Kupujesz/Modernizujesz komputer? 790034 2308

O temacie

Autor Gothix

Zaczęty 15.04.2008 roku

Wyświetleń 790034

Odpowiedzi 2308

gothic1210
  • Gość

gothic1210
Gość

Kupujesz/Modernizujesz komputer?
#600 2011-09-15, 14:52(Ostatnia zmiana: 2011-09-15, 14:53)
---------------------------------------------------------------------------
Witam. Chciałbym zapytać o możliwości rozbudowy mojego sprzętu.

Mój bieżący zestaw to:
Pentium 4 2,8Ghz
1GB RAM
dysk 150 GB Western Digital
FX 5500 AGP
i zasilacz z obudową Tracer 4xxxlife ??

Mianowicie chciałbym rozbudować ten komputer wykorzystując jak najwięcej starych części (obudowa, dysk itd). Wypatrzyłem już płyty  główne pod AM3 w formacie micro ATX (tylko taki pasuje do obudowy) i zastanawiam się czy może być. Info o płycie tutaj .

EDIT: Chyba lepsze są tu http://www.agito.pl/podzespoly-pc/plyty-glowne/socket-am3/micro-atx/79,264-428918,265-1671.html

Chciałbym zmienić płytę główną, proc, RAM i grafikę na takie:
AMD Phenom II X4 3,2Ghz (pod AM3)
4 GB RAM
Radeon HD 5850 (pod PCI-E)
i ew. zasilacz bo 360W raczej padnie :D  Szukam płyty microATX pod taki zestaw współgrającą z obudową.

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
kup nowego. to już nie jest modernizacja, a już na pewno nie rozbudowa. raczej wymiana wnętrzności z pozostawieniem skorupy. wszystkie wnętrzności poza napędem i być może sieciówką+dysk należy wymienić.

gothic1210
  • Gość
kup nowego. to już nie jest modernizacja, a już na pewno nie rozbudowa. raczej wymiana wnętrzności z pozostawieniem skorupy. wszystkie wnętrzności poza napędem i być może sieciówką+dysk należy wymienić.
Płyty microATX są mniej wydajne?? Chcę tylko oszczędzić na obudowie. Przecież i tak wszystko wymienię. (poza HDD, DVD i obudową -  jakieś 400zł to jest przecież)!!???

RoMek

RoMek

RaveN Studio
Niewolnik systemu
posty643
Propsy317
ProfesjaAnimator
  • RaveN Studio
  • Niewolnik systemu
Wydajność płyty głównej zależy od chipsetu, nawet jak kupisz wszystko dobre, a jakąś starą płytę główną to komputer będzie się ścinał, a chipset nie pociągnie nowszego sprzętu.

oreca

oreca

Użytkownicy
posty196
Propsy72
Nagrody
Profesjabrak
  • Użytkownicy
@Romek
Jak kupisz wszystko nowe to nie wsadzisz tego do starej płyty głównej bo nie będzie pasować.

@Gothic1210
Powiedz ile możesz przeznaczyć pieniędzy.

RoMek

RoMek

RaveN Studio
Niewolnik systemu
posty643
Propsy317
ProfesjaAnimator
  • RaveN Studio
  • Niewolnik systemu
@Romek
Jak kupisz wszystko nowe to nie wsadzisz tego do starej płyty głównej bo nie będzie pasować.
Kurwa mać, jeżeli kupisz coś co pasuje to będzie pasowało.

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
ale po chuj kupować w dzisiejszych czasach kartę graficzną na agp?

gothic1210
  • Gość
ale po chuj kupować w dzisiejszych czasach kartę graficzną na agp?

Ogrodnik, źle zrozumiałeś. NOWA PŁYTA GŁÓWNA microATX z PCI_EXPRES I AM3. Chce kupić nowoczesną płytę główną z tymi wtyczkami tylko że do mojej starej obudowy (format microATX). Nie mam mowy o inwestycji w AGP~!

RoMek

RoMek

RaveN Studio
Niewolnik systemu
posty643
Propsy317
ProfesjaAnimator
  • RaveN Studio
  • Niewolnik systemu

RoMek
RaveN Studio

#608 2011-09-17, 09:36(Ostatnia zmiana: 2011-09-17, 09:38)
Chodziło mi o to, że Intel Quad będzie chujowo działał na np. G31 . Bo to jest stary i niiewydajny chipset, innym słowem plytra główna, o agp nikt nie mówił.

gothic1210
  • Gość
Mi się podoba ta:
Płyta główna Gigabyte GA-880GM-UD2H    
Płyta główna Gigabyte GA-880GM-UD2H

Socket AM3
    AMD 880G
    FSB 5200
    4x Dual DDR3 1333
    PCI-E x16
    1x ATA133
    5x SATA II
    GB LAN
    VGA ATI Radeon 4200
    D-Sub
    DVI-D
    HDMI
    audio 8 kanałów
    mATX
    BOX

Gigabyte GA-880GM-UD2H jest produktem, który wspiera najnowsze technologie. Konstrukcja została wyposażona w Socket AM3, który jest dedykowany dla procesorów AMD Phenom II oraz Athlon II. Płyta oferuje dźwięk w standardzie 7.1. Do dyspozycji jest również pięć złączy SATA II, eSATA, FireWire oraz karta sieciowa Gigabit Ethernet. Ponadto płyta została wyposażona w kartę graficzną ATI Radeon HD 4200 ze złączami D-Sub, DVI-D oraz HDMI.

Bo jest tania i ma wszystko co mi potrzebne. Jeszce nie wiem ile będę miał gotówki, ale nie liczę na wiele. Dlatego chciałbym to jakoś rozłożyć. Najpierw bym kupił płytę główną i procesor na nią + 2GB RAM. Potem jak się uzbiera to machnę kartę graficzną i 2G znowu. A za ten czas bym jeździł na integrze i dwóch GB Ram.  Zasilacz na pewno będzie do wymiany tylko nie wiem czy przed zakupem karty czy po.

oreca

oreca

Użytkownicy
posty196
Propsy72
Nagrody
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Nie denerwuj się, po prostu źle Cię zrozumiałem :) .

Ogrodnik, źle zrozumiałeś. NOWA PŁYTA GŁÓWNA microATX z PCI_EXPRES I AM3. Chce kupić nowoczesną płytę główną z tymi wtyczkami tylko że do mojej starej obudowy (format microATX). Nie mam mowy o inwestycji w AGP~!

Jak powiesz jaką kwotą dysponujesz to Ci pomogę.

Graveir

Graveir

Użytkownicy
Avatar Twilight Sparkle / Pożeracz serc
posty1275
Propsy235
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Avatar Twilight Sparkle / Pożeracz serc
No to ja się dołączę do tego tematu.A mianowicie(wiem,że to głupie),ale nie chcę kupować nowego kompa(nawet jeśli by to wyniosło o wiele taniej,niż modernizacja mojego starego złoma).Na upartego potrzebuję głównie wymienić zasilacz,żeby udźwignął dwa dyski i napęd dvd oraz w bliżej nieokreślonej przyszłości procesor.Istnieje jakaś "tańsza"marka polecanych zasilaczy?Żeby się nagle nie roz***dolił.

Mój obecny sprzęt PC:
Intel core i5-4590
8 gb ram
Geforce GTX 1050Ti

oreca

oreca

Użytkownicy
posty196
Propsy72
Nagrody
Profesjabrak
  • Użytkownicy
@gothic1210
Płyta z tego co czytałem jest całkiem dobra, więc jeśli Ci pasuje ta Poszukaj jakiś testów albo recenzji.
Alternatywą może być Asus M5A78L-M/USB3 jest chyba trochę tańsza ale zawsze jest lepiej dorzucić parę groszy więcej i brać lepszą. Polecałbym kupić zasilacz na początku razem z płytą, procem i ramem bo ten tracer to tykająca bomba.

@Graveir
A ile możesz dać za ten zasilacz 50zł, 100zł? Chcesz go kupić z myślą o przyszłości?

RoMek

RoMek

RaveN Studio
Niewolnik systemu
posty643
Propsy317
ProfesjaAnimator
  • RaveN Studio
  • Niewolnik systemu
http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=142&products_id=3991
Za 140 zł masz Fortrona 400Watt, może nie jest to mistrzostwo, ale na pewno lepszy od feelów i innych codegenów.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
za 140 zł wyrwiesz na allegro spokojnie chiefteca, i to może nawet ponad 400w.

RoMek

RoMek

RaveN Studio
Niewolnik systemu
posty643
Propsy317
ProfesjaAnimator
  • RaveN Studio
  • Niewolnik systemu
No wiadomo, na allegro spokojnie za 100 znajdziesz chiefteca dobrego, ale tutaj masz nowiutki zasilacz, z gwarancją tam jakąś.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

#616 2011-09-17, 22:20(Ostatnia zmiana: 2011-09-17, 22:24)
ujmę tak: ja sobie kupiłem kiedyś, kiedyś, jak jeszcze miałem pecet 1x2.0 i gf6200 chiefteca 400w. W międzyczasie złożyłem nowy pecet, kupiłem do niego Modecoma premium (ludzie w internecie i znajomi propsowali) 500w, sobie z nim pożyłem trochę, było miło, teraz spowrotem siedzę na tym starym chieftecu, modecom dawno nie wytrzymał. Podłączam do niego nawet wzmacniacz samoróbkę i equalizer z samochodu, jak dotąd nie narzeka.

<tu był link do nowego zasilacza 500w chiefteca za 130 złotych, ale poczytałem i okazuje się, że nowe chieftece za bardzo idą na cenę, tracą na jakości - może lepiej kupić używany, szczególnie skoro ważnym atutem jest cena. Nigdy nie kupowałem używanych zasilaczy, ale nie wydaje mi się żeby była tragedia.>

Graveir

Graveir

Użytkownicy
Avatar Twilight Sparkle / Pożeracz serc
posty1275
Propsy235
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Avatar Twilight Sparkle / Pożeracz serc
Myślę,że tak do ~100 złotych zasilacz.Nawet nie musi być jakiś tam super markowy,byleby był w miarę tani i lepszy od moich codegenów i feelów.

Mój obecny sprzęt PC:
Intel core i5-4590
8 gb ram
Geforce GTX 1050Ti

Skowronsky

Skowronsky

Użytkownicy
posty8
  • Użytkownicy
AMD Athlon 64 2.21Ghz 1 rdzeń
Dysk 160gb
Nvidia GT 220 1gb
3072 mb DDR 2

Pokrótce opisałem mój komputer, te cześci najbardziej istotne, jeśli będzie trzeba to się rozpiszę.
Tak więc problemem jest procesor który chciałbym ulepszyć, w ogóle zrobić coś z komputerem by był bardziej grywalny, jeśli ktoś dojrzy się innego problemu to chętnie go wysłucham, może nie w tym problem leży. No dobrze, tak więc ograniczenie pieniężne to ~200 (Jeśli bym odpuścił kilka rzeczy ~300zł) Miałem w planach kupić procesor 2rdzeniowy AM2+ 2.7Ghz też Athlona, ale sam nie wiem, nawet czy wejdzie.

Z góry dzięki :]

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

#619 2011-11-06, 17:33(Ostatnia zmiana: 2011-11-06, 17:38)
GT220? Biurówka? Nie wydaje mi się, żeby zmiana procka wiele pomogła.

Oczywiście mogę się mylić, nie miałem nigdy tej karty. Podaj może model płyty głównej, będzie dokładnie wiadomo co wchodzi a co nie.

edit: jednak się nie mylę. Nawet stary 8800gt gniecie to gt220 w benchmarkach niemal dwukrotnie. Oczywiście po zmianie procka odczujesz raczej przyspieszenie, ale w grach to wciąż nie będzie zbyt wydajny pececik.

0 użytkowników
Do góry