Jak pisać cokolwiek 81974 63

O temacie

Autor Gother

Zaczęty 21.07.2008 roku

Wyświetleń 81974

Odpowiedzi 63

Gother

Gother

Użytkownicy
Nieskromny Mistrz Gothica
posty454
Propsy258
ProfesjaScenarzysta
  • Użytkownicy
  • Nieskromny Mistrz Gothica
Poradnik przeznaczony jest dla modderów, którzy myślą o stworzeniu dobrej fabuły do moda, naszych forumowych pisaczy, którzy zalewają, a konkretnie zaśmiecają dział opowiadania masą chłamu (może ten chłam wkrótce będzie ociupinę lepszej jakości), a także przyszłych pisarzy, grafomanów i wszystkich innych, którzy szukają okazji by dowiedzieć się czegoś nowego. Na początek parę refleksji.
Jak zostać dobrym pisarzem? Dobry pisarz to najprościej ujmując ktoś taki co potrafi podać ludziom to czego chcą. Hitler napisał Mein Kampf i patrzcie gdzie zaszedł. Głosił poglądy, które wielu ludziom odpowiadały, wbił się na szczyt władzy i listę bestsellerów. Podstawowa zasady są dwie. Pierwsza: daj ludziom to czego chcą, druga: tylko umiejętnie.
O poradnikach
Wszystkie zasady pisarskiego fachu nie zmieściłyby się w księdze objętościowo równej encyklopedii PWN. Tym co w tej sprawie zrobiono są zaledwie skrótowce dla młodych, niedoświadczonych (czyt. tępych) lub leniwych, bo równie dobrze można samemu wziąźć kilka książek, trochę je przestudiować (czyt. przeczytać ze zrozumieniem) i wyjdzie na to samo, a może nawet lepiej. Taa zamiast poradnika wystarczy sięgnąć po ulubioną pozycję z półki i poddać krytycznej analizie co można porównać do rozkręcania starego radia w celu sprawdzenia jak ono działa. Gdzieś tam znalazłem, że najefektywniejsza jest nauka z wykorzystaniem kilku metod zdobywania wiedzy. Ja bym zalecił powyższe metody stosowane w kolejności: analiza ulubionej książki (w przeciwieństwie do radia książki nie zepsujesz, chyba), czytanie poradników i znowu analiza książki. Potem kilka lat praktyki (pisać, pisać i jeszcze raz pisać w każdej wolnej chwili) i może nawet ktoś się zainteresuje drukiem/ekranizacją waszych wypocin.
Wracam do tematu.
Dla kogo?
Poniższe poradniki polecam naszym forumowym pisaczom (ludzie przeczytajcie choć pół na Moda Globalnego), a także modderom (żeby fabuła w ich modach była tak dobra jak w moim, a może nawet lepsza) No i polecam także wszystkim którzy się nudzą, a wspomnieć przecież muszę, że czytanie porad zramolałego pisarza jest znacznie ciekawsze i zabawniejsze niż jakikolwiek tekst z tego działu. Oglądając tutejsze opki może zebrać się komuś na wymioty zaś czytając poradniki te poradniki istnieje zaledwie jedna groźba. Mianowicie, komuś odbije szajba i wyda mu się, że po takiej lekturze to książki pisać może, albo co gorsza weźmie się do tego na serio.
No nareszcie, poradniki:
Piszemy bestsellera - cykl artykułów na łamach Fahrenheita. Garść informacji o tworzeniu fabuły, akcji, tworzeniu bohaterów (a także o starych dobrych czasach PRL) napisane przez A. Pilipiuka twórcy nowych przygód Pana samochodzika. Pisarz ten spopularyzował też w Polsce gatunek, ciekawie brzmiący, menel-fantasy (wpisz w google Wesele w Atomicach Mrożka, może nawet masz ten  tekst  w szkolnym podręczniku, przeczytaj połowę, a zyskasz zielone pojęcie jaki to porypany styl). Artykuły są w archiwum pisma Fahrenheit, numery od 24 do 47.
LINK

Galeria złamanych piór, czyli jak nie należy pisać książki - poradnik autorstwa Kresa za jedyne 15 zł. Pisarz ten sławny (podobno publikuje od 20 lat, a ja teraz niedawno dowiedziałem się, że taki wogóle istnieje i kto powiedział, że pisarze w sławie się obracają, jak chcesz sławy to idź do telewizji) No to pisarz ten w formie żartobliwie napisanych (w zasadzie mających wygląd notatek frustrata) felietonów omawia tajniki pisarskiego fachu. Podobno najlepszy poradnik w Polsce niewątpliwie ma tu znaczenie fakt, że autor cytuje fragmenty różnych opowiadań nadsyłanych mu przez początkujących grafomanów (a są to często takie kwiatki, że uszy więdną gdy czytać na głos, tak, są niekiedy tak okropne jak te w naszym dziale) i ładnie je omawia. Komu żal forsy na książkę może szukać poszczególnych artykułów w sieci, ale polecam zacząć od strony autora dział Dokonania i w Kąciki. Właśnie napisałeś opowiadanie i zastanawiasz się nad publikacją? Patrz Dekalog Kresa (tak, to znaczy, żebyś go nikomu nie pokazywał póki co)
LINK

A tutaj artykuł jednego gościa, który przeczytał powyższe poradniki oraz co mu to dało czyli nauczyłem się pisać poprawnie po polsku
LINK

Polskie poradniki, polskich pisarzy, innymi nie radzę sobie głowy zawracać. Jak już wspomniałem to dla leni i nierobów. Jak zamierzasz w przyszłości pisarzem zostać przez czytanie jakichkolwiek poradników to odpuść sobie. Nikła wartość naukowa, takie coś składa się głównie z opisów przeżyć autora od pucybuta do miliardera, czytając w celu nauki pisania oszukujesz sam siebie. Za oszczędzone pieniądze możesz kupić coś ciekawszego niż jego ramolenie.

Jeszcze trochę artykułów:
Jak pisać gier recenzje

10 sposobów na zgnojenie książki
Ucz się, tak wygląda intrygujący tytuł książki/opowiadania/moda

Ewen
  • Gość
THX Gother.

DzikiBen

DzikiBen

Użytkownicy
Niewielki Mistrz Gothica
posty638
Propsy602
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
  • Niewielki Mistrz Gothica
Jeszcze trochę artykułów:
Jak pisać gier recenzje
http://www.gaminator.pl/blog/notka/133,Por...kst%C3%B3w.html

Gother, zastanawia mnie czy w ogóle czytałeś ten artykuł! Wyrażanie swoich superlatyw oraz subiektywnych opinii ma się nijak do jakiego kol wiek recenzowania gier.

Ewen
  • Gość
No gier to nie dotyczy, ale opowiadań tak.

Luke_Flamesword

Luke_Flamesword

Użytkownicy
posty188
Propsy402
  • Użytkownicy
10 sposobów na zgnojenie książki
Widzę, że podałeś tekst, który zainspirował Cię do bawienia się w pseudo krytyka literackiego. Twoje posty w dziale opowiadania jak ulał pasują do przykładów z tekstu.  :P

Gother

Gother

Użytkownicy
posty454
Propsy258
ProfesjaScenarzysta
  • Użytkownicy
Eee, kiepski z ciebie psycholog, po prostu te 2 ostatnie znalazłem w sieci dziś rano szukając tego trzecie od góry, który gdzieś mi się zapodział.

DzikiBen

DzikiBen

Użytkownicy
Niewielki Mistrz Gothica
posty638
Propsy602
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
No gier to nie dotyczy, ale opowiadań tak.

Nie rozumiem Cię. Artykuł wyraźnie mówi o recenzowaniu gier^^ Zastanów się zanim coś napiszesz.

Gother

Gother

Użytkownicy
posty454
Propsy258
ProfesjaScenarzysta
  • Użytkownicy

Gother

Jak pisać cokolwiek
#7 2008-07-22, 08:05(Ostatnia zmiana: 2008-07-22, 08:10)
Cytat: DzikiBen link=topic=2769.msg23955#msg23955 date=Jul 21 2008, 22:17\'
Nie rozumiem Cię. Artykuł wyraźnie mówi o recenzowaniu gier^^ Zastanów się zanim coś napiszesz.
A w temacie jest jak pisać cokolwiek.
Za jakiś czas podeślę może jakieś fajniejsze pomoce naukowe.
Wyrażanie swoich superlatyw oraz subiektywnych opinii ma się nijak do jakiego kol wiek recenzowania gier.
To artykuł uniwersalny, do gier, filmów, a nawet jak kto bystry to zauważy, że i w tworzeniu modów da się coś użyć.

Ewen
  • Gość
DzikiBen to ty sie zastanów zanim cokolwiek nap[iszesz. Napisał że gier nie dotyczy podany link, a nie tekst napisany przez Gothera. Czytaj ze zrozumieniem, albo przeczytaj coś nawet 5 razy zanim cos napiszesz.

bROXmor

bROXmor

Użytkownicy
Bo jest gazowana.
posty179
Propsy12
  • Użytkownicy
  • Bo jest gazowana.

bROXmor

Jak pisać cokolwiek
#9 2008-07-22, 19:37(Ostatnia zmiana: 2008-07-22, 19:38)
Yay, Gother... a myślałem, że jesteś taki upierdliwy (jako krytyk) sam z siebie... Te teksty zadziałały na twoją podświadomość! Znam dobrego psychiatrę... no chyba że wolisz bioenergoterapeutę (jak widać po twoim stosunku do tych tekstów, bierzesz wszystko jak leci).
Nie pamiętam już gdzie, napisałeś o tym, iż tylko opko Fenixa ma jakikolwiek sens... ty też jesteś lizus :P  Ale kto nie jest.
Poradniki fajne, ale w zasadzie nic nie zmieniły. No może tylko tyle, że będziesz miał dodatkowy argument, by doprowadzać do rozpaczy kolejnych młodych pisarzy amatorów ("Ty n00bie, dla takich jak ty zamieściłem poradniki", "Widać, że nie przeczytałeś moich poradników" etc.)

Dziękujemy ci, wielmożny Goferze... Gofrze?... Gothrze?... Gotherze, za wielce przydatne dla naszej społeczności teksty. Nasz panie i władco. Uniżeni słudzy recenzenci
Zły Mag i inni leżą już pokotem!
Dla ciebie zmieszamy pisarzy z błotem!
Twe pióro ostre niczym miecz Zawiszy
Choć los ci nasz pewnie ogólnie wisi.

...hmm, co się stało?! Nic nie pamiętam...  :blink:
Poradniki spoko, przydadzą się. Pozdrawiam, Bromor.

כל עוד בלבב פנימה

נפש יהודי הומיה,

ולפאתי מזרח קדימה,

עין לציון צופיה,

עוד לא אבדה תקוותנו,

התקווה בת שנות אלפים,

להיות עם חופשי בארצנו,

ארץ ציון וירושלים.

DzikiBen

DzikiBen

Użytkownicy
Niewielki Mistrz Gothica
posty638
Propsy602
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
DzikiBen to ty sie zastanów zanim cokolwiek nap[iszesz. Napisał że gier nie dotyczy podany link, a nie tekst napisany przez Gothera. Czytaj ze zrozumieniem, albo przeczytaj coś nawet 5 razy zanim cos napiszesz.

Mój błąd, wybacz :D  . Nie do końca Gothera zrozumiałem.

Gother

Gother

Użytkownicy
posty454
Propsy258
ProfesjaScenarzysta
  • Użytkownicy

Gother

Jak pisać cokolwiek
#11 2008-07-29, 17:30(Ostatnia zmiana: 2008-07-30, 16:50)
JAK PISAĆ COKOLWIEK CZĘŚĆ II

O równie świetnie brzmiącym podtytule:

Popularne triki i motywy, czyli co robić żeby nasze opowiadania/książka/mod był(o) fajne

