Skrypt Sprintu w modyfikacji. 7322 12

O temacie

Autor Sirus

Zaczęty 23.10.2017 roku

Wyświetleń 7322

Odpowiedzi 12

Sirus

Sirus

Użytkownicy
posty12
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Witam serdecznie.

Mam dość nietypowy problem. Stworzyłem skrypt sprintu pod klawisz Z, oczywiście dodając wcześniej pakiety LeGo i Ikarus.
Sprawdzam w zwykłej wersji Gothic 2 NK czy działa sprawnie, używając GothicStarter_mod i opcji Reparse Script. Oczywiście wszystko przeszło bez żadnych błędów oraz wszystko działa.

Następnie wszystko kompilowałem, zrobiłem plik .vdf, wrzuciłem do folderu data i chciałem, aby współgrało z modyfikacją Złote Wrota czy Atariar. Niestety ta metoda nie działa. Owszem modyfikacja się uruchamia, ładuje nową grę, tylko, że skrypty wczytuje ze standardowej wersji gry.

Próbowałem wypakować skrypty Złotych Wrót czy Atariar, ale zapewne są zabezpieczone Ikarusem i GothicSourcer nie podoła zadaniu, więc nie wkleję tego prostego skryptu do Startup.d

Bardzo mi na tym zależy, gdyż bieganie po raz enty po znanym świecie gry w standardowym, ślimaczym tempie irytuje mnie, a kodów nie chcę używać.

Teraz pojawia się pytanie: Czy jest możliwość, aby stworzyć plik .vdf czy .mod, uniwersalny pod każdą modyfikację, aby ten sprint działał?
Może jest jakaś inna skuteczna metoda? Proszę was o odpowiedź w tej kwestii, bo główkuję i nic zrobić nie mogę, aby to rozruszać ze wszystkimi modyfikacjami.

Pozdrawiam!

Revoke

Revoke

Użytkownicy
posty62
Propsy8
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Skrypty nie mogą być ładowane "globalnie" poprzez pliki .vdf tak jak texturepacki. Każdy mod ma swoje własne skrypty, skompilowane i działające tylko dla danej modyfikacji.

Halicor

Halicor

Użytkownicy
Hauptsturmfuhrer
posty365
Propsy57
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Hauptsturmfuhrer
Prawdopodobnie AST pomoże ale ciul wie.

Sirus

Sirus

Użytkownicy
posty12
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Właśnie sięgnąłem po AST i o dziwo ładuje się w złotych wrotach czy atariar.
Teraz pozostaje pytanie jak mam dodać skrypt sprintu do tego AST.

Splash

Splash

Moderator
posty4209
Propsy3411
ProfesjaNierób
  • Moderator
AST pozwalać implementować kod C++, a nie skrypty.

Nie zajmuję się multiplayerami do Gothica. Przestańcie zawracać mi tym głowę...
Ps. Siemekk ma downa i śpi w pufie

Cruc

Cruc

Użytkownicy
posty666
Propsy235
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Ale przy AST i tak będziesz musiał skonfigurować wszystkie pliki ini, jeżeli chcesz, aby działały pod każdą modyfikacją.

Więc albo zrobisz plik .mod ze skryptami w Ikarusie+LeGo i będziesz podpinał paczkę pod każdego moda, albo napiszesz plugina w AST, który będziesz kolejno podpinał (sam, albo ze skryptem wywołania w pliku .mod, zależy od tego jak go napiszesz).

Ja osobiście nie chciałbym się bawić w AST z prostym skryptem biegu. Za dużo roboty moim zdaniem.

while (!success) try{...}

Najlepszy modder od gothic multiplayer - polecam pytać go o wszystko!

Sirus

Sirus

Użytkownicy
posty12
Profesjabrak
  • Użytkownicy
@Cruc
Wykonywałem plik .mod z wykorzystaniem Ikarusa + LeGo. Jak mam niby podpiąć skrypt sprintu pod każdego moda?

Cruc

Cruc

Użytkownicy
posty666
Propsy235
Profesjabrak
  • Użytkownicy
No przecież do moda możesz mieć podłączonych kilka plików .mod.

while (!success) try{...}

Najlepszy modder od gothic multiplayer - polecam pytać go o wszystko!

Zucklov

Zucklov

Quest Pack Team
Sztywniutko
posty1220
Propsy1241
ProfesjaSkrypter
  • Quest Pack Team
  • Sztywniutko
Jak mam niby podpiąć skrypt sprintu pod każdego moda?
Nijak, nie da się. Gothic zawsze wczytuje tylko jedną paczkę skryptów, tą ostatnią załadowaną. Nie jest to na tyle inteligentny system, żeby merge'ować odpowiednie pliki .d (w sumie byłoby ciężko, skoro wszystkie skrypty są umieszczane w pojedynczych plikach .dat) czy nawet dodawać jakieś nowe z jednej do drugiej.
No przecież do moda możesz mieć podłączonych kilka plików .mod.
Tak długo jak jeden nie podmienia plików drugiej. Wtedy zostanie załadowany tylko jeden, właśnie dlatego merge'owanie skryptów jest praktycznie niemożliwe, bo skrypty są zapisywane zawsze do jednego skompilowanego pliku. Podzielenie na kilka paczek .mod następuje zazwyczaj przy dużych modach i polega na tym, że jeden .mod to wszystkie animki, drugi wszystkie meshe etc.

Lieb Vaterland magst ruhig sein

Sirus

Sirus

Użytkownicy
posty12
Profesjabrak
  • Użytkownicy
@Zucklov
Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź. Wiedziałem, że nie ma opcji, aby to jakoś "skleić" ze sobą, gdy modyfikacja posiada Ikarusa.

Z drugiej strony jak czytam o AST, to można stworzyć plugin, który się dopisuje do pliku .ini modyfikacji. Wiem, że to musi być w .dll, tylko teraz pojawia się pytanie jak stworzyć sprint pod dany klawisz do AST. Ja osobiście nie mam bladego pojęcia.
Może ktoś zechciałby pomóc?

Bogdan Zwei

Bogdan Zwei

Użytkownicy
Wulgarny skurwiel pierdolony.
posty1864
Propsy541
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wulgarny skurwiel pierdolony.
Zapytaj @Siemekk :F On tu jest mózgiem AST.

:ok: zachęca do dalszej pomocy. Nie zapominaj o tym!

Prywatne wiadomości typu "Ej, pomocy" kasuję od razu. Od tego jest forum, a nie PW.

To me, defeat in anything is merely temporary, and its punishment is but an urge for me to greater effort to achieve my goal. Defeat simply tells me that something is wrong in my doing; it is a path leading to success and truth.

In order to realize our true self we must be willing to live without being dependent upon the opinion of others.

Siemekk

Siemekk

Złote Wrota
posty2143
Propsy1153
ProfesjaProgramista
  • Złote Wrota
Inicjacja MDS'a dla gracza w AST:
player->ApplyOverlay(nameMDS);
if(player->GetAnictrl())
player->GetAnictrl()->InitAnimations();

Ściąganie MDS'a
player->RemoveOverlay(nameMDS);
if(player->GetAnictrl())
player->GetAnictrl()->InitAnimations();
Trzeba pogłówkować trochę, bo gotowca nie dam.

P.S A Splash w szafie i nie ma psychy by mi dać bana.

Sirus

Sirus

Użytkownicy
posty12
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Problem został rozwiązany.
Dziękuję za odpowiedzi oraz pozdrawiam!

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry