Wiki 18868 63

Ankieta

ankieta

Głosów w sumie: 43

O temacie

Autor

Zaczęty 14.07.2009 roku

Wyświetleń 18868

Odpowiedzi 63

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską

Thoro
The Modders

Wiki
2009-07-14, 22:16(Ostatnia zmiana: 2009-07-14, 22:18)
Wiki jest podstawą prac przy dużych projektach, tworzeniu publicznych "baz danych" czy po prostu społecznościach pracujących ścisłymi metodami przy wykorzystaniu tych samych metod i narzędzi. Mianowicie gdzieś od roku chodzi mi pomysł aby stworzyć wiki modderów gothica. Jako że nie jestem modderem tak więc sprzedaje pomysł innym, może ktoś zobaczy sens takiego projektu.

Przykładowa wiki modderska: http://pl.djinni.wikia.com/wiki/Strona_g%C5%82%C3%B3wna

Wiki a forum to niebo i ziemia. Najważniejsze plusy to przejrzystość i łatwy dostęp do informacji oraz możliwość edycji i powiększania bazy tutoriali przez wielu użytkowników. Postawienie takiej wiki z technicznego punktu widzenia jest niewiele trudniejsze co instalacja forum. Na start wystarczy uporządkować i poprzenosić wszystkie tutoriale co są na forum właśnie tam co już samo w sobie stworzy dobrą i przejrzystą bazę.

Piszcie co o tym sądzicie.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Duża Kupa Tutoriali? No problem, mogę nawet pisać własne.

sebinho

sebinho

Użytkownicy
posty339
Propsy44
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Też jestem za i w miarę możliwości postaram się przy tym pomóc.

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską

Thoro
The Modders

Wiki
#3 2009-07-14, 22:24(Ostatnia zmiana: 2009-07-14, 22:25)
Prosze o przeniesienie tematu na fora publiczne do działu "forum" bo tu nie każdy ma dostęp.

Piszcie jeszcze swoje propozycje odnośnie nazwy takiej wiki.

mEa: Ok.

Zysk

Zysk

Użytkownicy
posty606
Propsy451
  • Użytkownicy

Zysk

Wiki
#4 2009-07-14, 22:27(Ostatnia zmiana: 2009-07-14, 22:28)
o ile nie będzie na darmowym serwerze z reklamami (jak wikia właśnie), tylko na przykład na tym, to jestem za. a w ankiecie brak miejsca na umiarkowany optymizm.

Szalona nazwa "theModders Wiki". może modWiki, Wikimod?

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Szczerze mówiąc, byłby to jak najbardziej dobry pomysł... ale nie tu. Sam nawet planowałem ostatnio zająć się czymś co pomogłoby rozpowszechnić chociażby specjalistyczne nazewnictwo w miejsce byle jak sklecanych określeń (na przykładzie miecza: głowica zamiast kulki czy zbrocze zamiast rowka) lub (tym samym) zwiększyć profesjonalizm wykonywanych prac. Stwierdziłem jednak, że robienie tego dla ludzi tutaj obecnych mija się z celem, bo ci, którym rzeczywiście chciałbym pomóc, już się na tym znają, a reszta albo tego nie wykorzysta, albo nie doceni włożonego wysiłku, jeśli już wykorzysta, albo nawet skrytykuje że im się wpieprzam - bo znając tutejszą mentalność, to także jest możliwe. Nie chciałbym przypominać nawet osób pokroju pana Sentariona, bo między innymi jego tutaj mam na myśli. Dla niego i jemu podobnych nie ma sensu się wysilać.

Sorry, ale ja mam już wszelkie inicjatywy gdzieś.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

muttley

muttley

Użytkownicy
posty567
Propsy381
  • Użytkownicy
Jasne! - chętnie pomogę

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
Sprawa ze strony organizacyjnej wygląda tak:

1. Tworzymy i konfigurujemy wiki
2. Przenosimy wszystkie (wartościowe) tutoriale tam
3. Pracujemy nad ich poziomem merytorycznym
4. Dopasowujemy do specyfiki wikipedii (tagi itd.)
5. Likwidujemy dział tutoriale na forum
6. Na jego miejscu tworzymy dział "pytania i problemy odnośnie tutoriali" (nazwa robocza) gdzie będzie można pisać swoje żale tym samym nie robiąc nigdzie burdelu. Dla lepszej estetyki i porządku można od razu zakładać. temat dla każdego nowego tutoriala

Na sentarionów i innych ludzi tego typu nie ma co się oglądać. To dno mentalne :P

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders

Thoro
The Modders

Wiki
#8 2009-07-14, 22:51(Ostatnia zmiana: 2009-07-14, 22:52)
Kiedy.

Ato moje forum? Ja jedynie przedstawiam przykładowy plan działania, mogę ewentualnie pomóc w niektórych kwestiach (logo itd.) czy coś doradzić ale nie zamierzam brać czynnego udziału głównie ze względu na niewdzięczność panującą na tym forum względem bezinteresownych inicjatyw z których korzyść czerpią wszyscy a już na pewno nie zamierzam tego robić dla osób pokroju sentariona. Sprzedałem Wam pomysł, moim zdaniem bardzo dobry co z resztą potwierdzają również Wasze głosy w ankiecie. To wy jesteście modderami nie ja i to wasza sprawa czy wykażecie inicjatywę chcąc uczynić to miejsce lepszym, bardziej praktycznym i przystępnym dla początkujących i wszystkich modderów w ogóle. Założenie wiki wedle powyższego formularza http://www.wikia.com/wiki/Special:CreateWiki (ale zostawcie to lepiej Zdunkowi) nie jest trudne podobnie jak ogarnięcie obsługi oraz rozplanowanie logistyki i przeniesienie tego wszystkiego w nowe miejsce. Zacznijcie dbać o własne śmieci a wyjdzie Wam to na dobre i z pewnością zaprocentuje większą aktywnością nowych oraz mniejszą względem debilnych pytań i lenistwa objawiającego się ciągłymi pytaniami typu "jak to zrobić?".

muttley

muttley

Użytkownicy
posty567
Propsy381
  • Użytkownicy
Thoro - dobry plan
Można zrobić też artykuł pt. Bugi w Gothicach - będą wypisane dla każdej wersji i ew. fixy (np. mój bugfix do G1)

Zoom

Zoom

Użytkownicy
naczelny inwalida intelektualny
posty460
Propsy116
  • Użytkownicy
  • naczelny inwalida intelektualny

Zoom

Wiki
#10 2009-07-14, 23:12(Ostatnia zmiana: 2009-07-14, 23:19)
Sam pomysł jest dobry ale i tak wątpię by osoby nazywane przez wielu "n00b" nie zdawały sobie sprawy że takowa Wikipedia istnieje. Zapewne i tak powstawałaby masa tematów typu "gdzie znajdę wiki plizzzzz?????????" "spacer się nie włącza!!!!!!111111"  itd

Na to już nic się nie poradzi. Ile razu było wałkowane na tym forum że tematy w dziale "oferty pracy" mają nieść jakieś informacje dla osób zainteresowanych projektem?
Dzisiaj mieliśmy przykład szukania " zajebistych modderów do zajebistego moda".
Dlatego uważam, że społeczność tego forum nie doceni włożonego w Wikipedie wysiłku.
Większość osób początkujących to totalni idioci którzy nie potrafią samodzielnie myśleć.
Jednakże fajnie by było gdyby tM miało taki zbiór tutoriali. No cóż mój osąd względem Wiki się waha.

Piskor

Piskor

Użytkownicy
ego masturbator
posty143
Propsy9
  • Użytkownicy
  • ego masturbator
Nie chciałbym przypominać nawet osób pokroju pana Sentariona, bo między innymi jego tutaj mam na myśli.

Cytat: Thörbjorn link=topic=6446.msg56825#msg56820 date=Jul 14 2009, 10:36 PM\'
Na sentarionów i innych ludzi tego typu nie ma co się oglądać. To dno mentalne :)

Szkoda nawet takie fekalia merytoryczne komentować, niestety wciąż utwierdzam się w tym, że poziom themodders nigdy nie będzie miał szansy wybić się ponad standardy relacji międzyludzkich, choćby tylko przez tak wygórowaną kulturę userów i tych z dłuższym stażem i tych nowych, o rozwoju moddingowej strony forum nie wspominając. Sentarion akurat należy do tych nielicznych osób związanych z comminity gothika jak i samym themodders, które potrafią zaprezentować namacalny wkład swojej pracy ku rozwoju środowiska ostałych przy tej grze fanów Stawianie tego usera w rzędzie osób, które nie potrafią docenić pracy innych, jakiejkolwiek w tym wypadku, jest kompletnie nie na miejscu, i podbudowane wyłącznie subiektywną opinią. Wspomnę tu tylko tłumaczenie Mrocznych Tajemnic na j. angielski, które o dziwo (wbrew panującej na tm tendencji do prężnego rozwoju jakichkolwiek projektów) zostało ukończone, Sentarion jest zaangażowany również w tłumaczenie innego sporego moda, oraz w pracę nad jednym z najbardziej realnych konkurentów (i odpowiednikiem względem sequelowej platformy) forumowego czarnego konia - CZ. Chciałbym znać wasze określenia na userów, którzy faktycznie nie wzbogacają w żaden sposób forum, a nawet czynią je biedniejszym w kwestii atmosfery, nie krępujcie się.

Zoom

Zoom

Użytkownicy
posty460
Propsy116
  • Użytkownicy
Szkoda nawet takie fekalia merytoryczne komentować, niestety wciąż utwierdzam się w tym, że poziom themodders nigdy nie będzie miał szansy wybić się ponad standardy relacji międzyludzkich, choćby tylko przez tak wygórowaną kulturę userów i tych z dłuższym stażem i tych nowych, o rozwoju moddingowej strony forum nie wspominając. Sentarion akurat należy do tych nielicznych osób związanych z comminity gothika jak i samym themodders, które potrafią zaprezentować namacalny wkład swojej pracy ku rozwoju środowiska ostałych przy tej grze fanów Stawianie tego usera w rzędzie osób, które nie potrafią docenić pracy innych, jakiejkolwiek w tym wypadku, jest kompletnie nie na miejscu, i podbudowane wyłącznie subiektywną opinią. Wspomnę tu tylko tłumaczenie Mrocznych Tajemnic na j. angielski, które o dziwo (wbrew panującej na tm tendencji do prężnego rozwoju jakichkolwiek projektów) zostało ukończone, Sentarion jest zaangażowany również w tłumaczenie innego sporego moda, oraz w pracę nad jednym z najbardziej realnych konkurentów (i odpowiednikiem względem sequelowej platformy) forumowego czarnego konia - CZ. Chciałbym znać wasze określenia na userów, którzy faktycznie nie wzbogacają w żaden sposób forum, a nawet czynią je biedniejszym w kwestii atmosfery, nie krępujcie się.

Piskor nie wyskakuj tu z etyką, ja wyskoczyłem (sprawa religii a raczej jej gnębienia)  
i skończyło się to dla mnie niezbyt miło - zostałem okrzyknięty dręczycielem.
Może niektóre zachowania nie są tutaj na miejscu ale trzeba do nich podejść z dystansem.

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders

Thoro
The Modders

Wiki
#13 2009-07-14, 23:51(Ostatnia zmiana: 2009-07-14, 23:51)
Piskor rzecz w tym że to nic personalnego i bynajmniej ja nie odnosiłem się do wkładu pracy brata xardasa w rozwój waszej scenki nie mówiąc już o:

Stawianie tego usera w rzędzie osób, które nie potrafią docenić pracy innych, jakiejkolwiek w tym wypadku, jest kompletnie nie na miejscu,

... bo nic takiego nie padło :)

Piskor

Piskor

Użytkownicy
ego masturbator
posty143
Propsy9
  • Użytkownicy
  • ego masturbator
Piskor nie wyskakuj tu z etyką, ja wyskoczyłem (sprawa religii a raczej jej gnębienia)  
i skończyło się to dla mnie niezbyt miło - zostałem okrzyknięty dręczycielem.
Może niektóre zachowania nie są tutaj na miejscu ale trzeba do nich podejść z dystansem.

Nie rozumiem, w takim razie po co cokolwiek pisać, jeśli nie chce się za to ponieść odpowiedzialności, można prowokować, można krytykować bezpodstawnie wszystko i wszystkich, i trzeba łyknąć podstawna krytykę, kiedy w końcu nadejdzie, ktoś kto nie jest do tego zdatny, sam również przekreśla siebie jako wiarygodnego krytykującego.

Zoom

Zoom

Użytkownicy
posty460
Propsy116
  • Użytkownicy
Piskor - nie o to chodzi że się nie chce ponieść odpowiedzialności tylko o to że to nie ma sensu. Po co rozdmuchiwać takie błahostki? Dla mnie te żarty na poziomie nie były ale nie trzeba się zaraz o nie oburzać.

Piskor

Piskor

Użytkownicy
ego masturbator
posty143
Propsy9
  • Użytkownicy
  • ego masturbator

Piskor

Wiki
#16 2009-07-14, 23:57(Ostatnia zmiana: 2009-07-15, 00:01)
Piskor rzecz w tym że to nic personalnego i bynajmniej ja nie odnosiłem się do wkładu pracy brata xardasa w rozwój waszej scenki nie mówiąc już o:

Cytowałem jak i odnosiłem się również do postu Kyro

I wydaje mi się, że określenie "dno mentalne" jak najbardziej odwołuje się do danej osoby personalnie i w jakikolwiek inny sposób dotykając ją bezpośrednio, może się mylę, może dno mentalne to dla ciebie jak najbardziej normalne określenie, wykrzywione przez normalność, w której się obracasz.

Może zajrzy tu jakiś moderator i usunie offtop, który się wytworzył łącznie z nieuzasadnionymi frazesami przemyconymi w treści postów.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Sentarion akurat należy do tych nielicznych osób związanych z comminity gothika jak i samym themodders, które potrafią zaprezentować namacalny wkład swojej pracy ku rozwoju środowiska ostałych przy tej grze fanów
Akurat tak się składa, że parę razy zdarzyło się, że wyszedłem z jakąś większą inicjatywą, całkowicie bezinteresownie, wkładając w to ze swojej strony spory wysiłek, a pan Sentarion po prostu te inicjatywy zniszczył i nic z nich nie wyszło. Moja praca poszła na marne, forum pozostało bez zmian, a pan Sentarion dalej mógł zajmować się swoim kochanym Gothiczkiem.
ku rozwoju środowiska ostałych przy tej grze fanów
Pan Sentarion musi liczyć się z tym, że środowisko ostałych przy tej grze fanów się kurczy, natomiast na forum rozwija się coraz szersze grono osób, które już swój wkład w rozwój sceny moddingu Gothica miały i które obecnie chcą się zająć tutaj czymś innym, natomiast pan Sentarion i garstka podobnych mu pasjonatów i zapaleńców skutecznie im to uniemożliwia. Proponowałbym ostałym fanom Gothica nie uzurpować sobie prawa do tego miejsca i pozwolić na rozwój i pracę innym. Raczej z tego ich konserwatyzmu nic dobrego dla tego forum nie wyniknie.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Beniak xdd

Beniak xdd

Użytkownicy
posty17
Propsy1
  • Użytkownicy
IMO pomsł jest bardzo dobry i w miarę możliwości mogę pomóc. Amen. :)

Piskor

Piskor

Użytkownicy
ego masturbator
posty143
Propsy9
  • Użytkownicy
  • ego masturbator
To gothiczkowe forum kształtują jego userzy i jeśli jakikolwiek rozwój miałby zaistnieć, to nie obok nich, ale z ich inicjatywy, nie winiłbym za to pojedyncznych userów zwłaszcza, gdy nikt oprócz zainteresowanych nie ma poglądu na te incydenty, co słabo rzutuje na ich faktyczne, brzemienne i katastroficzne dla tego forum skutki. Poglądy poszczególnych userów, co do forum, dopóki nie obrażają nikogo, nie mogą zostać poddane pod taką jak przedstawiona wyżej krytyka, gdyż nie spełnia ona raczej obowiązującym na forum regulaminie i nienaruszalności osoby, nawet w sieci.
Jednak nie żałuję interwencji, przy okazji krytykujący obnażyli jeszcze bardziej swoje subiekywne podstawy do krytykowania przez co ich krytyka straciła na wartości, o wiele lepiej, pamiętajcie, brudy pierzemy we własnym zakresie, virtual bastards security zawsze czuwa  :)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry