Kupujesz/Modernizujesz komputer? 794310 2308

O temacie

Autor Gothix

Zaczęty 15.04.2008 roku

Wyświetleń 794310

Odpowiedzi 2308

RoMek

RoMek

RaveN Studio
Niewolnik systemu
posty643
Propsy317
ProfesjaAnimator
  • RaveN Studio
  • Niewolnik systemu
Tutaj nie ma nic specjalnego do rozumienia, każdy podzespół ciągnie ileś tam watt. Zasilacz musisz wybrać taki, który uciągnie wszystkie podzespoły + będzie miał trochę mocy w zapasie. Warto też zapoznać się z czarną listą zasilaczy, żeby nie kupić żadnej bomby.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199271.html

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1729
Propsy2216
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
No dobrze, ale nie mam pojęcia ile mój komputer ciągnie. Stary zasilacz, Akyga lpj9-25p, miał 420W. Czy to oznacza, że mój komputer właśnie mniej więcej tyle ciągnie? Przy czym jednak kiedyś poradzono mi, że jeśli mam zamiar podkręcać swój procesor(Intel Core 2 Quad Q6600 2.4GHz) to lepiej, żebym zmienił go na jakiś 500W.
A co z wielkością zasilacza, typem?

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

Kupujesz/Modernizujesz komputer?
#642 2011-11-20, 13:54(Ostatnia zmiana: 2011-11-20, 13:55)
to, że jakaś akyga ma napisane 420w, oznacza prawdopodobnie że ma koło dwustu watt : |

Jak nie chce ci się rozkminiać, to kup sobie coś w przedziale 450-500w dobrej marki - na pewno będzie starczyć, chyba że masz dwie karty graficzne w SLI czy innym krosfrajerze. Stare chieftece były świetne, jak nowe nie wiem, poczytaj w internetach.

typ zasilacza? atx, no chyba że masz komputer z lat 90' : |

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1729
Propsy2216
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Dzięki. A więc postanowione, kupię sobie jakiś porządny zasilacz 500W. Widziałem nawet, że na allegro są tanio nowe Chiefteci(tu), ale i tak na razie poczekam z zakupem, rozejrzę się najpierw po sklepach w Łomży. Dzięki wielkie. :D

Gerry Rafferty

Gerry Rafferty

O.D.A.L.
posty478
Propsy839
Profesjabrak
  • O.D.A.L.
Wygląda na o że będę wypierdalał za granicę w najbliższym czasię, rozważam więc zakup laptopa, który uciagnął by takie gry jak Fallout NV, M&B, Shogun 2 Total war (to ostatnie nie aż tak koniecznie). Nie powinien być za mały, lub zbyt wolny. Możecie mi wskazać coś bardzo taniego co spełniało by powyższe wymagania?

oreca

oreca

Użytkownicy
posty196
Propsy72
Nagrody
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Wygląda na o że będę wypierdalał za granicę w najbliższym czasię, rozważam więc zakup laptopa, który uciagnął by takie gry jak Fallout NV, M&B, Shogun 2 Total war (to ostatnie nie aż tak koniecznie). Nie powinien być za mały, lub zbyt wolny. Możecie mi wskazać coś bardzo taniego co spełniało by powyższe wymagania?

Ile maksymalnie możesz wydać?

Gerry Rafferty

Gerry Rafferty

O.D.A.L.
posty478
Propsy839
Profesjabrak
  • O.D.A.L.
Powiedzmy że 1000-1200, ale generalnie to jak najmniej.

jono

jono

Użytkownicy
posty525
Propsy155
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
Zamierzam sobie ulepszyć peceta, aktualnie posiadam
Intel Core 2 Duo 3 GHz (chcę wymienić na Intel Core i5 3,1 GHz)
RAM 4GB DDR2 (pewnie będę musiał zmienić na DDR3)
Płytka główna, w sumie nie wiem jaka, ale jakaś z Asusa (P5QL bodajże)
Karta grafiki nVidia GeForce 9600 GT.
Chciałbym zmienić graficzną, płytę główną i procek, zastanawiałem się nad GeForcem 550Ti, na kartę mogę maksymalnie do 500 zł wydać, procek to i5 3,1 GHz na allegro nowe widziałem do 800 zł, no i teraz płyta główna, doradźcie jaka, ważne, żeby obsługiwała mi i5, fajnie by było jakby DDR2 też (wiem marzenie), no i, żeby miała USB 3.0 choć nie jest mi to koniecznie do szczęścia potrzebne, no i najważniejsze, aby była w przyzwoitej cenie (tzn tania). Ew jak ktoś ma jakieś propozycje co do graficznej to też proszę pisać. BTW graficzna nie zależy od niczego? Tzn nie jest zależna od płyty głównej czy czegoś innego? A, kupować graficzną teraz czy poczekać jeszcze? Są jakieś szanse, że stanieją?

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

#648 2012-01-02, 22:42(Ostatnia zmiana: 2012-01-02, 22:43)
wymień kartę i na razie będzie ci starczyło na większość wszystkiego na pełnych detalach. Potem reszta, jak dalej będziesz miał chęć. Za te 550 zł to bym chyba rozglądał się za gtx460.

DDR2 nie może działać z i5 z tego co kojarzę, to po prostu niemożliwe, nie ma takich rzeczy.

oreca

oreca

Użytkownicy
posty196
Propsy72
Nagrody
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Powiedzmy że 1000-1200, ale generalnie to jak najmniej.
Nowego ciężko będzie kupić za tyle, chyba że netbooka ale na tym grać się za bardzo nie da. Ale używanego powinieneś dorwać za takie pieniądze. Słyszałem że ceny laptopów pójdą (albo już poszły) do góry z powodu drogich dysków twardych. Jak będę miał czas to może coś poszukam. A jak będziesz się rozglądał to patrz aby była dedykowana(chyba tak to się nazywa) karta graficzna a nie żadne intel gówno accelerator bo tam tym nie pograsz.

Zamierzam sobie ulepszyć peceta, aktualnie posiadam
Intel Core 2 Duo 3 GHz (chcę wymienić na Intel Core i5 3,1 GHz)
RAM 4GB DDR2 (pewnie będę musiał zmienić na DDR3)
Płytka główna, w sumie nie wiem jaka, ale jakaś z Asusa (P5QL bodajże)
Karta grafiki nVidia GeForce 9600 GT.
Chciałbym zmienić graficzną, płytę główną i procek, zastanawiałem się nad GeForcem 550Ti, na kartę mogę maksymalnie do 500 zł wydać, procek to i5 3,1 GHz na allegro nowe widziałem do 800 zł, no i teraz płyta główna, doradźcie jaka, ważne, żeby obsługiwała mi i5, fajnie by było jakby DDR2 też (wiem marzenie), no i, żeby miała USB 3.0 choć nie jest mi to koniecznie do szczęścia potrzebne, no i najważniejsze, aby była w przyzwoitej cenie (tzn tania). Ew jak ktoś ma jakieś propozycje co do graficznej to też proszę pisać. BTW graficzna nie zależy od niczego? Tzn nie jest zależna od płyty głównej czy czegoś innego? A, kupować graficzną teraz czy poczekać jeszcze? Są jakieś szanse, że stanieją?
Jaki masz budżet może coś lepszego i wydajniejszego się złoży.
Co do czekania, to możesz poczekać na premierę nowych GeForców(nie wiem kiedy jest) ale raczej bym nie czekał tylko kupował jeśli masz kasę.
wymień kartę i na razie będzie ci starczyło na większość wszystkiego na pełnych detalach. Potem reszta, jak dalej będziesz miał chęć. Za te 550 zł to bym chyba rozglądał się za gtx460.

DDR2 nie może działać z i5 z tego co kojarzę, to po prostu niemożliwe, nie ma takich rzeczy.
GTX 460 kosztuje chyba trochę więcej niż 500 zł ale może uda się coś dorwać, trzeba tylko uważać na kastraty z dopiskiem SE.
I5 nie obsługują DDR2 bo mają kontroler tylko do DDR3 w przeciwieństwie do np Phenomów II i Athlonów II które mają kontrolery i do DDR2 i DDR3.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

#650 2012-01-03, 00:52(Ostatnia zmiana: 2012-01-03, 01:03)
GTX 460 kosztuje chyba trochę więcej niż 500 zł ale może uda się coś dorwać, trzeba tylko uważać na kastraty z dopiskiem SE.
http://allegro.pl/evga-gtx-460-gtx-560-1024mb-830-4000-24x-28-zl-i2032679503.html

No, 600. Jak się kupuje coś tego typu - raz na parę lat - to lepiej dosypać tę garść groszaków.

Betewu, tutaj nie jestem pewien, ale coś mi się kojarzy że pomiędzy i3 a i5 różnica w wydajności była naprawdę niewielka - ale mówię, nie jestem pewien, musiałbyś poszukać coś o tym po googlach.

jono

jono

Użytkownicy
posty525
Propsy155
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
A czym się różni 460 od 550? Wydawało mi się, że wyższy numerek=lepsza karta.
edit: no i3 to dwurdzeniowe, a i5 to czterordzeniówki, z tego co wykminiłem.

RoMek

RoMek

RaveN Studio
Niewolnik systemu
posty643
Propsy317
ProfesjaAnimator
  • RaveN Studio
  • Niewolnik systemu
Są również dwurdzeniowe i5. Jeżeli chodzi o kartę graficzną, to GTX 550 i 460 są porównywalne, 550 zyskuje na tym, że ma wysoko taktowany rdzeń i lepszą przepustowość pamięci. No i w dodatku zużywa mniej prądu o 30%.

http://www.hwcompare.com/9692/geforce-gtx-460-vs-geforce-gtx-550-ti/

oreca

oreca

Użytkownicy
posty196
Propsy72
Nagrody
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Są również dwurdzeniowe i5. Jeżeli chodzi o kartę graficzną, to GTX 550 i 460 są porównywalne, 550 zyskuje na tym, że ma wysoko taktowany rdzeń i lepszą przepustowość pamięci. No i w dodatku zużywa mniej prądu o 30%.

http://www.hwcompare.com/9692/geforce-gtx-460-vs-geforce-gtx-550-ti/

Mimo to GTX 460 jest wydajniejszy bo 550 to podkręcony GTS 450 i myślę że warto trochę dołożyć do tego GTX 460. Ewentualnie można się rozglądnąć za Radeonem 6850.

jono

jono

Użytkownicy
posty525
Propsy155
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
No Radeona nie chcę, wiem, że i5 są też w wersji 2 rdzeniowej, ale mi zależy na tej 4-ro rdzeniowej. To co w końcu kupować gtx 460 czy 550Ti? Główne co robię na PC to gram, ew programuję.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

#655 2012-01-03, 16:53(Ostatnia zmiana: 2012-01-03, 16:58)
Jeżeli chodzi o kartę graficzną, to GTX 550 i 460 są porównywalne, 550 zyskuje na tym, że ma wysoko taktowany rdzeń i lepszą przepustowość pamięci. No i w dodatku zużywa mniej prądu o 30%.
Co z tego, że ma dużo megahertzów na rdzeniu, skoro ma w ogóle inny rdzeń? No i po co patrzeć na przepustowość pamięci czy inne cuda, skoro są benchmarki? Spójrzmy:

3DMark 11 Performance DX11 score:
550ti: 2490 pkt
460(1024mb): 3290 pkt

Crysis FullHD 4xAA DX10:
550ti: 16.3 fps
460(1024mb): 20.9 fps

brane stąd: http://www.benchmark.pl/komparator-gpu.html
Chyba lepszego wyznacznika od gry (kryzys) nie ma. A tu widać, że zdecydowanie warto dorzucić te sto złotych.

za te 500 zł miałbyś ps3 i może jeszcze wystarczyłoby na jakąś gierkę

jono

jono

Użytkownicy
posty525
Propsy155
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
Czyli opłaca się dorzucić stówkę i kupić 460?
Dzięki za pomoc, ew jeszcze prosiłbym o podanie mi dobrej i taniej płyty głównej dla czterordzeniowego procka i5.

e: ale raczej używane ps3 bo nówkę za 500? Kuzyn ostatnio kupował za 900, poza tym nie potrzebuję zbytnio konsoli. Wolę grać na PC.
e2: 460 obsługuje HD? A poza tym mając na razie dalej ten stary sprzęt, mogę kartę wymienić na nowszą? Nie jest ona zależna od głównej czy czegoś?

oreca

oreca

Użytkownicy
posty196
Propsy72
Nagrody
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Czyli opłaca się dorzucić stówkę i kupić 460?
Dzięki za pomoc, ew jeszcze prosiłbym o podanie mi dobrej i taniej płyty głównej dla czterordzeniowego procka i5.

e: ale raczej używane ps3 bo nówkę za 500? Kuzyn ostatnio kupował za 900, poza tym nie potrzebuję zbytnio konsoli. Wolę grać na PC.
e2: 460 obsługuje HD? A poza tym mając na razie dalej ten stary sprzęt, mogę kartę wymienić na nowszą? Nie jest ona zależna od głównej czy czegoś?
Tak obsługuje HD. Możesz wymienić tylko nie wykorzystasz jej w pełni bo procesor ją trochę ograniczy.
Co do płyty to ma być ona pod Core i5 2400 ?

jono

jono

Użytkownicy
posty525
Propsy155
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
O to git. Tak pod i5 2400, zależałoby mi aby była stosunkowo niedroga.

oreca

oreca

Użytkownicy
posty196
Propsy72
Nagrody
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Najtańszą i chyba najlepszą jaką znalazłem to ASUS P8H61-M LE, możesz sobie jeszcze poczytać opinie o niej ale za taką cenę chyba już lepszej nie znajdziesz.

0 użytkowników
Do góry