Poświęciłem się i poddałem konsole szczegółowej, obiektywnej analizie porównując je na różnych frontach
1. CenaTutaj zdecydowanie wygrywa
Xbox, najtańszą wersję Arcade (sic!) można nabyć już za ok.
300zł 
, z kolei najtańsze
PS3 to cena ok.
700zł - i to po długim szukaniu na allegro - czyli tyle co nowa wersja
Xboxa SLIM.
Xbox WIN 2. Exclusivy i oprogramowanieNa tym polu mamy czystą rzeźnię.
PS3 dba o swoich posiadaczy i daje im w posiadanie takie megahity jak
Uncharted,
God of War 3,
Killzone 2,
Metal Gear Solid 4,
Heavy Rain i
wiele innych. Co na to gigant z Redmond? Jedynymi tytułami ponad przeciętność są
Gears of War,
Alan Wake oraz
HALO, ponad to wszelkie gry mają swojego silniejszego odpowiednika u konkurenta (
Forza Motosport -
Gran Turismo 5,
Saints Row -
Yakuza,
Mass Effect 2 -
Mass Effect 2 na silniku ME3).
Po excluisivach czas na wzmiankę o aplikacjach z Internetu... tutaj nieco punkcików dla
Xboxa, ma więcej minigierek w swoim LIVE i część DLC pojawia się wcześniej... oprócz tych, które są wyłącznością dla
PS3 (cała masa).
PS3 WIN3. Internet... Internet...Znów przewaga
PS3.
PSN działa zupełnie bezproblemowo - podłączasz kabel do konsoli i grasz - zupełnie za darmo. Na
Xbox LIVE trzeba posiadać abonament, aby móc korzystać z multiplayera (absurd). Prócz tego
PSN ma rozbudowaną aplikację
HOME oraz
PSN+. Aha, jeszcze jest kwestia XLive, które oficjalnie jest dostępne w Polsce dopiero od niedawna. Wynikiem był fakt, że nie pojawiały się polskie wersje DLC (nawet do dzisiaj) a jeżeli chciałeś grać po sieci musiałeś oszukiwać przy rejestracji. To jest zupełna pomyłka ze strony Microsoftu.
PS3 WIN4. Pad...Można by pomyśleć, że pad to kwestia zupełnie indywidualna - co kto lubi. Nic bardziej mylnego... Wyprofilowany uchwyt
Xpada jest po prostu doskonały.
DualShocki wydawały się nie do przebicia, ale w końcu trafiła
kosa na
kamień.
Xpad jest po prostu doskonały, aż nie wiem co napisać, odbiera mi mowę...
Xbox WIN5. ...oraz inny sprzęt zewnętrznyXbox ma do swojej dyspozycji całkiem ciekawe urządzenie -
Kinect (większy odpowiednik
kamerki PS3) - który swoje możliwości pokazuje dopiero na PC (pirackie oprogramowanie). Odpowiedzią na niego jest
Playstation Move, stuningowany kontroler z Wii. Powiedzmy, że tutaj wynik jest równy, o ile
Kincet daje większe możliwości, tak cena w porównaniu z
Move jest koszmarna (
ponad 500zł -
200zł). Tutaj dodatkowe osprzęt dla
Xboxa się kończy, z kolei
PS3 posiada między innymi dosyć ciekawe wsparcie dla
PSP. Jakie?
> FILMIK < Dodajmy do tego
kamerki, wsparcie dla
Move i inne takie.
PS3 WIN6. NapędTutaj należy się specjalna wzmianka.
PS3 posiada coś niesamowitego -
Blu-ray, który pozwala odtwarzać filmy w genialnej jakości, nie dając sobie nic do zarzucenia (
pojemność Blu-ray sięga do 400GB!!!). Szczytem możliwości
Xklocka jest odtwarzanie płyt
DVD. Jest jeszcze
napęd zewnętrzny (miałem o tym napisać wyżej), który czyta
HD DVD, ale to nadal kilkakrotnie mniej niż
BR (
Maksymalna pojemność HD to 60GB). Warto wspomnieć, że
PS3 jest obecnie najtańszym na rynku odtwarzaczem filmów BR
PS3 WIN7. MocNa tym polu jest mnóstwo kłótni... jaka jest prawda?
PS3 to maszynka, która swoją mocą zostawia wszystko inne (dostępne nam - zwykłym śmiertelnikom) daleko w tyle. Świadczy o tym na przykład fakt, że
PS3 jest wykorzystywane w... siłach lotniczych USA. Jest część gier, która na
Xboxie faktycznie wygląda ładniej, ale to wina tylko i wyłącznie kaprysów deweloperów. O ile
Xbox ma lepszą kartę graficzną to... nic mu to nie daje.
PS3 ze swoimi
8 rdzeniami po prostu miażdży konkurencję swoją siłą obliczeniową, dzięki czemu widzimy na swoich telewizorach obraz jak ze snu. Popatrzcie tylko na
Uncharted,
God of War. Minęło tyle lat od premiery konsoli, a widoki wciąż zapierają dech w piersiach.
PS3 OWNED8. WadliwośćXbox jest bardzo wadliwą konsolą, bardzo dużą część z nich (
co drugą osobę) dotyka sławny i lubiany przez posiadaczy
PS3 RROD. Polega on na przegrzaniu konsoli a jego naprawa kosztuje do 100zł. Podobno przebiega szybko i sprawnie, jednak ja wolałbym mieć zupełnie niewadliwą konsolę. Odpowiednikiem
RROD na
PS3 jest
YLOD, który dotyka...
1% konsol. Warto zanotować, że
PS3 zaliczyło faila w lutym 2010r, kiedy to zegary w konsolach po 28 lutym przestawiły się na... 29 luty. Wszystkie konsole typu FAT podłączone do internetu oszalały i padły na cały dzień. Tak czy siak to był jeden jedyny taki przypadek, więc nie biorę tego specjalnie pod uwagę.
Link:
http://www.cdaction.pl/news-12122/xbox-360-najbardziej-wadliwa-konsola-prawie-co-druga-skrzynka-sie-psuje.htmlPS3 WIN9. PiractwoDosyć kontrowersyjny temat... na
Xboxie piractwo to plaga nie mniejsza niż na PC, na
PS3 piractwo... nie istnieje. Dosyć niedawno był przypadek, kiedy to stworzono specjalne urządzenie - Jailbreak, które działało... parę dni.
PS3 zrobiło aktualizację softu i tyle było z piractwa.
PS3 WIN (jeżeli jesteś piratem: Xbox WIN)
Werdykt?PS3 choć jest droższe zdaje się być pozycją stojącą zdecydowanie nad Xboxem. Wiadomo, Fanboys will be Fanboys, ale zwycięzca jest jeden
PLAYSTATION 3 WIN
No i dla Vierzby, który ostatnio uratował mi dupę
Nie smuć się, twój xklocek i tak jest najlepszy...