Mój podstawowy błąd jest chyba powielony z Gothic. Raz na ileś grań na Cmentarzysku Orków Baal Jakiśtam staje i gapi się w ścianę a ja mam czegoś tam szukać. Ponieważ przeszedłem grę wiele razy, wiem że niczego mi nie brakuje. Prawdopodobnie w scenariuszu miało być tak, że w takiej sali ze słupami, powinienem wpaść do dziury i z sali poniżej zabrać jeden z dwóch kawałków pergaminu. Z nich powstaje telekineza itp. Najpierw zdobyłem te kawałki pergaminu potem Baal mi je skleił w teleport, poszliśmy gdzie trzeba, przeszedłem przez ścianę, wpuściłem Baala i doszedłem do salki gdzie Baal powinien dostać szajby i mnie zaatakować. Nie następuje nic takiego, Baal lata za mną aż dochodzimy do sali z tą dziura w podłodze. Baal staje i duma i nic nie da się już zrobić. Podobnie raz na jakiś czas nie wiadomo jak zakończyć misję z Nekiem. Prawdopodobnie raz na jakiś czas gra nie zauważa że wykonaliśmy wszystkie zadania.
W tej chwili więcej nie pamiętam, ale pierwsze przejście Mrocznych Tajemnic przerwałem i zacząłem bawić się kodami - za dużo misji które powinny się zakończyć wisiało na tablicy Misji Obecnych.