Dobra zagrałem może 2 godziny. Dotarłem ledwo do Toussaint i może 25 minut eksploringu no i pierwsza walka. Mimo to już mam kilka przemyśleń odnośnie dodatku, również do zmian interfejsu które do KiW się zaliczają.
Interfejs został genialnie przemodelowany i tym samym usunął jeden z nielicznych błędów Dzikiego Gonu co powoduje, że coraz bardziej przekonuje się do New Game Plus. Przede wszystkim przerobiono prawie wszystkie miniaturki i aspekt graficzny. Wszystko wygląda ładniej, menu jakby bardziej zciśnili przez co nie jest za duże. Swietnie zrobiono też z mapą, odchylanie analogu powodowało jej powiększanie, ale w pewnym momencie wyrzucało na mapę świata, tu tak nie ma. Do tego można stawiać 10 własnych różnych znaczników co jest kolejnym bardzo trafionym pomysłem, w trakcie przygody w Dzikim Gonie widziałem kilka ciekawych miejsc (nie oznaczonych "?") które zostawiłem na później bo goniło mnie zadanie i już ich nie znalazłem (tak btw. jadąc na spotkanie z rycerzami znalazłem KOLEJNY niezoznaczony na mapie "!", na zupełnie losowej opuszczonej przez bogów drodze, ta gra jest tak monumentalna, że nie da się zbadać każdego skrawka i po prawie 300 godzinach nadal zaskakuje). Oczywiście zmiany z ekwipunkiem też przyjąłem świetnie.
Co do samego dodatku. Poziom trudności póki co nie jest wysoki, jeszcze nikt mojemu 40 levelowemu Geraltowi nie dał rady podskoczyć. Fajnie jednak, że każdy stwór jest tam na poziomie minimum 35 więc jest dostrzegalna różnica między nimi a potworkami randomowymi z podstawki. Co do Goliata....miał bardzo fajne ataki, ale był w rzeczywistości prosty i pokonanie go nie sprawiło wielkich trudności. Zdecydowanie gigantyczne wrażenie robi Toussaint wizualnie i stwierdzam, że ludzie mówiący jakoby Księstwo było najlepszym miejscem stworzonym w grach, mogą mieć rację. Widać róznice graficzną, widoki są oszałamiające, wszędzie jest jasno, pogodnie, przepięknie, klimat śródziemnomorski mocny. Suuuper. Na dodatek od razu rzuciła mi się masa nowego sprzętu jak i contentu. Wystarczyły 2 tablice ogłoszeń abym wzbogacił się o 4 zadania, 4 zlecenia i 2 poszukiwania. I kilka "?" których w sumie jest podobno około 30. Pierwsze wrażenie jest świetne, jutro idę po więcej.
(Motyw główny znacznie lepiej wypada w menu niż na YT).