Czy spaliła mi się karta graficzna? 27279 87

O temacie

Autor Graveir

Zaczęty 21.04.2011 roku

Wyświetleń 27279

Odpowiedzi 87

Jurigag

Jurigag

Użytkownicy
posty869
Propsy285
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
Skoro z kernelem to na dobrą sprawę cokolwiek mogło wywalić.

A tych znafców któzy piszą że nie przejmować się temperaturą dochodzącą to 60 stopni dla układu w 110 nm to ja nie wiem co bym zrobił ;X Jak dla mnie taka temperatura to na dzisiejszych kartach jest dosyć normalna ale na tej twojej to w stresie max 45-50 stopni powinno być. Ogarnij paste, ogarnij jakiś wentylator wolnoobrotowy i zamontuj sobie na tym radiatorku. Dwa nie patrz na Speed Fun'a tylko w sterowniku, bo u mnie Speed Fun swego czasu pokazywał wszystkie wartości 999 stopni. U mnie w ATI Tray Tools jest taki fajny patent że podczas gry w rogu wyświetla temperature grafy. Do nvidii o ile pamiętam też coś takowego jest.

Aaaaa i wakacje się zbliżają i polecam wymiane kompa. Bo zaniedługo to przeglądarka zacznie ci się wieszać ..... Za około 1-1.5-2k można już złożyć coś co starczy na te 2-4 lata w zależności od korzystania.

Skrypter/Tester - Szukasz testera/skryptera - Pisz !

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
Zrób jak ja:
Wyciągnij wiatraczek z zasilacza z kompa znalezionego na śmietniku i wsadź go do środka piecyka. Temperatura spadnie w chuj :D

Graveir

Graveir

Użytkownicy
Avatar Twilight Sparkle / Pożeracz serc
posty1275
Propsy235
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Avatar Twilight Sparkle / Pożeracz serc
Normalnie porady 1 klasa :ok:   :pokerface:

Mój obecny sprzęt PC:
Intel core i5-4590
8 gb ram
Geforce GTX 1050Ti

eto

eto

Użytkownicy
-Banany pod pokładem? -SĄĄĄĄĄĄ
posty1741
Propsy1793
ProfesjaLvl designer
  • Użytkownicy
  • -Banany pod pokładem? -SĄĄĄĄĄĄ
jaki temat takie porady

Niespełniony Level Designer z ambicjami, zmęczeniem i brakiem czasu...

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
Normalnie porady 1 klasa :ok:   :pokerface:
Miałem takie temperatury, że komputer wyłączał się po jakichś 3-5 minutach od włączenia gry. Teraz chodzi zajebiście. Jeszcze jakieś pytania? Nie na wszystko potrzeba chujtrylion dolarów.

oreca

oreca

Użytkownicy
posty196
Propsy72
Nagrody
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Miałem takie temperatury, że komputer wyłączał się po jakichś 3-5 minutach od włączenia gry. Teraz chodzi zajebiście. Jeszcze jakieś pytania? Nie na wszystko potrzeba chujtrylion dolarów.

No dokładnie. Ale myślę że jego zdolności manualne nie są na tyle dobre aby zamontować taki wiatraczek, łatwiej dać chyba 10 zł podłączyć kabelek do danego miejsca na płycie głownej, wiatrak przymocować jakoś na radiator i będzie git.

Skoro z kernelem to na dobrą sprawę cokolwiek mogło wywalić.

A tych znafców któzy piszą że nie przejmować się temperaturą dochodzącą to 60 stopni dla układu w 110 nm to ja nie wiem co bym zrobił ;X Jak dla mnie taka temperatura to na dzisiejszych kartach jest dosyć normalna ale na tej twojej to w stresie max 45-50 stopni powinno być. Ogarnij paste, ogarnij jakiś wentylator wolnoobrotowy i zamontuj sobie na tym radiatorku. Dwa nie patrz na Speed Fun#msg148015a tylko w sterowniku, bo u mnie Speed Fun swego czasu pokazywał wszystkie wartości 999 stopni. U mnie w ATI Tray Tools jest taki fajny patent że podczas gry w rogu wyświetla temperature grafy. Do nvidii o ile pamiętam też coś takowego jest.

Aaaaa i wakacje się zbliżają i polecam wymiane kompa. Bo zaniedługo to przeglądarka zacznie ci się wieszać ..... Za około 1-1.5-2k można już złożyć coś co starczy na te 2-4 lata w zależności od korzystania.

Każ mu założyć chłodzenie ciekłym azotem żeby temperatura nie przekraczała -100 stopni. "Znafco", doucz się. Po pierwsze to jest chłodzenie pasywne i nie dziwne że takie temperatury występują.
Po drugie próg opóźnienia tej karty wynosi chyba 140 stopni więc gpu nie powinno paść dopóki nie osiągnie takiej temperatury no chyba że będzie działać z temperaturą 80-100 C 24/7 to nie wątpię że wyzionie ducha. Po trzecie wiesz co to znaczy że karta jest wykonana w technologi 110 nm?
Mój stary Geforce 7600 jest wykonany w technologi 90 nm i jak grałem w GTA 4 temperatura dochodziła do 80-90 C. Grywałem tak prawie codziennie po kilka godzin. Karta ma się do dziś dobrze, co prawda leży sobie w pudełku jako zapasowa ale działa bez zarzutu. Kolejny przykład, Geforce 5200 FX wiatrak padł nawet tego nie zauważyłem. Kiedyś sprawdziłem temperatury podczas grania w jakąś grę, wynosiła ona coś koło 70-80 C (to było dość dawno więc nie wiem czy dobrze pamiętam). Nie wiem ile ją tak katowałem ale... działa do dziś w starym kompie bez działającego wiatraka co prawda na tym kompie się nie gra ale karta wciąż działa. Jaki z tego wniosek? 60 stopni nie zabije Geforca 6200.

Jurigag

Jurigag

Użytkownicy
posty869
Propsy285
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
U mnie w FX 5200 wiatrak też swojego czasu padł i zgon był po chwili.... Nawet do systemu nie weszłem ;)

Skrypter/Tester - Szukasz testera/skryptera - Pisz !

KolegaZWojska

KolegaZWojska

Rzeka
posty1095
Propsy2397
NagrodyVVV
Profesjabrak
  • Rzeka

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry