Wiki 18065 63

Ankieta

ankieta

Głosów w sumie: 43

O temacie

Autor

Zaczęty 14.07.2009 roku

Wyświetleń 18065

Odpowiedzi 63

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Cytat: Piskor link=topic=6446.msg56852#msg56852 date=Jul 15 2009, 12:10 AM\'
To gothiczkowe forum kształtują jego userzy i jeśli jakikolwiek rozwój miałby zaistnieć, to nie obok nich, ale z ich inicjatywy
Czyli ci, co nie zajmują się Gothiczkiem, nie mają nic do powiedzenia? OK. Thoro, zmywamy się stąd. Wiki nie będzie, zapaleńców dopadła grypa.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską

Thoro
The Modders

Wiki
#21 2009-07-15, 00:26(Ostatnia zmiana: 2009-07-30, 12:26)
W rozwinięciu i nawiązaniu do mojej myśli "dno mentalne" i zwrotu "nic osobistego" oraz w odniesieniu do posta Kyromana:

dno mentalne - otóż jak Zoom powiedział do pewnych rzeczy należy podejść z dystansem. Niejednokrotnie od strony Waszej jak i na odwrót słyszałem różne epitety i frazesy, bardzo często niczym nieuzasadnione czy też wyolbrzymione. Obecnie na myśl przychodzi mi Adanos, który pewnego dnia stwierdził, że "jestem idiotą" :) . Czy w związku z tym obraziłem się na Adanosa, cisnę mu przy każdej możliwej okazji, zachowuje  niechęć czy wręcz wrogość? O ile pamiętam niejednokrotnie rozmawialiśmy po tym wydarzeniu na sb w przyjacielskim tonie. Podobnie było z Traffixem z którym delikatnie mówiąc się nie lubiłem oraz między innymi Ogrodnikiem, gdzie również różnie bywało. Nawiązując do Zooma to również często z nim się nie zgadzałem, padały epitety a ostatnio wręcz powiedziałem, że będę go ignorował nie wchodząc w jaką kolwiek polemikę. Jak widać świat swoi dalej a relacje międzyludzkie mają się dobrze mimo mocnych spięć i Twoich subiektywnych (a jakże) prognoz socjologicznych względem tego forum. Już rozumiesz co w moich oczach oznacza pojęcie "nic osobistego".

łącznie z nieuzasadnionymi frazesami przemyconymi w treści postów.

A dlaczego? One są jak najbardziej uzasadnione, że wręcz wypada rozwinąć słowa Kyromana bo wyraźnie nie rozumiesz o co chodzi podpinając Senatariona pod zarzuty, których tu nie wystosowano względem niego. Nie bez powodu padł tu przykład właśnie jego osoby, właśnie przy okazji wprowadzaniu nowej inicjatywy. Być może niektórzy pamiętają jak to było w przypadku Mount & Blade kiedy to na początku pojawił się pomysł o rozszerzenie targetu tego forum o nową grupę użytkowników. Nie, nie skończyło się na słomianym zapale bo o ile pamiętam przedstawiciele polskiej sceny mib byli współpracą zainteresowani jak najbardziej - mowa o przejściu na to forum. Nie, nie skończyło się na założeniu działów i westchnięciu ramionami z dodaniem "może ktoś się zainteresuje". Pomysłodawcy zadbali również o zgromadzenie tu podstawowej bazy tutoriali i info o modach do rzeczonej gry aż w końcu nastąpiło nawiązanie kontaktu z modderami i zaproszenie ich w to miejsce. Pojawiła się pierwsza grupa, twórcy jednego z najbardziej obiecujących dodatków do mib i co? Pojawiły się uszczypliwe opinie czy wręcz głosy niechęci bo przecież to forum "modderów" gothica (baaaardzo aktywnych) blabla... i take tam. Tak to po krótce wyglądało Dobrze by było gdyby resztę rozwiną Kyro, gdyż co jak co ale nie lubię mówić za innych czy stawiać się w roli ich adwokatów tak jak zrobiłeś to Ty - jakby Sentarion sam nie mógł tu zajrzeć i odpowiedzieć na nasze "fekalia".

