Wyniki nauki 98191 361

O temacie

Autor Leinnan

Zaczęty 20.06.2012 roku

Wyświetleń 98191

Odpowiedzi 361

Luke_Flamesword

Luke_Flamesword

Użytkownicy
posty188
Propsy402
  • Użytkownicy

Luke_Flamesword

Wyniki nauki
#120 2012-06-25, 16:40(Ostatnia zmiana: 2012-06-25, 16:42)
No niestety ludzie nie zauważają, że wciskanie czegoś komuś na siłę często tworzy reakcje buntownicze co prowadzi do odwrotnego skutku, niż ten który chciało się osiągnąć. Ludzi do nauki powinno się bardziej zachęcać niż zmuszać. Powinno się na każdym kroku pokazywać jak bardzo się opłaca osiągnąć to czy tamto, a nie wyjeżdżać z argumentami w stylu "bo tak i już". No, ale ciężko takie argumenty przedstawić, gdy takowe nie istnieją, gdy komuś się wciska niepotrzebną, specjalistyczną wiedzę.

Ja nie mam nic przeciwko wiedzy ogólnej, ta się przydaje, poszerza horyzonty i pozwala spojrzeć na świat z szerszej perspektywy. No, ale kurna jak się w liceum miałem uczyć liczby pęcherzyków płucnych w płucach, dokładnych dat bitew, które odbyły się w starożytności, analizować twórczość literacką, która służy głównie do prania mózgów ludziom, aby wzbudzić w nich chęć do bezmyślnego zabijania się za kraj (co w obecnych czasach już nie spełnia swojej funkcji) i wielu innych rzeczy, które albo były całkowicie zbędne albo zbyt specjalistyczne jak na wiedzę ogólną to mnie szlag trafiał.

Zresztą zauważcie, że program nauczania jest taki, że ludzie w ogóle nie są uczeni samodzielnego myślenia. Jest tylko myślenie analityczne (czyli dostajesz gotowe dane i przetwarzasz) i wkuwanie suchej wiedzy. Wszystko jest wpakowane w z góry określone schematy, a wszelkie przejawy indywidualizmu, samodzielnego myślenia czy wykraczania po za te ścisłe ramy są surowo tępione. Człowiek jest uczony, że jego najważniejszym celem jest spełnienia pewnych standardów, które ktoś z góry narzucił i dostosowanie się do otoczenia. Zresztą spójrzcie na matury z polskiego i analizy dzieł literackich pod klucz odpowiedzi - największy debilizm.

Ja się nie dziwie, że najwięksi wizjonerzy, ludzie którzy zmieniali nasz świat jak np. Einstein to albo rzucali szkoły w cholerę albo mieli kiepskie oceny. Einstein by nic nie osiągnął gdyby sobie postawił za cel zdobywanie jak najlepszych ocen i podążanie za społecznymi schematami. On był na tyle odważny, aby wyjść po za schematy i zmienić całkowicie sposób myślenia ówczesnej nauki.

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome
Testy gimnazjalne

j. polski- 84%
historia- 97%
matematyka- 87%
przedmioty przyrodnicze- 69%
j. angielski- 78%

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

eto

eto

Użytkownicy
-Banany pod pokładem? -SĄĄĄĄĄĄ
posty1741
Propsy1793
ProfesjaLvl designer
  • Użytkownicy
  • -Banany pod pokładem? -SĄĄĄĄĄĄ
jaki gimbol

Niespełniony Level Designer z ambicjami, zmęczeniem i brakiem czasu...

Gruppenfuehrer Kereth

Gruppenfuehrer Kereth

Użytkownicy
New World Order, bitchez!
posty669
Propsy484
  • Zbanowany
  • New World Order, bitchez!
Jak widzę takie smuty MarkoBossa a.k.a MarcoBossa, który mówi Karzda Głupia Spółgłoska, to odechciewa mi się pisać posta.  :ayfkm:

Комиссар RBT

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
MarcoBoss, wciąż czekam by się dowiedzieć, co taka wielka głowa robi w życiu.
Nie popełnia błędów w nickach
Pisałem tego posta z użyciem telefonu, co nieco utrudniło mi sprawdzenie dokładnego brzmienia nicka w trakcie pisania. Błąd zauważyłem po fakcie, jednakże miałem nadzieję, że niecelowe zjedzenie jednej literki i zamiana drugiej nie będą miały wpływu na Twoją odpowiedź i posta nie edytowałem. Jak widać się myliłem, jednakże po tym krótkim oświadczeniu, kiedy to rozwiałem wszelkie nieścisłości, mam nadzieję, że w końcu na moje pytanie odpowiesz.

bo nauczyła się pisać poprawniej od 80% Polaków, mimo że nie urodziła się w Polsce i ma stwierdzoną dysleksję
Mam jak najbardziej uzasadnione powody by przypuszczać, że sam pod względem gramatyki i ortografii piszę lepiej niż 95% Polaków. Piszę także, jak mi powiedziano, lepiej po angielsku niż większość Brytyjczyków. Twoje osiągnięcie pisania "poprawniej niż 80% Polaków" w moich oczach wydaje się więc niczym szczególnym.

Z drugiej strony, zdaje się, że żaden z dwóch członów Twojego nicka nie jest wyrazem polskim, więc odnoszenie się tutaj wyłącznie do Polaków jest nie na miejscu. Jeśli ktoś posługujący się innym językiem zapisałby mój nick jako "Karzdą Gópią Samogłoskę", to raczej bym się nie obraził. Nie wiem czemu w ogóle miałbym się obrażać.

I w nocy śpi, a nie nołlajfi.
Nie rozumiem aluzji... Przejrzałem parę moich wcześniejszych postów w tym temacie, zdaje się, że żaden nie został napisany w nocy. Ten ostatni napisałem o 7 rano mojego czasu, bo o tej porze już wstawałem, a za oknem świeciło piękne walijskie słonko.

No i nie puszcza się z niedźwiedziami. I nie sugeruje, że inni to robią. A jeśli ci i tak czują się dotknięci, to może coś jest na rzeczy.
Mam nieodparte wrażenie, że ta część posta ma na celu obrażenie bądź zaatakowanie mnie, jednak nie do końca potrafię doszukać się przyczyny. Mógłbyś przedstawić to nieco jaśniej?

A masz jakieś życie, poza nauką?
Mógłbym zapytać "a macie jakieś życie poza nieróbstwem/kompem/tM/piwskiem" (każdy sobie wybierze to, co robi w "życiu" najczęściej), ale to pytanie po prostu zignoruję, bo się nie uczę.

Jaki cel ma ta nagonka?
Zadałem to pytanie, ponieważ chciałem się dowiedzieć, co robią w życiu ludzie, którzy mają podobne podejście do nauki co ja, czy mają jakieś sukcesy, w jakim kierunku się rozwijają. Jeżeli miałoby skłonić Cię to do odpowiedzenia na moje pytanie, pozwól, że wprowadzę pokrótce własną biografię, abyś mógł się nieco ze mną oswoić i nie uznawać mnie za anonimowego człowieka z internetu.

Tak więc, w szkole niewiele się uczyłem. Mimo to, w klasach 4-6 oraz w gimnazjum, o ile dobrze pamiętam, 6 razy z rzędu wygrałem szkolny konkurs ortograficzny. Także w tych latach byłem co roku w ścisłej czołówce Międzynarodowego Konkursu Matematycznego Kangur, z tytułem laureata w klasie 6 (niestety ze względu na naturę tego konkursu, niemożliwe jest określenie konkretnego miejsca). W 3 gimnazjum brałem udział w konkursie matematycznym i geograficznym na szczeblu wojewódzkim, niestety bez tytułu laureata (co i tak niczego nie zmieniło, bo z matematyczno-przyrodniczej części testu miałem maksymalną liczbę punktów - 50, a z humanistycznej też dość wysoko - 46). W liceum skupiłem się na innych aspektach rozwoju i ze średniej 5,33-5,0 w gimnazjum spadłem do 3,9-4,0 w liceum. Zrezygnowałem z większości konkursów (stwierdzając ich bezużyteczność) i jedyne konkursy, w jakich osiągałem sukcesy, to konkursy poetyckie oraz dziennikarskie (tak, zostałem wyróżniony na konkursie organizowanym przez Uniwersytet Zamojski czy coś takiego :lol2: ). Do matury ustnej z polskiego przygotowywałem się na swój sposób, żadnej prezentacji nie pisałem, ale gdybym miał się chwalić to tak, również dostałem maxa. Podobnie zarówno z obu egzaminów z angielskiego. Średnia ważona wyników z matury, jaką wyliczyłem, to około 89%. Zaraz po maturze wyjechałem za granicę na studia oraz do pracy, żeby na te studia zarobić i od tego czasu jestem w pełni niezależny finansowo. Otrzymuję wysokie stypendia od uniwersytetu oraz od rządu Walii, które pozwalają mi na chwilę obecną studiować nie pracując. Mimo to, jako że osiągam jedne z najwyższych wyników na wydziale (studiuję genetykę), zaproponowano mi pracę wakacyjną, fundowaną przez British Mycological Society, i nawet w tym momencie siedzę w laboratorium i, powiedzmy, pracuję w zawodzie. Po ukończeniu studiów na poziomie licencjatu (za rok) zamierzam kontynuować pracę naukową na innym uniwersytecie, w celu otrzymania tytułu doktora genetyki lub innej pokrewnej dziedziny.

Mam nadzieję, że tak krótki opis wystarczy i że teraz Ty także zechcesz podzielić się historią swojej edukacji oraz zdradzisz, co robisz obecnie.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Faren

Faren

RaveN Studio
Farelka
posty1172
Propsy1496
Profesjabrak
  • RaveN Studio
  • Farelka
Tak więc, w szkole niewiele się uczyłem. Mimo to, w klasach 4-6 oraz w gimnazjum, o ile dobrze pamiętam, 6 razy z rzędu wygrałem szkolny konkurs ortograficzny. Także w tych latach byłem co roku w ścisłej czołówce Międzynarodowego Konkursu Matematycznego Kangur, z tytułem laureata w klasie 6 (niestety ze względu na naturę tego konkursu, niemożliwe jest określenie konkretnego miejsca). W 3 gimnazjum brałem udział w konkursie matematycznym i geograficznym na szczeblu wojewódzkim, niestety bez tytułu laureata (co i tak niczego nie zmieniło, bo z matematyczno-przyrodniczej części testu miałem maksymalną liczbę punktów - 50, a z humanistycznej też dość wysoko - 46). W liceum skupiłem się na innych aspektach rozwoju i ze średniej 5,33-5,0 w gimnazjum spadłem do 3,9-4,0 w liceum. Zrezygnowałem z większości konkursów (stwierdzając ich bezużyteczność) i jedyne konkursy, w jakich osiągałem sukcesy, to konkursy poetyckie oraz dziennikarskie
o w mordę, jesteś mną. :lol2:  

Gdyby nie to, że źle przyjmujecie "chwalenie się" (zwłaszcza w temacie, w którym jest to raczej rzecz normalna) powiedziałbym, że dostałem maksymalną ilość punktów, ale - nie powiem.
to dobrze że nie powiedziałeś. Bo jakbyś powiedział to jej. Ale że nie powiedziałeś to o niczym nie wiemy i fajnie jest.

No zdradź w końcu, co robisz? Masz pracę czy wegetujesz narzekając na Polskę? To nie atak, jestem po prostu ciekawy.

Ja - jeśli kogokolwiek to interesuje -  w moim ogólniaku mam średnią JEDYNIE 4.1 (!) i mam plan na siebie - jestem zainteresowany elektroniką, ostatnio usłyszałem o bioelektronice i może kiedyś się tym zajmę, kto wie?
Jeszcze pytanie do Kyra - nie miałeś problemu z zaawansowanym angielskim za granicą? Sam bym wyjechał, ale mam parę powodów żeby zostać w kloace na czas studiów. Szanuje się w UK polskich absolwentów, znalazłbym tam pracę w charakterze... nawet naukowca?

makin' bacon

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
o w mordę, jesteś mną. :lol2:
Życzę sukcesów w dalszej karierze :lol2:
Jeszcze pytanie do Kyra - nie miałeś problemu z zaawansowanym angielskim za granicą? Sam bym wyjechał, ale mam parę powodów żeby zostać w kloace na czas studiów. Szanuje się w UK polskich absolwentów, znalazłbym tam pracę w charakterze... nawet naukowca?
Miałem większy problem z prostym angielskim. Do wykładania na uniwersytecie nie zatrudnia się byle kogo, takich ludzi łatwo zrozumieć, nawet jeśli używają skomplikowanego i specjalistycznego słownictwa. Gorzej z ludźmi na ulicy, jak Ci ktoś powie "Howareyoumateareyouallrightgoodman", to miesiąc będziesz kminił i nie rozkminisz.

Polskich absolwentów szanuje się dopóki są dobrzy w tym co robią. Nie pierdol tylko wyjeżdżaj. Liczę na Ciebie. Nie będziesz pierwszy ani ostatni z TM.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Vuler

Vuler

Użytkownicy
posty60
Propsy16
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Ale generalnie na uczelni wymagają potwierdzenia znajomości angielskigo jakimś konkretnym certyfikatem typu TOEFL czy uznaja wyniki z matury?

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Na mojej uczelni wystarczy matura. Na lepszych uczelniach typu Cambridge zazwyczaj wymagają certyfikatu.

Mark Twain

Cedric

Cedric

Użytkownicy
posty782
Propsy1084
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Na mojej uczelni wystarczy matura. Na lepszych uczelniach typu Cambridge zazwyczaj wymagają certyfikatu.

W takim razie mam nadzieję Kyro, że póki nie ustatkuje się finansowo to mnie przenocujesz parę nocek  
Viva il Regno Unito!!

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Niestety nie posiadam lokalu w Warszawie :lol2:

Mark Twain

Cedric

Cedric

Użytkownicy
posty782
Propsy1084
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Cedric

Wyniki nauki
#131 2012-06-25, 19:38(Ostatnia zmiana: 2012-06-25, 19:38)
Nie wierzysz, że mogę wyjechać do Anglii ?

Dobra, w sumie ja też nie

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
W Anglii także nie posiadam żadnych lokali :lol2:

Mark Twain

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską

Thoro
The Modders

Wyniki nauki
#133 2012-06-25, 22:32(Ostatnia zmiana: 2012-06-25, 22:39)
Dobra beka z irytującego zjeba, który miał świetne oceny ale jak przyszło co do czego to nie potrafił powiedzieć co konkretnie ma woląc łapać innych za słówka :ok:

Wasze oceny są gówno warte. Mniej więcej do końca gimbazy nie warto się uczyć, pomijając rzeczy które was istotnie interesują. Warto mieć ogólne rozeznanie w świecie, różnych dziedzinach, poznawać jak najwięcej różnych rzeczy, mieć zainteresowania i zgłębiać wiedzę w dziedzinach pozaszkolnych. Zaprocentuje to w najbardziej nieoczekiwanych etapach życia. Znam pełno ocenowych geniuszy, stypendystów, którzy są zwyczajnymi ignorantami i życiowymi matołami.  W szkołach średnich sprawa jest nieco bardziej dyskusyjna ale również przychylam się bardziej do tego, że liceum (w większości) winno służyć przede wszystkim konstruowaniu wiader i intensywnemu ruchaniu koleżanek niżeli intensywnej nauce chuj wie czego i po co. Mam jednak nadzieję, że wszyscy Ci którzy chwalą się tu (nie wiem na chuj) dobrą średnią, paskiem, ocenami faktycznie mają coś z tego i widzą w tym swoją przyszłość a nie kolejną piątkę z jakiegoś bezwartościowego przedmiotu :ok:

Jeśli o mnie chodzi to już jakiś czas temu rzuciłem studia z tego właśnie względu, że oscylują (logistycznie i w praktyce) wokół dziedzin przy których ja zawsze chciałem uczestniczyć w praktyce. Kurwica mnie brała, gdy przyjeżdżali tu konkretni (naprawdę konkretni) zawodnicy na preludia i pogadanki a moim przyszłym i obecnym celem było walenie konia pod ich działalność.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Przegapiłem dwa główne elementy liceum :lol2:

Mark Twain

Zoom

Zoom

Użytkownicy
naczelny inwalida intelektualny
posty460
Propsy116
  • Użytkownicy
  • naczelny inwalida intelektualny
http://ifotos.pl/zobacz/beztytuuP_rswspnp.PNG/

Kurde chciałbym wrócić do normalnego systemu nauczania, a nie wystawiania ocen co do setnej na podstawie średniej ważonej wypisanej w elektronicznym dzienniku. Dostajesz 1 za brak zadania czy inne dziadostwo i już masz nikłe szanse na wyciągnięcie na 4/5.
Trochę sobie zajebałem tymi 1 za braki zadań z matmy i angielskiego, oraz ogólnym olewnictwem niektórych przedmiotów, ale z zawodowych jest dobrze, a w 4 klasie będzie jeszcze lepiej - powyciągam na 5, dam rade- w sumie to jedyne przedmioty na których mi zależy.

Najśmieszniejszy jest fakt, że na ostatnim badaniu wyników (pisała moja klasa- 3 TI, i dwie 2 LO) ze wszystkich matur zdało tylko ~8 osób, w tym ja. Miałem podobna ilość % z matury z matematyki co babka która ma stypendium i najlepszą średnią w szkole 5,14. Niestety napisaliśmy maturę w granicach 30paru% :lol2:  
(Tak ogrodnik wiem, wiem "Nie dziwie się, że chcą wam zamknąć tę szkołę" :lol2:  )

Wiec chyba będę musiał w 4 klasie wziąć się w garść :D

Dracon

Dracon

Użytkownicy
posty1068
Propsy904
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Dracon

Wyniki nauki
#136 2012-06-25, 23:19(Ostatnia zmiana: 2012-06-25, 23:19)
@2x up współczuję...

Napisałem post dużo wcześniej, ale zabrakło mi internetu i dopiero teraz znalazłem wenę na napisanie drugi raz tego samego.
[quote author=MB#msg up współczuję...

Napisałem post dużo wcześniej, ale zabrakło mi internetu i dopiero teraz znalazłem wenę na napisanie drugi raz tego samego.
Cytat: MB
Inna sprawa, że w temacie mojego życia się nie wypowiadałeś, więc nie wiem, dlaczego poczułeś się urażony. Jeśli już - bardziej spodziewałbym się tego po Spółgłosce czy Azteku.
Zwyczajnie zgadzam się z nimi. Początkowo nie wtrącałem się, tylko czekałem na rozwój wydarzeń i nie ma w tym nic złego. To jest forum.
[quote author=MB#msg up współczuję...

Cytat: MB
i dodałem półżartem z uśmieszkiem "jak wy się musicie uczyć, że tyle dwój macie, hjehje"
Ja tego tak nie odebrałem. Mogę stwierdzić, że nie tylko ja. Owszem, temat służy właśnie do pochwalenia się ocenami, ale zrobiłeś to traktując innych bardzo chujowo.
W sumie to nie wiem czemu tak się spinasz przy tak prostym pytaniu jak "co robisz w życiu?". Zupełnie jakbyś się wstydził, czy coś...

,,Dobry, to człowiek, który nie ukrywa siedzącego w nim zwierzęcia. A taki co usiłuje udawać dobrego, jest wręcz niebezpieczny. Najgroźniejsi są ci, którzy sami głęboko wierzą, że są dobrzy. Odrażający, ohydny przestępca może zamordować jednego człowieka, dziesięciu, stu, ale nigdy nie zabija milionów. Miliony mordują ci, którzy mają się za samą dobroć.''

Wiktor Suworow, Akwarium

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Studiuje socjologię, jestem tego pewien :lol2:

Mark Twain

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
(...)Spółgłosce czy Azteku(...)
Co? Co ja?

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Masz być urażony.

Mark Twain

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry