Błędy w ostatecznej wersji moda 491355 1149

O temacie

Autor Adanos

Zaczęty 11.11.2013 roku

Wyświetleń 491355

Odpowiedzi 1149

Żelazko

Żelazko

Użytkownicy
Alt Mac Dupy
posty1102
Propsy1209
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Alt Mac Dupy
Z tymi Czasami Spłaty była jakaś gównoburza. Mod jest ukończony czy wypuszczony w formie ile było zrobione?

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6476
Propsy3038
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard
To drugie + do tego ileś tam patchy.

http://chomikuj.pl/gothicwarrior

https://www.youtube.com/watch?v=UCMTYnPVyFu

Novelist

Novelist

Użytkownicy
posty2
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Z miłą chęcią bym w to pograł bo już od dawna na ten mod czekałem ale o nim zapomniałem. Problem tylko jest taki że nie mogę go za cholerę ściągnąć z mega. Ma ktoś jakiegoś alternatywnego linka?

Novelist

Novelist

Użytkownicy
posty2
Profesjabrak
  • Użytkownicy

emkow

emkow

Użytkownicy
posty2
Propsy1
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Inne mody działają? Uruchamiasz przez GothicStarter?
Nie działał żaden mod, oczywiście odpalam przez GothicStarter.

Problem już rozwiązany - chodziło chyba o FPS patcha. Przeinstalowałem całą grę i poszło, niestety Gothic w ogóle nie chciał się odpalić z zainstalowanym system packiem (wywalał się jakiś błąd 00000000x...), bez tego packa wszystko dobrze śmiga.

Szaromrok

Szaromrok

Użytkownicy
posty71
Propsy65
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Witam, mam pewien problem z modyfikacją, problem, można by rzec, częściowo techniczny. Otóż na wersji 1.5 bezproblemowo dobrnąłem do zadania "Bestia z bagien", i w momencie, w którym dostajemy od Lestera zioło do wypalenia, ten dziwny narkotyk, pojawił się taki oto problem - po, że tak powiem, zakończeniu działania efektu narkotyku, budząc się okazuje się, że efekt tegoż specyfiku, polegający na zaburzeniu proporcji widzianego świata (jakbyśmy mieli marną rozdzielczość w ustawieniach) zostaje "na dłużej" i nijak nie chce odpuścić. Efekt ten, pojawiający się już bezpośrednio po spożyciu ziela Lestera, nie mija ani z czasem, ani po przespaniu kilku dni, ani po niczym innym, jak wczytywanie, wchodzenie do innych lokacji, i td. Jest to bardzo wredny efekt, który bardzo źle wpływa na odbieranie gry pod kątem doznań wizualnych. Od razu uprzedzę, że zmiana rozdzielczości w moim przypadku nie jest możliwa, gdyż z racji grania w Gothica na Win 7 hp muszę mieć zainstalowanego fixa, który ustawia automatycznie rozdzielczość ekranu, i nijak nie można jej zmienić bez wywalenia do pulpitu.
Z góry dzięki za pomoc w rozwiązaniu tego problemu...

Gdyby ktoś miał kiedykolwiek podobny problem z upośledzonym FOV (skaczący fov/obraz, dziwne zniekształcenia przez resztę gry) po wypaleniu ziela lestera, oto rozwiązanie:
1. Pobieramy Gothic Variable Editor stąd: https://www.worldofgothic.de/dl/download_388.htm
2. Wskazujemy katalog Goticzka, następnie wczytujemy zapis, który nas interesuje
3. W wyszukiwarce u góry wstukujemy "fov"
4. Patrzymy na poniższy screen i zerujemy wartości zgodnie z tym, co przedstawia (tam, gdzie nie ma zera na obrazku - zostawiamy)

5. Zapisujemy zmiany i wczytujemy grę. Powinno być ok.
Pewnie można zrobić to finezyjniej (można nawet być turbohakierem i włączyć w celu edycji save'a hexeditor), po prostu porównałem wartości sprzed ziela lestera i po.
U mnie działa™

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Mega propsy! :D
@Splash, dodaj to do nowej wersji.

Splash

Splash

Moderator
posty4209
Propsy3412
ProfesjaNierób
  • Moderator
Więc... Trzeba tylko tyle? xD Wydaje mi się, że wystarczy wyzerować LASTH i LASTV.
H - horizontal
V - vertical
PTR to po prostu wskaźnik. Jego zerowanie może powodować crashe, jeśli funkcja nie sprawdza czy ptr wynosi więcej niż 0.

Nie zajmuję się multiplayerami do Gothica. Przestańcie zawracać mi tym głowę...
Ps. Siemekk ma downa i śpi w pufie

Szaromrok

Szaromrok

Użytkownicy
posty71
Propsy65
Profesjabrak
  • Użytkownicy
PTR, LASTH i LASTV mają chyba takie wartości w sejwie sprzed ziela lestera (przynajmniej w moim przypadku miały), więc ich nie ruszałem, zerowałem całą resztę. Mod ukończyłem, crashy nie było.

aliuen1990

aliuen1990

Użytkownicy
posty3
  • Użytkownicy
Witam

Jakiś czas temu zacząłem grę od nowa (bug, o którym już pisałem). Tym razem dotarłem dalej, bo do ścieżki maga. Znowu utknąłem, nie wiem jednak czy to bug, czy czegoś nie zrobiłem. Dostałem pierwsze zadanie od Lerena, by przynieść przedmiot ze świątyni orków. Przeniosłem mu ten przedmiot i... no właśnie i co dalej. Po dniu powinienem dostać kolejne zadanie? Czy jest jakiś inny wyzwalacz? Czy może błąd?

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Rozmawiałeś z Miltenem? Dostałeś zadanie z tritetrą?

Frizbick
  • Gość
Naprawdę zaczynam tracić cierpliwość do tej modyfikacji. Czy twórcy mają nas za jakieś cholerne medium i mamy się domyślać, co gdzie jest? Od 3 rozdziału to się stało nie do zniesienia. Połowa questów kończy się na lataniu po całej kolonii i szukaniu nie wiadomo czego. A wystarczyłby prosty wpis w dzienniku albo rozmowa z kimś bo aktualnie czuję się jak na lekcji polskiego domyślając się "Co autor miał na myśli". Już nie mówiąc o bugach, które może nie przeszkadzają tak mocno i nie utrudniają przejścia gry ale też drażnią.
To by było na tyle z narzekania, całą "recenzję" wystawię, jak przejdę.

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja

Adanos
Administrator

Błędy w ostatecznej wersji moda
#1033 2017-02-04, 16:41(Ostatnia zmiana: 2017-02-04, 16:48)
Najwyraźniej twórcy są tak staroświeccy, że nie chcieli prowadzić gracza za rękę. Chcieli dać możliwość satysfakcji graczom, że udało im się coś zrobić po tylu godzinach szukania, odkryć, dotrzeć tam gdzie wzrok nie sięga, by nad poziomy wzlatać. :)

Podaj miejsca w fabule, które są niejasne. Może Splash zrobi, aby przekaz fabuły był bardziej czytelny.

Frizbick
  • Gość

Frizbick
Gość

Błędy w ostatecznej wersji moda
#1034 2017-02-04, 17:34(Ostatnia zmiana: 2017-02-04, 20:32)
Najwyraźniej twórcy są tak staroświeccy, że nie chcieli prowadzić gracza za rękę. Chcieli dać możliwość satysfakcji graczom, że udało im się coś zrobić po tylu godzinach szukania, odkryć, dotrzeć tam gdzie wzrok nie sięga, by nad poziomy wzlatać. :)

Podaj miejsca w fabule, które są niejasne. Może Splash zrobi, aby przekaz fabuły był bardziej czytelny.
Też wolę, jak trzeba pomyśleć ale naprawdę miejscami to było niemożliwe.
Zaczynając od początku (przynajmniej, co pamiętam), zadanie Patrole mogłoby dodawać wpis w dzienniku po zabiciu wszystkich bo 2 razy się musiałem wracać. Co do wracania to przydałoby się więcej run, ta tworząca portal jest fajna ale to trochę mało albo chociaż jakąś możliwość wydłużenia sprintu.
I teraz od 3 rozdziału, zadanie ze znalezieniem Diego. W życiu bym nie pomyślał, że może tam siedzieć. A zanim sprawdziłem poradnik odwiedziłem miejsce, gdzie siedzi w G2, górską fortecę i parę innych jaskiń. Kolejno jest Balam, ciężko się domyślić, że da się z nim porozmawiać tylko w określonej godzinie.
Marzenie Rodneya to już całkiem przesada. Kolejny raz nie wiadomo czego duch pojawia się tylko o określonej godzinie. Po drugie flakonik można oddać tylko Taranowi, ja najpierw sprawdziłem magów, można by dać im jakiś dialog w tej sprawie. Po trzecie nie wiadomo czemu musimy angażować w to Bezimiennego. Po czwarte ten topór jest prawie niewidoczny, ciężko go znaleźć. Myślałem, że ta poświata był jakiś błąd w teksturze  :lol2:
Dalej mamy klasztor. Co twórcy mieli na myśli z tymi chrząszczami? Albo zagadka z ognistymi golemami? Są tam jakiekolwiek wskazówki? Jeszcze, żeby to było normalne golemy to mógłbym to zrobić metodą prób i błędów ale na ogniste nie miałem tylu zwojów. Muszę jednak przyznać, że walka z Truanem była świetna.
Zadanie z Ornamentami jest chyba lekko zbugowane więc tego nie komentuję ale skąd Jarvis się mógł wziąć w jaskini Piwosza to ja nie mam pojęcia. I tak właściwie skąd mamy się dowiedzieć, gdzie na początku siedzi, żeby zacząć ten cały wątek?
Zadanie Więź to też przesada. Przeszukać kolejno wszystkie jaskinie w kolonii? I na dodatek przedmiot był w miejscu, które już odwiedzaliśmy więc bym tam raczej nie szukał. Zadanie ze znalezieniem łuku dla Świstaka jest zbugowane? Ten koleś, który go miał zespawnował się na środku Starego Obozu i...zaczął zabijać strażników.
Zadanie ze starą wieżą Xardasa, jak ja się miałem domyślić, że te skrzynie mam otworzyć kluczem Kruka? Też bym sugerował jakiś wpis do dziennika.
I co z zadaniem Poszukiwacz albo Orle Gniazdo? Zbugowane są? Bo nie da się ich skończyć.
I niektóre inne zadanie mogły by paradoksalnie dawać mniej informacji i być nieliniowe, chociażby Szpieg w obozie. Wierz mi czy nie ale bez żadnych podpowiedzi domyśliłem się, że to może być ta osoba a prawie wszystkie postaci tylko to potwierdzały. Tak samo Orle Gniazdo mogłoby mieć 2 możliwości ukończenia (jeśli ich nie ma).
Więcej nie pamiętam albo nie było jak nie mówić o tym cholernym bugu z niezadawaniem obrażeń.

Poza tym wyczuwam ironię w twojej wypowiedzi jakbyś sugerował, że jestem za głupi by zrobić te zadania. A jak dla mnie takie zadania powodują tylko i wyłącznie frustrację. Poza tym warto w ogóle podawać te błędy i bugi? Nie wydaje mi się, żeby coś było jeszcze z tym robione.

Rickando

Rickando

Użytkownicy
posty8
Propsy3
Profesjabrak
  • Zbanowany
zadanie Orle gniazdo oraz poszukiwacz mozna ukończyć. Jakie zadanie nie zostały ukończone to sabotaż, jaszczuroludzie oraz almanach odrodzenia. Resztę zadań ukończyłem. fakt faktem jest masa błędów oraz niedomówień. Gracz nie bedzie się domyślał i szukał 10 razy w tych samych miejscach czy czegoś tam nie ma. Tak samo Rick mówi ze wie gdzie znajduje się wieża mgieł a przecież nikt mu tego nie mówił wcześniej gdzie co się znajduje jeśli chodzi o nazwy. To samo cmentarzysko orków. Skąd rick wiedział że tam jest cmentarzysko? To samo z cytadelą. Moge od siebie dodać że po zabiciu truana WARTO zagadać do roderika. Wtedy otrzymamy 3,5k  expa oraz pożegnamy się z nim dzięki czemu nie będzie już drugiego roderika przy wejściu do podziemi klasztoru oraz będziemy mogli ponownie tam wejść. Zadanie z atakiem na obóz orków też idzie wykonać. To znaczy zadanie nie przeniesie się do zaliczonych ale idzie doprowadzić do ostatniej rozmowy z jaszczurem. Błędem powodującym iż jaszczur obiera złą trase ( nie tą co powinien gdzie szamani) jest  pewien Ork generał przez którego jaszczur zaś się buguje i stoi w miejscu.

Post połączony: 2017-02-04, 20:12
aha, nie idzie ukończyć mam na myśli nie przeniosło się do "zaliczonych"

Post połączony: 2017-02-04, 20:17
Ciekawostka taka że twórcy nie dodali helmu oraz fajnego pancerza modelu łowcy smoków jak się nie myle. Nie mam pojęcia dlaczego nie dodali też więcej mieczy dualnych skoro wszystko można przywołać kodami..

Post połączony: 2017-02-04, 20:17
TEST_HELM epicki hełm

Frizbick
  • Gość
Dzięki za odpowiedź, w takim razie jak skończyć te dwa zadania (Poszukiwacz i Orle Gniazdo) bo nie mam pomysłu? Nie ma żadnej opcji dialogowej z żadną z postaci związanej z questami. Roderik niestety chyba zginął podczas walki bo nigdzie go nie ma. I przy okazji, gdzie zdobyć dodatkowe płytki do pancerza z pełzaczy? W Wolnej Kopalni zabiłem parę przed nauczeniem się umiejętności i teraz brakuje mi 3 płytek.
Jeszcze co do niejasności z gry, kolejna rzecz. Z misji Miecz Runiczny, skąd Laren wiedział, że ukradziono nam miecz? Chyba mu nigdzie o tym nie mówimy.
Dodatkowo wątek Nowego Obozu wydaje się być dziwny. Przez tyle czasu jakoś dziwnym trafem nikt nie wie o jego opanowaniu, dodatkowo ci najemnicy, którzy nagle zmienili stronę a Gomez to toleruje.
Z kolejnych genialnych rzeczy mogę dodać ucieczkę przed lawą i wieżę Nekromanty. To było świetne.

Rickando

Rickando

Użytkownicy
posty8
Propsy3
Profesjabrak
  • Zbanowany
hehe, nie ma to jak przejść próbe mroku z założonym mieczem runicznym XD Mi się zdarzyło że podniosłem miecz runiczny po zabiciu siebie (próba mroku) bo akurat mialem założony :) Zastanawia mnie skąd wziąć średni pancerz strażnika... Jak ukończyć Orle gniazdo? Wątek bodajże kończy się po pobiciu kruka ( uwaga nie zabijamy) tak, trochę to bez sensu ale nie masz zabijać kruka. Jak wstanie to masz wątek z nim rozmowy i przenosi się do Jarkendaru.

Post połączony: 2017-02-04, 22:12
ja rickiem nie zabiłem maga w świątyni śniącego tylko przechodziłem gre dalej XD dziwne ale bezimienny ma dalej skrytpy.. Ja sam rickiem doszedłem do śniącego i przebiłem wszystkie serca... ale nic się nie stało XD a potem opuściłem świątynie i poszedłem zobaczyć do Starego obozu gdzie pełno straży Gomeza jest. No i zabiłem dwa razy gomeza. A czarnego maga zabiłem raz gdy dał mi runę, dwa jak był w obozie sekty, trzy w swojej wieży i czwarty raz na koniec...

Post połączony: 2017-02-04, 22:17

Post połączony: 2017-02-04, 22:19
oto moje staty :) Dodam że po przywołaniu Katrakanta nie warto iść z powrotem do tej świątyni gdzie odbywał się rytuał przez Ricka.. ponieważ z DUPY ratfort pojawi się w pobliżu chaty aidana i katrakant się przywoła a gra się zawiesi. Dodam że przebiłem wszystkie serca sniącego, zmaksowałem postać miksturami które tam były a demona nekromanty zabiłem przy wyjściu z świątyni śniącego dzięki czemu mogłem opuścić świątynie za nim moja postać zginęła. Czekam aktualnie aż bariera opadnie :/

Będę szczery. Pod koniec gry aż się samo prosiło żeby wpisać kod na ten pancerz i hełm. Więcej razy nie używałem kodów w grze. Jak chcesz mogę podesłać save. Zrobiłem WSZYSTKIE QUESTY jakie były możliwe.

Post połączony: 2017-02-04, 22:25
aaa... wiem że milten uczy 5 kręgu magii a czy można nauczyć się gdzieś 6 ? Ta gildia "myśliwy" jakoś mało satysfakcjonująca jest.. Mag brzmi lepiej, ale mag ma nudniejsze zadania i ma ich mniej. Nie wiem dlaczego nie dodano więcej mieczy dualnych a można je kodem przyzwać.

Post połączony: 2017-02-04, 22:27
A I KURWA BARDZO WAZNA SPRAWA!!!

Jak grasz w Czas zapłaty TO OBOWIĄZKOWO na 1 lvl kupujesz szybką naukę a na 3 poziomie 2 poziom nauki

1 lvl - 10 pn (szybkiej nauki) 11 co lvl
2 lvl - 20 pn (szybkiej nauki) 13 co lvl

mając 3 lvl wydamy 30 pn ale nam to się zwróci ponieważ kazdy kolejny lvl to 13 punktów nauki. Moim zdaniem warto.

Post połączony: 2017-02-04, 22:30

aha, jak bezimienny się teleportuje i chcesz do niego zagadać to pokazuje Ci się jego inwentarz z przedmiotami :D

PS: jak pozbyć się gomeza w 2 min? Kupujesz zwój kontrola. rzucasz go na gomeza po czym atakujesz thorusa. Jeśli Cię pobiją to i zabiją. i na co tyle zadań i problemu z tym gomezem ?

Post połączony: 2017-02-04, 22:32
Dodam że jedeń cień po pobiciu daje nam 20k expa. Można go dobić łukiem ina początku gry dostaniesz 40k expa przez co z 3 lvla możesz nawet na 14 od razu awansować.  W wolnej kopalni jest cień który ma chyba z 2k życia
Owy cień znajduje się koło areny w SO

aliuen1990

aliuen1990

Użytkownicy
posty3
  • Użytkownicy
Rozmawiałeś z Miltenem? Dostałeś zadanie z tritetrą?

Tak, rozmawiałem z Miltenem, nie dostałem zadania z tritetrą (ani zbierania przedmitów od Miltena)

Wczytując starszy zapis też nic.

Edit: Widzę, wciąż nie udało się znaleźć rozwiązania, więc opcja zapisu gdzieś w "okolicy" pod względem zadań zaczyna wchodzić w grę, kodami przywróci się stan postaci

diego503

diego503

Użytkownicy
posty15
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Witam. Zacząłem grę w CZ, ale mam problem z otwieraniem niektórych skrzynek, Bezi podchodzi do nich po kliknięciu, jest dźwięk otwierania, ale po chwili szybciutko staje wyprostowany, i nic dalej nie robi, a podpis: "Skrzynia" miga. Jest na to jakaś rada?

EDIT:
Problem rozwiązany ponowną instalacją gry. Ale pojawiły się następne:
Podczas snu, gdy jest ta animacja zmiany czasu, ona się zapętla i tak leci w nieskończoność, w tym samym momencie wywala błąd:
 "X: XD3D_InitPerDX: Can't crate D3DX context ! Error: DDERR_UNSUPPORTEDMODE"

I jeszcze problem podczas walki mieczem, jestem całkowicie blisko przeciwników, a jednak zadając cios (machając mieczem) nie zadaje ciosu (nie słychać tego charakterystycznego puknięcia, dmg nie spada, tak jakbym walił w powietrze). A nie chciałbym do końca gry łukiem strzelać.

0 użytkowników
Do góry