Pojawiła się pierwsza grupa, twórcy jednego z najbardziej obiecujących dodatków do mib i co? Pojawiły się uszczypliwe opinie czy wręcz głosy niechęci bo przecież to forum "modderów" gothica (baaaardzo aktywnych) blabla... i take tam. Tak to po krótce wyglądało.

Przepraszam ale zapomniałem napisać, że sytuacja była o tyle nieprzyjemna że mało brakowało do rozpętanie zwykłego flameu co imo nie nastąpiło dzięki temu, że nasi goście dzięki wysokiej kulturze osobistej nie pozwolili się sprowokować i wciągnąć w takie gierki. Niestety skutkiem tych uwag było również danie znaku, że nie są tu mile widziani co poskutkowało upadkiem całej inicjatywy. Pisze nowego posta bo teraz za późno na edycje, z resztą i tak później to wszystko poleci.

Piskor

Piskor

Użytkownicy
ego masturbator
posty143
Propsy9
  • Użytkownicy
  • ego masturbator

Piskor

Wiki
#22 2009-07-15, 00:33(Ostatnia zmiana: 2009-07-15, 00:37)
Nie uwzględniłeś w tych wyjaśnieniach Sentariona jako tego, który faktycznie był powodem wszelkiego zła i występku, które zapanowało w temacie dostępnym dla wszystkich userów forum...

To, że Sentarion odpuścił sobie udział w tej szopce, stawia go w jak najbardziej jasnym świetle, ani myślał zniżać się do poziomu, do którego zniżyli go już rozmówcy, ja miałem mniej samozaparcia, i jak widać, tylko utwierdzam się dalej w powodach mojego zaangażowania w tę debatę, od zwykłych bluzgów, do "ty zrobiłeś to, on tamto...", wszystko rozwija się w przewidywalnym kierunku, wybaczcie jeśli nie odniosę się do następnej wiadomoścu, wszystko, co chciałem powiedzieć - powiedziałem, inni wzbogacili tylko tło moich argumentów, za co jestem bardzo wdzięczny.

Ach właśnie, już będąc sytym, dodam tylko, że kiedyś pojawiła się taka zastanawiająca uwaga, już nie pamiętam gdzie,ale na pewno gdzieś na forum, została szybko obrócona w żart, ale warto przytoczyć jej sens: od czasu podsycenia zainteresowania działem M&B nic nowego się tam nie pojawiało, a przecież każdy mógł uczynić cokolwiek mu się podobało....
Coś niewiarygodnego, nie potrafię tego wytłumaczyć...

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską

Thoro
The Modders

Wiki
#23 2009-07-15, 00:56(Ostatnia zmiana: 2009-07-15, 00:58)
inni wzbogacili tylko tło moich argumentów

Jacy inni :) ? Ja tu widzę jedynie wypowiedź Zooma, który zasugerował Tobie nabranie dystansu do takich określeń, z resztą słusznie bo na chwilę obecną tworzymy tu żale vol. 5.

ani myślał zniżać się do poziomu, do którego zniżyli go już rozmówcy

Ani myślał, nie pomyślał lecz widzę, że powoli to Ty zaczynasz myśleć za niego i doskonale rozumiesz "co autor miał na myśli przez konkretne działanie oraz co sobie pomyślał a w zasadzie czego nie pomyślał :lol2: .

Nie uwzględniłeś w tych wyjaśnieniach Sentariona jako tego, który faktycznie był powodem wszelkiego zła i występku, które zapanowało w temacie dostępnym dla wszystkich userów forum...

Przeczytaj jeszcze raz to co napisałem i powiedz czego nie rozumiesz bo dla mnie bynajmniej określenie "dno mentalne" w użytym kontekście tyczy się wybranych działań na forum a nie ogólnej oceny danej osoby i o tym mówiłem zwracając uwagę, że to nic osobistego. Sądzę, że w podobnej konwencji operowały również osoby o których napomniałem. Naprawdę nie chce prac brudów szczególnie, że większość z tego to informacje przedawnione ale jestem zmuszony.

Mówiąc "dno mentalne" na myśli miałem między innymi podejście do spraw moddingu i nowych inicjatyw na forum przez wyżej wymienionego pana Sentariona. Znane są moje tematy socjologiczne w których zaszczepiałem dyskusję na temat modów jak i samego Gothica. Są one kopalnią bardzo cennych wniosków i doświadczeń. Padały tam różne określenia między innymi ze strony Sentariona gdzie według niego Gothic to najlepsza i najbardziej popularna gra do moddingu co jest wierutną bzdurą i objawem ignorancji oraz braku rozeznania - dla mnie prawienie takich głupot to wspomniane dno mentalne. Idąc dalej dnem mentalnym jest piętnowanie innych za inicjatywy takie jak sprowadzenie modderów innych gier na to forum - bo tu przecież modujemy gothica a jak ktoś chce co innego to niech idzie gdzie indziej. Idąc jeszcze dalej a w zasadzie wybiegając pod pociąg dnem mentalnym są marne próby zablokowania możliwości wydawania niepochlebnej opinii o grze, którą się tak bardzo kocha.

Ach właśnie, już będąc sytym, dodam tylko, że kiedyś pojawiła się taka zastanawiająca uwaga, już nie pamiętam gdzie,ale na pewno gdzieś na forum, została szybko obrócona w żart, ale warto przytoczyć jej sens: od czasu podsycenia zainteresowania działem M&B nic nowego się tam nie pojawiało, a przecież każdy mógł uczynić cokolwiek mu się podobało....
Coś niewiarygodnego, nie potrafię tego wytłumaczyć...

Już o tym wspomniałem ale widzę, że po raz kolejny nie zaskoczyło. Otóż cała inicjatywa była skierowana głównie do obecnych modderów mount i blade zapraszając ich tu na forum. Nikt nie chciał nikogo na siłę indoktrynować, gdyż jak pokazało życie sztuczne zaszczepianie zajawki jest bezsensu szczególnie w rzeszach tego forum skupionych na gothicu bądź nic nierobieniu mimo zadatków i talentu :D . Reasumując inicjatywa ta była głównie skierowana do modderów mount i blade, którzy mieli przenieść się na to forum tym samym zasilając jego społeczność i tworząc nowy filar theModders.org. Dlaczego odeszli i czemu na chwilę obecną dział M&B świeci pustkami? Ponieważ odeszli modderzy tej gry, którzy byli głównym targetem a dlaczego odeszli masz napisane w tym poście:

Przepraszam ale zapomniałem napisać, że sytuacja była o tyle nieprzyjemna że mało brakowało do rozpętanie zwykłego flameu co imo nie nastąpiło dzięki temu, że nasi goście dzięki wysokiej kulturze osobistej nie pozwolili się sprowokować i wciągnąć w takie gierki. Niestety skutkiem tych uwag było również danie znaku, że nie są tu mile widziani co poskutkowało upadkiem całej inicjatywy.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Cytat: Piskor link=topic=6446.msg56857#msg56857 date=Jul 15 2009, 12:33 AM\'
To, że Sentarion odpuścił sobie udział w tej szopce, stawia go w jak najbardziej jasnym świetle, ani myślał zniżać się do poziomu, do którego zniżyli go już rozmówcy
W której szopce, w tej? Jakoś nie widziałem go przeglądającego ten temat, chociaż może nie zauważyłem. "Odpuszczanie" a "brak zainteresowania" to jednak co innego i proponowałbym tak pochopnie w zalety niczego nie obracać.
Cytat: Piskor link=topic=6446.msg56857#msg56857 date=Jul 15 2009, 12:33 AM\'
Wyjaśnienie jest proste:
Założeniem było przeniesienie tutaj głównej osi moddingu M&B z mountblade.info. Miała powstać baza tutoriali (jakiej tam brakowało), mieli pojawić się modderzy z WFaS (mieli swój dział, swoją grupę, byli zarejestrowani). Ich i moim zadaniem było zachęcenie ludzi stąd do zajęcia się moddingiem M&B, ja zająłem się nawet tłumaczeniem tutoriali, ktoś tam zgłosił się do pomocy. I owszem, pojawiło się całkiem sporo głosów zainteresowania, parę osób nawet zaczęło mi zadawać pytania na gg, co i jak zrobić (na co jednak nie mogłem odpowiedzieć). Ale cóż? Nagle pan Sentarion rozpoczął dżihad w obronie swojej świętej religii, która nakazywała mu wyganiać z tego forum wszystkich, którzy próbują odsunąć w cień jego ukochaną grę. Atmosfera stała się na tyle nieprzyjemna, że ludziom z WFaS odechciało się przebywać na tym forum, ja zarzuciłem dalsze tłumaczenie tutoriali (poprzestałem na dwóch z bodajże dziesięciu czy więcej wielostronicowych części rozbudowanego samouczka, którym nawet PB nie zaszczyciła modderów swojej perełki). W związku z tym, potencjalne osoby zainteresowane moddingiem M&B nie miały tu za bardzo czego szukać i tak jak wcześniej wolały szukać pomocy na mountblade.info. W ten oto sposób Sentarion na czele garstki pasjonatów i zapaleńców obronił forum przed najazdem niewiernych i będzie miał zapewnione 72 orkowe dziewice w siedzibie Beliara po śmierci.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Piskor

Piskor

Użytkownicy
ego masturbator
posty143
Propsy9
  • Użytkownicy
  • ego masturbator
Cytat: Żadna Głupia Spółgłoska link=topic=6446.msg56863#msg56863 date=Jul 15 2009, 12:58 AM\'
i będzie miał zapewnione 72 orkowe dziewice w siedzibie Beliara po śmierci.

I przy tym optymistycznym akcencie udaję się na spoczynek :)

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders

Thoro
The Modders

Wiki
#26 2009-07-15, 01:23(Ostatnia zmiana: 2009-07-15, 01:25)
No tak, najlepiej najpierw nawpierdalać ładnymi słówkami i stanąć w obronie osoby nie mając ku temu podstaw wynikających z braku rozeznania w omawianej sytuacji a następnie wszystko olać pod pretekstem "niskiego poziomu merytoryki". Co jak co, można za Kyrem nie przepadać, można a wręcz należy doceniać Sentationa za osiągi modderskie jednak niestety w tej sytuacji to ten pierwszy ma racje. Rozumiem, że z początku zarzuty względem Sentariona nie zostały sprecyzowane bo nie to było na celu ale to nie powód aby robić jakieś żale o "subiektywne zarzuty" a jeśli jednak już to drogą prywatną skoro już raczyłeś napomnieć o poziomie panującej dyskusji do którego przecież nie chcesz równać. Sądzę jednak, że teraz gdy sytuacja została w pełni naświetlona, zaś zarzuty w stronę Sentariona (niestety) położone na stół to możemy rozmawiać w pełni rzeczowo nie odnosząc się w sposób "kiedyś, gdzieś". Naprawdę jestem ciekaw dalszych torów dyskusji zwłaszcza w kwestii potraktowania modderów z WFaS przez Sentariona oraz resztę grona pasjonatów i zapaleńców.

Ps: Faktycznie bardzo ciekawa sytuacja z tym, że Sentarion nie wiedząc o istnieniu danego tematu jest w stanie podświadomie stwierdzić, że odpowiedz w owym będzie niewskazana. To wręcz niesamowite :) .

Zoom

Zoom

Użytkownicy
naczelny inwalida intelektualny
posty460
Propsy116
  • Użytkownicy
  • naczelny inwalida intelektualny
widziałem go w temacie - przeglądał go, na gg zapytałem czemu nie reaguje to odpisał - "wisi mi to" :)

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
Podobnie było z Traffixem z którym delikatnie mówiąc się nie lubiłem oraz między innymi Ogrodnikiem, gdzie również różnie bywało.
Ukłon w Twoją stronę, skoro znosiłeś moje ciągłe zmiany charakteru, nastroju i tym inne podobne. Często miałem swoje "widzi mi się", kaprysy i nie raz atakowałem ludzi po prostu z... nudów. Nie będę się wykręcał.

Wracając jednak do tematu: tworzenie wiki było dobrym pomysłem. Powiedziałem-było. Teraz już nie jest nic warte. Modderów nowych przybywa paru, fakt. Ale każdy szybko odchodzi. Pozostają tylko Ci, którym wiki jest niepotrzebne. Dlaczego więc dokładać im roboty?

Dark

Dark

Użytkownicy
posty1052
Propsy2197
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Dark

Wiki
#29 2009-07-15, 07:53(Ostatnia zmiana: 2009-07-15, 07:54)
"wisi mi to"

no to zajebista sprawa, najlepiej położyć lachę na rozwój moddingu gothica i pozostać przy "owiele lepszym" systemie tutków na forum :lol2: .

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
Cytat: Dark link=topic=6446.msg56888#msg56888 date=Jul 15 2009, 06:53 AM\'
no to zajebista sprawa, najlepiej położyć lachę na rozwój moddingu gothica i pozostać przy "owiele lepszym" systemie tutków na forum :lol2: .
Kiedyś trzeba sobie dać spokój. Już druga połowa 2009 roku.

Retsked

Retsked

Użytkownicy
Jam jest 444
posty1533
Propsy61
  • Użytkownicy
  • Jam jest 444
Miałem taki projekt. Nawet gdzieś mam założony ten system cały. Muszę poszukać :lol2: .

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
Cytat: Sam Ogrodnik link=topic=6446.msg56889#msg56889 date=Jul 15 2009, 07:19 AM\'
Kiedyś trzeba sobie dać spokój. Już druga połowa 2009 roku.

a godidze ciągle szywe i popularne na czasie :lol2:

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
No wiecie istnieje taka wikia, tylko po niemiecku :lol2:  : http://wiki.worldofgothic.de/%DCbersicht
No i częściowo po angielsku: http://wiki.worldofgothic.com/

No dobra, jest jeszcze polska :D  : http://pl.gothic.wikia.com/wiki/Seria_Gothic

Jeśli chodzi o tutoriale to ostatnio je poprawiałem (większość, trochę mi jeszcze zostało), więc nie powinno być tam jakiś błędów.

Można zrobić taką wikię, myślałem w ogóle o portalu, na którym można by było wywalić wszystkie tutoriale i dział download, forum zostawić na inne rzeczy. Ale wikia to dobra alternatywa.

A przeglądając ten temat można stwierdzić, im dalej się czytało, że to Thoro rozpoczął kolejne żale. Myliłem się, to Kyro je rozpoczął, chociaż Thoro ciągnął myśl Kyra.

Dobra, dyskutujmy teraz o samej wikii, bez żadnych zaczepek i grzebania w historii w stylu Shergara. :D

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
Pomysł portalu był zawsze jednak jest to awykonalne a tak poza tym po co to komu? Co by tam miało być, tutoriale, download oraz jakieś śmieszne newsy? Kto by tam zaglądał skoro to wszystko jest tutaj i nie tylko. Download powinien być jako porządny moduł na forum i skończyły by się problemy z wygasaniem linków i ogólnie wątpliwą wygodą w postaci działu na forum.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

Wiki
#35 2009-07-15, 13:01(Ostatnia zmiana: 2009-07-15, 13:59)
A jak z serwerami? Wystarczy miejsca na download?

@down

Tak, to chyba że.

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
a co w tych plikach takiego szczególnego? większe co z tym idzie bardziej popularne będą miały zewnętrzne mirrory które dzięki popularności pliku nie wygasną

Krolik

Krolik

Użytkownicy
posty373
Propsy167
  • Użytkownicy
No

Buła

Buła

Użytkownicy
wyłącz komputer i wyjdź z domu
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • wyłącz komputer i wyjdź z domu
Tylko jak ze sprawą hostingu?
Do tego trzeba obsługi php i mysql, a darmowe hostingi które oferują te dobrodziejstwa zazwyczaj zawalają strony reklamami.
Jeśli chodzi o darmowe, a bez reklam, to kiedyś przez jakiś czas korzystałem z http://byethost.com/
Reklam nie ma, ale z takimi hostingami zawsze są jakieś jaja - albo coś nie działa, albo pół dnia są offline itp.

Retsked

Retsked

Użytkownicy
Jam jest 444
posty1533
Propsy61
  • Użytkownicy
  • Jam jest 444
byethosta używam tylko jako swoje ftp. Nie byłbym zadowolony, jeżeli chodzi o samą stronę.

A co z serwerem obecnym, od Zdunka, albo starym, od kazzmira?

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry