Prace 3D 1140084 3194

O temacie

Autor Zdunek

Zaczęty 20.01.2008 roku

Wyświetleń 1140084

Odpowiedzi 3194

Erlatch

Erlatch

Użytkownicy
Nędznik
posty60
Propsy17
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Nędznik

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Słabiuteńko. Kusza to nie jest jakiś olbrzymi, długi łuk, tylko raczej krótki i gruby. Cięciwa to nie nitka, tylko porządny, gruby sznur. Mechanizm spustowy powinieneś znaleźć w Googlach jak dobrze poszukasz, pamiętam że parę lat temu (w wieku około 15 lat) robiłem z kuzynem kusze, zrobiliśmy sobie odpowiednie orzechy i spusty, wszystko wzięte z jakichś schematów na jakiejś stronie fanowskiej. Twoja kusza nie ma w ogóle mechanizmu spustowego, nie wiadomo jak by to miało strzelać, a te dwie cienkie nitki to w ogóle nie wiadomo co to jest. Hak na stopę też jakiś taki mały, byłby zupełnie niewygodny - ma być taki, żeby swobodnie dało się tam włożyć ciężkiego buta, najlepiej kanciasty, a nie łukowaty. Korzystałeś z jakichś referencji?

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Erlatch

Erlatch

Użytkownicy
Nędznik
posty60
Propsy17
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Nędznik
Dzięki.
Mechanizm spustowy jest, są klocki i "spust". Spust jest pokazany na 3 renderze.Hak na stopę jest mały gdyż nie wiedziałem  co to jest. Te dwie nitki, stwierdziłem ,iż kusza będzie za słaba gdy sznur będzie się naciągało rękom. więc zrobiłem do tego mechanizm.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Te dwie nitki to by Cię mogły mocno poranić albo nawet palca uciąć przy spuszczaniu cięciwy, tak patrząc po tym jak są zamocowane.

Masz tu parę obrazków, które uważam za dobre referencje w kilku kwestiach:

Porządna, prosta kusza, bez zbytnich udziwnień. Typowy kształt, na tym powinieneś się wzorować dobierając długość, grubość, wielkość łuczyska (tak nazywa się łuk w kuszy) i tak dalej. Dobrze widoczny orzech, długi spust (taki powinien być, prosty i ciągnący się wzdłuż kolby), fajne okucia. Strzemię (hak) bardzo wygodne, właśnie tak to powinno wyglądać. Cięciwa podwójna, wzmocniona w miejscu, gdzie styka się z bełtem i orzechem.

Znalazłem także wersję 3D - ktoś najwyraźniej wzorował się na tym zdjęciu, a więc i Ty możesz:

Dwie bardzo stare kusze, co byś sobie uzmysłowił, jak faktycznie wyglądało łuczysko i cięciwa w dawnych wersjach. Zwróć uwagę na osłonkę na orzechu w pierwszej oraz na sam orzech w drugiej.

Dwie następne, o klasycznym kształcie, dość długie, również z osłonkami:

Bardzo ładny szkic, co byś się zorientował odnośnie kształtów i mechanizmów:

I na koniec dwa zestawy konceptów, gdyby Ci przyszło do wydziwiania, bardzo fajne:

Mam nadzieję zobaczyć w niedługiej przyszłości jakieś fajne efekty Twojej pracy :)

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Erlatch

Erlatch

Użytkownicy
Nędznik
posty60
Propsy17
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Nędznik
Dzięki po raz kolejny. Wielkości kuszy zmieniać nie będę, gdyż taka wielkość mi się podoba i taki efekt chciałem osiągnąć. Poprawiłem hak na stopę i cięciwę, lecz mam problem z mechanizmem naciągowym, bo korbki robić nie będę(bo mi tu nie pasuję).
WIP:
http://s6.ifotos.pl/img/1jpg_epaaxrx.jpg
http://s6.ifotos.pl/img/2jpg_epaaxre.jpg
http://s6.ifotos.pl/img/3jpg_epaaxrs.jpg
Mam nadzieję, że idę w dobrym kierunku.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Pójście w dobrym kierunku to byłoby zrobienie całego modelu od nowa - nie trzymaj się starego modelu, więcej nauczysz się, robiąc go po prostu jeszcze raz, inaczej. Hak nie wygląda dużo lepiej, i nie mówię tu o użyteczności (teraz but by wszedł), ale o tym, że wygląda jak kiepski kanciasty model z wygładzonymi krawędziami. Ogólnie całości nie nazwałbym hp - hp oznacza dużą dokładność modelu, a nie tylko wygładzenie krawędzi. Korbki nie rób - to bajer tylko do tych największych kusz, których nie sposób byłoby naciągnąć rękami. Częściej stosowało się odpowiedni hak z wygodnymi uchwytami co by sobie skóry nie pociąć na cięciwie. Tak jak powiedziałem - najlepiej zrobisz, jak zrobisz od zera :)

Mark Twain

Erlatch

Erlatch

Użytkownicy
Nędznik
posty60
Propsy17
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Nędznik
Dzięki ci, że chce ci się pomocy mi udzielać pomocy. Ten model zostawię na jakiś czas i zrobię od nowa.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Po tym wszystkim mi także się zachciało kuszy, no to wymodelowałem dla przyjemności, chociaż zamiast przyjemności miałem sporo nerwów bo program dwa razy mi się wykrzaczył, a z niezrozumiałych względów autobaki mi się nie nadpisują i za każdym razem miałem sporo roboty w plecy. Mimo wszystko kuszyczka jest, nie zamierzam jej teksturować ani robić hp, jedynie gdyby ktoś chciał ją gdzieś wykorzystać to mogę mu zrobić UV mapę. Jest to mój pierwszy model od prawie roku.

Tris: 1126

Mark Twain

Jedairusz

Jedairusz

Moderator działu
Grafik 3D w Boombit
posty1022
Propsy1297
NagrodyVV
ProfesjaGrafik 3D
  • Moderator działu
  • Grafik 3D w Boombit
Trochę low-poly jak na dzisiejsze standardy, ale ogólnie ok  :ok:

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Jak już powiedziałem to mój pierwszy model od roku, więc nieszczególnie martwiłem się o zachowanie standardów :D Ile taki model mógłby mieć obecnie? Oczywiście jeszcze biorąc pod uwagę widok pierwszoosobowy lub użycie dalej od kamery?

Mark Twain

Jedairusz

Jedairusz

Moderator działu
Grafik 3D w Boombit
posty1022
Propsy1297
NagrodyVV
ProfesjaGrafik 3D
  • Moderator działu
  • Grafik 3D w Boombit
Myślę, że spokojnie kilka razy więcej. Broń palna do fpsów ma teraz nawet  10k tris.

theblues

theblues

Użytkownicy
posty134
Propsy46
ProfesjaLvl designer
  • Użytkownicy
Z drugiej strony w zEngin taki model low-poly byłby super (albo w Unity).

– Nazywam się...
– Nie interesuje mnie twoje imię.

Intel Core i7-4770K @ 4.5 GHz + bequiet! Dark Rock 3
MSI Z87-G43
GoodRam 8GB 1333MHz CL9
MSI Radeon R9 290 Gaming 4GB DDR5 512bit

Jedairusz

Jedairusz

Moderator działu
Grafik 3D w Boombit
posty1022
Propsy1297
NagrodyVV
ProfesjaGrafik 3D
  • Moderator działu
  • Grafik 3D w Boombit
(albo w Unity).
A niby dlaczego w Unity miałby być inny limit vertexów/tris niż w innych silnikach na rynku? W Unity można robić grafikę na wysokim poziomie i ze specyfikacją techniczną jak w innych enginach.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Ktoś chce mój model do gry/moda? :D

Mark Twain

theblues

theblues

Użytkownicy
posty134
Propsy46
ProfesjaLvl designer
  • Użytkownicy
@Jedairusz

Użyłem za dużego skrótu myśliwego. Chodziło mi o platformy mobilne (szczególnie smartphony).

– Nazywam się...
– Nie interesuje mnie twoje imię.

Intel Core i7-4770K @ 4.5 GHz + bequiet! Dark Rock 3
MSI Z87-G43
GoodRam 8GB 1333MHz CL9
MSI Radeon R9 290 Gaming 4GB DDR5 512bit

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome
Zrób UV mapę, eksportuj do obj i wrzuć tu: http://opengameart.org/

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Valeyard

Valeyard

Użytkownicy
posty39
Propsy183
ProfesjaGrafik 3D
  • Użytkownicy

Valeyard

Prace 3D
#3036 2014-02-22, 23:51(Ostatnia zmiana: 2014-02-23, 00:11)

Klark Cent

Klark Cent

Użytkownicy
posty706
Propsy654
  • Użytkownicy
Całość się nawet prezentuje ale no 'gacie jak po tacie i biustonosz też' : p 
pokaż rzut z przodu

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Twój tata takie nosi, Elvis? :D

Mark Twain

Klark Cent

Klark Cent

Użytkownicy
posty706
Propsy654
  • Użytkownicy
Nie mam pojęcia nie widuje swojego ojca w gaciach ; p
ale co oznacza tamta metafora już chyba nie muszę tłumaczyć : p

0 użytkowników
Do góry