Jak pisać cokolwiek 82127 63

O temacie

Autor Gother

Zaczęty 21.07.2008 roku

Wyświetleń 82127

Odpowiedzi 63

Koziek

Koziek

Użytkownicy
posty313
Propsy359
Nagrody
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Koziek

Jak pisać cokolwiek
#20 2010-01-05, 19:59(Ostatnia zmiana: 2010-01-05, 21:51)
JAK PISAĆ COKOLWIEK CZĘŚĆ II

Wiesz Gother, ale w takim artykule to najpierw wypada sprawdzić, czy nie ma błędów kreślonych na czerwono już na etapie podstawówki/gimnazjum  :)

I tak tu wszystkich pozaginam z palcem w kieszeni.

Bałwan  ;(

Kaaz

Kaaz

Użytkownicy
posty101
  • Użytkownicy
Gratuluję odkopania tematu z: Jul 21 2008 :lol2:  ...

Life Is Brutal....

Koziek

Koziek

Użytkownicy
posty313
Propsy359
Nagrody
Profesjabrak
  • Użytkownicy
To chyba jedyny temat dotyczący opowiadań, gdzie warto zrobić jakąś 'reaktywację', nawet jeśli staroć  :lol2:  
Poza tym - dobrą zlewę załapałem.

shergar

shergar

The Modders
Darth Revan
posty872
Propsy1303
Profesjabrak
  • The Modders
  • Darth Revan

shergar
The Modders

Jak pisać cokolwiek
#23 2010-01-06, 21:08(Ostatnia zmiana: 2010-01-06, 21:09)
Wydaje mi się, że najważniejsze dwie zasady to czytać i pisać. Dzięki temu podbijecie skilla, poszerzycie warsztat, poznacie techniki innych pisarzy i ich opowieści. Z czasem przyjdzie taki moment kiedy będzie widać, czy dalsze pisanie ma sens. Ale nic nie przyjdzie bez ciężkiej pracy, jak we wszystkim, no może prócz polityki ^^

Dobrym pomysłem jest też podsyłanie prac do oceny masterom, np. Pilipiuk chętnie to robi, z tym, że czas odpowiedzi jest dość różny. Aha i on nie przepada za fantasy, więc jak już coś takiego piszecie to starajcie się na pierwszy dwóch stronach zawrzeć kwintesencję opowiadania. Warto też wrzucać na fora. No i czytajcie sugestie innych, nie oznacza to oczywiście, że musicie się do wszystkiego stosować. Większość krytyków to niespełnieni artyści w jakiejś tam dziedzinie. Ale warto wiedzieć co się ludziom podoba, a co nie, bo autorom często brakuje obiektywnego spojrzenia na własne teksty.

Każda podróż zaczyna się od pierwszego kroku... Ale to nie cel podróży kształtuje ludzką duszę, tylko droga, która do niego zmierza...

Koziek

Koziek

Użytkownicy
posty313
Propsy359
Nagrody
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Warto też wrzucać na fora.
Mój temat ma 12 wejść, z czego połowa to moja, by poprawić formatowanie  ^^  

Wydaje mi się, że najważniejsze dwie zasady to czytać i pisać.
Dodam, że nie tylko książki w sensie stricte literackim, a też periodyki, niestylizowane dzienniki, encyklopedie...

shergar

shergar

The Modders
Darth Revan
posty872
Propsy1303
Profesjabrak
  • The Modders
  • Darth Revan
Mój temat ma 12 wejść, z czego połowa to moja, by poprawić formatowanie 2.gif

Jaki Pan, taki kram :D

Każda podróż zaczyna się od pierwszego kroku... Ale to nie cel podróży kształtuje ludzką duszę, tylko droga, która do niego zmierza...

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Koziek

Koziek

Użytkownicy
posty313
Propsy359
Nagrody
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Koziek

Jak pisać cokolwiek
#27 2010-01-07, 15:18(Ostatnia zmiana: 2010-01-07, 15:19)
Shergar, zginiesz, a Twoje błędy zostaną wyciągnięte na wierzch. Albo nie, darowanemu koniowi nie zagląda się w zęby  :D

shergar

shergar

The Modders
Darth Revan
posty872
Propsy1303
Profesjabrak
  • The Modders
  • Darth Revan
Albo nie, darowanemu koniowi nie zagląda się w zęby biggrin.gif

Dobrze, że nie pod ogon :lol2:

Koziek

Koziek

Użytkownicy
posty313
Propsy359
Nagrody
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Dobrze, że nie pod ogon ;]

Nie wiem, czy chcę aż tak dokładnie poznawać Cieb... Twoją twórczość  :lol2:

shergar

shergar

The Modders
Darth Revan
posty872
Propsy1303
Profesjabrak
  • The Modders
  • Darth Revan
Masz rację, lepiej nie bo mógłbyś się rozczarować :lol2:

A wracając do samego pisania to można by zrobić jakiś turniej z krótkimi tekstami na określony temat. Może ktoś byłby chętny. Taki speed writting ;)

Koziek

Koziek

Użytkownicy
posty313
Propsy359
Nagrody
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Jestem zdecydowanie za. Byle jury było sensowne i nie składało się z osób piszących 'wogóle' :lol2:

shergar

shergar

The Modders
Darth Revan
posty872
Propsy1303
Profesjabrak
  • The Modders
  • Darth Revan
Spoko w "żiri" będę ja :lol2:

A zasady są proste. Umawiamy się, np. na godzinę 20. Wcześniej wpisują się do tematu wszystkie osoby chcące wziąć udział w zawodach. O 20 wpisuję temat rozprawki/opka/eseju/etc. i zawodnicy mają może z 30min na wrzucenie swojego tekstu. Ewentualnie czas można ciutkę wydłużyć, max godzina.

dr inż. Fenix

dr inż. Fenix

The Modders
Dekadent
posty262
Propsy131
  • The Modders
  • Dekadent
Pomysł całkiem ciekawy, jeśli nie będzie to w weekend to chętnie się zgłoszę. Wreszcie bedzie coś nie tylko dla grafików.

"Wolna wola jest iluzją!"

"Biorąc pod uwagę, że wszechświat jest układem zamkniętym, w którym wszystkie ruchy cząstek elementarnych, będących bodźcami organizmów żywych są determinowane ruchami Browna trwającymi od wielkiego wybuchu."

Jednak czy wszechświat to tylko cząstki elementarne?

"I am the blade of TheModders!"

Koziek

Koziek

Użytkownicy
posty313
Propsy359
Nagrody
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Nie wiem, czy pół godziny to jest możliwy czas na rozprawkę.
raczej 1,5-2 godziny.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Również jestem chętny. W sumie można by zrobić burzę mózgów z listą tematów, ale wtedy nie będzie niespodzianki.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Sergio

Sergio

Użytkownicy
Główny scenarzysta, skrypter i założyciel teamu
posty449
Propsy12
  • Użytkownicy
  • Główny scenarzysta, skrypter i założyciel teamu
Nie rozumiem takich poradników. Wiem, że niektórzy po prostu zaśmiecają forum, ale do takich nie dotrzecie  ;)
A ci co wiedzą co robią mają własny styl, każdy oryginalny. I to jest piękne   ^^

Zachęcam do oglądania mojego kanału na youtube, może nie jestem teraz jakimś mistrzem ale rozkręcam się. Hit na ten moment: http://www.youtube.com/watch?v=vzOXV0Nb658 Dla wszystkich tych którzy nie mają nic przeciw porcji śmiechu w oparciu o gothic.

emace

emace

Użytkownicy
czy ktoś napełnia wkłady do długopisów ?
posty404
Propsy297
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • czy ktoś napełnia wkłady do długopisów ?
nie dawno wydano w polsce światowy bestseller: "Warsztat pisarza"
http://www.pasjapisania.pl/Bestseller.aspx

Podobno pewien nekromanta znany pod pseudonimem Xardas jako jedyny poznał imię niejakiego Bezia. Rzekomo za tę informację zobowiązał się ożywiać zabitych przez niego NPC-ów do kolejnych części gry.

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob

Tomek

Jak pisać cokolwiek
#38 2011-01-17, 15:13(Ostatnia zmiana: 2011-01-21, 10:31)
w przytoczonych fragmentach autor nie przytoczył niczego ciekawego czy odkrywczego.

emace

emace

Użytkownicy
czy ktoś napełnia wkłady do długopisów ?
posty404
Propsy297
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • czy ktoś napełnia wkłady do długopisów ?
nic tylko pozazdrościć, że nie musisz się już edukować.

Rozumiem, że ta wypowiedź, to Twoja próba zasugerowania, że udzielisz korepetycji wszystkim tym, którzy nie znają się na pisarstwie a którym nie będzie się chciało podjąć tego wysiłku, by tą książkę przeczytać ? bo przecież ty już wszystko wiesz. To czy ksiązka zasługuje na miano bestsellera dane Ci będzie wiedzieć, po przeczytaniu całej książki.

Podobno pewien nekromanta znany pod pseudonimem Xardas jako jedyny poznał imię niejakiego Bezia. Rzekomo za tę informację zobowiązał się ożywiać zabitych przez niego NPC-ów do kolejnych części gry.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry