Podobnie jak przedmówcy sądzę, że najlepszą opcją jaka mogłaby być to konieczność zaczynania gry jako kret/kopacz jeśli mamy dołączyć do SO/NO (wtedy te powszechne w grze teksty że "dołączenie do sekciarzy jest najprostsze" miałyby rację bytu).
Taka moja sugestia Outlanderze - zrobisz jak uznasz za stosowne ;)
1) Dołączenie do SO:
- Diego mówi nam, że możemy dołączyć do SO ale po 1. musimy zostać kretem, po 2. zyskać szacunek cieni i po 3. przejsć test zaufania.
- Oznacza to, że możemy w SO robić wszystkie zadania dla cieni (szacunek) ALE test zaufania rozpocznie się dopiero PO TYM jak zostaniemy kopaczem (przejdziemy ścieżkę Gamala).
- Rozpoczęcie ścieżki Gamala nie blokuje zadań w SO (nie tracimy xp ani przyjemnosci z wykonywania ww. poza tym możemy je wykonać jeśli najdzie nas np chęć zmiany zdania i dołączenia do innego obozu).
2) Dołączenie do NO:
- Lares pozwala dołączyć do swojej bandy tylko tym jacy się nieco wprawili w tym i owym, dlatego najpierw powinniśmy pokazać swoją przydatnosć jako kret i zrobic kilka innych rzeczy. W efekcie możemy robić normalne zadania dla NO (doprowadzenie Mordraga do obozu, odzyskanie rudy od Bhala itp) ORAZ ścieżkę kreta (jedno drugiemu nie przeszkadza, Lares pozwoli nam na zostanie szkodnikiem gdy wykonamy wszystkie wyżej wymienione)
3) Dołączenie do Bandytów:
- Drax stoi sobie w pobliżu wejścia na przełęcz wiec gada z masą "świeżaków" a reszta bandytów jest dobrze ukryta w swoim tajemnym obozie, w efekcie możemy wykonywać dla nich wszystkie zadania i nijak nie blokuje to dołączenia do innych obozów - blokada pojawia się dopiero wtedy kiedy Quentin przyjmuje nas do bandytów i daje zbroję.
4) Dołączenie do Bractwa Śniącego:
- Dokładnie tak samo jak do tej pory - możliwość dołączenia dostępna do chwili gdy nie zostaniemy Szkodnikiem/Cieniem (bo sekciarze bez problemu przyjmują w swoje szeregi krety/kopaczy, starczy spojrzeć na quest "nowi wyznawcy dla bractwa" - Melvin siedzi juz w Bractwie a my jeszcze Dustego sprowadzamy

)
---
Problemy jakie mi się nasuwają przy powyższym schemacie:
- Lista towarów ze Starej Kopalni (z testu zaufania) - jeśli ja dostaniemy to już będziemy kopaczem wiec dostarczenie jej Laresowi to coś problematycznego - tu powinna być możliwość zdradzenia SO i zostania jednak członkiem NO (analogicznie do sytuacji gdy jesteśmy kretem a możemy pomóc cieniowi i dołączyć do SO)