowane, nowy świat dość pięknie wyeksplorowany (tzn. wiesz co jak i do czego, wiesz gdzie czego szukać podczas jakichś misji), a i atmosfera jest już nieco mniej napięta, co w połączeniu powinno bardzo ułatwić wykonywanie dla nich (Strażników) zadań.
Czy może najpierw rozprawić się ze smokami,(...)
Obojętnie ... pamiętaj jednak , że zabijanie smoków to dużo ujemnych punktów wiary dla Beliara, co może chcąc nie chcąc z lekka utrudnić ci wykonanie pewnego zadania z Gomezem (?).
(...)kiedy odwiedzić złotego smoka?
Najlepiej jak najszybciej po zdobyciu tego pomarańczowego kryształu od teleportu i szponu beliara

.
Czy questy ze ZŁotym smokiem i Z Guardians są jakoś powiązane??
Ta misja jest poniekąd pośrednio powiązana z misją dla dziesiątego opiekuna, na szczęście jedna w drugą nie ingeruje.
Jak jest najlepsza kolejność, żeby zrobić wszystkie questy?
Kolejność dobierasz sam, jak ci wygodnie i zgodnie z twoją profesją (z tym ostatnim niekoniecznie). Jak myślę (i jak zresztą widać) rosyjski team przewidział tego typu pytania i dał w specyficzny sposób "wolną rękę" w wypełnianiu misji.