Współpraca (serwis poświęcony moddingowi) 12659 44

O temacie

Autor Serafin

Zaczęty 25.01.2010 roku

Wyświetleń 12659

Odpowiedzi 44

Zdunek

Zdunek

Administrator
Ken'Udz mistrz stali i runy
posty671
Propsy132
Profesjabrak
  • Administrator
  • Ken'Udz mistrz stali i runy
Tak, ken wszyscy wiedzą, że nasze forum jest najfajniejsze na świecie :P  I zapomniałeś dodać, że zaliczyliśmy już 4 wysypy baz, gdyby nie to te statystyki byłoby kilka razie większe.
akurat to nie jest rzecz do chwalenia ;]

to był główny powód dla którego tM zostało przeniesione na mój serwer, teraz wszystko chodzi dobrze i szybciej :)

Po co utrudniać coś co jest proste?

Agencja Interaktywna - CreaWeb.

Serafin

Serafin

Użytkownicy
posty8
  • Użytkownicy
Wybaczcie za zwłokę, na wszystkie posty odpowiem w wolnej chwili (wyedytuję tego posta).

S.

shergar

shergar

The Modders
Darth Revan
posty872
Propsy1301
Profesjabrak
  • The Modders
  • Darth Revan
Ok, to czekamy.

Każda podróż zaczyna się od pierwszego kroku... Ale to nie cel podróży kształtuje ludzką duszę, tylko droga, która do niego zmierza...

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską

shergar

shergar

The Modders
Darth Revan
posty872
Propsy1301
Profesjabrak
  • The Modders
  • Darth Revan

shergar
The Modders

Współpraca (serwis poświęcony moddingowi)
#24 2010-02-06, 23:44(Ostatnia zmiana: 2010-02-07, 00:00)
To co, temat umarł śmiercią naturalną czy nadal aktualny?

Każda podróż zaczyna się od pierwszego kroku... Ale to nie cel podróży kształtuje ludzką duszę, tylko droga, która do niego zmierza...

shergar

shergar

The Modders
Darth Revan
posty872
Propsy1301
Profesjabrak
  • The Modders
  • Darth Revan
Napotkane błędy:

Link który zaprowadził cię do tej strony jest zły lub nieaktualny.

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja

Adanos
Administrator

#27 2010-02-07, 11:26(Ostatnia zmiana: 2010-02-07, 11:26)
Jako root admin nie masz tam dostępu?  :D

shergar

shergar

The Modders
Darth Revan
posty872
Propsy1301
Profesjabrak
  • The Modders
  • Darth Revan
Łał, co za przenikliwość :D  Ano nie mam.

Serafin

Serafin

Użytkownicy
posty8
  • Użytkownicy
Na wstępie przepraszam za zwłokę.

Odnośnie startowania od zera: my w momencie utworzenia portalu bylibyśmy w stanie umieścić tam z miejsca sporo tutoriali, modów, newsów itp., w dodatku nie dotyczących jednej, a kilku gier. Czy oprócz modów, które w tym momencie są na obecnej stronie, byłbyś w stanie dodać coś więcej?

Pewnie, jestem w stanie umieścić opisy narzędzi i tutoriale odnośnie korzystania z nich (do Baldurów i nie tylko).

No jasne. Modding może kojarzyć się z czymkolwiek, co można modyfikować. A z czym kojarzy się "Wieża Ramazitha"? Gdzie tkwi ta wyższość "Wieży Ramazitha" nad "themodders" pod kątem samej nazwy?

I tu tkwi sedno sprawy, jeszcze odnośnie wcześniejszych słów. "Wieża Ramazitha" może pasować modderom gier fantasy RPG, ale czy w ten sam sposób będzie pasować modderom gier typu GTA, Fallout czy Half Life?

Akurat nazwa nie jest jakoś super-hiper-szczególnie ważna. Ale to tylko moja opinia. Jak widać strony nazwane 'Świergot' czy 'Twarzoksiążka' trzymają się całkiem nieźle.

Argument bez pokrycia. Mamy przeciwko sobie kilkadziesiąt "konkurencyjnych" for po kilkadziesiąt postów. Co z tego? Ani nas one nie motywują, ani nie demotywują, co najwyżej budzą politowanie. Po co się rozdrabniać? A konkurencję można znaleźć zawsze, chociażby w postaci "legalnego" gamedev.pl czy nowo powstałego, "kreatywnego" Creative Groups. To od nich powinniśmy być lepsi, a nie od siebie nawzajem.

Nie bez pokrycia, to jedno z praw rządzących rynkiem, handlem :lol2: . Nie macie motywacji bo zwyczajnie nie pojawiła się jeszcze godna Was konkurencja. Ale uwierz mi, zepniecie poślady, gdy ktoś zacznie wpychać się do stawki. tak to już działa.

Projekt niestety pod względem funkcjonalności nie prezentuje się zbyt dobrze. Niestety, nie wszystko da się zrobić na "3 kliknięcia" niemniej dziękuje Ci za ukazanie. Za wzór stawiałbym właśnie moddb, do którego niestety Tobie wiele brakuje pod każdym względem. Nową wersję theModders (forum) przygotuję i postaram się wysłać dziś wieczorem.

Dla mnie tego typu serwis ma być prosty i przejrzysty. Osobiście strasznie mnie razi przerost formy nad treścią.

Na resztę nie odpisałem, bo nie piszę tutaj by licytować się, która strona ma wyższy PR czy więcej postów. Mam nadzieję, że zrozumiecie. Będę odpowiadał tylko na konstruktywne pytania/propozycje nt. współpracy.

Chętnych obejrzeć serwis (ciągle niegotowy) zapraszam na PW.

Koziek

Koziek

Użytkownicy
posty313
Propsy359
Nagrody
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Na resztę nie odpisałem, bo nie piszę tutaj by licytować się, która strona ma wyższy PR czy więcej postów.
Mamy niższą KP! :lol2:

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
Dla mnie tego typu serwis ma być prosty i przejrzysty. Osobiście strasznie mnie razi przerost formy nad treścią.

czyli mam rozumieć, że takie moddb.com to jest przerost formy nad treścią?

ogółem: czekamy zatem na godną konkurencję dla tM i mówię to całkiem poważnie. nasze spojrzenia się różnią także się raczej nie dogadamy, ale wzajemne licytowanie argumentami też nie ma większego sensu. po prostu rób swoje a czas pokaże czyj projekt był lepszy.

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
Akurat nazwa nie jest jakoś super-hiper-szczególnie ważna. Ale to tylko moja opinia.
Wedle mojej opinii nazwa, która brzmi beznadziejnie i normalny człowiek nie ma nawet ochoty jej całej przeczytać, jest jednym wielkim błędem. Błędem wyraźnie odziałującym na opinię o serwisie, bo przecież ma o nim świadczyć.

Jak widać strony nazwane 'Świergot' czy 'Twarzoksiążka' trzymają się całkiem nieźle.
Nie znam. Dodatkowo uważam, iż Świergot brzmi lepiej niż Wieża jakiegoś Ramazazaniniza-nie-wiem-co-dalej.

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders

Thoro
The Modders

#33 2010-02-09, 20:01(Ostatnia zmiana: 2010-02-09, 20:02)
o dokładnie. osobiście mnie skręca na widok nazw typu ismilion bo chyba tak się nazywał pewien serwis, co po 4 latach nadal trafiam do niego przez google ze względu właśnie na onanistyczną nazwę. o_o  

wracając do designu; prostota i przejrzystość to nie to samo co prymitywizm i skrajne zubożenie. mamy rok 2010 a obecne technologie pozwalają na robienie serwisów zarówno ładnych estetycznie jak i przejrzystych. nie żyjemy w czasach gdzie jedyny wybór jaki istniał to oczojebne gify albo szare tabelki więc bez skrajności.

Serafin

Serafin

Użytkownicy
posty8
  • Użytkownicy
Okej, w takim razie dziękuję za opinie, życzę powodzenia!

Pozdrawiam i temat do zamknięcia.

shergar

shergar

The Modders
Darth Revan
posty872
Propsy1301
Profesjabrak
  • The Modders
  • Darth Revan
Trochę szkoda. Największą bolączką polskiego fanartu jest właśnie brak porozumienia i sensownej współpracy. Mamy spory potencjał, są świetne pl mody do wielu gier, ale każdy sobie rzepkę skrobie.

Ja jestem za współpracą, tym bardziej, że scena gothica umiera, CZ tylko przedłuży agonię. Fajnie, że chłopaki od nas biorą się za stalkera. Ale jest sporo innych scen. W zasadzie moddb to tylko portal informacyjny, nic więcej. Więc scena moddingu gry x kwitnie sobie na site y, a na moddb wrzucają tylko info, upy, wipy, realisy, etc. Co za problem stworzyć podobny twór, ale na trochę bardziej skondensowaną skalę? No i tylko funart: mody, opki, grafa, arty, muza, etc. Jakby to dobrze zorganizować to możnaby wspólnie prowadzić taki portal, z każdej sceny wybierze się osoby odpowiedzialne za pr i zachęcanie do wrzucania prac. Trochę reklamy i może nie będzie tak źle.

Serafin

Serafin

Użytkownicy
posty8
  • Użytkownicy
Trochę szkoda. Największą bolączką polskiego fanartu jest właśnie brak porozumienia i sensownej współpracy. Mamy spory potencjał, są świetne pl mody do wielu gier, ale każdy sobie rzepkę skrobie.

Ja jestem za współpracą, tym bardziej, że scena gothica umiera, CZ tylko przedłuży agonię. Fajnie, że chłopaki od nas biorą się za stalkera. Ale jest sporo innych scen. W zasadzie moddb to tylko portal informacyjny, nic więcej. Więc scena moddingu gry x kwitnie sobie na site y, a na moddb wrzucają tylko info, upy, wipy, realisy, etc. Co za problem stworzyć podobny twór, ale na trochę bardziej skondensowaną skalę? No i tylko funart: mody, opki, grafa, arty, muza, etc. Jakby to dobrze zorganizować to możnaby wspólnie prowadzić taki portal, z każdej sceny wybierze się osoby odpowiedzialne za pr i zachęcanie do wrzucania prac. Trochę reklamy i może nie będzie tak źle.

Pewnie, że szkoda. Szkoda, że tak mało jest wyważonych głosów, a dużo wychwalania Waszego serwisu. Nie przyszedłem tutaj licytować się co lepsze, co gorsze. Pragnę stworzyć ciekawe miejsce dla graczy. Widocznie tak jest nam pisane - by iść oddzielnie.

Proszę nie zrozumieć mnie źle, bo pewnie niektórzy pomyślą, że przestraszyłem się krytyki czy coś; Odpowiadam: W żadnym wypadku, projekt będę dalej realizował i zapewne jeszcze się spotkamy :D

Na koniec jedna uwaga, choć przemilczałem ją w PW: // fragment pw od jednego z użytkowników:

ze strony skryptów nie będę pisał bo nie chce mi się sprawdzać ich pod względem bezpieczeństwa, ale pewnie jakieś dziury bym znalazł...

Takie słowa nie przystoją osobie, która jawi się jako profesjonalista. Chyba nikt nie chciałby usłyszeć słów w stylu #msgote author=shergar link=topic=8685.msg82347#msg82347 date=1265798875]Trochę szkoda. Największą bolączką polskiego fanartu jest właśnie brak porozumienia i sensownej współpracy. Mamy spory potencjał, są świetne pl mody do wielu gier, ale każdy sobie rzepkę skrobie.

Ja jestem za współpracą, tym bardziej, że scena gothica umiera, CZ tylko przedłuży agonię. Fajnie, że chłopaki od nas biorą się za stalkera. Ale jest sporo innych scen. W zasadzie moddb to tylko portal informacyjny, nic więcej. Więc scena moddingu gry x kwitnie sobie na site y, a na moddb wrzucają tylko info, upy, wipy, realisy, etc. Co za problem stworzyć podobny twór, ale na trochę bardziej skondensowaną skalę? No i tylko funart: mody, opki, grafa, arty, muza, etc. Jakby to dobrze zorganizować to możnaby wspólnie prowadzić taki portal, z każdej sceny wybierze się osoby odpowiedzialne za pr i zachęcanie do wrzucania prac. Trochę reklamy i może nie będzie tak źle.[/quote]

Pewnie, że szkoda. Szkoda, że tak mało jest wyważonych głosów, a dużo wychwalania Waszego serwisu. Nie przyszedłem tutaj licytować się co lepsze, co gorsze. Pragnę stworzyć ciekawe miejsce dla graczy. Widocznie tak jest nam pisane - by iść oddzielnie.

Proszę nie zrozumieć mnie źle, bo pewnie niektórzy pomyślą, że przestraszyłem się krytyki czy coś; Odpowiadam: W żadnym wypadku, projekt będę dalej realizował i zapewne jeszcze się spotkamy :D

Na koniec jedna uwaga, choć przemilczałem ją w PW: // fragment pw od jednego z użytkowników:

ze strony skryptów nie będę pisał bo nie chce mi się sprawdzać ich pod względem bezpieczeństwa, ale pewnie jakieś dziury bym znalazł...

Takie słowa nie przystoją osobie, która jawi się jako profesjonalista. Chyba nikt nie chciałby usłyszeć słów w stylu Nie chce mi się Ciebie poznawać, ale po brudnych butach wnioskuję, że zapewne jesteś mordercą gwałcicielem#msgote author=shergar link=topic=8685.msg82347#msg82347 date=1265798875]Trochę szkoda. Największą bolączką polskiego fanartu jest właśnie brak porozumienia i sensownej współpracy. Mamy spory potencjał, są świetne pl mody do wielu gier, ale każdy sobie rzepkę skrobie.

Ja jestem za współpracą, tym bardziej, że scena gothica umiera, CZ tylko przedłuży agonię. Fajnie, że chłopaki od nas biorą się za stalkera. Ale jest sporo innych scen. W zasadzie moddb to tylko portal informacyjny, nic więcej. Więc scena moddingu gry x kwitnie sobie na site y, a na moddb wrzucają tylko info, upy, wipy, realisy, etc. Co za problem stworzyć podobny twór, ale na trochę bardziej skondensowaną skalę? No i tylko funart: mody, opki, grafa, arty, muza, etc. Jakby to dobrze zorganizować to możnaby wspólnie prowadzić taki portal, z każdej sceny wybierze się osoby odpowiedzialne za pr i zachęcanie do wrzucania prac. Trochę reklamy i może nie będzie tak źle.[/quote]

Takie słowa nie przystoją osobie, która jawi się jako profesjonalista. Chyba nikt nie chciałby usłyszeć słów w stylu . Powagi!

Pozdrawiam!

Koziek

Koziek

Użytkownicy
posty313
Propsy359
Nagrody
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Cytat: Serafin link=topic=8685.msg82365#msg82365 date=Feb 10 2010, 11:47 AM\'
Powagi!

Pozdrawiam!

http://tawerna.nstrefa.pl/modding/?action=ekipa
Powaga - przykład

Zdunek

Zdunek

Administrator
Ken'Udz mistrz stali i runy
posty671
Propsy132
Profesjabrak
  • Administrator
  • Ken'Udz mistrz stali i runy
Cytat: Serafin link=topic=8685.msg82365#msg82365 date=Feb 10 2010, 11:47 AM\'
Takie słowa nie przystoją osobie, która jawi się jako profesjonalista. Chyba nikt nie chciałby usłyszeć słów w stylu #msgote author=Serafin link=topic=8685.msg82365#msg82365 date=Feb 10 2010, 11:47 AM\']Takie słowa nie przystoją osobie, która jawi się jako profesjonalista. Chyba nikt nie chciałby usłyszeć słów w stylu Nie chce mi się Ciebie poznawać, ale po brudnych butach wnioskuję, że zapewne jesteś mordercą gwałcicielem#msgote author=Serafin link=topic=8685.msg82365#msg82365 date=Feb 10 2010, 11:47 AM\']Takie słowa nie przystoją osobie, która jawi się jako profesjonalista. Chyba nikt nie chciałby usłyszeć słów w stylu . Powagi!
resztę rzeczy które idzie szybko sprawdzić sprawdziłem i opisałem ale jak pisałem, za takie analizy zazwyczaj dostaję pieniądze, a nie mam czasu na sprawdzanie bezpieczeństwa skryptów, po prostu...
no nawet pomińmy kwestie bezpieczeństwa i załóżmy że portal jest bezpieczny i w ogóle full wypas, faktem że ze strony frontendu jest kiepski i koniec tematu :D

Po co utrudniać coś co jest proste?

Agencja Interaktywna - CreaWeb.

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Zdunek, ale takie coś nie przystoi. Rzucasz "oskarżeniami" bez pokrycia, mówiąc, że byś znalazł dziurę w skryptach. Gdybyś podał Serafinowi dziurę, to ok.

Co do serwisu: ja bym widział coś takiego, robimy stronkę pod nazwą X i piszemy na niej informacje o WR i TM, a także dajemy odsyłacze do odpowiednich for. Dodatkowo na stronce X pojawiały by się newsy. Działalibyśmy więc "pod jedną banderą" pod nazwą X, a fora dyskusyjne były by autonomiczne, niezależne od siebie. W sumie to taki szkic, jak ja bym coś takiego widział.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry