Programy do benchmarku - pytanie. 6254 20

O temacie

Autor Graveir

Zaczęty 11.02.2013 roku

Wyświetleń 6254

Odpowiedzi 20

Graveir

Graveir

Użytkownicy
Avatar Twilight Sparkle / Pożeracz serc
posty1275
Propsy235
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Avatar Twilight Sparkle / Pożeracz serc
Mam takie pytanie, nad którym jakiś czas temu się zastanawiałem. A mianowicie chodzi o to, że czasami przy czytaniu niektórych tematów o problemach z podzespołami na różnych forach czasami polecali uruchomienie testu jednym z takich programów. I nie wiem, czy to ma działać tak, że jeśli np. po godzinie - dwóch takiego testu nic się nie zawiesi/wyłączy, to oznacza, że wszystkie podzespoły są sprawne? Czy na jakiej zasadzie to działa? Z góry dzięki za odpowiedzi.

Mój obecny sprzęt PC:
Intel core i5-4590
8 gb ram
Geforce GTX 1050Ti

Neary

Neary

Użytkownicy
posty43
Propsy4
  • Użytkownicy
Rzecz w tym, by „pokatować” komputer wymagającymi aplikacjami. Mogą to być nawet wymagające gry, choć takie programy są dużo lepsze, bo sprawdzają wszystkie elementy (2D, 3D, procesor itp.).

Jeśli po jakimś czasie, przy pełnym obciążeniu komputer działa bez problemu, to rzeczywiście wyklucza to wiele usterek takich jak np. problem z zasilaczem. Nigdy nie ma jednak 100% pewności. W skrócie to taki komputerowy „test wydolnościowy”.

Graveir

Graveir

Użytkownicy
posty1275
Propsy235
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Czyli w sumie jeśli nie jestem pewien, czy np. mój zasilacz wytrzyma korzystanie z geforce 9800gt, to jeśli podłącze tą kartę i uda się uruchomić komputer(czyli będzie można coś na pulpicie zrobić itp), to mogę puścić jakiś program do sprawdzenia i jeśli dajmy na to przez 30-60 minut testu nie zawiesi się nic, to oznaczać będzie, iż mogę spokojnie na tym zasilaczu i karcie pracować? Czy tak to nie działa i całe moje wypociny są bez sensu?

Mój obecny sprzęt PC:
Intel core i5-4590
8 gb ram
Geforce GTX 1050Ti

Neary

Neary

Użytkownicy
posty43
Propsy4
  • Użytkownicy
Mniej więcej tak to działa, chociaż z zasilaczami sprawa jest bardziej skomplikowana. M.in. dlatego, że są zasilacze i produkty zasilaczopodobnie (zobacz w google czarną listę zasilaczy).

Jednak w teorii masz rację. Jeśli PC się nie zawiesi podczas takiego testu i o ile masz zasilacz dobrej marki, to przy grach i innych programach nie powinno być problemu, gdyż benchmarki zwykle obciążają komputer bardziej niż wymienione aplikacje.

Graveir

Graveir

Użytkownicy
posty1275
Propsy235
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
No właśnie akurat mam produkt zasilaczopodobny. Czyli jak mi przyjdzie grafika to spróbuję jakimś benchmarkiem pokatować kompa. Mógłbyś jakiś polecić?

Mój obecny sprzęt PC:
Intel core i5-4590
8 gb ram
Geforce GTX 1050Ti

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Do obciążania grafiki świetnie nadaje się atitool. Nieważne, że masz kartę nvidii, zadziała.

Mimo wszystko sprawdzanie, czy zasilacz wytrzyma z kartą przez maksymalne jej obciążanie wydaje mi się być najgorszym pomysłem z możliwych. Gówniany zasilacz może po prostu nie wyrobić, paść i pociągnąć za sobą kilka innych elementów peceta, chociażby właśnie kartę graficzną.

Neary

Neary

Użytkownicy
posty43
Propsy4
  • Użytkownicy
Zgadzam się z przedmówcą.
Gorsze zasilacze (nie mówię o mocy) mają to do siebie, że jeśli coś jest nie tak, to na tamten świat zabierają nie tylko siebie, ale pozostałe podzespoły.

Dobry zasilacz, jeśli będzie za słaby, to grzecznie się wyłączy i mało prawdopodobne, by się spalił.

Z drugiej strony, jeśli wcześniej wszystko działało bez zarzutów, to nie ma się co martwić. Gorąco jednak polecam zamianę zasilacza na markowy, bo te z czarnej listy, to tykające bomby i takie są fakty, niestety.

Z benchmarków polecam 3D Mark. Darmowa licencja ma kilka ciekawych testów.

Graveir

Graveir

Użytkownicy
posty1275
Propsy235
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
A z tych markowych wystarczyłaby do mojego zestawu(w sygnaturze + ewentualnie dodać tego geforce'a 9800gt)jakaś 400/450?

Mój obecny sprzęt PC:
Intel core i5-4590
8 gb ram
Geforce GTX 1050Ti

Jedairusz

Jedairusz

Złote Wrota
Grafik 3D w Boombit
posty1022
Propsy1297
NagrodyVV
ProfesjaGrafik 3D
  • Złote Wrota
  • Grafik 3D w Boombit
http://www.okazje.info.pl/km/komputery/chieftec-gpa-500s8-80-plus-500w.html  bez żadnych problemów się sprawuje a dużo nie kosztował.

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
Sa kalkulatory do liczenia wymaganej mocy

Graveir

Graveir

Użytkownicy
posty1275
Propsy235
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Korzystałem z tego kalkulatora i wyszło mi, że 350W jest zalecane...
http://www.extreme.outervision.com/psucalculatorlite.jsp

Mój obecny sprzęt PC:
Intel core i5-4590
8 gb ram
Geforce GTX 1050Ti

Neary

Neary

Użytkownicy
posty43
Propsy4
  • Użytkownicy
Nie zapomnij o tym, że zasilacz nie powinien pracować na pełnych obrotach, bo to drastycznie skraca żywotność. Zalecana jest ok. 10% rezerwa mocy.

Patrząc na Twoją konfigurację, to dobry 400W nie powinien sprawiać żadnych problemów.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Chieftec zabrał mi mojego 8800gt : (

Ale to raczej nie jest zła firma (chociaż... nowe modele ponoć nie są tak świetne jak kiedyś), ot, miałem pecha. Mimo to gdybym teraz miał coś brać, to brałbym jakieś OCZy.

Graveir

Graveir

Użytkownicy
posty1275
Propsy235
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Sorry, że truję, ale istnieje jakiś minimalny okres testowania karty graficznej, żeby mieć ponad 50% szansy, że karta będzie działać? Bo aktualnie korzystam z niej i pograłem chwilę(ok. 30-45 minut)w triala Diablo 3. Gwarancja rozruchowa(cokolwiek to znaczy)to 5 dni, więc czy można przyjąć, że jeśli przed te 5 dni karta będzie pracować po ok. 6-8 godzin i nic nie będzie robić problemów, to będzie jakieś prawdopodobieństwo, że trochę pożyje?

Mój obecny sprzęt PC:
Intel core i5-4590
8 gb ram
Geforce GTX 1050Ti

Neary

Neary

Użytkownicy
posty43
Propsy4
  • Użytkownicy
Biorąc pod uwagę złośliwość rzeczy martwych, to trudno powiedzieć. Radziłbym przepuścić kartę przez benchmarki, jeśli przejdzie je bez błędów - karta jest sprawna. Czas jej sprawności zależy w dużej mierze od tego ile ma przepracowanych lat i czy się nie przegrzewa, bo to ją po prostu zabija.

W skrócie trzeba ją pokatować, póki jest jeszcze na „gwarancji” i przy okazji monitorować temperaturę.

Graveir

Graveir

Użytkownicy
posty1275
Propsy235
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Dobra, więc później postaram się puścić jakiegoś benchmarka. A czy temperatura tej karty graficznej po ok.45-50 minutach gry w triala Diablo 3 wynosząca 48/49* to dobra temperatura, czy coś nie tego?

Mój obecny sprzęt PC:
Intel core i5-4590
8 gb ram
Geforce GTX 1050Ti

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

Programy do benchmarku - pytanie.
#16 2013-02-13, 10:29(Ostatnia zmiana: 2013-02-13, 10:42)
ŚWIETNA. 8800gt na tych samych układach potrafiło przy gorszym chłodzeniu grzać nawet do 80-90*C i wciąż bezproblemowo pracować :D

Cragann

Cragann

Użytkownicy
posty766
Propsy604
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Spoko, mi czasem przy wieśku do 100 skakało, ale to przez to że miałem strasznie zasyfiony komp. GeForce 8800 GTX mam już z 2 lata, i bez żadnych problemów gram w nowe gry na full detalach. Chociaż jak ja kupowałem to dałem prawie tysiaka za nową, to teraz bym na pewno kupił jak chodzą po 2 setki. Opłaca się :F

Neary

Neary

Użytkownicy
posty43
Propsy4
  • Użytkownicy
Zgadzam się z Zkirtaem. Temperatura jest w normie i nie masz się czego bać, jeśli chodzi o tę kwestię.

Graveir

Graveir

Użytkownicy
posty1275
Propsy235
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Nie wiem, czy dobry test puściłem, ale użyłem programu 3DMark03 z domyślnymi ustawieniami i wyszła mi taka ilość punktów:
Ilość punktów
Nie było z tym żadnych problemów, a po tym "teście" temperatura wyniosła 48*. Przetestować jakimś innym programem(prosiłbym o link od razu)czy można temu zaufać?

Mój obecny sprzęt PC:
Intel core i5-4590
8 gb ram
Geforce GTX 1050Ti

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry