Witam, mam taki problem, że w niektórych miejscach drastycznie spadają mi fps-y są to miejsca takie jak:
-port khorinis 30 fps
-statek paladynów 20 fps
-obóz piratów 15 fps
-na drogach między miastami/obozami mam od 100 do 146 fpsów
jestem dopiero w 2 rozdziale więc pewnie będą jeszcze lokacje w których tych fpsów będę miał mało. Więcej moje pytanie brzmi czy mogę jakoś zwiększyć te fps-y, dodam jeszcze, że nie gram na dx11, zwiększałem mgłę, zmniejszałem odległość pokazywania się obiektów i nic nie pomogło.
sprzęt:
-8gb ram
-gtx 1050 ti
-intel i5-3470
1. Zaleca się grać na komputerze, a nie na laptopie ( z wyjątkiem laptopa gamingowego )
2. Zainstaluj grę na dysku SSD, jeżeli takowy posiadasz, zmniejszy to nagłe spadki FPS
3. Uruchom grę z wysokim priorytetem
4. Jeśli grasz z DX11, wciśnij klawisz "I" ( usunie to podpis nad paskiem zdrowia, wytrzymałości, many itp. ). W niektórych miejscach FPS wzrośnie od 1-30
5. Jeżeli liczba FPS spadnie poniżej 20, wciśnij "ESC" i poczekaj 2-3 sekundy lub zapisz grę, w większości przypadków, liczba klatek zostanie zwiększona
6. Ustawienia DX11, nie wpływają znacząco na FPS ( HBAO+ zżera ok. 2-3 fps, SMAA, również 2-3 fps )
7. Zaleca się ustawić "Object draw distance" oraz "Small object draw distance" na 25 lub 15
8. Renderowanie cieni w wysokiej jakości też zżera z 5 fps (zaleca się wyłączyć)
9. Gothic działa tylko na jednym rdzeniu procesora, więc im wyższa częstotliwość jednego rdzenia, tym lepiej będzie chodził Gothic
10. Antywirus oraz Windows Defender, może zmniejszyć ok. 5fps ( szczególnie z dx11 ). Podczas grania w Gothica, zaleca się wyłączyć Windows Defender oraz Antywirusa
11. Używanie nograss'a też poprawi wydajność
12. Jakiś czas temu została wypuszczona łatka, która przywraca stare modele twarzy obywateli, dzięki temu liczba klatek wzrośnie o 2-5
Stare twarze obywateli: ( plik wrzucamy do folderu Data )
https://drive.google.com/open?id=19SoRsYti7BEhPVQ8jKnBsMVWJ705jAVIPoczytaj sobie jeszcze:
https://rpgrussia.com/threads/optimizacija-fps-na-maksimum.21099/
Post połączony: 2019-04-14, 17:41
A czy jak kiedyś już instalowałem Returninga, odinstalowałem i teraz chcę zrobić to ponownie to czy muszę instalować te wszystkie programy z instalki typu vcredist (bo żeby zainstalować systempacka i fixa to wiem)?
To są pliki systemowe, raz zainstalowane będą aż do formata - więc nie musisz, ale nic nie stoi na drodze, żeby to powtórzyć