[AB] Pytania i problemy techniczne 211853 779

O temacie

Autor Ventrue

Zaczęty 1.03.2019 roku

Wyświetleń 211853

Odpowiedzi 779

Rockplat

Rockplat

Użytkownicy
posty108
Propsy5
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Mam takie 3 pytanka, może głupie, może nie:
- jak w tym modzie strzelać z łuku/kuszy. Wyciągam broń dystansową i nic, LPM nie działa, zmiana w opcjach na stary system strzelania nie pomogła,
- jak użyć pochodni, to samo co wyżej LPM w ekwipunku nie działa,
- jak zwiększyć jasność obrazu? Suwaki odpowiedzialne ze jasność, kontrast i gamma nie działają, jakbym ich nie ustawił to ciągle tak samo wygląda, a od 16:30 do 5 jest w tym modzie ciemno jak w dupie.
1. Musisz przytrzymać prawy przycisk myszy i wtedy klikasz lewy przycisk myszy
2. Bodajże na numlocku 6, ale mogę się mylić

drgh

drgh

Użytkownicy
posty1
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Cześć

Instalowałem Returninga 2.0 AB na czystego Gothica 2 Gold z GoGa, wziąłem wszystkie najbardziej aktualne pliki z tego wątku: https://themodders.org/index.php?topic=29904.0
Jednak w tym momencie gra wyrzuca mi błąd AST.dll not loaded, zarówno dla returninga jak i dla podstawki. Ten plik dll jest w folderze system, więc nie wiem za bardzo jak sobie dalej radzić. Podobne pytanie pojawiło się już w tym wątku, ale proponowane tu rozwiązanie u mnie nie zadziałało. Z góry dzięki za pomoc.

EDIT przeinstalowałem kolejny raz i w końcu zaskoczyło

krzysiek666

krzysiek666

Użytkownicy
posty123
Propsy32
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Mam takie 3 pytanka, może głupie, może nie:
- jak w tym modzie strzelać z łuku/kuszy. Wyciągam broń dystansową i nic, LPM nie działa, zmiana w opcjach na stary system strzelania nie pomogła,
- jak użyć pochodni, to samo co wyżej LPM w ekwipunku nie działa,
- jak zwiększyć jasność obrazu? Suwaki odpowiedzialne ze jasność, kontrast i gamma nie działają, jakbym ich nie ustawił to ciągle tak samo wygląda, a od 16:30 do 5 jest w tym modzie ciemno jak w dupie.
1. Musisz przytrzymać prawy przycisk myszy i wtedy klikasz lewy przycisk myszy
2. Bodajże na numlocku 6, ale mogę się mylić
Faktycznie, PPM działa przy strzelaniu, tylko miałem skok pod niego zbindowany i dlatego mi nie działało :D A pochodnie już znalazłem, ale dzięki.

killerblanko

killerblanko

Użytkownicy
posty4
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
witam, mam pewien problem, otóż przy celowaniu z broni dystansowej nie mam celownika. Nie powiem jest to bardzo uciążliwe bo widziałem na filmikach że ważne jest skupienie celownika. Na początku w ogóle nie mogłem chodzić przy celowaniu z łuku; bezi ruszał nogami ale stał w miejscu, tak samo bugował sie podpis przeciwników (dosłownie mnożył sie na ekranie). Dopiero po restarcie gry mogę chodzić podczas celowania tylko gdzie ten celownik ? (wtf)

starcd78

starcd78

Użytkownicy
LUJ
posty99
Propsy1
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • LUJ
To samo co kolega wyżej, podczas gry nie mam w ogóle celownika ani na łuku, ani na magii, przez to celuję "na oko". Pomoże ktos?

Post połączony: 2019-04-06, 00:29

Keep calm and kill all ~~ Gorn

Buub

Buub

Użytkownicy
posty302
Propsy53
  • Użytkownicy
Jesli gracie na dx 11 to musi być włączona opcja Stary Celownik w innych ustawieniach i oczywiscie wyłączone autocelowanie.

kamiss90

kamiss90

Użytkownicy
posty7
  • Użytkownicy
Podczas obracania postaci (obojętne czy bez broni/z łukiem/bronią białą/magią) postać nie reaguje na delikatne ruchy myszką w bok co utrudnia dokładne celowania.
Góra/dół działa poprawnie, lewo/prawo nie. Gdy poruszam kursorem powolutku to postać nawet tego nie wyłapuje.
Próbowałem zmieniać opcje czułości, wygładzania sterowania/dpi itp.i nic nie pomogło.
Podłączyłem myszkę za dyche i działała poprawnie w obu osiach. Wiec to niby coś z myszką, ale już nie wiem jakie opcje mógłbym pozmieniać, wiec piszę tutaj.

Empec

Empec

Użytkownicy
posty7
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Witam
Jest możliwość zainstalowania AB na returninga 2.0 ze Spine? Próbowałem grać z zainstalowanym normalnie ale wtedy lecą potworne spadki fps. Na spine nie widzę opcji instalacji AB więc czy ktoś wie jak to poprawnie zrobić? próbowałem samemu, ale gra się wykoleja. Z góry dzięki za pomoc.

Opos123

Opos123

Użytkownicy
posty21
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Może to już się powtarzało , ale mam pytanie : jeżeli chcę mieć dx11 to w zasadzie mam zaznaczać przy instalacji ret2.0 czy nie muszę ?Ponieważ są te aktualizacje 17.5 by Liker  i 17.6.4  .Propo tych dwóch aktualizaji jaka jest różnica między nimi ,którą lepiej wgrać ,także instalując dx11  tak czy siak instalować tego 4gb patcha? czy on coś popsuje przy dx11?

Feranor

Feranor

Użytkownicy
posty4
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Witajcie,

zainstalowałem G2NK+Returning2.0 etc. etc. wszystko zgodnie z instrukcją i gra włącza się bez problemu ALE pojawiły się 2 problemy:
- czułość myszki ... tak, można by powiedzieć że stary i znany problem jednakże wręcz cudowałem już w ustawieniach (zarówno w grze jak i poza nią), niestety czułość myszki pozostaje zbyt "mozolna" ... czy jest może coś jeszcze co pominąłem albo mógłbym wypróbować?
- punkty nauki ... do wyboru mamy 2 poziomy trudności z czego na poziomie Gothic można ustawić sobie co nieco w tym otrzymywane punkty nauki co poziom ... i tu pojawia się problem, nieważne ile punktów sobie ustawię, i tak tylko dostaję 3 punkty co poziom ... czy może popełniłem błąd podczas instalacji? Albo błąd jest gdzie indziej? ... Zapytałem wujka google ale nie znalazłem nic co mogło by mi pomóc znaleźć i naprawić błąd

Z góry dziękuję za pomoc :)

Buub

Buub

Użytkownicy
posty302
Propsy53
  • Użytkownicy
@Feranor Nie wybieraj SnC. Na nim jest 3 PN na lv i staty sie wbija na walce z mobkami.

Feranor

Feranor

Użytkownicy
posty4
Profesjabrak
  • Użytkownicy
@Buub aaa no to wiele wyjaśnia :) serdeczne dzięki za szybką odpowiedź :)

Opos123

Opos123

Użytkownicy
posty21
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Witajcie,

zainstalowałem G2NK+Returning2.0 etc. etc. wszystko zgodnie z instrukcją i gra włącza się bez problemu ALE pojawiły się 2 problemy:
- czułość myszki ... tak, można by powiedzieć że stary i znany problem jednakże wręcz cudowałem już w ustawieniach (zarówno w grze jak i poza nią), niestety czułość myszki pozostaje zbyt "mozolna" ... czy jest może coś jeszcze co pominąłem albo mógłbym wypróbować?
- punkty nauki ... do wyboru mamy 2 poziomy trudności z czego na poziomie Gothic można ustawić sobie co nieco w tym otrzymywane punkty nauki co poziom ... i tu pojawia się problem, nieważne ile punktów sobie ustawię, i tak tylko dostaję 3 punkty co poziom ... czy może popełniłem błąd podczas instalacji? Albo błąd jest gdzie indziej? ... Zapytałem wujka google ale nie znalazłem nic co mogło by mi pomóc znaleźć i naprawić błąd

Z góry dziękuję za pomoc :)

Wejdź w folder gry i w System następnie wejdź w gothic.ini  (to plik z ustawieniami) , mozesz otworzyc w notatniku  i  znajdź linię mouseSensitivity=0.5     I tu zamiast 0.5 lub jak inaczej masz  zmień na np. 3 . Ja wybrałem 3 i czułość jest ok . Powinno to wyglądać tak mouseSensitivity=3 i zapisz.

kamiss90

kamiss90

Użytkownicy
posty7
  • Użytkownicy

Deadzone myszy - Naprawione. Wystarczyło zmienić ustawienie wygładzania ruchu myszą w pliku oni (mousesmoothing czy jakoś) na 0. Wcześniej próbowałem tylko zwiększać.

A teraz pytania:
- z Bartokiem na polowanie można iść tylko przed zostaniem czeladnikiem? Bo jestem już jednym i nie mam dialogu o polowaniu tylko o nauce skradania i łuków.
-kiedy pojawia się u harada tekst o tym skąd bierze stal?
-jestem czeladnikiem u bospera...ale nie uczy mnie łuków? (Koszmar, wcześniej na normal uczył chyba odrazu)
-lares nie ma opcji żeby iść na farmę Onara/kamienny krąg. Poszedłem z nim tylko do magów wody. Teraz zbieram ornamenty ale bez pomocnika ani rusz.

Z góry dzięki za odp

Jao

Jao

Użytkownicy
Jedyny w swoim rodzaju
posty4088
Propsy844
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Jedyny w swoim rodzaju
1. Chyba w koszmarze nie można w ogóle.
2. Najpierw naucz się podstaw kowalstwa.
4. Na koszmarze nie licz na pomocnika.

You cheated not only the game, but yourself.
You didn't grow.
You didn't improve.
You took a shortcut and gained nothing.
You experienced a hollow victory.
Nothing was risked and nothing was gained.
It's sad that you don't know the difference.

Filipoj

Filipoj

Użytkownicy
posty48
ProfesjaScenarzysta
  • Użytkownicy
Cześć, mam problem z instalacją. Mianowicie, zainstalowałem Returninga, AB i spolszczenie, w menu wszystko jest okej, wybieram sobie ustawienia, i tu pojawia się problem. Podczas ładowania nowej gry występuje błąd, reinstall robiłem 3 razy, rusyfikacja jest, DirectX próbowałem z i bez, bez rezultatu.

,,D:MDL: zModel(zCModelProto:Load3DSMAXAsc)
: ASC not found: WACHE_ARMOR_V2.ASC''

Chodzi o jakieś niewgrane tekstury, czy źródłem jest coś innego?

,,Śmierć to pojęcie względne''

lony

lony

Użytkownicy
posty6
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Witam wszystkich, pytanie:
Zostalem straznikiem swiatynnym, poczatek rozdzialu II. Nauczylem sie przekuwania zbroi od Carla. Problem polega na tym ze nie moge zadnej zbroi przekuc, mam materialy na 100%. Jedyna opcja to "WROC" i "KONIEC". Pomocy

tedddy_bear

tedddy_bear

Użytkownicy
posty857
Propsy171
Profesjabrak
  • Użytkownicy
@lony Niektórych zbroi nie można przekuć, pomimo że jest jakieś info. Zmiany w AB w stosunku do normal.

dzodzo9797

dzodzo9797

Użytkownicy
posty19
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Witam. Mam problem z misją Szybki sposób na zarabianie pieniędzy. Gdy zabiłem tego zabójce na moście i przeczytaniu notatki teleportuje się do południowej bramy i tam powinna mnie straż złapać ale tej straży nie ma. Stoi tylko 1 NPC ale nie ma z nim żadnej kwesti dialogowej. Wie ktoś o co chodzi?

lony

lony

Użytkownicy
posty6
Profesjabrak
  • Użytkownicy
@tedddy_bear mam pare roznych zbroi na stanie: lekka swiatynna, z pelzaczy, wodnego kregu, ze skory wilka. Najbardziej zalezalo mi na przekuciu lekkiej zbroji swiatynnej. Watpie ze to sprawa kowalstwa - mam 700+. Nie wiem czy to jakis bug czy nie, ale jezeli tak to bede musial od nowa wszystko robic. W przepisie napisane jest ze potrzebne jest 5x sztabek zelaza tylko, a mam 15.

0 użytkowników
Do góry