To ja może w ogóle nie nawiązując do poprzednich dyskusji się wypowiem.
Cóż, reklama serwera nie jest zła i widać, że nie jest to takie byle co przygotowywane. Co innego może być z poziomem RP graczy na serwerze, ale zobaczymy. Ogólnie administracja + cały team tego serwera powinni dobrze wszystko przemyśleć i nie zrobić z tego byle czego.
Prawda jest taka, że cała modyfikacja GMP upadła (został tylko launcher i "odświeżona" wersja R-9-2). Nie ma zatem specjalnej konkurencji, jeśli mówimy o samym GMP, toteż mam nadzieję, że pomysł wypali. Jednocześnie jesteśmy bardzo blisko wydania G2O (Gothic 2 Online), a więc lepszego odpowiednika GMP + będzie on update'owany w przyszłości. Warto to mieć na uwadze.
Nie jestem do końca przekonany w kwestii klas prywatnych. Ja wiem, że to oznacza zarobek na (prawdopodobnie) utrzymanie serwera, ale mimo wszystko często zdarza się tak, że gracze mający takowe klasy nadużywają swoich umiejętności.
Także, nie oczekiwałbym cudów ws. ilości graczy na serwerze. Toteż patrząc na to iż są 4 frakcje + mogą powstać ugrupowania nieoficjalne..
Jakby patrząc na to tak - jeśli zazwyczaj liczba graczy na serwerze wynosi 40 to po 10 na każdą frakcję i wtedy każde miejsce jest zapełnione w jakiś sposób. Tutaj ciężko mi powiedzieć ile może - czysto teoretycznie - pograć graczy. Jak wyżej wspomniałem, GMP upadło. No chyba, że zyskacie trochę osób z TheModders. To już nie te czasy, gdzie na serwerze gra po 100+ graczy i wszystko jest OK. Osobiście stawiałbym na 3 duże frakcje, a dalej to już jak to będzie chciał stworzy się grupy/gangi itp.