Witam wszystkich w drugiej części tematu poradnika. Może pamiętacie co wypisywałem w pierwszej? Mianowicie, że wszelkie poradniki są godne spotkania nie ze wzrokiem, lecz co najwyżej z tyłkiem szanownego czytelnika. Potem należy skierować je tam gdzie słonko nie dochodzi, czyli wrzucić do sedesu i spuścić wodę. Jak chcesz wiedzieć jak to się robi (znaczy pisze), czytaj książki i rób własne spostrzeżenia. Ewentulanie możesz napisać do jakiegoś wielkiego pisarza, przysłać mu próbki swojej pracy. Może weźmie cię pod swój patronat?
Zastanawiacie się pewnie po co więc rozwijam tą sieć porad skoro takie coś uważam za zbędne (to jest właśnie główna różnica między poradnikiem na papierze, a papierem toaleotowym, toaletowy jest niezbędny). Przede wszystkim dlatego, że to co robię to w mniejszym stopniu poradnik, zaś bardziej zbiór pomocy naukowych. Poza tym poradniki mimo, że przeze mnie jako trzeźwo myślącego, młodego człowieka uznawane są za nieprzydatne to dla wspomnianej wcześniej rzeszy próżniaków, którzy nie wiedzą nic, albo prawie nic, to zawsze będzie jakaś informacja o tym jak należy pisać. A więc poradniki owe (cholera, ale byków nawaliłem w tym akapicie, ale jakby nie było to i tak tutaj popis krasomówstwa), dobra, mają te kilka zalet pomocy naukowych jak np. wysyłanie tekstu do druku, kawałek historii z życia codziennego pisarzy w PRL, oraz trochę o pracy redaktora tyle, że reszta (budowanie napięcia, tworzenie bohaterów itp.) to nowość tylko dla kompletnych laików. Przeciętny człowiek przeczyta trochę książek, po czym zajrzy do takiego kącika porad i stwierdzi: już to wiem. Po prostu! Nie czytając nigdy wcześniej takich poradników on już wszystko wie. Ot, czemu tak jest. Po pierwsze, jest mądry (jak większość z nas, w końcu inteligencja), po drugie krytyczny (o większości ludzi, którzy zamieszczają tu swe opki powiedzieć tego nie można nie kłamiąc), po trzecie, i tu już przechodzimy do meritum
książki zaczynają się powtarzać
Jak to się powtarzają? Niech ten gościu zacznie pisać normalnie!-już się zaczynają podburkiwania tych, którzy jakimś cudem dotarli do owego momentu. Nie wiem jak to zrobili, ale jeśli już tu doszli to pewnie są nieźle wkurzeni, bo autor rzuca jakieś tajemnicze przenośnie. Od razu wyjaśniam co mam na myśli. Jeśli przeczytałeś odpowiednią liczbę książek możesz zauważyć... Zaraz, zaraz, ten tutek jest w zasadzie dla ludzi, którzy książek prawie nie ruszają. Co najwyżej czytają streszczenia, albo oglądają ich ekranizacje. Aha, film.  Jeśli obejrzałeś odpowiednią liczbę filmów możesz zauważyć, że pewne elementy powtarzają się. Jakie? No cóż. Zapewne spostrzegłeś się, że filmy dzielimy na sensacyjne, horrory, thrillery, wojenne, dramaty... Idąc dalej tym tropem możemy wyszczególnić z nich takie o tematyce więziennej (Prison Break, Skazani na Shawsank), o okrętach podwodnych (Polowanie na Czerwony Październik, K-19, Karmazynowy przypływ), dwóch gości skutych ze sobą kajdankami ucieka... Eeee... Zapomniałem tytułów, ale z pewnością coś wam świta, bo to znany i popularny motyw, nawet wykorzystany w jednym z odcinków kultowego Prison Break Rozumiecie już czy nie? To motywy, popularne triki, które stosują scenarzyści i pisarze nie raz powtarzają się w książce czy innym filmie. Niektóre z nich co prawda, są już do cna wyświechtane, ale wiele ma jeszcze potencjał i z powodzeniem wykorzystują je mistrzowie piślarskiej branży. Hahaha wy to już przecież wiecie, nie? Wiedzieliście, co? Wy zapaleni modderzy i pisacze, którzy po przeczytaniu książki lub obejrzeniu filmu doznaliście twórczego olśnienia. Staracie się teraz mniej lub bardziej świadomie odtworzyć klimat danego dzieła. To motyw, ten jeden, albo kilka elementów przykuło waszą uwagę, wywarło pewne wrażenie, które chcecie przekazać innym.
Dobra, to ja jutro zaaktualizuję posta o listę różnych pisarskich zagrań, ale mam nadzieję, że częściowo objaśniłem problem.
A to teraz te pomoc naukowe

Motywy itp. itd.:

-Wędrówki, bohater wiedzie wygodne życie, w krainie miodem i mlekiem płynącej. Cieszy się szacunkiem mieszkańców i ma wszystkiego pod dostatkiem. Na szczęście dla znudzonego już do zżygania czytelnika bohaterowi przytrafia się coś dziwnego (znajduje smocze jajo, przychodzi do niego czarodziej, jest synem króla, krasnale przybywają w dużej ilości robiąc burdel w mieszkaniu) i rusza w niebezpieczną, pełną przygód podróż żeby wrzucić pierścień do wulkanu, czy w inny sposób ocalić świat. Najpopularniejsze dzieła: Hobbit, Władca Pierścieni.

-Więzienia, bohater w wyniku niefortunnego zbiegu okoliczności ląduje w pace (pech), ewentualnie zesłanie do koloni karnej (Gothic). W każdym razie ten motyw spełnia nastepujące warunki: z więzienia nie można uciec (aha), warunki są piekielnie trudne i trzeba walczyć o przetrwanie (jeść robale, przemycać towary, niekiedy stawić czoło więźniom), są kasty, gangi, ugrupowania wśród więźniów, bohater się do któregoś z nich przyłączy, albo zginie. Przy okazji pokazujemy co się dzieje z tymi, którzy przejawili najmniejszy wyraz niesubordynacji (bicie, pałowanie, batożenie, nabijanie na pal, wieszanie, skierowanie do komór gazowych). Wszystko po to, żeby gracz/czytelnik poczuł więzienie na własnej skórze. Przykłady: Gothic, Prison Break sezon pierwszy.

-Tajemniczego zagrożenia. Coś (do końca w pełni niewiadomo co) czai się w "mroku" np. obcy opanowali bazę wojskową i lada moment może któryś wyskoczyć z  szybu wentylacyjnego, albo potwór i Tamci (Inni) z Lost. Miejsce akcji: może rozgrywać się wszędzie (kolonia karna, tajemnicza tropikalna wyspa, opuszczony dom, twoja gmina).

-Tortury jeden z najlepszych i najbardziej okrutnych trików na to by zwiększyć więź emocjonalną pomiędzy  ich bohaterem, a widzem. Jeśli nawet widz nienawidzi stworzonej przez nas postaci to właśnie zaczyna jej współczuć, a tym samym bardziej interesować się treścią książk/moda/filmu. Ktoś dobrze to zinterpretował jako, że bohatera należy kopać w tyłek. Wymyśl najczarniejszą, obrzydliwą wizję zrównania charakteru z błotem. Dręcz go psychicznie i fizycznie. Niech straci rodzinę, rękę, oko, zostanie zdradzony, zbanowany przez niesprawdliwego moderatora, wrobiony w zbrodnię, której nawet nie widział... Widownia tego za bardzo nie  pochwala, ale za to twój boh dostaje z +50% do OZ (Ogólnego Zainteresowania).

-Walka-widzowie to kochają, zwłaszcza męskie grono. Najlepiej przeczytaj jakiś poradnik sztuk walki, albo poszukaj szczegółów przez google. Daj przy tym dokładne opisy poszczególnych sekwencji ataków zachowując fachową terminologię

bROXmor

bROXmor

Użytkownicy
Bo jest gazowana.
posty179
Propsy12
  • Użytkownicy
  • Bo jest gazowana.
Cytat: Gother link=topic=2769.msg25362#msg25362 date=Jul 29 2008, 17:30\'
Przeciętny człowiek przeczyta trochę książek (...) i stwierdzi: już to wiem.
Podobieństwa twoich wypowiedzi do G3 napawają mnie przerażeniem ;)

כל עוד בלבב פנימה

נפש יהודי הומיה,

ולפאתי מזרח קדימה,

עין לציון צופיה,

עוד לא אבדה תקוותנו,

התקווה בת שנות אלפים,

להיות עם חופשי בארצנו,

ארץ ציון וירושלים.

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
I na co nam to? W części drugiej nie ma nic nowego dla osoby, która przeczytała choćby 2 odrębne tytuły (choćby kubusia puchatka i hobbita) oraz obejrzała jakiś film. W czym to Twoim zdaniem ma pomóc, hm...?
Bo ja jakoś nie widzę w tym sensu, zwłaszcza, że połową "tutka" były bzdury pisane stylem "cholera, chciałem wyjść z chałupy, ale muszę jeszcze to dokończyć".
Podsumowywując: bezużyteczne i nudne jak flaki z olejem.

Gother

Gother

Użytkownicy
posty454
Propsy258
ProfesjaScenarzysta
  • Użytkownicy

Gother

Jak pisać cokolwiek
#14 2008-07-31, 08:12(Ostatnia zmiana: 2008-07-31, 08:30)
Ciekawe to być musi opowiadanie, a że większość ludzi piszących tutaj opki to barany, więc tutek jest i dla baranów. Nie jesteś baranem? Gratuluję.

Luke_Flamesword

Luke_Flamesword

Użytkownicy
posty188
Propsy402
  • Użytkownicy
Ja myślę, że Gother będzie tak miły i napisze nam krótkie opowiadanko, które będzie doskonałym przykładem, tego jak powinno się pisać. Barany chcą zobaczyć jak w praktyce wygląda warsztat mistrza.

Beeee beeee...

Gother

Gother

Użytkownicy
posty454
Propsy258
ProfesjaScenarzysta
  • Użytkownicy
Zaraz napuszczę ci gości, którzy męczą mnie na gg o moda, powiesz im, że Gother pisze tylko krótkie opowiadanko, w wolnej chwili, gdy skrypty od moda się reparsują. Ciekawe jak na tą wymówkę zareagują.
OK, OK wrzucę jakiś tekst w niedalekiej przyszłości, pod znanym wam pseudonimem artystycznym z objaśnieniami jak to się tworzyło, choć zazwyczaj nie daję się podejść na głupi argument: jak taki mądry jesteś to sam zrób lepiej. A zresztą, jeśli chodzi o ten dział to nie będę się musiał nawet specjalnie wysilać. I tak tu wszystkich pozaginam z palcem w kieszeni.

Luke_Flamesword

Luke_Flamesword

Użytkownicy
posty188
Propsy402
  • Użytkownicy

Luke_Flamesword

Jak pisać cokolwiek
#17 2008-07-31, 10:41(Ostatnia zmiana: 2008-07-31, 10:41)
Zaraz napuszczę ci gości, którzy męczą mnie na gg o moda, powiesz im, że Gother pisze tylko krótkie opowiadanko, w wolnej chwili, gdy skrypty od moda się reparsują. Ciekawe jak na tą wymówkę zareagują.
Oh, że też nie zlinczowali Cię, za marnowanie czasu nad tymi poradnikami - upiekło Ci się fuksiarzu...

btw. Jak tam Zdarzenie na morzu? Podobno robicie premierę dwa tygodnie temu  :D  

I tak tu wszystkich pozaginam z palcem w kieszeni.
Ależ czekamy z niecierpliwością i mamy nadzieje, że nie zajdzie potrzeba cytowania Twoich wspaniałych poradników podczas komentowania opka.  :P

bROXmor

bROXmor

Użytkownicy
Bo jest gazowana.
posty179
Propsy12
  • Użytkownicy
  • Bo jest gazowana.
Cytat: Gother link=topic=2769.msg25615#msg25615 date=Jul 31 2008, 10:14\'
I tak tu wszystkich pozaginam z palcem w kieszeni.
Przykro mi, ale zasięg rąk większości ludzi oraz odległość kieszeni od rozporka pozwalają na zagięcie tylko jednego, jedynego narządu...  :unknw:

Ale, tak poza wszystkim, ten poradnik jest bardziej znośny od poprzedniego... może dlatego, że nie starałeś się pisać własnym stylem :P  Myślę, że i tak się doń nie zastosuję, ale fajne, fajne  :D

כל עוד בלבב פנימה

נפש יהודי הומיה,

ולפאתי מזרח קדימה,

עין לציון צופיה,

עוד לא אבדה תקוותנו,

התקווה בת שנות אלפים,

להיות עם חופשי בארצנו,

ארץ ציון וירושלים.

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
Cytat: DzikiBen link=topic=2769.msg23917#msg23917 date=Jul 21 2008, 17:59\'
Gother, zastanawia mnie czy w ogóle czytałeś ten artykuł! Wyrażanie swoich superlatyw oraz subiektywnych opinii ma się nijak do jakiego kol wiek recenzowania gier.

Podaj mi choć jedną recenzję która jest w pełni subiektywna.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry