Współpraca (serwis poświęcony moddingowi) 14673 44

O temacie

Autor Serafin

Zaczęty 25.01.2010 roku

Wyświetleń 14673

Odpowiedzi 44

Serafin

Serafin

Użytkownicy
posty8
  • Użytkownicy
Witajcie!

Tutaj Serafin z Wieży Ramazitha.

W związku z tym, że w Polsce brakuje jednego, porządnego miejsca, skupiającego wszystkich ludzi, zajmujących się tematyką modyfikacji do gier, miejsca które tworzyłoby swojego rodzaju społeczność modderską, postanowiłem takowy serwis utworzyć. Jak wiadomo serwisy nie tworzą tylko treści, ale przede wszystkim ludzie, piszę do Was tutaj, na Waszym forum, prosząc Was o pomoc i wsparcie.

Docelowo miałoby to być miejsce, które spełniałoby następujące funkcje:
1) Informowanie o nowościach na scenie moderskiej;
2) Prezentacja nie tylko najciekawszych dodatków produkcji zagranicznej, ale przede wszystkim promocja polskich dzieł (pokażmy, że Polskie, znaczy lepsze);
3) /Dydaktyczną/ poprzez umieszczenie na sajcie tutoriali, kursów, porad do modyfikowania poszczególnych silników;
4) Zbieranie narzędzi przydatnych podczas procesu *tworzenia*;
5.) Tłumaczenie anglo i inno-języcznych modyfikacji na język polski;
6) Wymiana opinii, doświadczeń, support, dyskusja poprzez internetowe forum dyskusyjne i komentarze;

Od siebie mogę zapewnić zaplecze techniczne, w postaci miejsca na serwerze na Wasze dzieła, estetycznej, schludnej i czytelnej strony (która w dużej części jest już gotowa) i forum dyskusyjnego (całość oczywiście opłacona przeze mnie). Stronę będę też pozycjonował, więc Wasze prace będą miały dodatkową promocję (niestety to forum jest ciężko znaleźć w odmętach i-netu). Oprócz tego mam ludzi, którzy pomogą Wam w problemach, jakie możecie napotkać podczas tworzenia modyfikacji do gier.

Dlatego też, jeżeli uważacie, że to co napisałem tutaj ma jakiś sens, chcielibyście mieć ten skrawek sieci dla siebie, poznać innych zajmujących się tym samym co Wy, ale z uwagi na kiepską organizację struktur moderskich w Polsce, nie mieliście okazji wymienić się doświadczeniem - napiszcie jaką formę współpracy chcielibyście nawiązać, ile jesteście w stanie dać od siebie na rzecz tego projektu itp. Pisząc 'forma współpracy' mam na myśli to, że może to być nawet zgoda na publikację którejś z Waszych najciekawszych modyfikacji (choć oczywiście liczę na większy odzew :D ).

Pozdrawiam i czekam nie tylko na odpowiedzi ale również na Wszelkie ewentualne pytania.

S.

Siekacz

Siekacz

Użytkownicy
posty139
Propsy273
  • Użytkownicy
Ja mam pytanie.
Żeby zebrać ekipę do prowadzenia takiego serwisu, trzeba mieć za sobą sztab wyspecjalizowanych ludzi. Mam takie pytanie. Ilu moderów Cię obecnie wspiera? Czy jakieś konkretne grupy moderskie wspierają twoją inicjatywę?

dr inż. Fenix

dr inż. Fenix

The Modders
Dekadent
posty262
Propsy131
  • The Modders
  • Dekadent
Drogi Serafinie.

Istnieje pewien zasadniczy problem, a mianowicie iż wielu tutejszych użytkowników nie chce by nasze forum było poświęcone moddingowi. Dlatego w naszych kuluarach już powstaje inicjatywa stworzenia serwisu mającego spełniać takie samo zadanie jak twoje. Tak więc obawiam się, że w obecnej sytuacji, jesteśmy raczej dla ciebie potencjalną konkurencją niż teoretycznym wsparciem.

F.

Ps. Chyba, że się jakoś dogadamy :D

"Wolna wola jest iluzją!"

"Biorąc pod uwagę, że wszechświat jest układem zamkniętym, w którym wszystkie ruchy cząstek elementarnych, będących bodźcami organizmów żywych są determinowane ruchami Browna trwającymi od wielkiego wybuchu."

Jednak czy wszechświat to tylko cząstki elementarne?

"I am the blade of TheModders!"

Serafin

Serafin

Użytkownicy
posty8
  • Użytkownicy
Ilu moderów Cię obecnie wspiera? Czy jakieś konkretne grupy moderskie wspierają twoją inicjatywę?

Tak, mam poparcie tych, którzy siedzą, bądź siedzieli w tematyce modowania Infinity Engine. Wierzę też, że Aurelinusowi uda się (choć z tego co mówił, to już ma chętnych) zwerbować ludzi ze stron o F3.

Istnieje pewien zasadniczy problem, a mianowicie iż wielu tutejszych użytkowników nie chce by nasze forum było poświęcone moddingowi. Dlatego w naszych kuluarach już powstaje inicjatywa stworzenia serwisu mającego spełniać takie samo zadanie jak twoje. Tak więc obawiam się, że w obecnej sytuacji, jesteśmy raczej dla ciebie potencjalną konkurencją niż teoretycznym wsparciem.

Oczywiście - szanuję to, zwyczajnie zaproponowałem współpracę. Od Was samych zależy jaki i - czy w ogóle - będziemy ze sobą współpracowali. Chciałbym też wiedzieć co masz na myśli mówią, że się dogadamy :D

V3Q

V3Q

Złote Wrota
Kiedy mogę, to pomogę.
posty1256
Propsy410
  • Złote Wrota
  • Kiedy mogę, to pomogę.

V3Q
Złote Wrota

Współpraca (serwis poświęcony moddingowi)
#4 2010-01-25, 11:01(Ostatnia zmiana: 2010-01-25, 11:07)
Fajnie byłoby stworzyć coś na większą skalę, coś naprawdę porządnego. Chociaż w tej sytuacji, wydaje mi się, że nikt nie przejdzie na drugą stronę rzeki. Tak jak Fenix powiedział, teraz forum przechodzi "ewolucję". Coś mnoży się nam ostatnio "centrum moddingu" :D

Edit:
PS. Używaj opcji
/reply

Siekacz

Siekacz

Użytkownicy
posty139
Propsy273
  • Użytkownicy
Tak, mam poparcie tych, którzy siedzą, bądź siedzieli w tematyce modowania Infinity Engine. Wierzę też, że Aurelinusowi uda się (choć z tego co mówił, to już ma chętnych) zwerbować ludzi ze stron o F3.

Rozumiem że chodzi o modowanie baldura? :D  Klasyka.
Jeśli chodzi o współprace, to te forum zawsze było otwarte na wszelkie możliwości rozwoju.
Żeby taki plan odniósł skutek w sensowym przedziale czasowym, musisz mieć za sobą twarde argumenty :D
W zasadzie bym był skłonny do rozmów jeżeli uczestniczyłoby w nich co-najmniej 1/3 sceny moderskiej w Polsce. Obecnie to pisanie palcem po wodzie.
Fajnie by było jak byś do takiej rozmowy doprowadził, Serafin.

Ps. To moje osobiste zdanie (nie wypowiadam się w imieniu forum)

Klark Cent

Klark Cent

Użytkownicy
posty706
Propsy654
  • Użytkownicy
Ogółem można by spróbować uderzyć jeszcze w scenę moderską DA. Świeża raptem 2-3 miesięczna możliwe że dali by się nakłonić.

dr inż. Fenix

dr inż. Fenix

The Modders
Dekadent
posty262
Propsy131
  • The Modders
  • Dekadent
Jako dogadanie miałem na myśli np przez pewien czas istnienia obydwu serwisów. Moglibyśmy nawzajem się wymieniać newsami i danymi. Po tym okresie okazało by się który serwis jest częściej odwiedzany. Gdyby różnica była by diametralna, to oznaczać będzie, że zostawić warto tylko ten "lepszy", a drugi umrze śmiercią naturalną.

"Wolna wola jest iluzją!"

"Biorąc pod uwagę, że wszechświat jest układem zamkniętym, w którym wszystkie ruchy cząstek elementarnych, będących bodźcami organizmów żywych są determinowane ruchami Browna trwającymi od wielkiego wybuchu."

Jednak czy wszechświat to tylko cząstki elementarne?

"I am the blade of TheModders!"

Serafin

Serafin

Użytkownicy
posty8
  • Użytkownicy
Cytat: Siekacz link=topic=8685.msg80182#msg80182 date=Jan 25 2010, 11:14 AM\'
Rozumiem że chodzi o modowanie baldura? :D  Klasyka.
Jeśli chodzi o współprace, to te forum zawsze było otwarte na wszelkie możliwości rozwoju.
Żeby taki plan odniósł skutek w sensowym przedziale czasowym, musisz mieć za sobą twarde argumenty :D

Tak, dokładnie to chodzi o modowanie Infinity Engine.
Twardych argumentów oczekujesz, niechaj będzie:

1) Merytorycznie z pewnością nie zaczynam(y) od zera, aktualnie w bazie samego IE mam ok. 100-120 i to spolszczonych modyfikacji. Do tego na zagranicznych forach będę prosił o pozwolenie hostowania najciekawszych modów, które choć nie doczekały się tłumaczenia na nasz język, są warte zagrania i polecenia innym. Do tego hostuję jeden z największych o ile nie największy mod do F3 autorstwa naszego rodaka, Aurelinusa (tego, co zrobił North Tales of the Sword Coast do Baldur#msgote author=Siekacz link=topic=8685.msg80182#msg80182 date=Jan 25 2010, 11:14 AM\']Rozumiem że chodzi o modowanie baldura? :D  Klasyka.
Żeby taki plan odniósł skutek w sensowym przedziale czasowym, musisz mieć za sobą twarde argumenty :D [/quote]

Tak, dokładnie to chodzi o modowanie Infinity Engine.
Twardych argumentów oczekujesz, niechaj będzie:

1) Merytorycznie z pewnością nie zaczynam(y) od zera, aktualnie w bazie samego IE mam ok. 100-120 i to spolszczonych modyfikacji. Do tego na zagranicznych forach będę prosił o pozwolenie hostowania najciekawszych modów, które choć nie doczekały się tłumaczenia na nasz język, są warte zagrania i polecenia innym. Do tego hostuję jeden z największych o ile nie największy mod do F3 autorstwa naszego rodaka, Aurelinusa (tego, co zrobił North Tales of the Sword Coast do Baldurs Gate).

2) Strona, która jak już mówiłem jest już w zasadzie gotowa, zgodna ze standardami w3c, łatwa do modyfikowania, nieskomplikowana i jednocześnie nowoczesna - pozostały tylko szczegóły estetyczne + ew. dodatki (jakie sobie zażyczycie) do silnika strony jak np. ocenianie artykułów, modów, narzędzi itp. No i muszę wrzucić kilka nowych tłumaczeń, które pojawiły się na naszym forum. Nie zapominajmy również o domenie - niech stracę, wybulę za nią sam, ale pomóżcie w doborze nazwy, uczyńmy z tego demokratyczne głosowanie :D . Do tego jak pisałem wcześniej, zainwestuję w reklamę.

Nie ma więc sytuacji, że wszystko jest w lesie lub jak kto woli - w mojej głowie. Projekt rozwija się, codziennie w miarę możliwości czasowych dodaję kolejny szlif do tego niemowlaka ;)

3) Administracja (cóż, brzmi to bardzo oficjalnie, a na dobrą sprawę sam jestem szefem projektu, heh..) skłonna do kompromisów, chętna do współpracy, dojrzała i doświadczona w prowadzeniu podobnych serwisów.
Dbająca o dobro ogółu, licząca się z vox populi.

4) I na koniec sam fakt, że jest rzeczywiste zapotrzebowanie na tego typu serwis. Możecie pomóc mi go stworzyć. Prowadzić go razem.

W zasadzie bym był skłonny do rozmów jeżeli uczestniczyłoby w nich co-najmniej 1/3 sceny moderskiej w Polsce. Obecnie to pisanie palcem po wodzie.
Fajnie by było jak byś do takiej rozmowy doprowadził, Serafin.

Lubię takie wyważone głosy rozsądku. Postaram się zaaranżować tego typu spotkanie na jakimś czacie lub IRCu (choć tam może wkraść się chaos więc chyba najrozsądniej będzie zrobić forum na darmowym serwie fora.pl czy innym. tylko do celów tej jednej debaty).

Jako dogadanie miałem na myśli np przez pewien czas istnienia obydwu serwisów. Moglibyśmy nawzajem się wymieniać newsami i danymi. Po tym okresie okazało by się który serwis jest częściej odwiedzany. Gdyby różnica była by diametralna, to oznaczać będzie, że zostawić warto tylko ten "lepszy", a drugi umrze śmiercią naturalną.

I ten pomysł jest uczciwy.

Siekacz

Siekacz

Użytkownicy
posty139
Propsy273
  • Użytkownicy
Obecnie na prostą i konkretną odpowiedź nie możesz liczyć.
Myślę że najpierw trzeba przyjrzeć się rozwojowi wydarzeń. Jesteśmy ostrożni bo wiemy jakie problemy mogą wyniknąć z takiej asymilacji sceny moderskiej.
W każdym razie powinniśmy być w kontakcie.

Ps. Trzeba poczekać jeszcze na zdanie naszego polityka Zdunka.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Jeśli dopiero startujesz, to może zamiast robić wszystko od zera i tworzyć coś zupełnie nowego i pustego, oraz zamiast prosić nas o dołączenie do Ciebie, zrobiłbyś odwrotnie i sam dołączył do nas? Jak było wspomniane wyżej, tutaj również istnieją i rozwijają się właśnie koncepcje utworzenia takowego portalu, nie tylko o Gothicu, ale z czasem zapewne i o innych grach (Wiedźmin, M&B, może niedługo Stalker, Torchlight, a w przyszłości np. Arcania). Jeśli masz umiejętności i chęci do robienia portalu, to równie dobrze możesz go robić "nie na własnym podwórku". Takie rozwiązanie wydaje mi się proste, skuteczne i rozsądne. Nie ma co się rozdrabniać na wiele portali.

Plus jest też taki, że akurat mamy całkiem dobrą nazwę do takiego przedsięwzięcia - w przeciwieństwie do wielu innych nazw nie sugeruje ani gry, ani typu rozgrywki, ani klimatu, a jedynie samą kategorię działalności.

Z drugiej strony, pojawiły się ostatnio głosy o zwiększeniu nacisku na gamedev, szczególnie oparty na darmowych silnikach, a że jedyne strony poruszające tą tematykę są jednym słowem żałosne (mam tu na myśli Warsztat oraz Creative Groupies), to warto także i w tym kierunku pójść. Skoro jest okazja, to trzeba ją łapać.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską

Thoro
The Modders

#11 2010-01-25, 15:41(Ostatnia zmiana: 2010-01-25, 16:01)
Podstawowe pytanie: czy działalność Twojej strony ma się skupić na spisywaniu pracy modderów, opisywaniu modów czy prezentować czysto techniczne podejście skupiające się na dostarczaniu poradników i tutoriali?
Czy można wiedzieć jak prezentuje się Twój serwis?
Czy jest sens tworzenia w zasadzie drugiego theModders, które już swoje lata i korzenie ma? Ta nisza jest już zapełniona i wystarczy to rozwinąć tak więc Twój pomysł odnośnie utworzenia forum dyskusyjnego poświęconego modyfikacjom uważam za co najmniej chybiony. Skoro Ty chcesz tworzyć serwis a my od lat stanowimy społeczność modderów oraz amatorskich developerów to może warto by było połączyć siły? theModders to pewna marka mająca pod sobą m. in. takie grupy jak The Modders czy PoziomkaZ oraz kilku specjalistów z wielu dziedzin, zajmujących się tym niekiedy zawodowo. W obliczu powyższych faktów sugerowanie nam, abyśmy przeszli do Ciebie jest pewnym nietaktem. Papier owija kamień, jak mi przed chwilą napisał Kyro na gg.
Obecnie forum jest na etapie customizacji; powstaje profesjonalny skin oraz trwają przygotowania pod update skryptu forum, który dodatkowo będzie przerabiany i dostosowywany specjalnie pod wymogi forum modderskiego.

Kyro poruszył bardzo istotną kwestię. theModders to bardzo dobra nazwa a zarazem pewna i choć trochę rozpoznawalna marka w kręgach modderskich.  Wieża Ramazararatha jest trudne do zapamiętania a zarazem kojarzy się jednoznacznie; mi np. z jakimś onanistycznym fantasty crpg, theModders jest pod tym względem neutralne.
Sprawa designu jest również istotna, z doświadczenia od razu ręczę że wszelkie designy w klimacie gier rpg, przeładowane teksturami i różnymi ozdóbkami nie przejdą bo są zbyt infantylne i zwykle kojarzą się z określoną, wąską tematyką. Pozostaje jeszcze kwestia usability. Portal modderski to poważna inicjatywa, gdyż jest to temat rzeka tak więc nic w stylu "belka po lewej i po prawej, newsy" obarczone prostym systemem zarządzania treścią raczej nie przejdzie. Jeśli nie masz nic przeciwko chciałbym zobaczyć Twój portal a w zamian mógłbym pokazać wstępne projekty nowego theModders :D .

Serafin

Serafin

Użytkownicy
posty8
  • Użytkownicy
Jeśli dopiero startujesz, to może zamiast robić wszystko od zera i tworzyć coś zupełnie nowego i pustego, oraz zamiast prosić nas o dołączenie do Ciebie, zrobiłbyś odwrotnie i sam dołączył do nas?

Czy można nazwać to startem od zera? Przez takowy rozumiem brak doświadczenia, brak zaplecza, brak wartości merytorycznych, a z żadną z ww. rzeczy nie mogę się utożsamiać - wszystkie warunki spełniam.
I proszę nie rozumieć mnie źle, ja nie tyle co proszę o pomoc, co oferuję współpracę (rzeczywiście, może źle to zabrzmiało z mojej strony).

Plus jest też taki, że akurat mamy całkiem dobrą nazwę do takiego przedsięwzięcia - w przeciwieństwie do wielu innych nazw nie sugeruje ani gry, ani typu rozgrywki, ani klimatu, a jedynie samą kategorię działalności.

Tu odrobinkę bym polemizował - modding prędzej kojarzy się ludziom z przerabianiem obudowy od stacjonarki niżeli z pisaniem modyfikacji do gier. Ale to już kwestia gustu.

Podstawowe pytanie: czy działalność Twojej strony ma się skupić na spisywaniu pracy modderów, opisywaniu modów czy prezentować czysto techniczne podejście skupiające się na dostarczaniu poradników i tutoriali?

Pomysł ma się opierać i na jednym i na drugim. Imho bezsensem jest zebranie tylko samych modów bądź tylko samych tutoriali. Portal musi być różnorodny by trafił do szerokiego grona odbiorców.

Czy jest sens tworzenia w zasadzie drugiego theModders, które już swoje lata i korzenie ma? Ta nisza jest już zapełniona i wystarczy to rozwinąć tak więc Twój pomysł odnośnie utworzenia forum dyskusyjnego poświęconego modyfikacjom uważam za co najmniej chybiony. Skoro Ty chcesz tworzyć serwis a my od lat stanowimy społeczność modderów oraz amatorskich developerów to może warto by było połączyć siły? theModders to pewna marka mająca pod sobą m. in. takie grupy jak The Modders czy PoziomkaZ oraz kilku specjalistów z wielu dziedzin, zajmujących się tym niekiedy zawodowo. W obliczu powyższych faktów sugerowanie nam, abyśmy przeszli do Ciebie jest pewnym nietaktem. Papier owija kamień, jak mi przed chwilą napisał Kyro na gg.

Cóż bardziej motywuje do działania od pojawienia się konkurencji na rynku? Nisza, o której wspomniałeś wcale nie jest zapełniona. Ponownie jednak powiem: Moim celem nie jest przeciąganie nikogo na /swoją/ - jeśli mogę tak to określić - stronę. Pragnę dialogu, współpracy, nawet na zasadzie, że jedni czerpią newsy od drugich, drudzy hostują, promują mody tych pierwszych. Tematyka bardzo ciekawa, a mimo to wciąż mało znana w Polsce i dobrze by było to zmienić.

Co do marki, ja również mogę się pochwalić - Wieża Ramazitha jest w sieci od ok. 4 lat. Racja, nazwa trudna i długa, ale marka rozpoznawalna i śmiem zapędzić się ze stwierdzeniem - i mówię to uczciwie bez żadnych złośliwości - bardziej rozpoznawalna niż themodders.org. Za sprawą czego? Ano tego o czym pisałem wcześniej: Wynika to z faktu iż tematyka modowania gier w Polsce wciąż jest marginalnym i mało znanym zagadnieniem.

Sprawa designu jest również istotna, z doświadczenia od razu ręczę że wszelkie designy w klimacie gier rpg, przeładowane teksturami i różnymi ozdóbkami nie przejdą bo są zbyt infantylne i zwykle kojarzą się z określoną, wąską tematyką. Pozostaje jeszcze kwestia usability. Portal modderski to poważna inicjatywa, gdyż jest to temat rzeka tak więc nic w stylu "belka po lewej i po prawej, newsy" obarczone prostym systemem zarządzania treścią raczej nie przejdzie. Jeśli nie masz nic przeciwko chciałbym zobaczyć Twój portal a w zamian mógłbym pokazać wstępne projekty nowego theModders 4.gif.

Racja, czasy pięknych tekstur fantasy już minęły i w obecnym projekcie nie ma żadnej tego typu. Postawiłem na prostotę, żywe kolory, nawigację na max 3 kliknięcia i na to by user w każdej przeglądarce i w każdej rozdzielczości widział to samo (problem, ale to jedna z tych kwestii kosmetycznych, może pojawić się na Operze i IE).
Dodam również obsługę mod_rewrite co by linki ładniej od tych phpowych wyglądały.

Link do projektu podeślę za moment na PW (jeszcze nie czas by go upubliczniać). Innych chętnych również proszę o kontakt przez PW.

Z miejsca dziękuję (co nie znaczy, że kończymy dyskusję ^_^ ) również wszystkim tutaj piszącym, udowodniliście, fakt raptem w kilku postach, że jesteście społecznością dojrzałą, rozsądną i bardzo dobrze zgraną. Jestem pod wielkim wrażeniem.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Cytat: Serafin link=topic=8685.msg80407#msg80407 date=Jan 26 2010, 12:12 AM\'
Czy można nazwać to startem od zera? Przez takowy rozumiem brak doświadczenia, brak zaplecza, brak wartości merytorycznych
A jakie masz doświadczenie, zaplecze, wartości merytoryczne? Z tego co widać, forum Wieży kuleje pod kątem moddingu (nie: modów) i praktycznie nic na ten temat tam nie ma. Nie mówię, że w ogóle nie masz wiedzy. Nawet jeśli ją masz, to i tak jest ona ukierunkowana praktycznie wyłącznie (jak zakładam) na BG. W przypadku TM można jak najbardziej mówić o podobnym nakierowaniu na Gothica, ale nasza scena cały czas się rozwija i pluralizuje. Z tego też względu połączenie sił (nie tylko między nami) wyjść może tylko na plus.

Odnośnie startowania od zera: my w momencie utworzenia portalu bylibyśmy w stanie umieścić tam z miejsca sporo tutoriali, modów, newsów itp., w dodatku nie dotyczących jednej, a kilku gier. Czy oprócz modów, które w tym momencie są na obecnej stronie, byłbyś w stanie dodać coś więcej?
I proszę nie rozumieć mnie źle, ja nie tyle co proszę o pomoc, co oferuję współpracę (rzeczywiście, może źle to zabrzmiało z mojej strony).
A ja oferuję współpracę nad jednym, szerokim portalem, zamiast nad dwoma okrojonymi. Czy to nie dobry pomysł?
Tu odrobinkę bym polemizował - modding prędzej kojarzy się ludziom z przerabianiem obudowy od stacjonarki niżeli z pisaniem modyfikacji do gier. Ale to już kwestia gustu.
No jasne. Modding może kojarzyć się z czymkolwiek, co można modyfikować. A z czym kojarzy się "Wieża Ramazitha"? Gdzie tkwi ta wyższość "Wieży Ramazitha" nad "themodders" pod kątem samej nazwy?
Portal musi być różnorodny by trafił do szerokiego grona odbiorców.
I tu tkwi sedno sprawy, jeszcze odnośnie wcześniejszych słów. "Wieża Ramazitha" może pasować modderom gier fantasy RPG, ale czy w ten sam sposób będzie pasować modderom gier typu GTA, Fallout czy Half Life?
Cóż bardziej motywuje do działania od pojawienia się konkurencji na rynku?
Argument bez pokrycia. Mamy przeciwko sobie kilkadziesiąt "konkurencyjnych" for po kilkadziesiąt postów. Co z tego? Ani nas one nie motywują, ani nie demotywują, co najwyżej budzą politowanie. Po co się rozdrabniać? A konkurencję można znaleźć zawsze, chociażby w postaci "legalnego" gamedev.pl czy nowo powstałego, "kreatywnego" Creative Groups. To od nich powinniśmy być lepsi, a nie od siebie nawzajem.
Pragnę dialogu, współpracy, nawet na zasadzie, że jedni czerpią newsy od drugich, drudzy hostują, promują mody tych pierwszych.
Ale czemu jedni mają kopiować od drugich, zamiast wspólnie prowadzić jeden większy portal? Czemu Twoje "nawet" kończy się tak szybko? :P
marka rozpoznawalna i śmiem zapędzić się ze stwierdzeniem - i mówię to uczciwie bez żadnych złośliwości - bardziej rozpoznawalna niż themodders.org
Na podstawie jakich danych wyciągasz takie wnioski? To zupełnie subiektywne stwierdzenie i również ja mógłbym bez ogródek stwierdzić, że to właśnie themodders.org jest bardziej rozpoznawalne, bo o nim słyszałem, a o Twoim forum/stronie nie. A jakie są fakty? TM jest dwa razy większe (biorąc pod uwagę jedynie obecną bazę, a nie biorąc pod uwagę dwóch wcześniejszych, równie wielkich), cały czas się aktywizuje, właśnie poszerza horyzonty o nowe gry, spodziewane jest wyjście dwóch projektów, które mogą w bardzo dużym stopniu podbić aktywność (raczej nie byłoby przesadą stwierdzenie, że może się ona zwiększyć nawet kilkakrotnie), w "godzinach szczytu" forum przegląda po kilkadziesiąt osób. Jednocześnie Wieża Ramazitha jest sporo mniejsza, jednotorowa, w o wiele mniejszym stopniu nastawiona na modding (jeśli w ogóle), a do tego, sądząc po aktywności - praktycznie martwa. Czy aby na pewno sen o wielkości nie jest wzięty z powietrza? Nie chciałbym stawiać tutaj naszego forum na jakiejś wyższej pozycji, bo to Ty wychodzisz z inicjatywą. Tak czy siak, nie możesz zaprzeczyć że współpraca z nami wyszłaby obu stronom wyłącznie na plus, a więc - dlaczego nie? ^_^

Pozdrawiam,

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Siekacz

Siekacz

Użytkownicy
posty139
Propsy273
  • Użytkownicy
Serafin, nie dziw się reakcjom moich kolegów, bo w zasadzie TM jest forum praktycznie tylko dla moderów i ludzi zafascynowanych tworzeniem gier.
Jak na naszą tematykę, udało nam się zdobyć zadziwiająco dużo aktywnych userów i zarazić pasją wielu ludzi. Co jednak kosztowało nas i ich sporo wysiłku.

Mamy zasoby kilkuset samych tutoriali, poczynając od grafiki kończąc na stalkerze. Liczba użytkowników, którzy są wstanie pomóc nowym userom też jest dość pokaźna.
Nie licząc pokaźnej bazy, mamy spore doświadczenie w próbach scentralizowania sceny moderskiej. Wiemy co należy robić, a czego nie.

Na temat współpracy będzie trzeba bez-emocjonalnie porozmawiać na jakimś IRC.

shergar

shergar

The Modders
Darth Revan
posty872
Propsy1303
Profesjabrak
  • The Modders
  • Darth Revan
Fajny pomysł. Dobrze wiedzieć, że nie tylko my myślimy o podobnym kierunku rozwoju. Wieża i Aurelinusa to jak najbardziej klasa sama w sobie - nie wiedziałem, że robił moda do F3, że też mu się chce w tym wieku :D  Warto byłoby też zainteresować inny fora do współpracy: TotalWar, DA, TES, Unreal, Crysis, GTA, Stalker. Myślę, że to jest w naszym zasięgu.

A co do idei to ma powstać twór podobny do moddb, czy w innym kierunku planujecie pójść? Zapodaj link do projektu jak możesz. Moim zdaniem może z tego wyjść coś dużo bardziej sensownego niż nam się wydaje :P

Każda podróż zaczyna się od pierwszego kroku... Ale to nie cel podróży kształtuje ludzką duszę, tylko droga, która do niego zmierza...

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską

Thoro
The Modders

#16 2010-01-26, 15:23(Ostatnia zmiana: 2010-01-26, 16:33)
Projekt niestety pod względem funkcjonalności nie prezentuje się zbyt dobrze. Niestety, nie wszystko da się zrobić na "3 kliknięcia" niemniej dziękuje Ci za ukazanie. Za wzór stawiałbym właśnie moddb, do którego niestety Tobie wiele brakuje pod każdym względem. Nową wersję theModders (forum) przygotuję i postaram się wysłać dziś wieczorem.

Czy można nazwać to startem od zera? Przez takowy rozumiem brak doświadczenia, brak zaplecza, brak wartości merytorycznych

Oprócz tego co napisał Kyro warto dodać słowo o samej specyfice świata modderów. Technikalia czy doświadczenie w prowadzeniu serwisu o określonej tematyce to jedno a rozeznanie w scenie i jej potrzebach to drugie. Jak napisał Siekacz, to właśnie na theModders są ludzie, którzy mają o tym pojęcie, być może i największe w kraju. Nie jeden próbował scentralizować zjawisko moddingu i jak na razie się to nikomu nie udało - my zaliczyliśmy wiele potknięć, ale również obserwowaliśmy kroki takich jak Ty dzięki czemu wiemy jakich błędów nie popełniać. Sądzę, że to bardziej istotne niż sama umiejętność prowadzenia serwisu, staż czy inne pomniejsze aspekty, które w dzisiejszym zinformatyzowanym świecie nie są niczym szczególnym.

Jeśli chodzi o sam staż to theModders, podobnie jak Twój serwis może liczyć sobie 4-5 lat, jednak jak wspomniał Kyro obecna wersja forum to niestety jedna z wielu i istniały przynajmniej dwie równie wielkie bazy danych co ta obecnie. I owszem, jesteśmy rozpoznawalni, może nie bezpośrednio ale nie w tym rzecz. Ludzie z tego forum dzielą się na wiele grup, ale i działają na naprawdę wielu płaszczyznach, zarówno hobbystycznie jak i zawodowo co pozwala na uruchomienie wielu kontaktów. Przez theModders przewinęli się wszyscy począwszy od amatorskich modderów, programistów kończąc na przedstawicielach wydawnictw, developerach, ludziach z branży gamedev i IT oraz pracownikach takich firm jak Techland, CDProjekt RED czy Autodesk. Moim zdaniem świadczy to jednak o jakiejś pozycji, nawet jeśli nie jest ona widoczna na pierwszy rzut oka. My trafiamy do ludzi, którzy pragną się tym zainteresować i jak widać i Ty również do nas trafiłeś, tak więc uwagi odnośnie skojarzeń nazwy względem designu pc'ów są nietrafne. W samej idei theModders jest to forum merytoryczne nastawione na skupianie pasjonatów i specjalistów. Nie zabiegamy o uwagę osób przypadkowych, nie dbamy o przypadkowy rozgłos i reklamę gdzie się da, niemniej na przestrzeni lat daliśmy wielokrotnie o sobie znać.

muttley

muttley

Użytkownicy
posty567
Propsy381
  • Użytkownicy
Tu odrobinkę bym polemizował - modding prędzej kojarzy się ludziom z przerabianiem obudowy od stacjonarki niżeli z pisaniem modyfikacji do gier. Ale to już kwestia gustu

Zrobimy specjalny dział po to  :P  
Wg. mnie nazwa jest trafiona, modders - kojarzy się z modyfikacjami, niezależnie czy to obudowy czy to gry.

Z ciężkim sercem

Zdunek

Zdunek

Administrator
Ken'Udz mistrz stali i runy
posty671
Propsy132
Profesjabrak
  • Administrator
  • Ken'Udz mistrz stali i runy

Zdunek
Administrator

#18 2010-01-26, 17:00(Ostatnia zmiana: 2010-01-26, 17:05)
@Serafin, proszę także o przesłanie linku do portalu, sam przejrzę i posprawdzam wszystko

jeszcze kwestie rozpoznawalności
Wasze forum(http://tawerna.nstrefa.pl/) posiada page rank 1, tM w tym momencie dużo większego nie posiada bo jest to pr 2, ale to się często zmienia i oscyluje między 2 a 3
Wasze forum
Mamy 978 zarejestrowanych użytkowników
Goście Tawerny napisali już 22256 postów, tematów 751
Aktualnie w Tawernie przebywa 9 użytkowników: 0 Zarejestrowanych, 0 Ukrytych i 9 Gości

nasze
Mamy 3,531 zarejestrowanych użytkowników
Nasi użytkownicy napisali łącznie 60,520 postów
50 użytkowników aktywnych przez ostatnie 15 minut

liczba postów oraz ilość userów wprost pokazuje które forum jest większe
ilość aktywnych userów pokazuje także jaka jest różnica przy aktywności, a jak widać, w tym momencie u Was jest tylko 9 gości(i zero zalogowanych), obstawiam że prawie wszyscy są z tM....

powyższym krótko podsumowałem rozpoznawalność for, po prostych ogólnie dostępnych statsach

bardziej się rozpiszę jak zobaczę Wasz portal :D

Edit:
PS: zapomniałem dodać, Wasze forum jest dosyć(czyt. bardzo) paskudne, kilka bitmap które nie tworzą bitmap powtarzalnych powoduje że forum wygląda jakby grafika była tworzona w paincie

Po co utrudniać coś co jest proste?

Agencja Interaktywna - CreaWeb.

shergar

shergar

The Modders
Darth Revan
posty872
Propsy1303
Profesjabrak
  • The Modders
  • Darth Revan
Tak, ken wszyscy wiedzą, że nasze forum jest najfajniejsze na świecie :D  I zapomniałeś dodać, że zaliczyliśmy już 4 wysypy baz, gdyby nie to te statystyki byłoby kilka razie większe.

A tak serio, to też uważam, że nazwa themodders zdecydowanie kojarzy się (pozytywnie) z moddingiem gier. Wydaje mi się, że tworzenie od zera społeczności skupiającej więcej serwisów może nie przynieść wymiernych rezultatów, zdecydowanie lepiej wykorzystać jakąś sprawdzoną markę (nie mam na myśli tylko tm). Ale to też sprawa do obgadania.

Każda podróż zaczyna się od pierwszego kroku... Ale to nie cel podróży kształtuje ludzką duszę, tylko droga, która do niego zmierza...

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry